Радев към Борисов: Промените в Конституцията не трябва да стават залог за нечие политическо оцеляване

Радев към Борисов: Промените в Конституцията не трябва да стават залог за нечие политическо оцеляване
„Промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване“. Това се казва в позиция на президента Румен Радев, изпратена до bTV, във връзка с призива на Бойко Борисов да се свика Велико народно събрание. По-рано лидерът на ГЕРБ поиска Велико народно събрание и промяна на основния закон на държавата заради исканията на Слави Трифонов от референдума, които се превърнаха в основа на неговата управленска програма.

 

Той подчертава, че ще свика НС в срок, но "на дневен ред пред обществото ни е въпросът дали парламентарно представените партии могат да сформират правителство след съответната конституционна процедура". Ако това не стане, Народното събрание ще бъде разпуснато.

„Без действащ парламент е немислимо да се осъществяват конституционни промени. Президентът неведнъж е заявявал, че се отнася напълно отговорно към правомощието си да предложи промени в Конституцията, но е подчертавал, че това е изключително важен въпрос и промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване“, се казва в позицията на държавния глава.

По-рано днес Борисов заяви: "Ако няма решение, новите избори не са решение. Всички говорихте за ВНС, за мажоритарни избори - събира се НС и гласуваме свикване за ВНС. Нека президентът Радев - неговият проект за Конституция, не нашият, да внесе, да реши. Свикваме Велико народно събрание и решаваме всички проблеми. Защото там половината са мажоритарни гласове и почваме на чисто. Това са варианти, които политиците трябва да разгледат, а не чрез протести."

 

Коментари

 • десе

  07 Апр 2021 20:25ч.

  Само с крадене не става, трябва и акъл!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе кой го е грижа за Конституцията

  07 Апр 2021 20:37ч.

  Важното е, че БСП-то заминаха на сметището.:-))))))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елеонора Митрофанова

  07 Апр 2021 21:05ч.

  От единия вампир се отървахме след изборите, след президентските ще се отървем и от втория.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майната

  07 Апр 2021 21:38ч.

  Ако нещата не се правят по закон/Конституция/ това значи, че ще сеправят в угода на някого! Не ме интересува на кой, но ще е незаконно!!!!!! Не съм съгласен!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Героиня Мустафа

  07 Апр 2021 21:49ч.

  Скъпа Елеонора Митрофанова на 07.04.2021 в 21:05, аз командвам парада! От нищо не сте се отървали, защото и двамата са мои назначенци! Аз разпределям порциите! Made in USA! Точка по въпроса. Не стига че ви отпуснахме "Балканския поток" с американските помпени станции, ами и мрънкате! Кафа сикме, бе (ма)! И Корнела е мой човек. И Славчо. Онзи уволнен от Путин резидент, Решетников, си беше празна манерка. На Корнела да се довери! Измрънка нещо, че Корнела била лъгала, че не се е срещала с него, но ние знаем, че не само се е срещала, но и льотчик му е пробутала - нашият Радев. Да са ми живи и здрави всичките агенти в България! Те ще я превърнат в 100% подмандатна територия на моите началници, начело с Бай Дън. Много ни харесва красивата българска природа и българската народна музика! Високо ценим и приветстваме саможертвеното българското пушечно месо срещу твоята Русия, а още повече правата на ромите, всички малцинства от сорта на ЛГБТИ и вся осталная джендър сволоч! Сатанаил и Луцифер Ви обичат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • инфо

  07 Апр 2021 22:19ч.

  Хаха, Боцко нямало да се кандидатира за премиер...Щял да се въплъти в ролята на ОБЕДИНИТЕЛ :))) Че той отдавна обедини ПРОСТИТЕ около Себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • INSPIRO

  07 Апр 2021 22:55ч.

  Брей, че ненаситница е тази пуздрава Сачева! Тръпне от мераци милата, поне за миг да го подържи в ръце - пустият мандат много я привлича!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  07 Апр 2021 23:40ч.

  Този е наистина много нагъл, всички анализатори казват, че няма да спечели втори мандат, а той говори за политическото оцеляване на най-голямата партия, непоследствено след спечелени избори, все едно Борисов се мъчи да прескочи четири процентната бариера. Но за да чете резултатите от изборите, трябваше да разбира демокрацията, а ако я разбираше, изобщо нямаше да прави опити за преврат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непротивоконституциоснователствувайте !

  08 Апр 2021 7:25ч.

  Що ще променяте Конституцита бе ? Тиква ? Фатмак? Що барате основния закон ? Щото така е наредил Сорос , нали ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 07.04.2021 в 23:40 "Но за да чете резултатите от изборите, трябваше да разбира демокрацията, а ако я разбираше, изобщо нямаше да прави опити за преврат..."

  08 Апр 2021 7:29ч.

  Демокрацията е някаква фантазия, утопична идея, към която сляпо се стремим ние, заблудените "жертви на тоталитаризЪма"... Изпълнихме най-безмозъчно идиотските недобросъвестни препоръки в Плана Ран-Ът, (приватизация до дупка, земята в реални граници... и прочие пици-маци)... Най-глупашки си разрушихме държавата след "тираничния" зрял социализъм, и всичко което няколко следвоенни поколения изградиха с пот и сълзи, оставихме да разграбят активи за над 100 милиарда долара... Направо изхвърлихме бебето заедно с помията. Оставихме за 12 години "кормилото" в ръцете на партия създадена с чужди капитали и защитаваща чужди интереси, политически проект на германските индустриалци "инвеститори" от Фондациите Ханс Зайдел и Аденауер и допуснахме да ни "ЛИДИРА" прост и неук човек с криминално съзнание, изнудвач и престъпник, в чиято глава няма нищо освен престъпни схеми за лично облагодетелстване - лично негово и на братиньовците МУ... Който с рушвети и изнудване "бие" всички и "печели" мандат след мандат - и не защото прави нещо в интерес на народа и държавата ни, а ТОЧНО ОБРАТНОТО - защото раздава най-безотговорно държавни активи / средства, които не е създал... докато трупа лични спомени и снимки с политици... Освен в Швейцария, където всичко важно се решава с референдуми (С ХАРТИЕНИ БЮЛЕТИНИ!!! по пощата) демокрация не съществува. Просто в някои западни страни политиците им се държат отговорно или системата им е не допуска шуробаджанашките ГЕРБерски изпълнения , на които сме свидетели у нас от държавните им служители, т.н. слуги на народа (public servants), на каквито Борисов и кликата му са пародиен образ, пошла карикатура. Та анализаторите като Георги Харизанов, Тома Биков и останалите умници могат да си казват каквото си искат. Хората не са слепи и тъпи, и това ще стане ясно на Президентските избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в някои западни страни политиците им се държат отговорно

  08 Апр 2021 7:51ч.

  Живеещ от 20 години в западна страна трябва да разсея тази илюзия. Няма "отговорно държащи се политици". Ако има - те са маргинали и от тях нищо не зависи. Или са на ниски управленски нива. Западът е същата корумпирана кочина както у нас , обаче височината от която започва краденето е по-голяма. Съответно краденето е в други, непознати за нас мащаби. По-малкото крадене на битово равнище създава илюзията за отговорност на политиците, но те са същите крадливи и безскруполни типове както българските. Именно за това ЕС в момента се руши с невиждано темпо, като за последно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  08 Апр 2021 8:15ч.

  Аз лично нямам доверие на депутати, които гласуваха и подписаха джендър конвенция в нарушение на Конституцията. Така че боковите калинки да заминават по затворите, а ние ще си коригираме основния закон, след като се избавим от паразитите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи