Родственик на Димитър Талев: Манол Пейков има най-голяма вина за събарянето на къщата на Талев в Прилеп

Родственик на Димитър Талев: Манол Пейков има най-голяма вина за събарянето на къщата на Талев в Прилеп

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (македонската Агенция за национална безопасност- б.р.) чрез местен вандал вече я събори“. Това съобщи във Фейсбук Виктор Стоянов от Фондация „Македония“. Той публикува снимка на разрушената къща.

Родната къща на Димитър Талев е описана като дома на фамилията Глаушеви в най-известния роман на писателя „Железният светилник“.

„През изминалата нощ родната къща на Талев е съборена с чук от македонисти. Според полицията била паднала от дъжда. Информацията ми е, че посегателството е извършено с чук от пиян македонист. Виновните не са те. Беше ясно, че ще има опити за посегателства. ВИНОВНИ СА КРЪСТЮ КРЪСТЕВ, МАРИЯ ГАБРИЕЛ И НАЙ-ВЕЧЕ МАНОЛ ПЕЙКОВ! Благодарим на сглобката, че се грижи за културното ни наследство“. Това написа във Фейсбук Димитър Панчев – родственик на писателя.

Наследници на Димитър Талев питат депутата Манол Пейков какво е направил с 200 000 лв. дарения за къщата на писателя в Прилеп

През септември миналата година наследниците на Димитър Талев организираха протест пред министерството на културата заради бездействието на държавата по казуса с родната къща на  писателя в Прилеп. Те попитаха депутата от ПП-ДБ Манол Пейков какво се случва с парите, събрани още през април през фондацията му от дарения от българи, в размер на 200 000 лв., с които трябваше да бъде купена къщата.

Манол Пейков събрал над 3.6 млн лева от дарения, но нямал пари за счетоводител

След новината за събарянето й Манол Пейков публикува пореден пост във Фейсбук, оправдавайки забавянето си.

„През последните около 400 дни не съм спрял и за миг да мисля и работя за придобиването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. Събраните от вас пари са в сметката ми до стотинка – и са достатъчни за купуване на договорените 2/3 (собствеността на Снежана – настоящата собственичка – б.р.) и (поне първоначално) укрепване и възстановяване на къщата. Готов съм да тръгна за Прилеп за финализиране на сделката във всеки един момент – и се надявам и очаквам това да се случи възможно най-скоро“, написа депутатът от ПП.

 

Източник: Обективно

 

 

Коментари

  • вината е на майка му

    25 Май 2024 16:48ч.

    Най голяма вина има Божана Апостолова защото явно е пушила цигари и пиела алкохол, по време на бременността, за да пръкне такова кривогледо идиотче!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян

    25 Май 2024 17:26ч.

    По-скоро се е взела много насериозно и Господ я смъква на земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Май 2024 18:17ч.

    Продължаваме с ала бала към пълен крах ! Важното е Украйна да е добре ................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    25 Май 2024 18:29ч.

    Да, Божанка и Манол точно както Пеевски и майка му сложиха ръка на някогашния най-голям полиграфичен комбинат на Балканите - "Полиграфия Пловдив". ИК "Жанет 45" е създадена с БКП куфарчета, а Манолито се пише евроатлантик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамота!

    26 Май 2024 2:38ч.

    Как може да си дадете парите на този мизерник? Той някога къпал ли се е? Вижте го какъв е гащник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва Скопие да възстанови къщата, за да го пуснем в ЕС! Това е престъплението на хилядолетието

    26 Май 2024 9:13ч.

    Това е престъпление срещу световното културно наследство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По делата ще ги познаете. Но ако нямат пари, и дела няна да има, май?

    25 Май 2024 16:59ч.

    Майка му, горката! Как ли и се свива сърцето? "Кукувишка" карма ? А "тулупът" със зависимости, затова е тикан напред. Стою Вартоломеев, дали не е по - патриот като издател?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Албена

    25 Май 2024 17:50ч.

    Толкова гнусна физика в пълно съответствие с вътрешните качества рядко се среща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докога?

    25 Май 2024 18:12ч.

    Боже, защо търпиш на земята такива рушители? Няма ли да накажеш и тях и потомството им онези, дето съсипаха от глупост и омраза създаваното с ум, любов и труд?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Манол Пейков какво е направил с 200 000 лв. дарения

    25 Май 2024 18:24ч.

    Как какво - купи си електромобил с който да закъсва на магистралата ! И да си прави пиар от това. Верно, идиотче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленски

    25 Май 2024 21:53ч.

    Него е срам, имал 200 000 и неми ги е дал. Как ще я правим перемогата без пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И македонците са за окайване

    25 Май 2024 18:30ч.

    да рушат къщата на човек, който пише за техните собствени души в книгите си. Като изхвърлят това, със злоба ли ще се хранят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    25 Май 2024 18:32ч.

    Депутатската заплата, без добавките, е около 7000 лева, отделно Манол Пейков е и "предприемач" (шеф на издателството на майка си), а и има добре платени жълтопаветни приятели, които да дарят, плюс "успешните" бизнесмени Кирчо и Кокорчо, но за 400 дни не е успял да събере 100 000 евро, колкото е цената на къщата? Идеално го обрисува изразът "Оправданието е като задника - всеки си го има и вони!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Търчи лъжи Шменти капели

    25 Май 2024 19:02ч.

    Абе какви 100,000 € за тая барака на 150 години, бе?! Виновни са тия измамените, дето доброволно са им давали пари - сега ще се изпотрепат с Вики момата (известен във всички следствени арести криминал) как патриотарски да си поделят парите! И на тия от ДС-МВРо-то им текат лигите - без бюджетна партийна субсидия не могат едно предизборно гуляйче да си направят като хората!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    26 Май 2024 11:23ч.

    В статията пише, че 200000 лв са вече събрани и с тях се разпорежда Манол Пейков, т.е. трябва отчет, а не 400 дни мислене, както пише самият той.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пейков пие (пп)

    25 Май 2024 18:47ч.

    Какво ли пие Пейков, че на тая снимка не личи много. Прилича на пластмасово шише от нещо си за изпът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    25 Май 2024 19:00ч.

    Аз изобщо недоумявам кой и на какво основание е избрал тая нечистoплътна cвиня за "мъж на годината"? На базата на какво? Бесен русофоб, заснет да пее: "Катюша" с пълно гърло? Събирал пари... а той какво даде? По-добре Дебелото момче да бяха избрали, Шиши може да е всякакъв,ама при Ковид пандемията, даде десетки милиони за закупуване на техника... не да кара хората да събират - от джоба си ги извади !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • как е изкарал дестеките милиони, като няма нищо на негово име?

    25 Май 2024 19:15ч.

    Техниката служеше за избиване на нещастниците които са вързани към нея...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Васисуалий Лоханкин

    25 Май 2024 19:17ч.

    Манолчо е перманентно пиян и зает да пее съветски песни, затова не му е останало време да спаси къщата на Талев. А парите вероятно са отишли за пиене...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А не...

    25 Май 2024 21:19ч.

    Той не пие... само когато спи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    25 Май 2024 19:51ч.

    Мда вече няма такива като полковник Петър Димков да изкарат аскера и да не позволят на продажните общинари да разрушат родната къща на Левски, а след това да я възстановят - Разбрал, че не може да получи помощ от кмета, Петър Димков на своя отговорност поставил военен караул, който да не позволи да бъдат сринати до основи останките от родната къща на Апостола. Той наредил тя да бъде обградена с верига от войници. Дори издал заповед „да се стреля на месо“, ако някой понечи да разкъса веригата. И се оказало, че не било просто слух. Действително дошъл екип, натоварен със задачата да събори къщата. Но войниците, съпроводени от своя командир, били обградили къщата с жива верига, в бойна готовност. Никой не посмял дори да припари до войнишката редица, камо ли да се опита да мине през нея. И родната къща на дякона Левски оцеляла." Петър Димков разказва за възстановяването на родната къща на Васил Левски "Една вечер при мене дойдоха петима стари турци начело с един учител – много мъдър турчин, карловец, над сто години може би имаше. Той каза така: „Щом ще се прави къщата на Левски, да дадем и ние като карловци, каквото можем. Защото той не бе враг на турския народ, а на бейовете, на изедниците. И събрахме помежду си тези пари и Ви ги даваме да ги употребите както Вие знаете…“ И ми подава една голяма кесия, а в нея 18 000 лева. Дар за къщата на Левски! Още повече се удивих, когато ми съобщиха, че иска да ме види и ходжата. Помислих, че войниците са направили някоя пакост и е дошъл да се жалва. А той пристъпи скромно, извади една стара кърпа, на девет възела вързана, и в самия й край бяха надиплени две-три златни монети. И вика: „Дойдох да помогна и аз.“ Като му знаех вярата, аз се позасмях и рекох: „Ами че той беше ваш враг бе, ходжа!“ А човекът отвърна: „Героите никога не могат да са врагове!“ Когато вече привършвахме работата, дойде друг стар турчин и каза: „Ашколсун, добре сте направили къщата, точно такава си беше. Но къде е бояджийницата на бай Иван Кунчев?“ Казах му, че не знам да е имало бояджийница. „Имаше – рече – помня я. Защото и аз бях бояджия.“ И ни я описа цялата. По негов терк я направихме. Той дори ни даде „такъма“, каза кое как е било, кое къде да се постави. И ето – всичко бе готово. Така, като си помагаха добри българи, добри турци, въобще добри хора, из руините израсна къщата на Левски, която и днес, и винаги ще тачим и ще пристъпваме към нея като на поклонение.“ - https://svobodnamedia.bg/novini/vasil-gendov-petar-dimkov-spasyavat-vazstanovyavat-kashtata-levski-prez-1932 Няма ги вече Петър Димковците. Останаха Манол Пейковците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галина Кол

    25 Май 2024 20:25ч.

    до ???? Поразителна и поучителна история ,дано я прочетат повече хора и най-вече от младото поколение.,,Героите никога не могат да са врагове"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    25 Май 2024 21:19ч.

    Ъхъ. Само че това го няма в ТикТок, Инстаграм, Фейсбук и т.н. И скоро някой ще дърпа шалтера на тая държава. И няма вече да я има България. Или ще е нещо от рода на Босна и Херцеговина. Слепи ли сме към какво ни водят? Май да.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    25 Май 2024 20:28ч.

    Да не стане така и с творчеството на Талев. Въпреки, че изкуството е вечно, а живота кратък..., казват. п.с. Да не го затрият манолпейковците и подобни дебили от същата или друга партия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    25 Май 2024 20:47ч.

    Дори разрушена частично, не може ли да се купи и да се възстанови? Родствениците на Талев защо не събираха пари и да се случи това? В Пловдив къщата и дворът на семейството на Мария Нейкова и Величка Настрадинова и тя отиде за луксозно общежитие за клетъчно отглеждане на хора. Сега там живеят невъзпитани хора. Не сме в състояние да защитим нашето наследство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    25 Май 2024 21:11ч.

    Ало, посолството, откъде ги намирате тези олигофрени? Отборът идиоти, който комплектовахте, е уникален! Тоя, Киро, лена, хасковския бобър, насти, хазарта, сабрутко, горнооряховския мигрантин, бойкикев, облещения миниатюр "генерал"... Идиот до идиота...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    25 Май 2024 21:44ч.

    Както коментирах вече, какви ги е къдрил пейков толквоа години като дУпетат, та не е измоли от асенка едни 200 хил лева, та се е наложило да събира дарения?!? Управляват ни нагли идиоти!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тая свиня Сопол...

    25 Май 2024 22:52ч.

    ...пейк0ff трябва да я ритат в тлъстия тулум, докато не почне да бълва отпред и отзад

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    26 Май 2024 0:46ч.

    Покачило се човечето на гърба на Талев. Или така си мисли. Хората дето са дарили ще е добре да поискат един финансов отчет. Че май имаме "хелпкарма" 2. И тихо, да не събудим органите! Кювлия с кювлиите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутков от сабрутковците на Киро и Кокоро

    26 Май 2024 7:48ч.

    Долу ръцете от Манол - Мъж на годината за 2023 година на независимото национално радио "Дарик"! Долу ръцете от този титан на мисълта! Долу ръцете от този духовен будител! ТакЪви хора трябват на България, за да дръпне напред, за да не се дави в блатото, където ни завлече "Възраждане"! Но сама птичка пролет не прави! Ако за всеки национален исторически паметник се загрижи Човек с главна буква като Манол, България със сигурност няма да е същата! Ще цъфне и върже! Дерзай Маноле! Днес кандидат за нар. председател, утре - президент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Machno

    26 Май 2024 10:00ч.

    Абе как можете да вярвате на тоя мутант

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kulin ban

    26 Май 2024 10:39ч.

    И Гласове веднага приглася - всичко против ППДБ, та ако ще и споменът за Димитър Талев да е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • извършено с чук от пиян македонист

    26 Май 2024 11:49ч.

    а тая мутра от снимката на пиян клошар - депутат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи