Рекордна инфлация във Великобритания за последните 10 години

Рекордна инфлация във Великобритания за последните 10 години

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Във Великобритания нивото на инфлация достигна най-високите си показатели за последните десет години, като цените във всички сектори на британската икономика се увеличават и най-вече тези на горивата и енергията. 

От националната статистика съобщиха, че разходите за живот са се увеличили с 4,2% през октомври в сравнение с 3,1% през септември, което е най-високият процент за последните 10 години.

В основата на това са покачващите се цени на горивата и енергията.

Този процент е много по-висок от прогнозите на икономистите и се засилва натиска върху Английската централна банка да вземе мерки.

Главният икономист на Националната статистическа служба Грант Фицнър е цитиран тази сутрин от медиите да казва, че разходите нарастват от увеличението на енергийните сметки на домакинствата след повдигането на определения от правителството таван, покачването на цените на автомобилите втора употреба и на горивата, по-високите цени в ресторантите и хотелите, както и за транспорт, образование и дрехи.

Разходите за стоки, произведени във фабриките и цените на суровините също са се повишили съществено, допълва експертът.

Коментарът на Грант Фицнър е предупреждение, че няма признаци на намаляване на темпото на увеличение на цените, а това ще се отрази и на снабдителната верига, която вече бе засегната от недостига на работна ръка.


Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • А така!

    16 Ное 2022 15:36ч.

    Нека му е гадно на Путин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пинокио

    16 Ное 2022 15:41ч.

    Печатането на пари е леко и приятно. Така се решават всички проблеми. Или може би, почти всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От националната статистика съобщиха, че разходите за живот са се увеличили с 4,2% през октомври в сравнение с 3,1% през септември, което е най-високият процент за последните 10 години.

    16 Ное 2022 18:07ч.

    В подмандатната ни територия разходите за живот са се увеличили с 42% през октомври в сравнение с 31% през септември, което е най-високият процент за последните 10 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Офте мофте

    16 Ное 2022 21:15ч.

    Има още много мегдан за работа! Където последните 10, там и последните 20...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи