Радев: Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" е историческо за нашите страни

Радев: Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" е историческо за нашите страни

Това споразумение е историческо за нашите страни, защото за първи път дава възможност на чужда компания да получи достъп до терминалите за втечнен газ на Република Турция и до вашата газопреносна система, и защото отваря нови, немислими до момента, перспективи за сътрудничество. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата му с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез на „Дондуков“ 2 .

По-рано днес в Министерския съвет българската държавна газова компания "Булгаргаз" подписа споразумение с турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAS) за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа на южната ни съседка. Това се случи в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. Споразумението е за срок от 13 години. 

Срещата между държавния глава и турския енергиен министър е в продължение на договореностите за развитие на двустранните отношения в сферата на енергетиката, постигнати при срещата на президента Румен Радев с турския му колега президента Реджеп Тайип Ердоган на 9 декември 2022 г. 

"По време на пресконференцията с президента Ердоган на 9 декември в Истанбул споделих, че по силата на географското положение и възможностите в сферата на енергетиката на Турция и на България, нашите страни споделят обща отговорност не само за постигане на сигурност и диверсификация на енергийните доставки за нашите две страни, но и за нашите европейски партньори и съюзници", припомни президентът Радев.

По думите му, днешното подписано споразумение е стъпка именно в тази посока и е израз на добрите приятелски отношения, добросъседство и доверие между нашите две страни.

„Радвам се, че днес ще имаме възможността да обсъдим и следващите крачки в нашето сътрудничество. Защото и България, и Турция имат не само важни постижения в сферата на енергетиката, но и големи амбиции за своето развитие в тази сфера. И ефектът и за нас, и за Европа, и за региона ще бъде много по-голям, ако продължаваме да обединяваме усилията за внедряване на нови системи, на нови технологии - ВЕИ, производство на зелен водород, на зелена енергия и нейния пренос към Европа, заедно“, каза още държавният глава.

Нашето желание е 2023 г. да бъде година, в която сътрудничеството между нашите две страни да се задълбочи още повече, заяви от своя страна министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез. Той изтъкна, че новата година е започнала много добре, като доказателство за това е подписаното споразумение между „Булгаргаз“ и „Боташ“ днес. 

Министър Дьонмез изрази надежда, че отношенията между двете страни в областта на енергетиката ще се ускорят в най-скоро време. Той също припомни срещата между президента Румен Радев и неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган през декември и заяви: „В рамките на по-малко от месец след срещата между вас и нашия президент, ние вече днес можем да кажем, че жънем плодовете на това сътрудничество. В днешно време е невъзможно, в условия на глобални кризи, страните да преодоляват тези трудности самостоятелно – необходимо е сътрудничество. Надявам се, че това сътрудничество между България и Турция ще бъде пример и за страните от региона.“ 

Той изтъкна, че предвид географското си положение и своята инфраструктура, Турция би съдействала с доставките от региона на Каспийско море, Близкия Изток или Източното Средиземноморие.  

Министър Дьонмез отбеляза още нуждата от нови проекти, за да може тези доставки да бъдат още по-големи и ефективни. В този смисъл сме готови на сътрудничество с България, заяви той.

В допълнение президентът Радев спомена още един проект. По думите му той е по инициатива на България и е бил предложен на Европейската комисия на 1 октомври м.г. Това е проектът Solidarity Spring, който ще позволи с минимални средства веднага да започне преноса на допълнителни количества природен газ от Азербайджан към Европа, обясни президентът Радев. По думите му, Турция има ключова роля за реализацията на този проект. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • чичо скрудж

    03 Яну 2023 16:48ч.

    и какво, нашия пак се изока, стратегическо,върховно, не знам си още какви глупости. ще взимаме пак руска газ, нооо..... на друга цена. тоз голям мошеник не знам гледа ли се отстрани, и ако се гледа, харесва ли се.... може би

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен Радев

    03 Яну 2023 17:29ч.

    "Булгаргаз" и "Боташ" подписаха споразумение за достъп до турската газопреносна мрежа. А руският газ , който е /НЕДЕМОКРАТИЧЕН/ преминава през Турция и се случва чудо - става ДЕМОКРАТИЧЕН, с молекули на свободата !!! Който се съмнява, че в кочината Булгаристан не случват чудеса, много се лъже, а ние отдавна сме свидетели на много такива?!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Исторически предател президент

    03 Яну 2023 17:05ч.

    И нито историята на България, нито Българския народ ще му прости ПРЕСТРУВКИТЕ = предателствата.!То бива и бива двуличие, ама това мина всякакви граници. Срам. България да зависи от Турция, защо бе?, след като бяхме независими от никого - Русия никога не ни е ограничавала в нищо в последните десетина години! ............ п.с. Добре поне, че Борисов успя да построи транзитния Балкански поток, понеже както виждаме всички - днес вече ВСИЧКИ ЕНЕРГИЙНИ ТРАСЕТА ЗАОБИКАЛЯТ България, а този ни превръща в нечувано и невиждано зависима държава от всичките си съседи. Срам президент, до непростимо унижение докара народ и държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    03 Яну 2023 19:09ч.

    Днес наистина е исторически ден бележещ поредната предателска стъпка в приобщаването ни към турска орбита! След като новоеничарите под натиска на САЩ спряха "Южен поток" (три тръби ф 1200 мм минаващи по дъното на Черно море за транспортиране на газ до Западна Европа-Сърбия, Турция, Унгария, Австрия, Италия) се оказа, че нас ни заобикалят всички енергийни проекти и две от тръбите на този поток ще минат през Турция. Борисов се изплаши, че ще остане с този срам и позор в Историята и измоли от Путин едната тръба да продължи през България, а не през Гърция. Руснаците за пореден път нни пожалиха и така се изгради Балкански поток. Това своеволие на Борисов не остана ненаказано от нашите "приятели" от САЩ, които му спретнаха една измъчена цветна революцийка и го свалиха от власт! Затова той сега е така наплашен и дори предлагаше нещо абсурдно-да се забрани дори със закон използването на руски газ. Преди Нова година се извърши едно друго предателство-сключването на договори за замяна на руското ядрено гориво с американско, което поставя на риск сигурността на АЕЦ Козлодуй! Сега вече тока от АЕЦ- не само ще е по-скъп поради по-скъпото гориво, но ще се оскъпи и от съхранението на ядрените отпадъци. Вероятността АЕЦ-а след няколко години да не получим прелицензиране от руснаците на реакторите е много голяма. Това означава, че ще започнем да купуваме и ток (както се случи след аварийното спиране на единия реактор тази зима). Познайте от къде ще купуваме-естествено от Турция, която изгражда 4 атомни руски централи и ще има достатъчно електроенергия. Благодарение на приятелството ни със САЩ и с любезното съдействие на нашите новоеничари,от страна енергиен бисер на Балканите, продаваща ток на всички свои съседи се превърнахме в страна купуваща ток от тях! От страна транзитираща природен газ за всички свои съседи, включително и Турция, се превърнахме в страна купуваща газ от Турция! Честито на скачащите по площадите (кой не скача е червен)! Вече имаме банани и дънки в изобилие! Нали това ви бяха съкровените мечти! Още веднъж честито на печелившите!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господ може да им прости, защото те не знаят какво вършат поради евроатлантическата си глупост

    03 Яну 2023 21:16ч.

    Ние обаче не бива да прощаваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече имаме банани и дънки в изобилие!

    04 Яну 2023 4:45ч.

    Забравихте ДЪВКИТЕ. С картинки от комикси увити, те се котираха високо! Българската "Идеал"... и тя правеше балони и се дъвчеше, ама... българска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Телешки възторг

    03 Яну 2023 17:23ч.

    След като усилията ни да прекратим връзките с Русия се увенчаха с успех и тя ни дава на Турция може да се каже, че Турция ни смята за част от нея и ни предоставя да ползваме терминалите като подопечни! Таз година терминали догодина територии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гнъс

    03 Яну 2023 17:38ч.

    Зеления чорап първи ще бъде награден с шалвари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ибрик,

    03 Яну 2023 17:56ч.

    като на първи ибрикчия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без име

    03 Яну 2023 19:17ч.

    а с кого друг да сключи такъв договор турция? с гърция? нали за да има транзит за европа , ние сме първия съсед. но пък и ние трябва да си изиграем правилно картите. ????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щарлатанин

    03 Яну 2023 19:45ч.

    Шарлатаните ще останат исторически, политически, стратегически,геополитически и икономически навеки в последната национална катастрофа на България !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Radeff&Borisoff са

    03 Яну 2023 20:21ч.

    Mутрьо Borisoff на 12.10.2015 в София: “Правим всичко за САЩ. Не може да сме заедно само когато обядваме. Трябва да сме заедно и в проблемите. Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме Хизбула за терористична организация. СПРЕЛИ СМЕ ТРИ ГОЛЕМИ РУСКИ ПРОЕКТА. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    03 Яну 2023 20:23ч.

    Още след срещата на РРадев с Милер в Турция и новата "пътна карта" писах, че ще ни зароби с дълъг договор за внос на руски газ. Ето засега е за 13 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    03 Яну 2023 20:56ч.

    Нали уж служебното правителство нямаше право да взема решения или да сключва договори с дългослочен характер, това бе обяснението за липсата на редовен бюджет за 2023 г.? А то какво се оказа - сключиха се договори за десетилетия напред, предоставиха се оръжия и помощи за стотици хиляди лева, с едничката цел - откъсване на България от Русия и постаяне на страната ни под пълното подчинение на евроатлантическите и други ценности и държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    03 Яну 2023 22:51ч.

    Мен ми е интересно президента и другите политици осъзнават ли предателството което направиха с Южен поток, с Белене, с горивото за Козлодуй. Направиха го съзнателно заради чужди интереси във вреда на нашите интереси. Отказахме се от неща които щяха да ни носят печалба десетки години и сега ние ще плащаме на Турция за газ вместо да е обратното. Политически негодници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За хиляден път - братушките ни освободиха преждевременно

    04 Яну 2023 4:49ч.

    Да се връщаме в ролята на рая в Ана Ватан, и бъдете сигурни, че ще имаме валии, кадии, каймаками 100 пъти по-качествени, образовани, честни и принципни от настоящата синьо-червена мъгла.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи