Разобличителят на „Боинг“ преди смъртта си: Ако нещо се случи с мен, няма да е самоубийство

Разобличителят на „Боинг“ преди смъртта си: Ако нещо се случи с мен, няма да е самоубийство

Автор: obektivno.bg

Свидетелят, който разобличи „Боинг“, е казал на своя близка семейна приятелка да не вярва, ако бъде обявено, че се е самоубил. Думите му се сбъднаха. Съдебният лекар на окръг Чарлстън в Южна Каролина обяви, че 62-годишният Джон Барнет се е просрелял сам. Тялото му беше открито с огнестрелна рана в колата му на паркинг пред хотел точно в деня, когато трябваше да даде показания по делото срещу бившия си работодател „Боинг“.

Преди това Барнет разкри производствените проблеми на Boeing 787 Dreamliner, застрашаващи безопасността на самолетите. Той е работил за компанията в продължение на 32 години, преди да я напусне през 2017 г.

„Той беше в много добро настроение и наистина очакваше с нетърпение да остави тази фаза от живота си зад гърба си и да продължи напред. Не видяхме никакви индикации, че ще отнеме живота си. Никой не може да повярва“, заявиха адвокатите му.

ABC публикуваха интервю със семейна приятелка на Барнет – Дженифър. Тя разказа, че го е попитала дали е загрижен за безопасността си. „Той каза: „Не, не се страхувам, но ако нещо се случи с мен, това не е самоубийство“, спомня си Дженифър.

„Знам, че не се е самоубил. Няма начин. Обичаше живота твърде много. Обичаше семейството си твърде много. Той обичаше братята си твърде много, за да ги подложи на това, през което преминават в момента“, добави тя.

Адвокатите му заявиха, че все още са готови да продължат делото през юни.

Банет, който дълги години е работил като мениджър по сигурността в „Боинг“, обвини публично компанията, че заобикаля правилата, за да извади бързо своите самолети 787 Dreamliner от производство в завода в Северен Чарлстън, компрометирайки безопасността им.

Според Барнет аварийните кислородни системи на 787 Dreamliner са имали процент на неуспех от 25%, което означава, че една четвърт от 787 Dreamliner са изложени на риск от бърза загуба на кислород и задушаване на пътниците, ако кабините внезапно бъдат декомпресирани. Федерално разследване потвърди някои от твърденията на Барнет.

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    16 Март 2024 9:05ч.

    Никой честен човек няма да бъде пожален от корпорациите и корумпираните политици в този фалшив свят !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и това дори не е всичко

    17 Март 2024 1:55ч.

    Цялата "Охрана на труда" , сега дето и викат "Здравословни и безопасни условия на труд", на англ."Safety, Health and environmental" всъщност е прехвърляне на отговорността от работодателя към работника, за да НЕ СЕ ПЛАТИ обещетение от Застрахователя. Помислете над това@@@@

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разобличителят на „Боинг“ преди смъртта си: Ако нещо се случи с мен, няма да е самоубийство

    16 Март 2024 9:13ч.

    Руснаците не са ли виновни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ч. Христов

    16 Март 2024 10:37ч.

    Мернали са Путин наоколо по това време....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    16 Март 2024 9:59ч.

    Горещо препоръчвам да се види снощното издание на ЮТюб канала КРЕТЕКЛИЗМИ! Там е включен репортаж на Ал-Джазира за условията в заводите БОИНГ! За контрола на качеството и подобни... Точно това, за което е предупреждавал "самоубитият".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Повсеместното разложение е неизбежно в преддверието на фазовата криза

    16 Март 2024 11:13ч.

    Западът го очакват нови "тъмни векове". Поради ускоряването и компресията на историческото време, вероятно ще е не повече от век и дори само няколко десетилетия. Дори може да се отърват без загуба на писмеността си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Designed by clowns, supervised by monkeys

    16 Март 2024 12:39ч.

    To има цели филми по въпроса "Downfall: The Case Against Boeing" - https://www.imdb.com/title/tt11893274 (има го при пиратите) Ето откъс от филма на Ал Джазира (от 2014 е!): https://youtu.be/NxZLI070-Yk A в RT миналия месец имаше една много хубава и напоителна статия как Боинг от чисто инженерна компания започват да се плъзгат към финансовото блато след придобивката на McDonnell Douglas. Статият има хубаво име: "Boeing’s nosedive: How greed ruined a great American company"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Downfall: The Case Against Boeing"

    16 Март 2024 18:57ч.

    Благодаря за инфото. Филмът може да се гледа тук: https://fmoviesz.to/movie/downfall-the-case-against-boeing-pm4lx/1-1 Субтитри на български.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    16 Март 2024 11:27ч.

    Ще вдигаме ли самолета. И това се случва в държавата "с най-голямо БВП"? Хахаххаха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ник

    16 Март 2024 11:54ч.

    Мамата си трака!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Паралели

    16 Март 2024 12:11ч.

    Някои паралели със случая "Навални" се набиват на очи веднага. Единият такъв, а другият не е такъв и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мальчик

    16 Март 2024 13:17ч.

    Само дето Дневални нямаше никаква причина да го убиват рашките, а тези от боинг са имали милиарди причини да ликвидират един честен човек. Ако имаш предвид, че руския предател е бил убит от "партньорите", тогава съм съгласен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феликс Едмундович

    16 Март 2024 12:35ч.

    Въпреки огласяването, официално ще го запишат самоубийство. Сигнал към следващия "уисълблоуър" .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    16 Март 2024 13:53ч.

    Ще дам пример с подобно изявление от Франция на генерал Андре Кусту (André Coustou) заявени скоро в предаване на радио Сюдрадио (SudRadio):"Хората които знаят много за да им затворят устата един от начините е да умрат внезапно. Аз имам пресни изследвания и моите врагове нека знаят че съм в прекрасно здраве да инсулт или инфаркт ".Повече какво да се добави за това изказване, което всеки може са го намери в ютуб в канала на сюдрадио с този генерал.Честита ви "демокроция"- лъжа, измама и много по лоша от тоталитаризма на комунистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    16 Март 2024 17:45ч.

    Да се ебаваш с корпорация е типично самоубийство днес

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    16 Март 2024 20:01ч.

    Туй не мое да бъде! В най-свободната, най-демократичната и най-желаната държава за имигранти държава, таквиз работи не мое да стават!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • този вид самоубийство

    17 Март 2024 7:16ч.

    се нарича "епстийназия"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логе

    17 Март 2024 9:50ч.

    Истина ли е, че човек равен с другите човеци, но се различава по болест, и страхове и опит - формиращи съзнанието му, вследствие преживяното - битието. Защо се отрича тогава Маркс? Фашистите-десните капиталистическата върхушка и техните измекяри, казват - че всички са равни, значи бедните са мързеливи. Фашистът Рейгън казва - че бедните са глупави. Освен с фашизмът за лош материал, десният-фашистът, не може да обясни защо има бедни страни. Латинска Америка не произвежда нищо, за износ. Ни марки кафе, ни чай, ни сокове. Нямат марка автомобили? ПРОСТО КОЛОНИЯ! Като България. И китай ги имаха за глупави, но не са отдавна колония, и имат правото да произвеждат и конкурират американците и евреите.. Бандера бил евреин..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • август 2017 писано

    17 Март 2024 10:10ч.

    Boeing е американска компания и много малко хора знаят, че значителен брой от характеристиките на самолета всъщност са разработени от руски инженери в Москва. Например моделът 787, споменат по-горе. Предната му част, интериорните компоненти, системните инсталации (като например системата за контрол на околната среда, горивната, електрическата и хидравличната система), пилоните, елементите, които свързват корпуса на самолета с крилата, и елероните са проектирани от инженерите на поделението на Boing в Русия – Boeing Design Center (BDC), в който работят 1200 самолетни инженери. А 787 не е единственият самолет, разработен тук. BDC е най-големият проектантски център за компютърен дизайн на въздухоплавателни структури извън САЩ и участва в стотици проекти на Boeing, включително: 767-200SF 747-400BCF 737-900ER 777-300ER/200LR 747-400LCF 747-8F/-8I 787-8/9/10 Dreamliner Сред останалите важни руски приноси, освен компонентите на 787, са планерът, интериорът и системният дизайн на моделите 747-400 BCF, 777-200LR и 777-300ER, както и дизайнът на 747 LCF (Large Cargo Freighter). В момента BDC работи по основните фюзелажни структури и предните и задните части на крилата на предстоящата серия 777Х. Boeing не е единствената корпорация в глобалната самолетна индустрия, която се възползва от руския опит и умения в инженерните науки. Европейският производител на самолети Airbus също има проектантски център в Москва. Инженерният център AIRBUS в Русия (ECAR), основан през 2003 г. като смесено дружество от Airbus, "АКФ Система" и KASKOL Group е първият, учреден от компанията извън ЕС. И така, защо чуждите фирми продължават да берат плодовете на руския талант? Според генералния директор на ECAR Александър Кирейцев причините са няколко. "Руската инженерна школа е широко призната по целия свят и нашите експерти са много високо квалифицирани", каза той пред "Руски дневник". "Освен това по онова време (2003 г.) Airbus искаше да установи връзки с руски производители и създаването на инженерен център бе един от начините да постигне това. Окончателното решение бе да се произвеждат [някои от] компонентите за самолетите Airbus в Русия и оттогава изпълняваме тази задача успешно". Действително, европейският самолетен производител работи с руски фирми като производителят на самолети "Корпорация Иркут", фирма "Хидромаш" и руският производител на титан "ВСМПО-Ависма". Последната фирма си сътрудничи и с американците от Boing. Смесеното им дружество в Урал в момента работи за сериите 737, 777 и 787 на Boeing. През декември 2016 г. фирмите се договориха да изградят втори завод в специалната икономическа зона "Титаниева долина", който се очаква да отвори врати през 2018 г. "Трудно е да се оцени [точният] принос на нашия център към крайната продукция на Airbus, но едно от нещата, което мога да кажа със сигурност, е, че днес над 4000 самолета с наши разработки летят в небето", отбелязва Кирейцев. "Освен това работим по много проекти за фирми от други индустрии, включително ядрената енергетика, жп сектора и механичното инженерство". През последните години руските експерти от ECAR са допринесли за всички серии на самолетите Airbus, включително: A320/A319/A321 сериен A320/A319/A321 Sharklet A320/A319/A321neo A321 Cabin Flex A330-200/300 сериен A330-200 GMF A330neo A350XWB-900 A350XWB-1000 A380 Изпълнени са над 120 проекта. Според Кирейцев 80% от структурната инженерна работа по новия А330-200 GMF (General Market Fighter) също е извършена от инженерите на ECAR. Чисто новият пътнически самолет A350 XWB (eXtra Wide Body), който е основният конкурент на Boeing Dreamliner, също е проект, в който руският център участва от самото начало. "Работихме по интеграцията на задните секции на фюзелажа, разработихме модули за фиксиращите системи и багажните лавици, вътрешни и други по-дребни характеристики на самолета", каза Кирейцев пред "Руски дневник". Според него, докато работи по този проект, руският екип прави няколко изобретения и получава похвали и награди от топ мениджърите на Airbus. За жалост на руската въздушна индустрия, всички патенти естествено са регистрирани на името на европейската фирма. Голяма част от всички 200 постоянни служители на ECAR са завършили Московския авиационен институт (МАИ), Московския държавен технически университет "Н. Бауман" и Руския държавен технологичен университет "К. Циолковски" (понастоящем част от МАИ). Ситуацията е подобна и в центъра на Boeing в Москва. Там работят 250 постоянни служители, както и 1200 инженери от Русия и Украйна на временни договори. Повечето постоянни служители, които работят в центровете на Boeing и Airbus в Москва, включително генералните директори, са руски граждани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СССР е първа икономика през 1980те

    17 Март 2024 10:17ч.

    пресата:Hoвият Воеіng-787 излитa пpeз юни 15.05.2007: Eдин oт нaй-ycпeшнитe пpoeĸти нa ĸoмпaниятa Воеіng - aвиoлaйнepът -Воеіng 787 Drеаmlіnеr , щe литнe зa пъpви път пpeз юни 2007 г. Toвa зaяви cъвeтниĸът нa ĸoмпaниятa и бивш пocлaниĸ нa CAЩ в Pycия Toмac Πиĸepинг. "Hoвият Воеіng-787 щe ce издигнe във въздyxa пpeз юни 2007 г, a пpeз 2008 г вeчe щe зaпoчнe тъpгoвcĸoтo мy paзпpocтpaнeниe", ĸaзa Πиĸepинг. Πиĸepинг пoдчepтaл, чe caмoлeтът e cъздaдeн c дeйнoтo yчacтиe нa "изĸлючитeлнo oпитнитe pycĸи мaтeмaтици в oблacттa нa aepoдинaмиĸaтa". Toй oбявил, чe cиcтeмaтa зa oĸaчвaнeтo нa шacитo e взeтa oт TУ-154. "Koгaтo cтpoиxмe шacитo, ycтaнoвиxмe cтъpжeнe в cпиpaчнaтa cиcтeмa. Oбъpнaxмe ce ĸъм pycĸитe ĸoлeги и oтcтpaниxмe пpoблeмa", ĸaзa oщe Πиĸepинг. Зa Воеіng в мoмeнтa paбoтят близo 2000 pycĸи инжeнepи в paзлични ĸoнcтpyĸтopcĸи бюpa. Πo дyмитe нa Πиĸepинг, caмoлeтът e нaпapвeн oт ĸoмпoзитни мaтepиaли - пoлимepи и титaн, ĸoeтo пoдcилвa ĸoнcтpyĸциятa. Tитaнът e пpoизвeдeн oт pycĸaтa "Kopпopaция BCMΠO-ABИCMA" в Cвepдлoвcĸ- нaй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa титaн в cвeтa. Oт пpeccлyжбaтa нa Воеіng yтoчнявaт, чe нoвият caмoлeт ce ĸoмплeĸтoвa в гpaд Eвepeт, щaтa Baшингтoн. Зa Drеаmlіnеr вeчe ca пocтъпили 567 зaявĸи oт 44 aвиoĸoмпaнии, a дopи oщe нe ca минaли изпитaниятa мy. СССР и соц страните, през 1995г. щяха да стигнат по всичко най-добрите икономики и държави, а 2000г. щяха да са недостижими.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи