Радостин Василев назначил 120 пенсионери в Министерството на младежта и спорта

Радостин Василев назначил 120 пенсионери в Министерството на младежта и спорта

За половин година броят им е скочил с 58% и на договор вече са 328 души, навършили възраст.

Броят на хората в пенсионна възраст, назначени на работа към Министерството на младежта и спорта (ММС), е нараснал рязко през първото полугодие на годината. Това става ясно от писмени отговори на депутатски въпроси, предоставени от доскорошния ресорен министър Радостин Василев. Специалистът по спортно право управлява ММС от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г.

От публикуваните данни личи, че само по време на неговия мандат в спортното министерство и подчинените му търговски дружества са се появили на работа нови 120 пенсионери. Към 30 юни на договор във ведомството вече са общо 328 души, натрупали необходимите възраст и стаж, при 208 в началото на годината. Ръстът е с 58% за шест месеца.

"Беше обявено намерение за административна реформа. За да бъде успешно, първо трябва да се изясни възрастовата структура на заетите в отделните ведомства. Хора, навършили пенсионна възраст, би следвало да продължават да работят в държавната администрация само по изключение, когато притежават знания и умения, които не могат да бъдат осигурени от по-млади служители", мотивира питанията си народният представител от "Демократична България" Мартин Димитров.

Той е изпратил един и същи въпрос до спортния министър първо на 20 декември 2021 г. и после още веднъж на 22 юли 2022 г.: "Какъв е броят на лицата, навършили пенсионна възраст, наети по трудово правоотношение, граждански договор или друг вид правоотношение във вашето ведомство и в търговските дружества, на които сте принципал?" И двата пъти Василев е отговорил надлежно в писмен вид - съответно на 6 януари и 29 юли, като документите са публикувани на сайта на парламента.

Сравнение между данните от началото и средата на годината показва, че най-голямо е увеличението на броя служители в пенсионна възраст в Българския спортен тотализатор (БСТ). През януари те са били 129, а сега са почти двойно повече - 242.

Това донякъде е обяснимо с честата практика пунктовете на тотото да се обслужват от хора в напреднала възраст. И личи от представената подробна разбивка: 64 служители на тотализатора са надхвърлили с една година възрастта за пенсиониране (при 37 в началото на годината); 40 от тях са с две години по-възрастни (при 38 преди това); 19 са с три години над стажа (при 21 през януари); 22-ма с четири години (при 19); и цели 97 с пет или повече години (при 14).

Нарастване на броя пенсионери се наблюдава също и в самото министерство - от четирима в началото на 2022 г. на шестима по средата на годината. Тенденцията е същата и в трите подопечни на ММС дружества, стопанисващи държавните спортни имоти: "Национална спортна база" (НСБ) - от 32 на 35, "Академика 2011" - от 16 на 19, и "Сердика спортни имоти" (ССИ) - от един на двама.

Намаляване на служителите в пенсионна възраст има единствено в екипа на държавната спортна болница СБАЛТОСМ "Проф. д-р Димитър Шойлев" в столичния кв. "Дианабад" - от 26 през януари на 24 през юни.

"Поради изпитвания остър недостиг на лекари, медицински сестри и санитари в здравната система, задълбочаващ се в условията на пандемията от COVID-19, в изпълнение на изискванията и критериите на медицинските стандарти по специалности в изпълнение на условията на НЗОК за подписване на договор за финансиране на болниците много от наетите в системата на здравеопазването медицински специалисти са в пенсионна възраст", пояснява Василев в отговора си от 29 юли.

Паралелно с това стана ясно, че по време на управлението на Радостин Василев от структурите на ММС са били изплатени обезщетения за 38 уволнени служители. Това съобщава самият бивш министър в писмен отговор по запитване на депутата от ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов от 15 юли.

"В отговор на поставения от Вас въпрос относно изплатените обезщетения във връзка и по повод прекратени трудови и служебни правоотношения Ви информирам, че за периода от 01.01.2022 г. до 30.06.2022 г. от бюджета на Министерството на младежта и спорта за тази цел са изплатени 275 241 лв. на 38 лица", пише Василев в отговора си от 19 юли, също публикуван в интернет портала на НС.

Данните показват, че средният размер на обезщетението в спортното министерство е 7243,18 лв.

Докато бе начело на министерството, Радостин Василев смени ръководствата на всички търговски дружества, чийто принципал беше. Най-трудно успя да освободи от длъжност съвета на директорите на БСТ, който след куп юридически хватки беше частично променен в средата на февруари и окончателно подменен в средата на юни.

В средата на март спортният министър назначи изцяло ново ръководство на НСБ, в началото на април - на "Академика 2011", а в края на април - на ССИ. Уволнени бяха и ръководителите на някои ключови дирекции в самото ММС - като например дългогодишния шеф на "Спорт за високи постижения" Антоанета Боева.

Няма официални данни за това колко служители, на които не се полагат обезщетения при освобождаване, са били уволнени от ММС по време в мандата на Василев.

 

Източник: "Сега"

 

 

Коментари

 • Отвратен

  09 Авг 2022 10:08ч.

  Някой трябва да работи!? А "младата смяна" и така нар. харвардци, не стават! Това е истината! Всички системи са разгромени, в т.ч. и образователната, която произвежда неграмотни хора, без лементарни знания, навици и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Държавно устройство

  09 Авг 2022 11:01ч.

  Когато преди години избягах от България и попаднах в богата европейска държава, едно от нещата, които най-напред ми направи впечатление бе, че навсякъде в обслужващата сфера работеха САМО млади хора. НИТО ЕДИН пенсионер. Млади момичета продаваха в магазини за хляб, сандвичи и какво ли не. Млади хора чистеха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължение

  09 Авг 2022 11:03ч.

  Видях пенсионерите в паркове, градини, сладкарници да се наслаждават на живота. По-късно разбрах защо е така. Пенсиите им са доста високи и няма нужда да работят. А младите трябва да се приучават към работа. В България е обратното. Пенсионерите работят навсякъде, а младите киснат по цял ден в заведенията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължение 2

  09 Авг 2022 11:06ч.

  И какво се получава в България. Младите, които не са приучени да работят, порастват и търсят всякакъв начин да се сдобият с пари без да работят. Един от начините е да крадат. Друг - да се занимават с наркотици. Краен резултат - държавата пропада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  09 Авг 2022 11:46ч.

  За огромно мое съжаление потвърждавам тезата на Отвратен 09 Авг 2022 10:08 ч. Освен полуграмотни, дечурлигата по на 15-20 години не могат гладко да четат, пък и не разбират смисъла на текста. И всички следват право, политология, социология, журналистика и т.н. куп безмислени "науки"....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  09 Авг 2022 11:49ч.

  Не са виновни те, децата никога не са виновни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  09 Авг 2022 12:23ч.

  Брей-и-и... вика си човек - то голям труд кипи в туй министерство... Пък като се зачете човек след заглавието - ами те били тотаджийки бе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мижав интерес

  09 Авг 2022 13:22ч.

  Десет точки на програма издялана на камък. Ясни и обосновани искания. 10 човека от интелигенцията близка до Слави за депутати: Дърева, Робева, Мажд Алгафари, Пантев, Попандов, Панайот Панайотов.. ...! 10 човека за депутати от известните на младите: Тото, Дани Петканов, Владо Димов, Криско, Диян Соло... .. !! И първо място на изборите им е гарантирано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мижав интерес

  09 Авг 2022 13:38ч.

  За партия ИТН, казвам. Точки: Нека 4% от бюджетът на общините да е за безплатни кухни, в кризи и до 40%. Нека 2% от БВП да е за социални апартаменти и къщи, саниране и социален ремонт. Нека 15% от БВП да е за социални пенсии, извън парите от НОИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мижав интерес

  09 Авг 2022 13:39ч.

  Раздържавяване на НОИ, общините и работническите синдикати да командват лични сметки - лични акции - в производство на жилища, храни, селско стопанство и дрехи, енергетика и водоснабдяване. 40% от БВП на зает да е минималната заплата - обявена от държавата, толкова да е в предприятието - като 40% от добавената стойност на зает там, ако това е повече от държавната минимална заплата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мижав интерес

  09 Авг 2022 13:40ч.

  25 болници напълно безплатни, с 8% от БВП ВЗЕТИ ОТ ДДС и АКЦИЗИТЕ. Частните да лекуват само работниците осигурени от работодател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  09 Авг 2022 14:04ч.

  Холандия се оправя само с 20000 чиновника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи