Радев: Будителите са носители на културата, на морала и свободата

Радев: Будителите са носители на културата, на морала и свободата

За първи път президентът събра правителството и ръководството на Народното събрание в Гербовата зала за празника на народните будители. Пред председателя на НС и пред премиера Румен Радев обясни защо го е направил за първи път, откакто е държавен глава. Тук бяха председателят на НС Вежди Рашидов, целият служебен кабинет, кметът на София Йорданка Фандъкова, творци и учени. Ето какво каза Румен Радев:

Скъпи сънародници,

На 1 ноември си спомняме и почитаме всички онези възрожденци, просветители, учители, артисти, които с думи, талант, знания и пример будят умовете и душите на българите. Точно сто години ни делят от първото честване на Деня на народните будители, постановено с окръжно на министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски и потвърдено с постановление на Министерския съвет още същата година.

Кой сродява Свети Иван Рилски, Матей Преображенски, Захарий Зограф, Левски, Михайловски и хилядите днешни учители. В нашата култура това е будителството – една изцяло българска духовна категория. Будителят не е непременно човек на интелектуалния труд и може да бъде всеки, който с думите и делата си носи просветление на другите.

Саможертвата, смиреното служене на народа често будят съвестите повече дори от знанието и аргументите. Будителите са носителите на културата, морала и свободата. Затова космополитът Петър Увалиев и абаджията Георги Бенковски поотделно и заедно осветяват пътя на българите към свободата: народната, личната, тази на мисълта и на духа. Затова днес заедно честваме и възрожденци, и мъченици, и даскали, и артисти.

На този ден нека си спомним, че будителят не винаги живее лесно. Често тези хора си отиват без време, а ги почитаме едва посмъртно. Ще ми се да ги разпознаваме приживе, да ги подкрепяме и да не пестим своята благодарност от свян или поради липса на време. Всеки от нас има своите будители и днес за тях ще бъде щастие ако чуят тази признателност от нас. Няколко думи на благодарност, които днес можем да кажем и напишем на личните си будители, са морален жест, които всеки може да направи.

Искам да благодаря на всички хора на изкуството, учители, мъже и жени на доблестния пример и куража, които следват ден след ден своята мисия на будители. На всички вас, почетната кохорта от днешни будители, благодаря, че отстоявате смисъла на този чист и свят за всеки българин празник в своето ежедневие.

За първи път, откакто съм президент, на този празник сме заедно – и председателят на Народното събрание, и министър-председателят, и министри, и ръководители на водещите културо-просветни институции. Нека това бъде знак, че сме осъзнали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители да бъдем единни, да работим заедно за напредъка на България.

Честит празник!

 

Коментари

  • тралала

    01 Ное 2022 10:46ч.

    "За първи път, откакто съм президент, на този празник сме заедно – и председателят на Народното събрание ..."Точно Рашидов е голям будител ... на низки страсти. Тези, които предават България, са се събрали да ни говорят за будителите. Българинът има око да оцени и разпознае кой лекува душата му, кой я съживява, няма нужда да се събират съмнителни хора и да ни говорят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    01 Ное 2022 10:56ч.

    Кой ли този път ще ни събуди? Дали изобщо ще се намери такъв? Дали изобщо има смисъл? Дали има кого да събужда?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съжалявам, че ще го кажа, но

    01 Ное 2022 11:21ч.

    Будителите БЯХА ''носители на културата, на морала и свободата''.... Днес будители НЯМАМЕ! В България вече НЯМА КУЛТУРА, МОРАЛ и СВОБОДА ! В България цари един тотален и посъвместен АЛФАБЕТИЗЪМ, АЛЧНОСТ, ЕГОИЗЪМ, ЗЛОБА, ЗАВИСТ, ПОХОТ, БЕЗДУШИЕ, КИЧ, ЧАЛГАРСТВО, ЧУЖДОПОКЛОНИЧЕСТВО, АЛЧНОСТ, ТОТАЛНА КОРУМПИРАНОСТ, ЛЪЖАТА, НАГАЖДАЧЕСТВО и РЕНЕГАТСТВО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Будителите са носители на културата, на морала и свободата"

    01 Ное 2022 11:28ч.

    Които вие предадохте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Будителят не е непременно човек на интелектуалния труд и може да бъде всеки, който с думите и делата си носи просветление на другите.

    01 Ное 2022 12:06ч.

    Присъстващите на честването по-скоро са от онези, които носят затъмнение, отколкото просветление

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да анализираме

    01 Ное 2022 12:18ч.

    "културата": Тинейджърите НИЩО няма да разберат ако прочетат творби на някой от будителите. Българският език не е това което беше и сега е пълен с американизми и други просташки изрази. За чалгите дане говорим. "морала": Ще кажа само едно ЛГБТ. "свободата": България не е суверенна държава. Управлява се от Брюксел и слугува на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    01 Ное 2022 12:38ч.

    До автора на поста Будителят не е непременно човек на интелектуалния труд и може да бъде всеки, който с думите и делата си носи просветление на другите. 01 Ное 2022 12:06 ч. Поздрави, разбира се, че е така! Дано има повече хора, които мислят като вас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ренесанс

    01 Ное 2022 13:02ч.

    Ренесанс или възраждане се прави от визионери със много пари и със патриоти , притежаващи супер таланти. В България няма нито едното нито другото. Талантливите българи доколкото ги има ,биват купени от америка или европа. Какви будители, какви пет лева ?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus относно „спането и осветляването“

    01 Ное 2022 13:05ч.

    "Стани, ти, който спиш, и възкръсни от мъртвите, и ще те осветли Христос." /Ефесяни 5:14/ Това обединява будителите - че те самите са събудени и осветлени от Сина Божи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредната блудкава, неискрена реч на бай Радев. Той отдавна се пръвърна в дресиран Бърборино, дръгчащ на кухо. Дрънкалото и днес се е задействало и каканиже с гимназиален патос дежурните си глупотевини. Личи си, че речта е репетирана.

    01 Ное 2022 14:47ч.

    Невербалните средства са отработени по системата "Лява ръка - десен джоб", която е изучавал в авиационния колеж Максуел. Използва редуциран набор от жестове – основно движи ръцете от лакътя към дланите. Акцентира с дясната ръка. После я прибира и подхваща с лявата, като и двете застават в нещо като балетна позициа деми плие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    01 Ное 2022 14:48ч.

    Лицевите жестове на дрънкалото са сдържани - кокорене, бърчене на вежди. Преценени са, така че да поставят фокус върху определени думи и изрази. Дресираният президент Радев е толкова повреден, че вече не може искрено ни да прегърне майка си, ни да погали котето на Деси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От което следва, че скоро Деси

    01 Ное 2022 14:51ч.

    в изневяра ще се замеси..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    01 Ное 2022 16:16ч.

    Не знам Вежди Рашидов какъв будител е, но определено е много буден - времето тече, "елитите" се сменят, а Веждито е все сред "елитите". И при соца, и при мултаците, повече от 10 лета при герберунгелите, в сегашната политкриза пак изплува отгоре. Да не казвам като какво все изплува. Постът ми няма нищо общо с изкуството и създателите на изкуство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    01 Ное 2022 17:47ч.

    Много хубава реч на Радев, непретенциозна и смислена. Каквито и да са сегашните бълг. елити, подобни думи могат да ги смирят и да ги накарат да се замислят или да си спомнят за истинските неща. Впрочем паралелът между изявите на Радев и Байдън, между техния и нашия празник в тези дни е изцяло в наша полза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    01 Ное 2022 17:48ч.

    глупости...на търкалета...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пръв сред равни

    01 Ное 2022 18:26ч.

    Отрицателната селекция в политическото ни пространство докара РР до висини, които могат да бъдат сравнени само с Цар Борис III. В края на процеса Гербовата зала става Коронна зала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минало свършено

    01 Ное 2022 18:29ч.

    Будителите са представителна извадка на народа си. Тук имаме ли народ? Има изчезващо население, разединено от тъмни мисли и чувства, обединено от страх, простотия и малодушие. Тъжно е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Ное 2022 19:21ч.

    Ето ги будителите https://www.bta.bg/bg/pressclub/archive/14955?fbclid=IwAR3sFSqeDqRHuGi-1kvzFuuoKqJ9OwQZCQEo0PglCKP9zm1wfaLRT0smNu0 радко зелений... те са и днешният елит на България, а не ти масонче измислено и шайката крадци в парламанта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    01 Ное 2022 19:43ч.

    Като капак на деня на будителите тази вечер Поли Златарева по Канал 1, беше поканила за празника един от съвременните новоеничари т. н. проф. Веселин Методиеев! Същия този екземпляр, който като министър на просветата в правителството на СДС въведе термина "турско присъствие" за да замени политнекоректното турско робство! По тези телевизии само предатели се изреждат от сутрин до вечер!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан Седможилищник

    01 Ное 2022 19:59ч.

    На днешния ден е задължително да почетем паметта на войводата НИКОЛАЙ ХАЙТОВ! Препрочетете за Миткалото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съжалявам, че ще го кажа, но

    02 Ное 2022 0:22ч.

    Днешните "разбудители на кОлтургата и на Мораля" са следните креатури: Криско-Велики от Габрово, Боко Бурсуков, Митьо Пищова, Луна, Варели Семьоноф, Шкембе Въевода, Яката Дупара, Софкя Маринова, Тита, Костинбродския крал на ю туб гледанията Азис, Сашо Компира и всичките чалга певици, рапари и политици с изключение само на двама, лицата Ренета Инджова и Жан Виденов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голяма дарба имат днешните български политици,

    02 Ное 2022 0:55ч.

    До каквото се докоснат - го омаскаряват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи