Разузнавателен самолет на САЩ летял над мястото на аварията на "Северен поток 2" в нощта на инцидента

Разузнавателен самолет на САЩ летял над мястото на аварията на "Северен поток 2" в нощта на инцидента

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Разузнавателен самолет на ВМС на САЩ прелетя няколко пъти близо до мястото на инцидента на газопровода "Северен поток 2" в Балтийско море в рамките на часове след първата повреда. Това съобщи "Ройтерс" в петък, предава ТАСС.

Самолетът P-8A Poseidon е бил над Северно море в 00:03часа по Гринуич, когато шведски сеизмолози са регистрирали подводна експлозия югоизточно от остров Борнхолм в Балтийско море. Час по-късно самолетът летял на юг от Борнхолм, в посока Северозападна Полша. Той е бил в този район за около час, след което в 02:44 часа по Гринуич се насочил към района, където стана изтичането на газ.

След като пристигнал на мястото, P-8A Poseidon се приближил на около 24 км до мястото на експлозията, направил един кръг и се насочил към Калининград. "Ройтерс" казва, че няма данни за движението на самолета между 03:39 и 06:20 часа по Гринуич и отбелязва, че около 7 часа той е летял на разстояние 4 км северно от мястото на инцидента, добавя ТАСС.

Американският флот потвърдил пред "Ройтерс", че този самолет принадлежи на Вашингтон, но полетът "не е свързан с течове от газопровода". Представители на ВМС отбелязали също, че "нямат допълнителна информация, която може да бъде предоставена", съобщава още ТАСС.

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи