Разработва ли Украйна ядрена "мръсна бомба"

Разработва ли Украйна ядрена "мръсна бомба"

Руските медии цитират неназован източник в неделя, че Украйна е близо до изграждането на ядрено оръжие "мръсна бомба" на базата на плутоний, въпреки че източникът не цитира никакви доказателства, предаде Ройтерс (Reuters).

 

Агенциите ТАСС, РИА и Интерфакс цитират в неделя "представител на компетентен орган" в Русия, който каза, че Украйна разработва ядрени оръжия в разрушената атомна електроцентрала в Чернобил, която беше затворена през 2000 г.

 

Източникът твърди, че Украйна е получила плутоний с необходимото качество за разработването на ядрени оръжия от чужбина - със съдействието на САЩ.

 

Правителството на Украйна заяви, че няма планове да се присъединява отново към ядрения клуб, след като се отказа от ядрените си оръжия през 1994 г. след разпадането на Съветския съюз.

 

Руският президент Владимир Путин разпореди нахлуване в Украйна на 24 февруари с цел "демилитаризиране" и "денацификация" на нейния прозападен съсед и предотвратяване на присъединяването на Киев към НАТО, отбеляза Ройтерс. Западът, отхвърляйки тази обосновка като претекст, отговори със сурови санкции срещу Москва и тежка военна и друга помощ за Киев.

 

Малко преди инвазията Путин каза в изпълнена с оплаквания реч, че Украйна използва съветското ноу-хау, за да създаде свои собствени ядрени оръжия и че това е равносилно на подготовка за атака срещу Русия.

 

Ето какво съобщи ТАСС, като се позова на неназования източник. 

 


Украйна получи плутоний с необходимото качество за разработването на ядрени оръжия от чужбина, има всички основания да се смята, че това не стана без участието на Съединените щати. 

 

"За да се ускори тази научноизследователска и развойна дейност, плутоний с необходимото качество е получен от чужбина в началния етап. Според наличната информация САЩ вече са прехвърлили този материал на своите партньори. Има причина да вярвам, че и в "украинския случай" това е станало не без участието на Вашингтон", каза източникът.

 

Той подчерта, че според Службата за външно разузнаване на Русия разработките за създаване на ядрено взривно устройство, което по-късно може да се използва при проектирането на ядрени бойни глави, се извършват в Украйна "както в ураново, така и по плутониево направление". "Научната общност на Украйна има достатъчно компетентност за създаване както на ядрени взривни устройства от типа "имплозивни", така и от типа "оръдия". Киев може тайно да придобие и технологии за центробежно обогатяване на уран и лазерно отделяне на изотопи от Запада", добави събеседникът на ТАСС.

 

Източникът твърди, че ключова роля в създаването на ядрени взривни устройства е възложена на Националния научен център "Харковски физико-технически институт", "тъй като наличната там експериментална база дава възможност за провеждане на широк спектър от изследвания върху ядрени материали, включително касетите с отработено ядрено гориво, които биха могли да се използват за производство на оръжеен плутоний." "В същото време отделът по неутронна физика на ХФТИ извърши изчисления на критичността на ядрените реактори, които са приложими и в областта на ядрените оръжия. Съдействие на Центъра при разработването на методи за разделяне на изотопи на ядрените материалите е предоставено от специализирани структури на Националната академия на науките на Украйна, по-специално от Института за ядрени изследвания и Института по органична химия", каза източникът.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • рукола

    06 Март 2022 11:27ч.

    Вече НЕ ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    06 Март 2022 11:29ч.

    Абсолютни лъжи са съобщенията на ТАСС и УНИАН и на всичко, идващо от Русия и Украйна. Информационната война е отвратителна като реалната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мръсната украинска бомба няма да помогне срещу чистите руски бомби

    06 Март 2022 11:36ч.

    Които скоро ще ни паднат на главите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо

    06 Март 2022 11:52ч.

    Не е заради бомба. Путин бърза да затрие Украйна, защото нацитата сключили договор с марсианците, да кацнат в Украйна и от там да завладеят целия свят! Путин ще спаси света!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още от 2020 година имаше

    06 Март 2022 11:53ч.

    призив от Тарас Билан (от партията на Порошенко"Солидарност") към Зеленски да използва ядрено оръжие срещу Русия. Възможностите и помощта за "мръсна бомба" са били мобилизирани https://naked-science.ru/article/tech/budapeshtskij-memorandum - да не подценяваме компетентността на военните експерти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    06 Март 2022 11:58ч.

    Наблюсавайте спрямо кои градове руснаците насочват усилията си и сравнете с наличния там научен и икономически потенциал за създаване на оръжия за масово поразяване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    06 Март 2022 12:00ч.

    Война не се води за кеф. Много скъпо удоволствие е. В случая е преценено, че загубите заслужават възможните поражения при бездействие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ташаклийски, хиндо

    06 Март 2022 12:11ч.

    цитат:

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ташаклийски, хиндо

    06 Март 2022 12:12ч.

    защо редакцията не позволява цитиране на руски език? опитвам се от часове да изпратя една информация по темата, сървърът не ме допуска. Дали това е интелигентна форма на цензура?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ са доставяли оръжеен плутоний на Украйна

    06 Март 2022 12:16ч.

    https://topwar.ru/193142-istochnik-ssha-mogli-peredat-ukraine-plutonij-v-ramkah-rabot-po-sozdaniju-jadernogo-oruzhija.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    06 Март 2022 12:33ч.

    Мръсна бомба не е ядрено оръжие. Възможно е нацитата да се стремят да го направят. Не случайно нападнаха Запорожката централа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напротив

    06 Март 2022 13:07ч.

    Ядрено оръжие е, при това много по-опасно, защото оставя следа върху почви, въздух, вода и т.н. за стътици и повече години напред. Произвежда се от отработеното ядрено гориво на АЕЦ. Прочетете повече по въпроса. Поразената територия трябва да бъде обезлюдена и изолирана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Запорожката ядрена централа. Руски части стоят дни пред нея. После са сменени с чеченци.

    06 Март 2022 13:05ч.

    Чеченците щурмуват с танковете. Има пряко попадение по сградата с реакторите. Реакторите са така защитени, че повреди няма. Повтедени са тръбопроводи обаче. Чеченците проникват с викове Аллах акбар и завладяват централата. Всичко приключва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    06 Март 2022 14:06ч.

    Не е лошо наистина да се пуска оригиналния текст, а не да се интерпретира от друг сайт. Разбирам ви,че това може да накара някои "атлантици", да ви затворят. Същият този сайт избухна с новината за прекратяване на огъня, а се оказа, че е имало нещо по- детайлно,което ме е предадено на българско като хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А СЕГА МИ СВЕТНА ЗАЩО

    06 Март 2022 15:33ч.

    путиновите орки нападат и окупират украинските АЕЦ.Търсят украинската мръсна бомба. Нема страшно.Украйнците искат директно да я прехвърлят по въздух върху Кремль.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хоп, още един умник

    06 Март 2022 15:43ч.

    дето му светнало на ...тутурутката...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подготвяли са

    06 Март 2022 17:13ч.

    Подготвяли са радиологична бомба,на която на жаргон викан "Мръсна бомба". Заловена е документация и в Чернобил,и в Запорожката АЕЦ. Нападението на укропските диверсанти в Запорожката АЕЦ биши с цел пожар и замитане на следи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи