Радев: Който даде оръжие на Украйна – да обясни, а за ареста на Борисов – питайте Петков

Радев: Който даде оръжие на Украйна – да обясни, а за ареста на Борисов – питайте Петков

Справедливостта не е възтържествувала, докато не се произнесе съдът.

Това каза президентът Румен Радев за ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като уточни, че не се меси в работата на правоохранителните органи. 

Радев заяви, че не може да каже дали ще има още арести.

Относно трябва ли да се предостави оръжие на Украйна от България, държавният глава напомни, че трябва да се изправи някой и да обясни на хората какво означава това. "Цената се плаща от гражданите", напомни Радев.

Този, който вземе решение за предоставяне на въоръжение на Украйна, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът. Нашата основна задача е да не допуснем да оставим гражданите и ядрената ни централа без адекватна противовъздушна отбрана. Виждате, че на териториите на съседни държави падат дронове със заряди. Ние не трябва да допуснем това да се случи на наша земя. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в Стара Загора.

Той заяви, че след срещата на министъра на отбраната и на премиера със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин, Министерски съвет трябва да даде ясна информация.

„На първо място нашата основна задача е да не допуснем гражданите и стратегически обекти да останат без адекватни противовъздушна отбрана, виждате че на територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях падат. Не трябва да допускаме това да се случи тук.

Относно арестът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, президентът каза, че не се меси в работата на правоохранителните органи, а дали е отвличане на вниманието „трябва да питате министър председателя“, лаконично отговори той.

Румен Радев коментира и темата с изграждането на заводи за батерии.

„Трябва да има ясна оценка на риска за батериите, това явно е нова авангардна технология“, заяви той.  

„Както ви казах не се меся по никакъв начин в работата на правоохранителните органи“, подчерта отново Радев по темата с ареста на Бойко Борисов.  

На въпрос дали арестът на Борисов е отвличане на вниманието от посещението на министъра на отбраната, президентът отговори, че за това трябва да се пита Кирил Петков.

На първо място, трябва да сме солидарни с украинския народ и да помагаме с всичко, което можем", каза Радев на въпрос да коментира евентуалното предоставяне на български зенитни комплекси. Но веднага след това президентът заяви, че такова решение ще е "въвличане на България във войната и който го вземе, трябва да обясни какъв е рискът, защото цената се плаща винаги от гражданите, а не от политиците".

После той обясни, че според него решението трябва да е на парламента и още веднъж ясно заяви, че изпращане дори на муниции за украинската армия е заемане на страна и "въвличане в тази война".

Радев избегна отговор на прекия въпрос лично той дали би одобрил подобен ход. Той отвърна, че трябвало стратегически обекти като АЕЦ "Козлодуй" да не остават без ракетна защита. "Виждате, че на територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях, не бива да допускаме това да се случва в България", продължи той без да посочва пример кой точно инцидент има предвид.

Попитан защо засега не е предвидена негова среща с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин (той пристига в София по-късно днес и има програма утре), Радев говори за протокол - че нивото не е на държавен глава, а се обсъждали оперативни въпроси на ниво изпълнителна власт.

 

Коментари

  • SapunRK

    18 Март 2022 10:21ч.

    Извинете, не знам дали съм за тука, но исках да питам днес колко са "болните" от КОВИД, че не намирам инфо, а ми е важно?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • spravedlivost

    18 Март 2022 10:47ч.

    Справедливост ще има когато Путин дойде и измете америкаска власт в поробена българия! А за ковида Путин го отрепа с войната

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    18 Март 2022 11:41ч.

    Доктор Путин не само опатка ковида, но и маските им смъкна, сега е зает с един байпас, следва операция бай-байдън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    18 Март 2022 12:27ч.

    Доктор Путин е клинично луд като доктор Менгеле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ц.те на сапун

    18 Март 2022 13:56ч.

    Напоследък четем по някои сайтове, че случаите на ковид в Европа и Китай пак рязко нараствали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SapunRK

    18 Март 2022 22:08ч.

    Благодаря, пак се страхувам. Чувствам се по-добре. За малко се бях разсеял тука...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    18 Март 2022 10:26ч.

    Справедливостта ще възтържествува, когато тоя бъде импийчман и отговоря за престъпленията си. Зад ареста на Тиквата седи Чорапа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    18 Март 2022 11:13ч.

    А зад фейкомета Владимир Владимирович Путлер наднича водещият го капрал от "КОЗЯК" 15.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шефът На ЦАМТО Коротченко: Натовските С-300 Ще Станат Легитимна Цел За ВКС На Русия В Украйна

    18 Март 2022 11:12ч.

    „Веднага щом комплексите С-300 преминат границата на някоя от страните от НАТО и се окажат на украинска територия, задачата на руските ВКС е незабавно да унищожат тези системи за противовъздушна отбрана. Това е легитимна военна цел за руската авиация и тя трябва да реагира на това."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    18 Март 2022 11:35ч.

    Айде синергийо, взимай си израстъците и да ви няма !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • WAR MACHINE !

    18 Март 2022 11:39ч.

    въвличане на България във войната ---- на 16-ти България се е ангажирала с някои неща, например да работи за де-окупацията на Крим, Севастопол и Донецк. Това ни въвлича във войната с Русия, и е предостатъчно. Освен това се изпраща всякакъв вид оръжие на Украйна, дори и да не е пряко, също е фактор. ПВО-то е черешката и подробност от пейзажа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • WAR MACHINE !

    18 Март 2022 11:41ч.

    Радев както винаги лъже, омаловажава, премълчава и се прави на добър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как не случихме с политици...

    19 Март 2022 1:15ч.

    След Ал. Вучич в предизборна реч потвърди че Сърбия ще остане неутрална в сегашните геополитически сътресения, и В. Орбан вчера категорично заяви, че Унгария ще запази неутрелитет! Защо един простокиро не можа да направи добро на народа си и да отстоява позициите на Радев и Янев, а се разсипа да се натяга?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    18 Март 2022 11:47ч.

    Онзи ден изпрати Куролацията при БОКО право на Банкя да иска помощ, днес ни играе пак номера с БОКО и някои хора чакат промяна от Синергията.... алоооооу, хероин мусака май ви слага курабии директно в устенцата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    18 Март 2022 11:48ч.

    Ни лук ял ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    18 Март 2022 12:00ч.

    "Този, който вземе решение за предоставяне на въоръжение на Украйна, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът." Ти не си ли главнокомадваш бе толуп? Нали ти трябва да вземеш решения. Кой би могъл да раздава оръжието на армията ти която ти командваш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отговр

    18 Март 2022 12:15ч.

    Много правилни въпроси задате, колега. Но не довършвате иначе правилното си разсъждение с очевидния завършек. Нека да предложа и моята хипотеза за отгоВР: явно, лицето Р.Р. не взема решенията!!! Той вероятно само ги подписва и подпечатва!! В сътрудничество с подпечния му и родителстван от него кабинет на Територията на милата ни Родина. Бог да я пази!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пена

    18 Март 2022 12:29ч.

    Решенията се вземат от изпълнителната и законодателната власт, президентът подписва тези решения. Но за да се вземе решение за предоставяне на каквато и да е техника или участие в дадени действия, трябва да стане в решение на НС по предложение на МС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И решението да бъде

    18 Март 2022 15:22ч.

    явно както с имената на депутатите, така и с имената на хората от изпълнителната власт, които стоят зад него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viv

    18 Март 2022 12:16ч.

    Стига лъга бе радев, война няма, има руска военна екскурзия, ще си починат малко руснаците на гости в украйна , па ще се върнат пак в съветския съюз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    18 Март 2022 12:21ч.

    За справедливост говори човек инсталиран отвън след цветна революция, чието обкръжение е пълно с ченгета от стария режим и който дойде след избори с машинен вот, като Байдън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    18 Март 2022 13:58ч.

    Откажете на американците каквото ви поискат, те не го искат за ваше добро. Ако не откажете, не само ще понесете проклятието, ами и ще паднете от власт само след няколко дена. Не ви трябваше да правите избори и правителства, Радев трябваше да продължи да тупа топката на привидно нестабилните служебни правителства. При риск от война така се прави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕЛОСТТА МУ ДОТАМ! МНОГО НЕДОСТОЙНО, НО НИКАК ИЗНЕНАДВАЩО!

    18 Март 2022 16:04ч.

    На Радев смелостта стигна дотам, че намира за нужно този, който вземе решение да дадем оръжие на Украйна трябва много добре да го обясни на българския народ. Дистанцира се от главното, пак не му е в правомощията, пак шикалкави на дребно и се опитва да излезе чист от ситуацията. Много, много недостойно, но никак изненадващо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • национален предател е държавен глава на петата българска държава

    18 Март 2022 18:57ч.

    Но не за дълго

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Синергитичен П.Маринкин , действащ генерал

    18 Март 2022 19:51ч.

    Толкова ли е трудно да заявим твърдо че България е НЕУТРАЛНА в този конфликт /както направи Австрия например/ и да спрем всякакви изнасилвания и блудства с външната ни политика ? Толкова ли ще им паднат топките от страх, ако го обявят на Сахибите ? Що за нищожества сте вие, бе ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още за "падането на топките"...

    18 Март 2022 20:11ч.

    https://www.bitchute.com/video/iPfo4o4M8TTZ/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отговр

    18 Март 2022 22:10ч.

    Извинете, да не сте роднина на ген. Марин?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жкжибибихихих

    18 Март 2022 21:30ч.

    Радев, опропастихте ти и твоите хора и борбата с корупцията и всякакви преговори на международно ниво, с две думи: затривате държавата! До мутрата интелекта ви изглежда като на 5 годишни! Толкова некадърно управление не сме имали НИКОГА! А ти си един страхливец, който го е страх да каже мнението си открито! От какво те е страх бе, нали си Президент! Пълна отврат и разочарование!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев: Който даде оръжие на Украйна –

    18 Март 2022 22:03ч.

    да обясни. Какво да обясни? Слагаме България на топа на устата, защото ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    18 Март 2022 22:19ч.

    А за Петков питайте Радев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МЕГИ

    19 Март 2022 10:29ч.

    ПРЕСТАНЕТЕ ДА СИ ПРЕХВЪРЛЯТЕ ТОПКАТА ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ ,ВИЕ СТЕ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ , ЗАЩО ДА НЯМА СРЕЩА С ТОЗИ АМЕРИКАНЕЦ ,КОЙТО ИСКА ВОЙНА????????????????????????????????????????????????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи