Радев: Министерският съвет да не се крие зад парламента за РС Македония

Радев: Министерският съвет да не се крие зад парламента за РС Македония

"Очаквам разум. Въпросът за властта не е основният въпрос в държавата, има много други проблеми и това са проблемите на българските граждани и те трябва да бъдат решавани отговорно". Така президентът Румен Радев коментира новината за липсата на кворум в Народното събрание при гласуването на вота на недоверие срещу кабинета "Петков". 

"Моите очаквания са, въпросите за властта да не изместват от фокуса на нашите политици дневния ред на българите, а той е ясен. Но няколко много важни неща за РСМ. Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто в момента, ако България не беше отстоявала ветото в два съвета за разширяване миналата година с ясна позиция, с ясна аргументация"

"Позицията, която аз споделих, е вече ясна, нашите европейски партньори вече осъзнават и споделят тази позиция, че въпросът за отстояването на гражданските права, тяхната защита от дискриминация, не може да е двустранен въпрос межу България и РСМ, а трябва да бъде издигнат на ниво Европейски съюз. Въпросът, който поставих в съвета за правата на македонските българи и тяхното вписване в конситуцията като едно от условията за начало на преговорите вече е заложено в преговорната рамка", категоричен бе президентът. 
"Искам да призова българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в конституцията, не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция. Трябва да е ясно на нашето общество, че този процес се базира на два важни документа, единият е преговорната рамка, който е ангажимент и се изработва от ЕС, но втория важен документ е двустранния протокол, който е наш ангажимент, изработва се от нас, заедно с РСМ и се залага като неразделна част от преговорната рамка. Преговорната рамка сама по себе си не може да защити нашия интерес, тя най-общо описва самия процес", добави Радев.

"Подкрепям френското предложение като преговорна рамка, но същността, истинската защита на българските интереси, на нашето културно-историческо наследство, промяна на учебниците и табелите, на реабилитацията на жертвите, възстановяване на паметниците, прекратяването на процесите на дебългаризация зависи от съдържанието на този протокол", добави Румен Радев. 

"Към момента предлаганият двустранен протокол не защитава достатъчно, не дава достатъчно гаранции за защита на нашия интерес като конкретни действия, ясни механизми, срокове и измерими критерии. Призовавам отговорните институции да започнат да залагат липсващите параметри в този двустранен протокол, защото ако той не бъде актуалзизран, прецизиран, самата преговорна рамка се обезмисля", категоричен бе Румен Радев.

"Призовавам Министерския съвет да не се крие зад Народното събрание", допълни Радев. 

 

 

Източници: бТВ, dariknews.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Тоя сега какво каза?

    22 Юни 2022 10:24ч.

    Една гаща плява да ядеш нащо магаре. Ми той не знае какво говори. Оплел се е като пате в калчища. Амо това, ама и иначе. Глупак! Да ти приседни триморската простотия дано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дълбокото на плиткото

    22 Юни 2022 12:05ч.

    Тоя сега какво каза? --- Че сме "за", обаче сме "против".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • theoldtwo

    22 Юни 2022 13:02ч.

    Moже ли промит мозък от ЗКПЧ-то да роди мисъл - само заучени фрази и алабалистики

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Объркал си се

    22 Юни 2022 10:25ч.

    Не това трябваше да приказваш, господине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 333

    22 Юни 2022 10:30ч.

    Подкрепяш не подкрепяш ....по-добре да беше замълчал .Има решение на НС, към настоящия момент България има по-важни въпроси за решаване от тези за Македония и Украйна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киркегорян

    22 Юни 2022 11:35ч.

    Ако беше взел еднолично решение, обвинението щеше да бъде защо го прави без санкция на парламента....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи