Радев: Крайно нелогично e в условията на криза България и Румъния да бъдат държани извън Шенген

Радев: Крайно нелогично e в условията на криза България и Румъния да бъдат държани извън Шенген

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Призоваваме тези страни, които все още не дават своето съгласие, да осмислят много добре, че колкото по-бързо България се присъедини към Шенгенското пространство, толкова по-бързо ние ще можем придвижим сили и средства от границите с Гърция и Румъния и да ги пренасочим към външната граница на ЕС – тази с Турция“, заяви президентът Румен Радев. Според него е крайно нелогично в условията на криза България и Румъния да бъдат държани извън Шенген. 

България и Гърция доказаха, че две страни и два народа могат да загърбят проблемите от миналото и да развиват стратегическо партньорство, базирано на нашите европейски ценности. Това каза президентът Румен Радев на брифинг в президентството, след като удостои гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с орден „Стара планина“ с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Гърция. Сакеларопулу е на официално посещение в страната ни по покана на Румен Радев.

„Днешната визита на президента на Гърция е своеобразна връхна точка в изключително динамичните отношения между нашите две страни през последната година и е израз на отличното ниво на сътрудничество между България и Гърция“, коментира Радев. По думите на президента развитието на отношенията между двете страни е от стратегическа важност за сигурността, мира и просперитета на целия регион. 

Според Радев България и Гърция са отбелязали прогрес в много области през последните години. „Дори в годините на пандемията (от COVID-19) само през последните три години стокообменът на нашите страни нарасна с повече от един милиард евро“, посочи държавният глава. Стокообменът между двете страни е достигнал четири милиарда и половина евро, отбеляза президентът.

Миграцията, като едно от големите предизвикателства към Гърция и България, като страни на първа линия, изисква повече солидарност от европейските ни партньори, смята Радев. „Нашият призив е, преди да се градят и вдигат граници и бариери вътре в Европейския съюз (EС), нека всички осъзнаем, че всъщност подкрепата, инвестициите, помощта трябва да идват към държавите на първа линия, така че всички заедно да бъдем много повече солидарни в охраната на външните граници на ЕС, където и Гърция, и България имат нелеката задача да охраняват заедно най-дългата сухопътна граница в ЕС по пътя на мигрантския поток“, обясни той.

Значим е и приносът на двете страни за развитието на енергийната свързаност в целия регион, смята Радев. Това, което свършиха България и Гърция с изграждането сами на най-високо технологично ниво на интерконектора между Гърция и България допринесе не само за вдигане на авторитета, за вдигане на технологичните възможности на нашите страни, то допринесе за реалната диверсификация на доставките на газ не само за България, а за региона на Централна и Източна Европа, каза президентът. 

България е изключително заинтересована и полага усилия заедно с Гърция терминалът за втечнен газ в Александруполис да бъде завършен в срок и от другата година страната ни да може да получава втечнен газ от този терминал, обясни Румен Радев. Той припомни, че България е участник с 20% в терминала, а с решение от миналия месец удвои резервирания си капацитет. 

Гърция получава над 30% от своето електричество от България, както и над 45% от вноса на пшеница, добави Румен Радев. „От критично значение за нас е да възобновим отдавна забравения проект за петролопровод между Бургас и Александруполис, но този път да обърнем посоката – от Александруполис към Бургас. Това ще даде възможност за доставка на критично важната суровина не само за България, а и за Румъния, Украйна, за другите страни от Черноморския басейн“, коментира той. 

България е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенгенското пространство още от 2011 г., каза Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за мнението му относно отказа на Нидерландия и Австрия да подкрепят страната ни за влизане в Шенген. „Призоваваме тези страни, които все още не дават своето съгласие, да осмислят много добре, че колкото по-бързо България се присъедини към Шенгенското пространство, толкова по-бързо ние ще можем придвижим сили и средства от границите с Гърция и Румъния и да ги пренасочим към външната граница на ЕС – тази с Турция“, допълни държавният глава. Според него е крайно нелогично в условията на криза България и Румъния да бъдат държани извън Шенген. 

Катерина Сакеларопулу е на официално посещение в страната ни по покана на Румен Радев. По-рано днес двамата отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин. Радев и Сакеларопулу проведоха и разговор на „четири очи“, а след това различни теми обсъдиха и официалните делегации на България и Гърция.  

В рамките на посещението на Катерина Сакеларопулу в страната ни са предвидени срещи със служебния министър-председателя Гълъб Донев и с председателя на парламента Вежди Рашидов.

Коментари

  • йосарян

    08 Дек 2022 12:38ч.

    хубаво чувство за хумор има господин президентът. особено в този случай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Апостол Петков

    08 Дек 2022 12:40ч.

    Загърбихме ги, да. Ама едните с 40 хил. кв.км беломорска земя зад гърба си, а другите - с "два цувала цирози сусени". Но каквото било - било, който мислил - мислил. История, бой и т.н. назад не се връщат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а при следващото прекрояване на граници на Балканския полуостров

    08 Дек 2022 14:35ч.

    границата ни с Гърция може да мине и през Банкя, кой може да предрече? Потенциалът на гръцката редовна армия е неясен. В Атина съществува улица с името "Василий Българоубиец". Останките от расфасованите ни "Напоителни Системи" (под ръководството на Георги Харизанов, ГЕРБ) бяха преместени в Беломорска Тракия, в резултат на което Гърция днес се слави по света с износ на вкусни праскови, и като производител на гръцкото бяло сирене, и търсеното гръцко кисело мляко, докато традиционния им продукт за износ винаги са били ... маслините. Гърците могат да си позволят безнаказано закачки като публикация на превод на Алеко Константиновата "Бай Ганьо" илюстрирана с лика на девйстващ в момента МинПред... Защо никой не си спомня, че срокът на Ньойския Договор беше 100 години, и изтече през 2018 г? Нашият "Възродителен Процес" се заклеймява всяка седмица в НС, на всеки Парламентарен Контрол, от етническата ни партия, а за сръбския и гръцки геноцид над българите в заграбените български територии не шуква никой... Защото раздаваме ордена "Стара Планина" на когото се сетим - на всички заминаващи си посланици, вкл. такива световни "филантропи" като Джордж Сорос (Моля някой да ме порпави, ако греша)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поправки по молба на клиента

    08 Дек 2022 15:05ч.

    Къде го пише това за срока на Ньойския договор? В някой таен анекс ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не, повярвах на ТВ Скат през 2018

    08 Дек 2022 15:20ч.

    когато изтече срокът му. От тук и молбата ми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    08 Дек 2022 12:59ч.

    Радев, не говори от мое име! Костите на предците ми почиват в Беломорска Тракия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Апостол Петков

    08 Дек 2022 15:11ч.

    И на моите също, но с омраза няма да ги вдигнем от гробовете. Върху тях живеят хора, костите на чиито предци почиват още по-далеч. Барем можем да отидем да се поклоним и да запалим свещ в църквите, построени от дедите ни - те поне си стоят безмълвно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    08 Дек 2022 13:06ч.

    България и Гърция доказаха, че две страни и два народа могат да загъзят проблемите от миналото и да танцуват блус заради общия си произход - древната Оногурия. Това каза президентът Румен Радев на брифинг в президентството, след като удостои гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с орден "Тасос" с паламудови жълъди за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Гърция.Катерина Сакеларопулу е на официално посещение в страната ни по покана на Румен Радев. По-рано днес двамата отдадоха почит пред паметника на цар Самуил-офталмолог. Радев и Сакеларопулу проведоха и разговор на „три уши, а след това различни теми обсъдиха и официалните делегации на България и Гърция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • едничък светъл лъч

    08 Дек 2022 14:41ч.

    сред коментарите тук... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С гърчолята имаме древна кръвнина

    08 Дек 2022 13:26ч.

    Можем да сме само врагове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаме и точно тя ни свързва

    08 Дек 2022 15:08ч.

    В тия днешни времена старите врагове вече са ми далеч по-близки от новите "приятели". Имали сме много за делене с андартите, но вече нямаме. Трябва да гледаме заедно към бъдещето, което е еднакво мрачно и за нас, и за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Курти

    08 Дек 2022 13:40ч.

    Вие сте готови на всякакви гнусни неща в името на господарите. Майките си ще продадете за потупване по рамото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пояснение

    08 Дек 2022 14:40ч.

    запада е решил да хвърли балканите след разпада на ес към края на 2024г.на турция..гърците са уплашени и разчитат на франция...досега ни бяха отписали като сила на тракийския театър на бойни действия,но май ще преосмислят тактиката си и ще търсят съюзници...нашите елити започнаха да вдяват какво иде след 2024,също са уплашени и не знаят какво да правят и с кой да се съюзяват...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    08 Дек 2022 14:36ч.

    Timeo Danaos et dona ferentes! Боже, мой Господько!! Простими, съгреших и знам, че имам вина да ми тежи на душата! Тези ги мразя повече от турците, вече доста повече. Демокрацията ме завари в това отношение Tabula rasa. Категорично не страдах от преднамереност и някаква фамилна, историческа, политическа обремененост. Всичко е въпрос на мой личен опит. Срещнах омраза само заради националността си! След няколко посещения, които бяха съпроводени от идиотски инциденти - тъпи, нарочни, принудени, обидни - повече никога няма да стъпя в тази страна и няма никакъв шанс да сменя моята давеща ме емоция на омраза. ЗАЩОТО В МОЯ ЛИЧЕН ЕМОЦИОНАЛЕН СВЯТ, АЗ СЪМ ГОСПОД БОГ! Ще живея с това бреме и с тази вина, защото общият ни Бог е заръчал да обичаме, а аз няма да го послушам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ослепените Самуилови войници

    08 Дек 2022 15:09ч.

    Румене, Румене! Забрави ли за ослепените Самуилови войници? Или Самуиловите войници не бяха баш българи, ами малце македонци си падаха… (Та нема за к’во да се съжалява…) Но запомни, генерале! Когато някога в далечната история на един народ е имало ПРОБЛЕМ (МНОГО ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ !!!) на този народ с някой друг народ, старият проблем неминуемо ще се „възпали“ отново и в модерните времена. И де да бяха само ослепените Самуилови войници! Ами спомни си, генерале (от въздушните войски на Отечество България), какво правеха гърците с българското население на РОДНАТА ТИ ТРАКИЯ от Междусъюзническата война насам…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И правнуците им още са слепи

    08 Дек 2022 15:16ч.

    Е, а, стига де! Гърците - ясно, турците - ясно, сръбете - също, а власите, които ни прецакаха решаващо с ножа в гърба? Какво/кой остана? По тая логика трябва тов. Мъск да ни изстреля вкупом на Марс и там да си живеем сами. Всеки си има болките и мъките на тоя полуостров, в това със сигурност не сме сами.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пурко

    08 Дек 2022 15:13ч.

    Ако две семпли недоразумения могат да те заблудят в България какво ли се случва когато си имаш работа с чужденци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    08 Дек 2022 15:37ч.

    ами оплачи се на херо мустафа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Било к’вото било

    08 Дек 2022 15:41ч.

    Било к’вото било, ми хайде да плеснем с ръце, па да политнем с песни из глобалистичните небеса на този прекрасен „демократичен“ фашизоиден мир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ббббб

    08 Дек 2022 16:28ч.

    При положение, че България беше на 29-30 място по икономическо развитие в света преди 89-та, е нелогиично сега да сме някъде 100 места назад! Проблемът не ни е Шенген, а крадливите и продажни политици!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И че нямаме ПРОКУРАТУРА.

    08 Дек 2022 17:18ч.

    Гешев ще ги пази до гроб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СКРИТА Благословия

    08 Дек 2022 17:12ч.

    По-далече от кризта на запада, по добре. Точно в условията на криза да не се набутваме, ще си обършат ръцете с нас, пред вид нашите дупедавци-политици

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А дано, ама

    08 Дек 2022 17:20ч.

    никак не е сигурно още, че няма да преодолеят ветото на няколкото съпротивляващи се "бели" държави и зрели демокрации ... Едва ли меракът да не им пречупят хатъра ще ни спаси...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • особено, след като комплексарите

    08 Дек 2022 17:38ч.

    от цялото назначено правителство, лично Ат. Пеканов, Д. Лорер, Президентската институция, всички евродупетати, цялото ПП, ГЕРБ, ДъБъ и половината БСП, Асоциацията на Българските работодатели... са се хванали яко на работа да ни оценят достойно най-сетне... Ще им покажем най-сетне на тези които ни пречат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С гърчолята имаме древна кръвнина 08 Дек 2022 13:26ч.

    08 Дек 2022 17:50ч.

    Да, имаме кръвнина. Много кръвнина. Със сърбите също сме врагове. ... Не виждате ли тука някакva обща линия, напр. всички православни народи, кой ни направи врагове ? Православието е трън в очите на запада от векове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България и Гърция да загърбят проблемите от миналото и да развиват стратегическо партньорство, базирано на православната ни връзка

    08 Дек 2022 17:54ч.

    Много история ни разделя, Има само едно и един, които ни обединяват, но то/той е над Историята, над Политиката, над Времето - Православието, Исус Христос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ц, православието също ни разделя,

    08 Дек 2022 23:18ч.

    защото ние сме станали православни насила, благодарение на първия ни едромащабен национален предател - Борис-Михаил. Именно той съсипва истинското християнство у нас и въвежда православието. Ние сме истинските християни в Европа. Никой друг, защото нашето християнство е езотерично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    08 Дек 2022 19:52ч.

    Не зная какви технически критерии е изпълнила България, но когато ми се наложи да посетя българските тоалетни по границите ни потъвам от срам и унижение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мароканец

    08 Дек 2022 20:25ч.

    Единственото нелогично е, че цървул като зеленочорапника диша въздух!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев: аз пазя своите хора

    08 Дек 2022 21:36ч.

    За какво ги пазиш бе серсемино, те те дънят на всяка крачка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха на бас, че третият мандат отива при ДПС

    08 Дек 2022 22:47ч.

    https://epicenter.bg/article/Radev-otiva-v-Turtsiya-po-pokana-na-Erdogan/302038/2/0.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • проклети да са недалновидните празноглавци около С. Трифонов,

    09 Дек 2022 0:36ч.

    които инициираха сегашния вариант на Изборен Кодекс, заради който разрешиха толкова много секции в чужбина и в Тюкюе, колкото си поискаха. Проклети да са и ПП/чуждите ни "доброжелатели", които чрез машините фалшифицираха последните избори от страх да не би българския народ да избере Възраждане, и България да се преориентира и откаже да приеме еврото, като откраднаха гласовете им и ги разпределиха между ПП, ДБ и БВ, и с това определиха сегашния брой на делегатите и съотношението на силите в 48 НС. И това в най-съдбовния геополитически момент напоследък. Проклети да са и всички гъбари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи