„Ройтерс”: България е изключително уязвима от кризата в Крим

„Ройтерс”: България е изключително уязвима от кризата в Крим
„България отдавна е аномалия в Европа, страна, членка на Европейския съюз и НАТО, и въпреки това чувстваща се близка с Русия. Това напрежение стана още по-остро около ситуацията с Украйна, като мнозина се чувстват под натиск да избират между Москва и Брюксел, съобщава „Ройтерс”.
<p>&bdquo;България е изправена пред най-неприветливия тест за лоялност към ЕС след присъединяването й през 2007 г. и няма място за колебание, макар да рискува икономически трудности и вътрешни реакции, които може да свалят крехката коалиция на премиера Пламен Орешарски&rdquo;, анализира &bdquo;Ройтерс&rdquo;.</p> <p>Според агенцията опасността за правителството е партия &bdquo;Атака&rdquo;, на чиято подкрепа социалистите разчитат да останат на власт, която може да изпълни заплахата да оттегли неофициалната си подкрепа, ако София подкрепи още санкции на ЕС срещу Кремъл.</p> <p>&bdquo;България е изключително уязвима за политическата криза около Крим в сравнение с други бивши държави зад Желязната завеса, като прозападната Полша или Румъния, която още по комунистическо време започва да се отдалечава от Москва и е по-малко зависима от руски енергийни доставки.</p>

Коментари

  • Пенчо

    10 Апр 2014 17:51ч.

    Тук няма политическа зависимост, тук има икономически интереси. В случая нашите икономически интереси не се защитават от ЕС , а САЩ изобщо не смята да ни мисли! Всеки трябва да защитава националните си икономически интереси, така че няма защо да ни задължват за обратното. Когато нямаме полза от нещо, не трябва да го подкрепяме под натиск.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едисонофф

    11 Апр 2014 5:19ч.

    От май България ще снабдява с газ Украйна! Решението е просто-боб и кромид яхния на корем -ще се използва наличната инфраструктура, това споделиха от Атлантическия клуб на среща при президента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи