Ричард Хаас: Дефиниране на идеята за успех в Украйна

Ричард Хаас: Дефиниране на идеята за успех в Украйна

Автор: Ричард Хаас, Project Syndicate

Ричард Хаас е почетен председател на Съвета за международни отношения и старши съветник в Centerview Partners. Преди това е бил директор на отдел „Планиране на политиката“ в Държавния департаментна САЩ (2001-2003) и специален пратеник на президента Джордж Буш-младши в Северна Ирландия и координатор за бъдещето на Афганистан. Автор е на книгата „Десетте навика на добрите граждани“ (Penguin Press, 2023) и на семдичния бюлетин Substack Home&Away.

Джейк Съливан, Съветник по националната сигурност, изрази мнение, че 2025 г. може би е моментът, в който Украйна ще трябва да предприеме още една офанзива срещу срещу руските войски. Предвид стратегическите сметки това може да бъде сериозна грешка.

Преди три месеца написах статия, озаглавена „Ще оцелее ли Украйна?“ Отговорът, за щастие, за следващата една година е „да“, благодарение на желанието на Украйна да се бие и жертва, и на възобновяването на значителната военна помощ от САЩ.

По същото време Русия предприе нова офанзива на североизток, която заплашва Харков (вторият по големина град в Украйна), подготвя се за продължителна война и значително възстанови силите си. Това повдига важен въпрос: Какво би трябвало Украйна и нейните поддръжници на Запад да се опитат да постигнат, разполагайки с новия транш от помощи? Какво би се смятало за успех?

Някои отговарят, че успехът трябва да означава Украйна да възстанови всичките си територии, да възвърне границите си от 1991 година. Съветникът по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан изрази мнение, че през 2025 г. ще дойде момент, в който Украйна ще трябва да предприеме нова контраофанзива срещу руските войски.

Това би било сериозна грешка. Не ме разбирайте погрешно: възстановяването на справедливите, законни граници би било много желателно, и би показало, че агресията е неприемлива. Но външната политика освен желателна, трябва да е и възможна, а Украйна просто не е в позиция да освободи Крим и източните си райони чрез военна сила.

Равносметката е неизбежна. Русия има твърде много войници и военновременна икономика, способна да произведе големи количества оръжия и боеприпаси. Въпреки санкциите, Русия успя да засили военно-индустриалната си база и има достъп до въоръжение и боеприпаси, произведени в Иран и Северна Корея, както и до китайски производствени стоки и технологии, които подпомагат военното усилие на Кремъл.

Друг фактор, възпрепятстващ усилието на Украйна да възвърне земите си със сила, е, че офанзивните операции изискват много повече човешка сила, оборудване и боеприпаси, отколкото дефанзивните усилия. Това важи особено, когато отбраната е имала шанса да изгради укрепления, както направи Русия, на голяма част от украинските територии, които окупира.

Най-вероятният резултат от завръщането на Украйна в офанзива ще бъде огромна загуба на войници – нещо, което изпитващата недостиг на хора украинска армия не може да си позволи. Ограничените количества военно оборудване и боеприпаси, до които Украйна има достъп, ще бъдат бързо изразходвани в този процес, което ще създаде още по-големи тудности за защитата на районите под украински контрол. Една провалена украинска офанзива ще даде също така и нови аргументи на скептиците в Западните столици да не доставят повече помощ на Украйна, смятайки това за напразно.

В такъв случай, каква стратегия трябва да преследват Украйна и нейните поддръжници? Първо, Украйна трябва да наблегне на отбраната – подход, който ще ѝ позволи да използва ограничените си ресурси и да фрустрира Русия.

Второ, на Украйна трябва да се дадат средствата (способности за далекобойни удари) и свободата да атакува руските сили навсякъде в Украйна, както и руските бойни кораби в Черно море и икономически цели в самата Русия. Русия трябва да започне да усеща цената на тази война, която тя инициира и проточва.

Трето, поддръжниците на Украйна трябва да се ангажират да доставят дългосрочна военна помощ. Целта на всичко това е да се даде знак на руския президент Владимир Путин, че времето не е страната на Русия и че той не може да се надява да надживее Украйна.

Украйна и нейните поддръжници трябва да направят още нещо: да предложат междинно споразумение за прекратяване на огъня на съществуващите линии.

Путин вероятно ще отхвърли подобно предложение, но този ход ще улесни дебатите в Съединените щати относно доставянето на помощ за Украйна, както и ще изобличи Русия като отговорната за проточването на войната страна. Това дори може да предостави контекст, в който американската военна помощ за Украйна да продължи, дори ако Доналд Тръмп вземе отново президентския пост през ноември.

Тази комбинация от преминаване към отбрана, дълбоки удари, продължаваща военна помощ от Запада и дипломатически усилия за изобличаване на Русия като агресор,какъвто тя е, може с времето да убеди Путин да приеме междинно прекратяване на огъня. При подобно споразумение нито една от страните няма да се наложи да се отказва от дългосрочните си претенции.

Украйна ще може да продължи да се опитва да върне териториите си; Русия ще може да продължи да твърди, че Украйна няма да право да съществува като суверенна държава. Двете страни ще могат да продължат да се превъоръжават. Санкциите ще могат да останат в сила. Украйна ще може да потърси по-близки връзки както с Европейския съюз, така и с НАТО.

Украйна несъмнено ще се противопостави на някои елементи от този подход. Но САЩ и останалите поддръжници на Украйна трябва да настояват на него. Украйна не може да изисква безусловна подкрепа повече, от който и да е друг стратегически партньор. Подновяване на контраофанзивата ще се провали, като ще подкопае способността на Украйна да се защитава. Това, което Украйна ще спечели от междинно прекратяване на огъня, е възможността да започне да изгражда наново страната, тъй като парите и инвестициите няма да бъдат налични, докато тя остава активна военна зона.

Междинното прекратяване на огъня почти сигурно няма да доведе до нищо наподобяващо мир – това ще трябва да почака до идването на ново руско ръководство, което ще избере да прекрати статута на парий на страната си. Това може и да не се случи с години, или с десетилетия. Това време обаче ще бъде много по-добро за Украйна, отколкото ако войната продължи.

Подобни споразумения – непостоянен и не съвсем официален мир – са вършили добра работа в други случаи, включително на Корейския полуостров и в Кипър. Те не представляват разрешаване, но са за предпочитане пред алтернативите. И дори Русия да отхвърли всякакво прекратяване на огъня, какъвто може да се окаже случаят, Украйна ще има по-добра военна и дипломатическа стратегия, която защитава основните интереси на страната, запазва нейната независимост и продължава външната подкрепа. Приятелите на Украйна трябва да имат това предвид, преди да дефинират понятието за успех по начин, който обрича страната на провал.

 

Източник: Project Syndicate

Превод за "Гласове" Екатерина Грънчарова

 

 

Коментари

  • Гжегож Гжешишкович-Спшедажовски

    21 Май 2024 18:31ч.

    Един вид, договаряме спиране на огъня докато укронацизма поукрепне и си позалиже раните и западните му поддръжници го напомпат отново с оръжия и после пак война, на нова сметка. Нещо като Минските споразумения - нацитата нямат никакво намерение да ги спазват, но ги подписват. Западът знае, че нацитата няма да ги спазват, но гарантират спазването им. И мислите, че Русия ще настъпи втори път същата мотика? Ми, четете го този Бисмарк, бе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    21 Май 2024 18:43ч.

    четох до "координатор за бъдещето на Афганистан"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нелегален

    21 Май 2024 19:17ч.

    да, това казва много. :D но и пасквилчето казва достатъчно. на циничните говеда им дреме колко укри ще дадат фира за говедарските интереси. важното е тези интереси да са защитени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От "наглосакс":

    21 Май 2024 18:44ч.

    Война до последния наивник (украиците ще попривършат до края на 2024 г., зимата без ТЕЦ-ове, ток и газ как ще я карат за сега не мислят).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • след вечна наковалня - вечен чук

    21 Май 2024 18:50ч.

    Преди малко съобщиха, че в Русия започва подготовка за изстрелване на нестратегическо ядрено оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2979

    21 Май 2024 18:54ч.

    Американите стават все по-нерелевантни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малък

    21 Май 2024 19:17ч.

    Тоя разбирател е много далеч от реалноста. Жалкото е, че не е чул разказа на българин женен за украинка. След посещение в Украйна много емоционално се е прибрал в БГ. Не мисли никога да преживее това!!!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    21 Май 2024 19:23ч.

    "Дефиниране на идеята за успех" или казано просто как да се преструват, че катастрофалното им поражение е някаква невиждана победа.🤣🤣🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    21 Май 2024 19:41ч.

    "Лудостта е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различен резултат"! Този дървенофилософстващ на чужд гръб невнятник, който смята, че като се ескалира ситуацията с още повече оръжие и разрешаване на удари по икономически цели в Русия, ще получи някакъв друг резултат от още повече ракети и бомби по военни и цивилни цели в Украйна. И още повече човешка смърт. Като след ударите по Кримския мост. Или Белгород. Но според неговата собствена логика, може би САЩ "трябва да започне да усеща цената на тази война, която те проточват", че да има мир...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Май 2024 19:51ч.

    Числата са против Украйна във военната наука. Остава изкуството- като рейда на Макартър в Пусан, за да се върне в играта(не че след това Мао не прати " доброволци"да смажат войските на ООН и пак се стигна до "замразен конфликт" но поне Ким -старши не ги издави кат бездомни котета в Океана) . Проблемът е че няма как да планираш гений.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила Манова

    21 Май 2024 19:54ч.

    Ама че глупост,защо изобщо сте и отделили място?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Май 2024 20:30ч.

    Войната е продължение на политиката с други стедства- максимата е на немски генерал на руска служба в наполеоновите войни.От занаят систематизира във формална наука, създавайки първата военна академия(пруската). Мнението е показателно за един "професионалист". Авторът е "дипломиран инжинер" в тази област. Така че е показателно за "експертиза"(не че са му открили херпес симплекс 10 в болницата, но такъв е жаргона, наративна на...молива, да речем. Общоизвестният факт, неподлежащ на доказване в съдебна зала -като че Земята е плоска...да се, Папата наскоро го ревизира, но кат те изгорят чакай реабилитация)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    21 Май 2024 20:34ч.

    Я да видим резултатите от "дълбочинните" удари по Русия: Руското правителство взе окончателно решение да отмени временната забрана за износ на бензин, тъй като вътрешният пазар е достатъчно добре снабден. Министерството на енергетиката потвърди информацията, информират Ройтерс и Nova. Ограниченията не засегнаха доставките в рамките на Евразийския икономически съюз, както и за конкретени страни, с които има междуправителствени споразумения за доставка на горива като Монголия. "Временната забрана за износ на бензин, която влезе в сила от 1 март, ще бъде отменена поради насищането с горива на вътрешния пазар и приключването на непланираната поддръжка на рафинериите", потвърдиха от енергийното министерство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Май 2024 20:44ч.

    Евразийският икономически съюз(идеята е на старото кабегихче Назърбаев, свален от власт окончателно с щурм на ВДВ по приказ на Путин) беше с център Киев. Може да си провериш. За съжаление в нета изтриха на работните на украинската академия на науките по въпроса, ако щеш ми вярвай. Та за кво говориш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Укрий Квартерон

    21 Май 2024 21:28ч.

    Т.е. умникът казва /между редовете/, че войната трябва максимално да се разтегне във времето за да може американският ВПК да може яко да се облажи, за сметка на кьоравите европейски лидери. Ама, то месо има - гламарите от цяла източна Европа с изкл на унгарците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Май 2024 21:31ч.

    Умника къде изобщо се сеща за кьоравите европейски "лидери" да ми посочиш в текста...че съм с едно очи и не видех ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Май 2024 21:33ч.

    Очо...мамицата му и коректор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Укрий Квартерон

    21 Май 2024 21:41ч.

    Кой разбрал-разбрал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зачудих се много!!

    21 Май 2024 23:09ч.

    А кои ли са тогава „Десетте навика на добрите граждани“ и кои от тях са представени в дописката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    22 Май 2024 0:37ч.

    “ през 2025 г. ще дойде момент, в който Украйна ще трябва да предприеме нова контраофанзива срещу руските войски”. Всеки ден загиват ХИЛЯДА хохли, ранените са много повече лесно се смята до 2025г колко хохли ще загинат и колко ще останат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    22 Май 2024 4:37ч.

    Поредния "разбирач".който нищо не разбира,особенно пък от Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    22 Май 2024 7:59ч.

    Тоя пъ! Уишфул тинкинг...такива разбирачи има много...в ганковото кафене

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваня

    22 Май 2024 10:08ч.

    ...и така до края на света ....малоумници ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    22 Май 2024 17:28ч.

    Дори не го дочетох до край! Стигнах до фразата "войната, която Русия сама инициира и проточва" и спрях... Осъзнах, че си губя времето с брътвежите на поредния неадекватен западен дебил, който се опитва да анализира, неща, които изобщо не може да осъзнае. Точно заради такива боздугани, Западът се насади на пачи яйца, затъвайки в блатото на собствената си алчност, заблуда и самозабрава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елена александрова

    23 Май 2024 22:54ч.

    Свършиха ли се нормалните хора по света. Чакаме само едно, да се махне тази коза лайнен, да дойдат истински лидери ,да изчиствт емигрантите и да тръгне Европа по пътя за който беше създадена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи