Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова. Разследването е за сключена неизгодна сделка и е започнало преди месец, съобщи бТВ, позовавайки се на прокуратурата.

Материалите са получени от районната прокуратура, която в началото е проверявала договор за правни услуги на Българската банка за развитие (ББР), свързан с Лена Бориславова.

Свързани текстове: Лена Бориславова получавала 13 690 лв. на месец от ББР с нищожен договор

Новината, че прокуратурата разследва Бориславова се появи в края на юни. Тогава стана ясно, че държавното обвинение е изискало от Българската банка за развитие документи и информация за договора на банката с адвокатската кантора "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" (ДГКВ) - кой, защо и при какви условия го е сключил. Бориславова бе част от това адвокатско дружество.

През лятото на 2021 г. председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова публикува договора на външната кантора, наета от ББР. В него Бориславова е посочена като предоставящ услугите от името на кантората. Атанасова настоява, че договорът е сключен, преди новото ръководство на банката да бъде вписано в Търговския регистър. 

Документи показват, че Бориславова е получавала сериозна сума от държавната банка на базата на нищожен договор. Той е потвърден от ББР от лица, които нямат представителна власт към трети страни. 

Копие от писмото, с което се потвърждава договора, показва, че Лена Бориславова е трябвало да анализира документи, да консултира и най-важното – да бъде точно определеното лице, на което адвокатската кантора да възлага тези услуги, написа тогава "Гласове". 

Писмото за потвърждение и реално активирането на договора е осъществено с подписите на Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев на 01.07.2021 г. – шест дни преди да имат право за това. Те са вписани в Търговския регистър на 07.07.2021 г. и това е датата, от която могат да представляват банката пред трети лица и да подписват договора и потвърждаващото писмо за Лена Бориславова. 

С тези действия са нарушени съществуващи норми, като банката е задължена с разходи, които отиват в джоба на настоящата шефка на кабинета на Кирил Петков.

Прави впечатление, че договорът е с адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, но е с точно посочване на Лена Бориславова при месечно възнаграждение 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС, без разноски и без допълнително уговорените допълнителни 274 лв. на час. 

Договорът е прекратен, когато приближената на Кирил Петков се включва в политическата надпревара. Преди това тя е била адвокат на неговата фондация „Център за приложни изследвания и иновации“, в която е била и лектор. 

По времето на нищожния ѝ договор с ББР, Бориславова е имала кабинет в Министерството на икономиката, предоставен ѝ от служебния министър Кирил Петков на същия етаж, на който се намира и неговия кабинет. Конституционният съд обяви назначението на самия Петков в служебното правителство за нищожно заради двойното му гражданство по онова време. 

Кирил Петков и Лена Бориславова са и сред учредителите на "Да, България" 

До подписването на договора с адвокатското дружество, в което работи Бориславова, също се стига след скандали, когато през целия месец юни 2021 г. Кирил Петков прави опити да смени ръководството на ББР.

Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира темата във фейсбук. "Как е избрано точно това адвокатско дружество и точно този адвокат - Лена Бориславова? Колко още подобни договори е сключило Министерството на икономиката или държавни дружества с принципал министъра на икономиката? Докога Кирил Петков смята, че лъжите му ще останат незабелязани?", пита Атанасова.

Източници: бТВ, "Епицентър"

 

 

 

Коментари

  • Ясен сигнал

    04 Юли 2022 12:10ч.

    Един по един ще бъдат отстранявани. Неизбежно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    04 Юли 2022 12:15ч.

    Адвоката на Лена ще пледира "малоумие", за да я оневини. При това защитната теза е доказуема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не малоумие

    04 Юли 2022 12:22ч.

    а Парапетова болест, подобна на "луда крава" синдрома

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много стара снимка сте дали

    04 Юли 2022 12:21ч.

    от студентските години на Лена Парапетова

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що стара снимка

    04 Юли 2022 12:25ч.

    може и нова да е, просто една от многото персони в тази жена. Шизофренията е точно това, много личности в една. Може да й послужи за оправдание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мдаа

    04 Юли 2022 12:22ч.

    Докато трае досъдебното производство Лена трябва да бъде отстранена от поста, тъй като може да повлияе на разследването. Дано при разследването прокурорите проверят колко години стаж и опит трябват на един адвокат, за да получава доход от 14 000 лв. месечно. Ще подскажа, че е почти толкова, колкото са годините на Ленчето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прекомерни секс и дрога

    04 Юли 2022 12:28ч.

    формула за затъпяване

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прекомерният секс не води до затъпяване, ако е по взаимност, но...

    04 Юли 2022 12:34ч.

    ...виж дрогата - да.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жена без цици...

    04 Юли 2022 13:05ч.

    ...е като кола без спирачки на укицата - древна констатция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Особенности на българското ибрикчийство

    04 Юли 2022 14:33ч.

    "прекомерни секс и дрога" Явно го е писал некой караконджул дето не е изонождан от години. Сексът разхубавява ,мари. Мама не ти ли еказвала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Булфото Архив

    04 Юли 2022 12:30ч.

    https://novini.bg/bylgariya/politika/724728

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка

    04 Юли 2022 12:30ч.

    Ясно! Кики жертва Лена. Апропо и за името да я разследват. Много руско едно такова?! Да не се окаже, че произхожда от семейетво на русофили, ужас???????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо не жертва

    04 Юли 2022 12:34ч.

    Чакайте да видим дали изобщо ще има развитие след това заглавие, или ще си остане с това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    04 Юли 2022 12:32ч.

    всичко е пиар акция не се пенете толкова

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прокуратурата проверява договора на Лена Бориславова с ББР

    04 Юли 2022 12:33ч.

    https://novini.bg/bylgariya/syd-i-prokuratura/725218

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледащ

    04 Юли 2022 12:44ч.

    Добре де, а защо неуважаемата прокуратура не заведе дело за неизгодната сделка на ББР с акциите на ПИБ? А, да сетих се, защото Каскет Каренин е на отчет при Борисов и Дебелян.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Принцеса Лея Орга̀на

    04 Юли 2022 12:45ч.

    Ма вижте, кое колко струва и кой колко пари трябва да получава за работата си НА ДЪРЖАВНА ДЛЪЖНОСТ зависи от много работи, най-вече дали съответното същество е с благороден произход, или не. За сравнение може да напишете колко получава шефа на БНБ, подозирам, че може и да е по-малко от заплатата на красивата принцеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • черно-бели плочки по стълбите нагоре, или надолу

    04 Юли 2022 13:20ч.

    Пък КП е Люк Скайуокър, а еконтажията е Харисън Форд, а мастър Йода е учителя по медитация на еконтажията. Той засега не се е показал, обаче на мене ТЪМНАТА СТРАНА НА СИЛАТА ми подсказва, че взима активно участие в тия събития. На мен ТАКА МИ ИЗГЛЕЖДАТ тия работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • копи-пейст

    04 Юли 2022 13:23ч.

    Ще взема да се пиша един Вейдър, нищо че едноименната група никак не ми харесва. Търся неонова лампа с подходящ цвят и почвам да режа зелки на супер-герои.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • народеее

    04 Юли 2022 12:48ч.

    Любимата адвокатка на Кирил Петков - Лена Бориславова, която по негово време беше назначена в Българската банка за развитие на заплата от 8000 евро на месец, все още работи в семейната кантора на собствениците на "Сиела Норма" Веселин и Иван Тодорови

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехехехехехе...

    04 Юли 2022 13:06ч.

    Тези не осигуряваха ли ротативките за вота?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    04 Юли 2022 13:22ч.

    Не съм и фен, но даже и така да е тя се явява добросъвестен получател на сумите по договора и ша я цунат по Алинеята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    04 Юли 2022 14:57ч.

    но ще я разходят като белишка мечка по институции. Все си мисля, че целта е покерджията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредни прокурорски тъпотии

    04 Юли 2022 13:30ч.

    Още едно дело от типа "Всички знаем, че нищо няма да излезе и точно затова го правим така - колкото да има папка в чекмеджето". А осъдена накрая ще бъде не Лена, а прокуратурВата - за неимуществени вреди. Освен ако самата Лена не лъже, че разследването е срещу нея, за да се пише героиня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    04 Юли 2022 14:01ч.

    В случая няма как да бъде осъдена Прикриватурата, щото договорът е подписан от ръководство, което още не имало юридически правомощия за това. Съдът ще отсъди в полза на обвинението, като КС за Кирчовото назначение, ама надали ще има ефективно наказание...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредни прокурорски тъпотии

    04 Юли 2022 14:39ч.

    Зависи. Ако наистина разследват Лена, която не е подписала нищо, накрая ще осъдят прикриватурата. Само че, май за пореден път става дума за погрешни журналистически преразкази. Съдейки по други публикации, разследват сделката, а не Лена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    04 Юли 2022 14:13ч.

    Ленче, на твоите години наред с българската , руската и западноевропейска класика прочетох с интерес и г-н Балзак (почти всичко). Чети , Ленче, "Величие и падени на куртизанките"... Класическата литература е пътят към истината...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прокурор

    04 Юли 2022 14:13ч.

    А Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев са невинни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    04 Юли 2022 14:14ч.

    Поправка: "Величие и падениЕ на...."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 164 289 лв. годишно без ДДС

    04 Юли 2022 14:22ч.

    Е.а си ма...та! Какви толкова св...и прави това чудо? Че тя в Канада милионер ще стане. Е, това е чуждестранна инвестиция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи