Риши Сунак става премиер на Великобритания

Риши Сунак става премиер на Великобритания

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бившият финансов министър Риши Сунак печели надпреварата за лидер на консерваторите, а с това и поста премиер на Великобритания. Сунак, един от най-богатите политици в Уестминстър, ще трябва да състави правителство.

Напрегнатата развръзка дойде след като основният му опонент Пени Мордонт се отказа от битката, а по-рано днес това направи и бившият министър-председател Борис Джонсън.

Така Сунак, който е от индийски произход, но е роден и израсъл на Острова, остана без конкуренция за поста.

Той ще стане първият британски премиер от азиатски произход, а със своите 42 години - и най-младият от повече от век насам. Сунак наследява Лиз Тръс на поста само седем седмици, след като тя го победи в изборите за лидер на консерваторите.

Първата снимка на Сунак след избирането му. Новият лидер на Консервативната партия и ръководният комитет на партията.

Сунак е роден в Саутхемптън, Великобритания, на 12 май 1980 г. в семейството на хиндуистски емигранти. Родителите му са пенджаби, родени в Африка, където емигрират неговите  дядовци. Баща му е роден в днешна Кения, а майка му - в днешна Танзания. И двете семейства се преместват във Великобритания през 60-те.

Майка му Уша Сунак е фармацевт, а баща му Яшвир е общопрактикуващ лекар. Риши има брат и сестра. разказва, че е прекарал детството си в аптеката при своята майка. През ваканциите работи като сервитьор в индийски ресторант в Саутхемптън.

Получава солидно образование - завършва философия, политика и икономика в Оксфорд - в колежа "Линкълн" през 2001 г. По време на следването си стажува в предизборния щаб на консерваторите. Печели стипендия от "Фулбрайт" и завършва магистратура в университета Станфорд, САЩ. Работил е като анализатор в банка "Голдман Сакс" и в два хедж фонда.

Сунак прави бърза политическа кариера. Депутат е от 2015 г. В началото на 2020 г., когато е на 39, е назначен от премиера Борис Джонсън за шеф (канцлер) на хазната. 

Добива популярност след избухването на пандемията от коронавируса и става най-харесваният британски политик, след като разпределя милиарди паунди за противоепидемични мерки, вкл. за надници на работниците и грантове и заеми за бизнеса.

Поддръжник на Брекзит, дълго време Сунак бе смятан за логичен политически наследник на Борис Джонсън.

През лятото на 2022-ра Сунак се кандидатира за лидер на консерваторите и стигна до финалната надпревара заедно с Лиз Тръс, като привлече най-много гласове сред техните депутати. По време на тогавашната си кампания той предупреди за плановете на Тръс за реформа в данъчната политика, които в крайна сметка ѝ костваха премиерския пост след само 44 дни на служба.

През есента на 2022 популярността му рязко спада заради усилията му да свие огромните публични разходи от времето на пандемията. През март, когато инфлацията във Великобритания започна да се покачва и се засилиха опасенията от криза на разходите за живот, Сунак обяви само ограничена подкрепа за подпомагане на уязвимите домакинства. Два месеца по-късно той излезе с по-щедър план, който предлагаше на всяко домакинство стотици лири под формата на отстъпки от сметките за енергия.

Критиките към Сунак се засилиха и заради неговото богатство. Публикувани бяха негови снимки с дизайнерски дрехи и такива, на които използва "умни" чаши за кафе за стотици паунди и скъп велотренажор. Всичко това му създаде и образа на човек, който не е наясно как живее масовата част от населението. Макар че индийското му потекло показва напредъка на Консервативната партия в разнообразяването на редиците ѝ и би го превърнало в първия британски министър-председател, който не е бял, Сунак има много от традиционните черти на торите с потекло. Учил е в частното училище "Уинчестър", следва в престижни университети.

По време на обучението си в Станфорд се запознава със съпругата си Акшата Мурти - моден дизайнер, чийто баща, Нараяна Мурти, е съосновател на технологичния гигант Infosys и един от най-богатите хора в Индия. Двойката има жилища в Лондон, в избирателния район на Сунак в Йоркшир и в Санта Моника, Калифорния. Тази година двамата съпрузи бяха включени в годишната класация на The Sunday Times за най-богатите хора във Великобритания.

В последните месеци името му бе замесено и в два лични скандала. През април дойде разкритието, че съпругата му е поискала статут на лице, което не е регистрирано във Великобритания, което ѝ спестява милиони лири годишно от данъци върху дивидентите от акциите в компанията на баща ѝ. Това за момент постави под съмнение политическото бъдеще на Сунак и той трябваше да се бори с призиви за оставка.

Също така стана ясно, че той е запазил американската си зелена карта, която му позволява да живее постоянно в Съединените щати, дори докато бе канцлер на хазната.  Сунак се отказа от зелената карта през октомври миналата година, а през пролетта съпругата му заяви, че ще плаща данъци във Великобритания върху доходите си от чужбина.

Риши и Акшата Сунак имат две дъщери.

Брат му Санджай е психолог. Сестра му Раахи е ръководител на отдела за стратегия и планиране в "Образованието не може да чака" - глобалният фонд на ООН за образование.

Източник: OFFNews.bg

 

 

 

Коментари

  • Марк МЕТА Шикългрубер

    24 Окт 2022 16:54ч.

    Индиец е МП на банановия остров..... Кралица Елизабет се обръща в гроба

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    24 Окт 2022 20:49ч.

    Тя не издържа, когато снаха и спеше с арабин и затова организира "катастрофата" в която тя загина и остави двата си сина сираци! Даже злите езици говорят, че единия брат е плод на любовта и с личния и коняр. Сега най се кефя, че наглите англичани ще се управляват от наследник на техните роби от Индия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    24 Окт 2022 22:54ч.

    То пък твоя Путин с тая могнолоидна физиономия щото е руснак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенджаб

    24 Окт 2022 17:07ч.

    Риши Сунак с корени в щата Пенджаб на Индия. А нашите му събратя от Факултето, Филиповци и прочие ще им се вдигне перчемът. “И ний сме дали нещо на света” И като завалят за тях едни визи за Албиона, пей сърце! Англия загива, да живее Пенджаб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    24 Окт 2022 18:30ч.

    Ха - ха! Мангала стана премиер на Англия! Доживяхме бившите колонии да управляват империите. Как говорят наши руские друзя: Велкоме лейдис енд джентлемен! Ха - ха - ха...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • млатши френолог от Фък-ултета

    24 Окт 2022 20:59ч.

    Моля, моля вие си в грешка. Господин Риши Сунак е втори брачет на нашия Руши Виденалиев и има корени от Утар Пърдеш, стейт , ситуирган в лево от река Ганг въф ИндЯ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И пакистанец - кмет на лондон

    24 Окт 2022 17:09ч.

    Индийците и пакистанците (и иранците, и афганистанците...) са много готини, но не и "преродилите се" на Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    24 Окт 2022 17:25ч.

    когато Римската империя се е разпадала, на върха за назначавали "варвари".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този варварин ли е, гн простак?

    24 Окт 2022 17:42ч.

    Високо образован. Много малък е процента на “белите” англичани с подобно образование. А ти НИКОГА няма да го постигнеш, нито децата ти, нито внуците ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    24 Окт 2022 18:19ч.

    възмУтения, вземи прочети малко история и се образовай преди да класифицираш някой като "простак". не случайно съм поставил в кавички думата "варвари".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що се отнася до образованието

    24 Окт 2022 19:52ч.

    Зависи как са те образовали, за какво. Какъв наклон са ти дали. Образованието не значи нищо повече от готовност да служиш на определен господар, по определен начин, който ти е посочен от него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    24 Окт 2022 19:52ч.

    nan, много точен коментар, вкл. и пояснението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е колега

    24 Окт 2022 19:53ч.

    Така е колега,ама народът го е казал,а щом е народът,значи е мъдрост на стотици години,т.е.:"Хубава работа,ама циганска!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак за образованието

    24 Окт 2022 19:53ч.

    Пример, наш Асенчо и Кирчо. Ще закопаят държавата, както го иска господарят им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друг пример

    24 Окт 2022 19:54ч.

    Херо Мустафа, кордка, на кого служи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    24 Окт 2022 17:12ч.

    Ами прилича ми на герой от един сериал, но не мога да се сетя за името на героя, а и сериала забравих как се казваше. Беше някаква любовна история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.И.Паси

    24 Окт 2022 17:12ч.

    Да живеят нашите предци от Бангладеш, Индия и Пакистан! Завземаме острова без война, УРА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • че ние отдавна сме го завзели

    24 Окт 2022 18:08ч.

    Погледнете само колко български думи има в английския речник. Един пример-думата book е името на втората буква от нашата азбука и означава точно чета или книга; от тази буква идва и думата буква, буквар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    24 Окт 2022 18:20ч.

    тю, аз пък си мислех, че корена идва от дървото бук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко африкански

    24 Окт 2022 17:20ч.

    Даже не е и индиец а чист африканец лол

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • kjjjj

    24 Окт 2022 17:21ч.

    Хак да им е на англия с този!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просташки коментари

    24 Окт 2022 17:23ч.

    Но какво би могло да се очаква от простаци. Когато се образовате колкото него, тогава коментирайте произхода му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И Асенчо Василев е образован в Харвард

    24 Окт 2022 19:56ч.

    За Кирчо да не говорим, образовани слуги на чужди интереси

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аиде холан

    24 Окт 2022 20:00ч.

    Айде холан,сърбахме супата всички, на двамца "високо образовани"!Както беше казал един мъдър човек:"Оксфорд и Харвард са единствените места по света,където прилежно те обучават как като спазваш всички закони,да си най-големият мошеник!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tschuntscho

    24 Окт 2022 17:30ч.

    Всичко тече, всичко се изменя - the Black man's burden...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "the Black man's burden..."

    24 Окт 2022 17:49ч.

    Шегата е добра. Но индийците не са точно black men, нели?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слонът моя приятел

    24 Окт 2022 17:48ч.

    Като малък е играл главната роля в него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дано излезе свестен

    24 Окт 2022 17:55ч.

    По тубата тези дето дават най-много учебни уроци са именно индийци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мамунчо

    24 Окт 2022 17:58ч.

    Англичанин та дрънчи дагева!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сменят ги като носни кърпи

    24 Окт 2022 18:05ч.

    И този ще падне след първото секнене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    24 Окт 2022 18:20ч.

    Даа, Доста просташки коментари.Човека е роден в Англия и се чувства Британец. И хората които са го избрали на този пост го чувстват Британец. Това че има мургава кожа не ги притеснява но те не са диви балканци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха, и Чърчил ние бомбил здраво, щото сме били диви, а!

    24 Окт 2022 20:00ч.

    По-скоро коментарите казват едно, че бялата раса в Европа си отива, кадри няма, амбиции няма, някой целенасочено набляга на другия цвят. Даже моделките навсякъде вече са черни, бялата раса пада надолу. САЩ съсипват Европа, правят ни като Южна Америка бедни и гладни и юе се кланяме на чернокожия господар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудесно

    24 Окт 2022 18:44ч.

    Наглосаксите си заслужават мангал да ги друса. Не ме притесняват просташките коментари, хората си изливат душата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анонимен

    24 Окт 2022 18:45ч.

    тои е женен за дъщерята на наи богатия индиец няма нищо случаино гледаите сега как работи англосакс дипломация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та той парите не ги е правил в Англия

    24 Окт 2022 20:04ч.

    Търговия с Индия разбира се, нали затова и са подгонили жена му да си плаща данъците в Англия, а не както го е правела преди. Схеми. На това те учат в университетите "признати" в цял свят, трябва да знаеш как се правят схеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вече щели да отпечатват голям тираж типови бланки с поздравления към британските премиери

    24 Окт 2022 18:52ч.

    само с празен ред за попълване на името

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин, ама от сой !

    24 Окт 2022 18:53ч.

    Аз също съм роден в Катуница, и са чувствам българин бате ! Квиз прусташки коминтари, бате !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я се поспри

    24 Окт 2022 20:05ч.

    Реално никой не търси кой кой е, оня рижавия да не е чистокръвен англичанин? Просто тоя е готов да изпълнява всякакви поръчки. Затова е там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бат Сали

    24 Окт 2022 18:54ч.

    Утре може някой нашенски циганин да изберат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все по-хубаво става

    24 Окт 2022 18:58ч.

    И САЩ заслужават следващият президент да е някой мазен латино мангал от ония от наркосите. Негрята вече си минаха реда, сега са наред потомците на Панчо Виля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аа, и по-убаво има

    24 Окт 2022 19:09ч.

    трансджендър негърка-лесбийка-албинос с прозрачно-резедава коса, а за вице - седемполово жирафче с пет глави и едно копитце

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    24 Окт 2022 19:07ч.

    До 80% от коментиращите- този със сигурност е по-умен от Лиз Тръс. Ама сега работата е този да се критикува, щото е индиец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЩО?

    24 Окт 2022 20:06ч.

    Та нея кой изобщо я харесваше? Женско недоразумение, срам и позор. Кадри няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Матрицата

    24 Окт 2022 19:10ч.

    Оксфорд - Фулбрайт - Голдман Сакс - политиката. Всяка прилика с други действителни биографии и модели на развитие хич не е случайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аман от умни-преумни злодеи –

    24 Окт 2022 19:13ч.

    почтеност е нужна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Почтеност къде? При нас простосмъртните или при богоизбраните?

    24 Окт 2022 20:08ч.

    При политиците никога не е имало почтеност, само за пред камерите, а как лъжат безогледно в последно време, Европа да съсипят, смятай каква "почтеност" в тонове се е изсипала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В такъв случай, за какво са ни политици? За какво изобщо се хабим да имаме политици?

    24 Окт 2022 20:17ч.

    Не можем ли и без тях?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политиците са изпълнители единствено на желанията на финансовите акули

    24 Окт 2022 21:40ч.

    Народът го няма в тяхната игра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    24 Окт 2022 20:42ч.

    Белия хетеросексуален англосаксонски мъж умря! Да живее политкоректния цветнокож емигрант ,роден в страната,която го е приела, с широки разбирания за сексуалността на другите. God save каквото е останало от разума на тези хорица.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    24 Окт 2022 20:44ч.

    У нас има доста по-бързо издигнали се политици в последно време, дори по двойки се издигат. Само че този човек не говори като консерватор, преди дни гледах негов клип, основно засягаше приобщаването на собственото му семейство, слушайки, не разбираш, че е казано от британски тори. Може да наподобява на тях, но техният консерватизъм задължително включва произхода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • е затова казвам, че е zyganyn,

    24 Окт 2022 20:49ч.

    пък те тука ме трият

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Базилик

    24 Окт 2022 21:41ч.

    Първо негърка в кралския двор, сега мангал за ПМ. Регрес в действие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро

    24 Окт 2022 22:53ч.

    Ганьо е ксенофоб и расист и в същото време е съгласен дъщеря му да се разведе с българин, за да се омъжи за циганин. Долно и пропаднало племе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти конкритно

    24 Окт 2022 23:17ч.

    От някакво друго ли си, та така ненавиждаш Ганьо? Да не би да е онождал жена ти и децата ти да са от него?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    24 Окт 2022 23:34ч.

    На ред са Франция, Германия. Afiyet olsun!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    25 Окт 2022 1:01ч.

    Това може да се тълкува и като,бумеранга винаги се връща.По горе има един възмутен доктор,най доброжелателно ще му припомня,че дивите балканци не са били робовладелци и роботърговци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    25 Окт 2022 6:13ч.

    Чудех се на кой ми прилича, а то на наш Кирчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи