Радев: МС трябва да реши за РСМ, а парламентът да го одобри, не обратното

Радев: МС трябва да реши за РСМ, а парламентът да го одобри, не обратното

Националната рамкова позиция бе разработена и приета с решение на Министерски съвет през 2019 г. и подкрепена от българския парламент и 44 Народно събрание с декларация. Подходът, който е в момента, няма как да работи, трябва МС в резултат на експертизата на МВнР, ако ще актуализира по някакъв начин, да актуализира националната рамкова позиция със свое решение и едва тогава да изпрати тази рамкова позиция в парламента и той да я одобри, а не обратното както в момента се процедира. Това заяви в Литва президентът Румен Радев, който участва на форума „Три морета“, предаде репортер на БГНЕС.

Трябва да е ясно, че в близките дни и седмици имат да се решават важни предизвикателства от компетенцията на правителството и парламента. Изборите са крайният вариант. Ако продължава блокажът на институциите и работата на парламента, изборите са неизбежен вариант. Коментира още Радев.

„Доказал съм, че никога не бягам от отговорност. Досега съм назначил три служебни кабинета и трите се справиха с предизвикателствата пред тях. Въпросът е партиите да проявят отговорност”, каза още той.

Президентът уточни, че не може да приеме открити призиви към политическо номадство. „Хората са гласували по определен начин. Призивите да започне политическо номадство в българския парламент изкривяват вота на хората. Очаквам всяка партия да води своята отговорна политика, така че да привлича членове и да задържа своите членове със своята политика, а не с призиви да напускат други партии, за да се присъединяват”, допълни държавният глава.

И подчерта: „Това не означава, както го тълкуват веднага, ако не си с нас, си срещу нас. Аз не съм с никого. Аз съм за принципа. Много ясни принципи в политиката”.

Президентът Румен Радев пристигна днес на посещение в Република Латвия по покана на латвийския държавен глава Егилс Левитс, който е домакин на двудневната среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета", съобщи по-рано БТА.

В рамките на събитието в столицата Рига, Радев ще участва в президентския панел на форума, ще се включи в дискусия на президентите и ръководителите на делегации като част от съпътстващия инициативата бизнес форум. Също така се очаква държавният ни глава да проведе двустранни срещи със свои колеги.

Важен фокус на срещата в Латвия ще бъдe влошената среда в сферата на сигурността вследствие на войната в Украйна и новите предизвикателства пред страните от региона. Страните участнички ще обсъдят възможностите и перспективите за приобщаване към проектите, развивани в рамките на инициативата, на Украйна и други страни от Източното партньорство и Западните Балкани.

Инициативата "Три морета" е създадена през 2015 г. и обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж.

Стратегически партньори на инициативата "Три морета" са Европейската комисия, Германия и САЩ.

Латвийското председателство си е поставило за цел осъществяване на практическите измерения на сътрудничество между страните от Инициативата "Три морета", за да се гарантират сигурността и реалната свързаност на хората в региона по устойчив начин. Това каза Андриш Тейкманис, ръководител на канцеларията на президента на Латвия, който се включи чрез видео връзка в конференция на тема "Три морета: иновации и енергийна сигурност”, провела се по-рано този месец в София.

До момента инициативата "Три морета" е имала шест срещи на върха: през 2016 в Дубровник, през 2017 във Варшава, през 2018 в Букурещ, през 2019 в Любляна, през 2020 в Талин и през 2021 в София.

На 8 и 9 юли 2021 г. президентът Румен Радев беше домакин на шестата среща на високо равнище на инициативата "Три морета" в българската столица. По време на форума той проведе редица двустранни срещи, сред които с председателя на Надзорния съвет на Инвестиционния фонд към инициативата "Три морета" Беата Дашинска-Музичка, с президента на Словения Борут Пахор, президента на Полша Анджей Дуда, с министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович.

 

Източник: NOVA TV, epicenter.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • А какво общо има тук САЩ,

    20 Юни 2022 15:59ч.

    че трябва да участва в тази инициатива?!? Нито е в Европа, нито има земи на трите морета, нито има интереси тук, опа, явно има интереси, които дали са същите, като на другите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    20 Юни 2022 17:50ч.

    Трите служебни кабинета на Радев произведоха само плява . Четвъртият ще донесе и трици !!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    20 Юни 2022 16:12ч.

    В кабинетите ти бяха Корко и Кокорко. И не се справиха. С нищо. Само МВР спря купуването на гласове в един голям процент, пак имаше, но малко. Всичко друго си беше пунта мара... А, и Лена взе едни хубави хонорари...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    20 Юни 2022 16:14ч.

    Чий го дири там?В такъв решаващ момент за страната.Какви 3 морета?Това е инициатива за война,натовски генерале-да ти е ба майката предателска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав е "синергичния триморец"!

    20 Юни 2022 16:16ч.

    Не бяга от отговорност, защото не знае съдържанието на тази дума (резултата от "неговия избор" - п.п., всички го виждат). "Маринкин".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    20 Юни 2022 16:37ч.

    Триморецо, какъвто си ти, такива и протежетата ти киро и кокоро - БЕЗРОДНИЦИ и проводници на чужди интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    20 Юни 2022 17:20ч.

    Измежду два стола и шпагат не помага, а между три морета и без едно се остава, шамандурите също потъват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че това МС и НС трябва спешно да си ходят, е безспорно

    20 Юни 2022 18:21ч.

    Но като си помисля кой ще назначи служебно правителство, направо сме си между Сцила и Харибда. Без да сме хитроумни Одисеи обаче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Триморието и триморците със сигурност ще бъдат уважени с военен трибунал

    20 Юни 2022 18:53ч.

    Когато се уталожи пушилката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    20 Юни 2022 18:54ч.

    аз не знам джендералшата ли реши, майка ти ли реши или на майка ти п*редставителите да стваш троеморски синергетик за наша сметка, ама не съм гласувал за тези и идеи на хероин мустафа и други терористи по фашингтън дц.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бандеровка

    20 Юни 2022 19:13ч.

    Давай генерале. Бий до последния поляк и българин. Слава на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    20 Юни 2022 21:28ч.

    Щом е нарушена процедурата по внасяне на предложение за актуализация на националната рамкова позиция, то тогава НС чисто и просто може да отхвърли френското предложение, без дори да го обсъжда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    20 Юни 2022 21:34ч.

    Какво толкова пречи френското предложение да се обсъди направо от НС, така или иначе ще трябва да го одобрява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПЪРВО трябва да се прочете от всички

    21 Юни 2022 6:05ч.

    обсъждащи. Политическият коментатор Зорница Илиева го е прочела и ето какво ни казва: https://24may.bg/2022/06/20/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bd%d0%b5-%d0%be%d1%86%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b5%d0%bc/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    20 Юни 2022 21:37ч.

    Как какво пречи? Ми то така и Никарагуа може да прави предложения в Блъгарското НС за провеждане на български национални политики.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    20 Юни 2022 22:48ч.

    Нали становището на МС ще се одобри или отхвърли от НС? За тази цел депутатите ще трябва да се запознаят със съдържанието на документа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дилема...

    21 Юни 2022 6:13ч.

    Точно това е целта на Кирето: Размиване на вината (отговорността) за решение, което не е в интерес на България! ("Заедно можемЕ! We are in this together! Ние сме заедно в това!") Не му харесва да го асоциират с Поп Кръстю, а сърцето му не му позволява да НЕ направи, каквото искат от него началниците и каквото им е обещал....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за жалост депутатите не гласуват по съвест,

    21 Юни 2022 6:20ч.

    а по партийна принадлежност. Единствен път ги призоваха да гласуват по съвест, когато се решаваше дали да се продава българската земеделска земя на чужденци, и тогава единодушно гласуваха против, т.е... продажбите да се отложат с няколко години... След което казаха: 'Емиии, ще продаваме! ПРИЕХА НИ в голямото семейство на ЕС при това условие!'

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    21 Юни 2022 6:10ч.

    Моето познаване на Конституцията стига до там, че в НС законопроекти и предложения могат да внасят МС и депутатите. Други не могат (другите правят предложения чрез/посредтвом МС и депутатите). Това знам аз. Или Конституцията не е спазена, или Кирето пак гледа да си измие ръцете, както го направи с Никола Минчев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи