Радомир Чолаков: Спекулация е, че 480 депутати ще взимат заплати. Промените в Конституцията не предполагат застъпване на мандати

Радомир Чолаков: Спекулация е, че 480 депутати ще взимат заплати. Промените в Конституцията не предполагат застъпване на мандати

Автор: Радомир Чолаков, Фейсбук Следвайте "Гласове" в Телеграм

Нека внесем яснота по въпроса за непрекъсваемостта на законодателната власт и да спрем спекулациите за "застъпващи се мандати", "заплати за 480 депутати" и пр.

1. Според досегашната практика мандатът на народните представители започваше от датата на изборите. Сега ще започва от датата на клетвата. Тоест, мандатът на старите народни представители се прекратява с полагането на клетва от новите, което е първия акт на всяко новоизбрано народно събрание. Няма застъпване на мандати! Няма застъпване на заплати!

2. Новото решение е по-логично, защото: в деня на изборите (по стария ред на изчисляване на мандата) все още не е ясен поименния състав на избраните народни представители. Първо една седмица ЦИК разпределя мандатите, после има срок водачите на две листи да решат откъде влизат, а до последния ден, преди първото заседание, всеки може да се откаже от мандата. Тоест, народният представител става такъв от момента на заклеването си, а не от деня на избора, защото не изборът решава дали той е народен представител, а неговата воля да приеме мандата. Което е клетвата.

3. На въпроса в периода от датата на изборите до датата на клетвата кое народно събрание заседава, отговорът е: никое! Старото е във ваканция, а новото не се е заклело и не е встъпило в мандат.

4. На въпроса, ако избухне война (не дай Боже) в периода между датата на изборите и клетвата, кое Народно събрание трябва да се свика, отговорът е: новото. Освен, ако някой не реши да ни обяви война точно между понеделника и петъка на седмицата след изборната неделя, докато ЦИК определя новите мандати. В този невероятен случай ЦИК може да побърза със сметките, но може и да се свика старото, което ще продължи мандата си до края на войната. Това е шега, разбира се.

Искам да кажа: стига сме си измисляли проблеми там, където ги няма. Непрекъсваемостта на парламента не поражда никакъв проблем. Формулата за съставяне на служебно правителство, както се вижда, поражда. А за това, какви проблеми ще породи реформата в главата "Съдебна власт" тепърва има да говорим.

 

 

Коментари

  • Гадът

    29 Март 2024 14:50ч.

    се загрижил за дреболии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    29 Март 2024 18:02ч.

    Глупак !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи