Рейтингът на Зеленски се срива, той отново се оплака от намалялата западна помощ

Рейтингът на Зеленски се срива, той отново се оплака от намалялата западна помощ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Източник от администрацията на украинския президент Володимир Зеленски съобщава, че пазена в строга тайна социология показва срив в рейтинга му. Това съобщава украинският Тереграм канал "Резидент". Проучването е направено от групата "Рейтинг", а резултатите са строго засекретени.

През септември 2023 г. дейността на президента са подкрепяли напълно 42% от украинците, а през февруари 2024 г. делът им спада почти наполовина - до 22%.

Броят на отговорилите "по-скоро подкрепя" остава почти непроменен – около 40%.

Броят на противниците на действията на Зеленски се е удвоил - от 9% на 18% в графата „по-скоро не подкрепям“ и от 7% на 15% в графата „Изобщо не подкрепям“.

Тоест, президентът все още е подкрепян от мнозинството, но през двете години на войната има стабилна тенденция на спад в рейтинга му. Преди 2 години, през април 2022 г., Зеленски беше напълно подкрепен от 74%. Малко по-малко от година по-късно, през февруари 2023 г. - вече от 58%. Година по-късно делът на напълно подкрепящите го е вече 22%.

Към лошите новини за сриващия се рейтинг на Зеленски се прибавят и неутешителното положеие на фронта, където украинските войски са в отстъпление, а недостигът на боеприпаси става вече фатален за отбраната.

Положението е толкова отчайващо, че Зеленски вече е съгласен да получава американска помощ на кредит, добавя "Резидент".

"Ще се съгласим на всеки вариант. Ако днес предложат на Украйна пакет на кредит, или всичко безплатно след година, тогава бихме казали - днес", заяви Зеленски в интервю, което даде пред строящо се защитно укрепление..

"Той изобщо разбира ли какви ги говори? До къде доведе страната и хората? Нормално ли е да умираме на кредит, който децата и внуците ни да връщат на американците", пита Телеграм каналът.

В интервюто Зеленски отново се оплаква от недостатъчната помощ от страна на Запада и обяснява как Украйна възнамерява да се защити от руските управляеми планиращи бомби. По думите му това ще бъде комбинирана отбрана, преди всичко противовъздушна, но и авиационна.

"Ние разработваме друго оръжие срещу КАБ (и ФАБ), още няма да кажа какво. За изтребителите сте прав, трябва да се бием и в небето. Защо казах комбинирано - както самолети, така и противовъздушна отбрана. Защото нямаме достатъчно самолети. Освен тези, които имаме, това, което нашите партньори са готови да ни дадат днес, тази година, мога да кажа, е 10% от необходимия брой", каза Зеленски.

Според него просто прехвърлянето на няколко F-16 не е достатъчно.

"Ако ще се борим - трябва да се бием и да побеждаваме, а не просто да казваме "ние имаме F-16". Имаме само 10% от необходимите самолети, за да се борим. Ние знаем точно с колко самолета руснаците работят в Украйна, знаем точно с колко ни удрят, колко ни трябват," добави Зеленски.

Според президента Украйна е започнала самостоятелно да закупува боеприпаси за противовъздушна отбрана, тъй като международната помощ не е достатъчна предвид интензивността на обстрела.

"Всичко това струва пари. Ако в началото на войната ние разчитахме само на международната помощ, вече работим поотделно чрез различни договори, различни споразумения и сега имаме доставки на боеприпаси както за артилерията, така и за противовъздушната отбрана", обясни Зеленски.

"Както британците казват, нека да дадем на украинците всички тези замразени руски активи - това са стотици милиарди долари. Страхотно, много сме им благодарни. Но нека, за да не е само публичен сигнал, нека да го даправят наистина. Просто много конкретно - тази или онази държава от ЕС, особено Белгия, 250 милиарда са замразени там, те имат тези пари, нека ги вземат и да ги прехвърлят на Украйна", каза Зеленски.

Той добави, че тези пари могат да се използват за развитие на украинското производство. Но не е факт, че те могат да бъдат похарчени за закупуване на оръжия в Съединените щати, защото това изисква политическо решение от Вашингтон. Зеленски обясни и защо страните не бързат да дадат тези пари на Украйна.

"Понякога държавите не искат да предадат замразени активи, защото парите са там, те са като депозит в банка, те лежат и дават лихва", обясни Зеленски.

Освен това той коментира и мобилизацията, която Русия планира да проведе. Той потвърди, че Москва възнамерява да мобилизира 300 хиляди души личен състав за войната.

"Според информацията на нашето разузнаване до 1 юни те трябва да са готови да мобилизират 300 хиляди, а това в Русия е много кратко. ще им трябва около месец, тъй като им липсва дисциплина", отбеляза Зеленски.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

 

 

Коментари

  • баба мара

    07 Апр 2024 14:13ч.

    колко имения закупи вече на гърба на избитите млади хора от двете страни ще гориш в ада преговори и мир не си в позиция да се пазариш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    07 Апр 2024 18:07ч.

    Зеленски да внимава да не изчезне съпругата му с милиардите и някой млад юнак !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хохол

    07 Апр 2024 14:27ч.

    Зеленски е просто един ненормалния !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    07 Апр 2024 14:41ч.

    Той е страхлив до смърт! Изплаши се от националистите и играе по тяхната свирка, която пък е удобна на ФАЩ и Хомобритания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    07 Апр 2024 14:33ч.

    FAU готви зеления срещу ФАБ....То и един ефрейтор така преди 80 години ама и на него не му се получи 😁😁😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    07 Апр 2024 14:33ч.

    Кокаинчик must die...тоз кретен ще носи кръвта на стотиците хиляди убити хохли ..бадева..за нищо...дебил

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо подобно

    07 Апр 2024 14:36ч.

    Още утре, очаквайте поредната успешна операция от украинците убийци. Те винаги пускат подобни нещо и новини преди поредната си терористична атака над мирно население. Или ще убиват свои, или руснаци. Може да посегнат и на съседи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • украински химери

    07 Апр 2024 15:01ч.

    И те като макетата се изхвърлят до небесата. По - нагли , лицемерни и гадни едва ли има .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатно пари?

    07 Апр 2024 14:49ч.

    Ами такова нещо няма. Безплатно е.... Ама да не повтаряме оная куха лелка. Кредитите са си кредити, даващите ги живеят от лихвите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи