Риши Сунак призова за увеличаване на оръжейните доставки за Украйна

Риши Сунак призова за увеличаване на оръжейните доставки за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Британският министър-председател Риши Сунак призова днес съюзнически лидери за увеличаване на доставките на системи за противовъздушна отбрана за Украйна и каза, че не може да има мирни преговори с Русия, докато тя не се изтегли от завладените украински региони, предадоха ДПА и Пи Ей Мидия.

"Всички ние около тази маса сме едни от най-близките приятели и съюзници на Украйна. Досега играехме водеща роля в подкрепата им и знам, че ще продължим да го правим. И мисля, че трябва да вземем предвид три приоритета, когато мислим за следващата година.

Мисля, че първото е да гарантираме, че предоставяме повече военна помощ и че тази военна помощ се развива според ситуацията, пред която сме изправени.

Това означава повече противовъздушна отбрана, това означава повече артилерия и това означава повече бронирани превозни средства.

От наша страна, в Обединеното кралство, ние се ангажирахме през следващата година да запазим или надхвърлим помощта в размер на 2,3 милиарда британски лири (около 2,8 милиарда долара), предоставена тази година, и много се надявам и насърчавам другите около тази маса да дадат най-доброто от себе си, продължавайки силната подкрепа за Украйна" заяви Сунак.

Всеки едностранен руски призив за прекратяване на огъня би бил "напълно безсмислен при сегашните обстоятелства", добави още британският премиер. Според него подобно намерения от Русия биха били "фалшиви".

"Русия използва преговорите, за да прегрупира, да подсили войските си и докато те не напуснат окупираните територии, не може и не трябва да има истински преговори", продължи Сунак.

Лидери на страните, участващи в ръководените от Великобритания Съвместни експедиционни сили (СЕС), се срещнаха в Рига, за да обсъдят отбранителните нужди на Украйна.

Сунак каза в латвийската столица, че сега е „невероятно важен“ момент, в който СЕС да потвърди продължаващата си подкрепа за Киев. Той призова останалите страни от СЕС да запазят на същото ниво на подкрепа или да увеличат своята помощ за Украйна и да предоставят на Киев още системи за ПРО, артилерия и бронирана техника.

Великобритания обяви нови доставки на артилерийски боеприпаси съгласно договор за 250 милиона британски лири (305 милиона долара) като част от нейната отбранителна помощ за Украйна за 2023 г.

Според него ЕС трябва да се съсредоточи върху това да отслаби възможностите на Москва за прегрупиране и възстановяване на запасите, включително като заема решителна позиция срещу изпращането на дронове от Иран на Русия.

Сунак е на посещение в Балтийския регион. След срещата на СЕС той ще има разговори с латвийския министър-председател Кришянис Каринш, а по-късно през деня ще пристигне в Естония, където се предвижда да се срещне с войници на Великобритания и НАТО, разположени на източния фланг на алианса, а също да подпише ново споразумение за техническо партньорство.


Източници: БТА, news.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Тоя се е объркал

    19 Дек 2022 17:32ч.

    Докато НАТО не се върне в старите си граници, никакви преговори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Go, Rishi, Go!

    19 Дек 2022 17:42ч.

    Еничарите винаги са изпреварвали господарите по прилагане на националните идеали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    19 Дек 2022 18:07ч.

    Въпрос, зададен в един руски канал: "Интересно, какую долю акций в британском оборонпроме имеет семейство Сунака?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сащ са сатанисти

    19 Дек 2022 18:07ч.

    Този чужденец няма никаква връзка с с нагласите в ГЕЙанглия! Вчера Кисинджер призова към стъпки за мир, а този чужденец призовава за увеличаване на доставките на оръжия за агресора усрайна! Т.е. ГЕЙанглия, която е изцяло мюсюлманска вече, продължава да води война с християнството! Българи, сънародници, разбирате ли, че се води война срещу християнството?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ййкк

    19 Дек 2022 18:09ч.

    Този РУШИ скоро също като лиз тръс ще ИЗПУШИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руши с оружие се напуши

    19 Дек 2022 18:12ч.

    Ако сте гледали стария сериал Стар Трек и погледнете този руши (напуши) - няма никаква разлика с "ференгите"! Та този руши (напуши) е от расата "ференги"! :}}

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Дек 2022 19:20ч.

    Ми увеличавайте си ги бе, кой ви пречи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от маалата

    19 Дек 2022 19:21ч.

    нашто момче брао

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    19 Дек 2022 19:27ч.

    Джонсън, Трас, този, следващия... всички са от едно и също зомби котило. Нямам представа на какво е бил Уотърс, когато е написал "Стената", но е имал пророческо видение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    19 Дек 2022 19:49ч.

    О клети Албионе! Докъде се докара след Крал Артур, Ричард Лъвското сърце, Кралица Виктория и г-жа Тачър....Да управлява някакъв от колониите и вместо да си наляга парцалите, да ходи да се репчи....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    19 Дек 2022 20:09ч.

    От толкова призоваване,да не се появи някой САРМАТ,че тогава ще я объркате в клякането.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • докато е Вова

    19 Дек 2022 20:21ч.

    сармат няма да видят ингилизите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    19 Дек 2022 21:47ч.

    Този има голяма прилика с Обама. За такива мога да кажа - Пази Боже, сляпо да прогледне. Продажници на народноста си! Най-гадните слуги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цинга манга пук

    19 Дек 2022 23:11ч.

    яла баба лук; какво казал тоя?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи