Наследници на Димитър Талев питат депутата Манол Пейков какво е направил с 200 000 лв. дарения за къщата на писателя в Прилеп

Наследници на Димитър Талев питат депутата Манол Пейков какво е направил с 200 000 лв. дарения за къщата на писателя в Прилеп

Автор: obektivno.bg

Наследниците на Димитър Талев организират протест пред Министерството на Културата заради бездействието на държавата по казуса с родната къща на  писателя в Прилеп. Те питат депутата от ПП-ДБ Манол Пейков какво се случва с парите, събрани още през април през фондацията му от дарения от българи, в размер на 200 000 лв. Ето какво написаха във Фейсбук наследниците на Димитър Талев по повод организирания от тях протест:

„НИЕ, НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ДИМИТЪР ТАЛЕВ, ОБЯВЯВАМЕ ПРОТЕСТ ЗАРАДИ ПЪЛНОТО БЕЗДЕЙСТВИЕ ПО КАЗУСА ЗА РОДНАТА КЪЩА НА ПИСАТЕЛЯ В ПРИЛЕП!

Бездействието е по две линии. Първата:

Правителството на Гълъб Донев с решение номер 421 от 2 юни 2023 година даде принципно съгласие за закупуването на къщата. В решението е разписано да се дадат последващи инструкции към Министерството на културата и към други институции, които да работят по казуса. Вече почти 4 месеца реални действия не са осъществени.

Искане: Незабавно държавата да влезе в директни преговори със собственичката на къщата. Да закупи родния дом на Талев и да го превърне в музей или в културен център, каквото е искането на целия български народ, на собственичката и на нас – Талевите наследници!

Втората:

Народният представител Манол Пейков, който още през април месец събра ДАРЕНИЯ (около 200 000 лева, каквато е и обявената цена на къщата) с цел закупуването на къщата от фондацията му “Манол Пейков и приятели”, бездейства абсолютно неоправдано от всяка гледна точка, включително и от юридическа. Вече 6 месеца той не предприема действия за покупко-продажбата, а обвинява нереалистично македонската страна за забавянията. Подобно забавяне според юристи е невъзможно, а пречки за такава частна сделка практически не съществуват. За подобна сделка са нужни максимум 2 седмици, а не 6 месеца.

Искане:

Незабавно Манол Пейков да посочи конкретно какъв точно е административният проблем, който усложнява покупко-продажбата. Публично и чрез документи, а не чрез статуси във Фейсбук.

Да посочи каква е събраната досега сума за тези 6 месеца за къщата, защото със сигурност тя се е увеличила за посочения период.

Да дари събраните средства на държавата, ако са ѝ нужни, за закупуването или ремонта на къщата. Най-доброто решение е къщата да бъде държавна собственост. Закупуването ѝ от частна фондация ѝ отрежда твърде несигурно и нестабилно бъдеще.

Очакваме българският народ да застане зад нас в справедливата кауза, която е вече на над четвърт век, а именно – къщата на Димитър Талев в Прилеп да се върне в български ръце!

Протестът ще се проведе на 30.09 от 12:00 пред Министерството на културата.

Депутатът Манол Пейков (вляво) пред родната къща на Димитър Талев в Прилеп, снимка: Фейсбук/Манол Пейков.

Коментари

  • Капитан Кук

    23 Sep 2023 13:47ч.

    Опалачка! Май нечии депутатски гащи се размирисаха на корумпираност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    23 Sep 2023 17:41ч.

    след като правителството на Донев се съгласило да купи къщата защо им е частна фондация, защото са седесари и искат само те да се кичат със славата, че са купили къщата, а правителството на президента е "комунистическо и диктаторско", не изпраща оръжие за украйна и не развява украински знамена, а български

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    23 Sep 2023 13:58ч.

    този ден днес е нашиъ Уйййййикинд и молъ зъ добро настроение целокупното селячество. на този ден преди години селяните са излезли със сопите срещу такива ухилини чудовштъ като Дълго-таковътъ-му халюцинациъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съжалително

    23 Sep 2023 14:32ч.

    Манол Пейков е природно недоразумение и като такъв трябва да го пазим и обгрижваме до сетния му час. Събраните пари трупат лихви за подходящата трапеза на недоразумението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    23 Sep 2023 14:36ч.

    Има снимка пред къщата на Талев в Прилеп! Вие какво още искате? Не му е харесала къщата, не си я е купил, ще си купи друга, като за национален предател... пардон, народен представител!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 23 Sep 2023 11:36ч. Има снимка пред къщата на Талев в Прилеп!

    23 Sep 2023 15:49ч.

    Готина снимка, като за 200К!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е какво може

    23 Sep 2023 14:56ч.

    Да направи със парите един фашист ,либерал и глобалист .Освен да ги крадне ,друго не може да направи .Това си е във кръвта им на либерал фашистите . Да крдат и да опоскат де какво има за опоскване .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 23 Sep 2023 11:56ч. Да направи със парите един фашист ,либерал и глобалист

    23 Sep 2023 15:05ч.

    Яли, пили и се веселили!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    23 Sep 2023 14:59ч.

    няма да видите повече къщата тя е попаднала в правилните ръце в правилната фондация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е как какво е направил - усвоил ги е

    23 Sep 2023 15:38ч.

    За даброто на българската литература... на шльокавица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    23 Sep 2023 15:45ч.

    Приятели Майни, Пейков ли издаде "Под игото ", преведено на просташкия език. Не съм много сигурна, затова питам! Водила съм чужденци в Стария Пловдив, не искаха да си тръгнат, веднъж в къщата на Златю Бояджиев един седя цял ден и питаше дали може да я купи.. Пловдивските художници са много, бе ... Искаме и тях... НЕ МОЖЕ, ТЕ СА СИ НАШИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези които са гласували за шайката

    23 Sep 2023 15:51ч.

    Или са слепи, или са наркомани, или са бавно развиващи се. Няма друго обяснение. Нито са мислили, нито са се интересували кой избират, а най-вероятно са били под упойващи вещества. Вижте го как изглежда, как говори, как се държи този шут. И защо сте го избрали? Да ви представлява? Еми явно е кого представлява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нито са слепи, нито са наркомани, нито бавноразвиващи се

    23 Sep 2023 15:58ч.

    Клиентела са. На г-жа Г. от Амбасадата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може и никой да не е гласувал

    23 Sep 2023 15:59ч.

    Обявените резултати не идват от данните на избирателните секции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    23 Sep 2023 17:45ч.

    не, наивни са и нямаше за кого да гласуват, борисов унищожи опозицията изцяло, хората се хващаха за сламката - гласуваха за трифонов, той се издъни, после и за променкаджиите, въпреки провала отново гласуваха за тях, защото нинова извърши някакви социални промени, макар и с користна цел

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Манолчо с ел. колата

    23 Sep 2023 16:05ч.

    Забавянето най-вероятно има някакъв политически оттенък. Най-вече около ПП и македонските клубове/спорове и нагнетяване на напрежение. Все пак закупуването на къщата би било нещо позитивно, а това в момента е лошо за посолствата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    23 Sep 2023 17:48ч.

    може и това да е, ние мелим в момента в македонската мелница, гоним свещеници, които се грижат за малко останалите православни в Куманово, вместо това да го правим ние

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    23 Sep 2023 16:13ч.

    Това неговото огромно шкембе изисква средства, за да се поддържа. Оставете човека на мира

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    23 Sep 2023 18:44ч.

    Този кривоглед дебелак не събираше ли генератори за окрайна. Така се става депутат. Само боклук в този парламент. Евроатлантическа крадлива сган.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    24 Sep 2023 1:53ч.

    Точно така, събира пожертвования тук, купува генератори, праща ги в украйна на братята си (неговите братя, не нашите), а те ги продават там на спекулативно високи цени. Идва зима, бързо внасяйте пари отново.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    23 Sep 2023 18:45ч.

    Кои са тези наивници, които са превеждали пари на фондация, представяна от този образ?!Държавата абдикира и всеки предприемчив, безработен хитрец, може да създаде фондацийка и да събира левчета за кауза, която му харесва! По какво се различава този депутатин от измамниците, на които наивни възрастни хвърлят парите си през балкони и прозорци?! Едни трудно събрани пари попадат в точните ръчички и после следите им се губят, а наивниците подсмърчат! Няма контрол, няма наказания, само свежи идеи за желаещите и те да се пробват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    23 Sep 2023 19:00ч.

    По-спкойно, де. Вие не знаете ли, че Манол Пейков беше официално избран за Мъж на годината? Заради помощта, която организирал за украинските бежанци. Може пък за това да са отишли парите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цоко

    23 Sep 2023 19:10ч.

    Верно ли някой може да се довери на индивид, който изглежда като този на снимката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какво може

    23 Sep 2023 19:15ч.

    да е направилс парите, окрал ги е.То друго нещо освен кражби и предателство , какво друго сте видели от тая смрад ДЕбъ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мсг

    23 Sep 2023 19:29ч.

    Задайте си въпроса с какви /чии/ пари изпращаше дарения /дизел генератори и др./ в бандерщата усрайна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    23 Sep 2023 20:40ч.

    И кой е допуснал даренията да отиват у тая урoдлива cвиня? Тоя ги е изял и изпил, бе !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля, че е по–лошо от допускането

    23 Sep 2023 20:46ч.

    за злоупотреба с тая сума. Пейков не смята, че дължи обяснения на когото и да е. Той има един Бог – Украйна – и едно верую: "Слава Украине!" Това както и да го погледнеш е личностно разстройство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Манол Пейков какво е направил с 200 000 лв. дарения ?

    23 Sep 2023 21:10ч.

    Манол е похарчил парите в естетическа хирургия - да си удължи пишката, че била патологично мълка /микропенис/. Резултатъ е неудоволетворителен, така че Манол събира нови дарения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    23 Sep 2023 21:45ч.

    Що "Дежурния прокурор" Шабат ли е запразнувал? Или са го поканили от "хелпкакармаа" на ешмедеме? Че ще чакаме на Министъра на културата ние дето не сме родени в София?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    24 Sep 2023 12:16ч.

    По същият начин ограби и открадна парите,дарени за някакви машинарии за Украйна!!!!А тях никой от тук не може да проследи къде са!!!Изобщо-този плужек се е обогатявал страшно много след измислени каузи!!!Затова е и толкова нагъл в последно време!Казват хората-Въшката като се наяде,излиза на челото!!!!Много са прави!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЕОРГИ ИВАНОВ

    27 Sep 2023 10:50ч.

    И аз, и съпругатолко пари е събрала Фондацията и какво ще стори ми изпратихме по посочената сметка пари за да закупим къщата на великия Талев. Недоумявам, каква сума е събрана и каква ще е съдбата на даренията ни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи