Рашков поиска повече свобода за МВР да разследва без прокуратурата

Рашков поиска повече свобода за МВР да разследва без прокуратурата
Държавното обвинение блокира разследващите функции на държавата, заяви вътрешният министър.Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков изрази мнение пред депутатите от парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, че разследващите органи трябва да получат по-голяма независимост от прокуратурата в работата си. Според него МВР следва да може по всяко време да образува досъдебно производство без произнасяне на държавното обвинение, а не само в неотложни случаи, както е в момента.

 

"За голямо съжаление състоянието на българската прокуратура и нормативното уреждане на правомощията на прокуратурата е една сериозна пречка за своевременно разследване", подчерта министърът.

 

Рашков даде пример и с това, че законът не дава право на разследващия орган, който е извършва оперативната дейност, да поиска от съда прилагане на специални разузнавателни средства. Вместо това е нужно първо да се обърне към наблюдаващия прокурор, който чак след това да сезира съда за прилагане на СРС по делото. Такова посредничество на прокуратурата е необходимо и при искания на разследващите да извършат претърсвания и изземвания. Рашков разказа как за парите от АМ "Хемус" разследващите са поискали да проведат такова претърсване, но наблюдаващият прокурор по делото веднага излязъл в 20-дневен отпуск. "Разследващите функции на държавата на практика бяха блокирани", заяви вътрешният министър.

 

Той коментира още, че се предвиждат структурни промени в силовото ведомство, които да го освободят от несвойствени функции. Обсъжда се Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да бъде изведена в самостоятелна агенция извън МВР. Освен това се предлага Медицинския инстут на МВР да премине към Министерството на здравеопазването. Рашков уточни също, че ще има и кадрови промени в районните управления на страната заради разликата в натовареността, но това няма става със съкращения, а с преливане на служители.

 

Наскоро синдикалната федерация на служителите в МВР излязоха с остра позиция срещу "реформите на парче" във ведомството и поискаха спешна среща с премиера. Те се обявиха против изваждането от структурата му определи звена и дирекции, сред които и агенция "Миграция" Днес вътрешният министър отрече, че се планира агенцията да бъде изведена от МВР.


Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • защо не

  19 Яну 2022 17:01ч.

  Гестапо - мечта рашкова. А защо не и да издава присъди вместо съда. Тоя човечец е много, много опасен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • hdh

  19 Яну 2022 17:10ч.

  тоя първо трябва да се разкулачи, лустрира

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  19 Яну 2022 17:28ч.

  А ще може ли да бие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  19 Яну 2022 18:20ч.

  Добре му е на тоя с 19 имота, един от които с 12 кенефа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славов

  19 Яну 2022 18:22ч.

  ..................но наблюдаващият прокурор по делото веднага излязъл в 20-дневен отпуск...................--------------По-добре съд,следствие,прокуратура,здравеопазване да минат към полицията и Рачков да ги наблюдава и им разписва отпуските, а в останалите министерства да има полицай-регулировчик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  19 Яну 2022 19:12ч.

  Рашков е с толкова мръсно минало, че мястото, което заема днес, му е точно по мярка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  19 Яну 2022 19:14ч.

  Това означава ли, че прокуратурата вече няма да е нужна? Милицията, пардон полицията сама ще разследва, сама ще си дава разрешения за подслушвания, обиски и арести и сама ще формулира обвиненията пред съда. Впрочем, по тази логика, тя би могла да поеме и ролята на съда, т.е. да започне да издава и присъдите... Помислете, колко пари ще бъдат икономисани и колко здрава власт ще си имаме... По-здрава дори отколкото преди 1989...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мунчо спасов

  19 Яну 2022 19:20ч.

  кво се чудите ? рашката мечтае за 9 септември и народния съд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този път води до трибуналите

  19 Яну 2022 19:23ч.

  и тречленките !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бясното куче Рашков

  19 Яну 2022 19:31ч.

  Отново е в стихията си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прокурорите дали ще допуснат да станат фигуранти като Фигурант Фатмаков?!

  19 Яну 2022 20:08ч.

  Рашков Дамаджаната се пробва да върне "Народният" съд и изпълнява поръчката на Черепа, която е публично известна от СРС-та: "Но аз мисля, че Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мо'е да му орежем правомощията, без да променяме Конституцията. Като го напра'име фигурант като президента, точно к'во ше ни вреди Гешев..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил Иванов

  19 Яну 2022 22:48ч.

  Направо да публикуват списъците и да започват. На всички но е ясно накъде отиваме и,че вече си имаме нов "бащица", бивш пилот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  19 Яну 2022 23:18ч.

  Колкото по-активен е един глупак, толкова повече поразии ще направи в зоната си на активност. Колкото повече Радев държи на постовете такива като рашков, толкова по-бързо ще се върнат на власт гербаджиите и депесарите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поуката

  20 Яну 2022 8:25ч.

  Ей това се случва като пуснеш Тарльо под одъра....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нещо му се размъти мозъка

  20 Яну 2022 9:14ч.

  Ххахаха, още един фюрер се появи. Същия скоро ще направи 1 година то как е министър на МВР и так акато виждаме нищо не се е променило освен по някоя време преди избироти да казва на малумниците- офцете български че имал много информация кой е крал от магистралите!! Така за офцете да виждате ББ или там неговите хора да са в затвора или да ги съдят? Няма да ги видите това са празни приказки за офцете български! Тоя иска даправи каквото си реши щото знае че МВР е достатъчно корумпирано и това е единствения начин да покаже пред офцете че нещо прави!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи