Радев: България ще поставя условия продадените муниции да не бъдат давани на Украйна

Радев: България ще поставя условия продадените муниции да не бъдат давани на Украйна

Следвайте ни в Телеграм

Ако България продава боеприпаси на други страни членки на Европейския съюз, ще поставя условия те да не бъдат предоставяни на Украйна. Такава позиция изрази президентът Румен Радев преди днешния Европейски съвет в Брюксел.

На въпрос как ще реагира, ако продадените от България боеприпаси на друга страна - членка на ЕС, се окажат в Украйна, държавният глава отговори: "Това е отговорност на тази държава. Тя е длъжна да ни уведоми за какво ги иска като енд юзър (краен получател - бел. ред.) тези снаряди. Разбира се, че ще поставим условия."

Повтори отново, че България няма да участва в общата поръчка за доставка на 155-милиметрови снаряди за Украйна. В поръчката участват 17 страни членки на ЕС (Германия, Франция, Нидерландия, Белгия, Австрия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Люксембург, Малта, Португалия, Румъния, Словакия, Швеция), както и Норвегия. България е сред десетте страни членки на ЕС, които не участват в общата поръчка, като останалите са Италия, Испания, Полша, Унгария, Дания, Литва, Латвия, Словения и Ирландия.

"Ние се ангажираме само със снаряди, които могат да отидат в наши партньори и съюзници, ако те поискат от нас, но не и с Украйна. Ясен ли съм вече", запита с гневни нотки Радев, като на въпрос дали това не усложнява цялата схема, т.е. България ги продава на някоя страна, а те след това отиват за Украйна, заяви, че това трябвало да го проверяват журналистите.

"Аз ви казвам като държавни отношения ние какво можем и какво не можем. Но България няма да участва в тази обща поръчка за доставка на снаряди за Украйна заедно с други 9 държави" от ЕС, посочи държавният глава.

Допълни, че България била важна част от Европейския механизъм за мир (EPF), който беше създаден през 2021 г., като отбеляза, че това е станало една година преди войната в Украйна. "България категорично участва в тази инициатива", увери той.

Решението за общи поръчки на ЕС за муниции за общо 2 млрд. евро, наречено "историческо решение" в понеделник (20 март) от Жозеп Борел, ръководителят на външните отношения и сигурността на ЕС, всъщност e одобрено от България на ниво представители на страните членки, а след това - на Съвет на ЕС на министрите на отбраната и на външните работи.

Освен това средствата идват по линия на Европейския механизъм за мир, който е структура извън бюджета на ЕС, но страните правят вноските си директно всяка година съгласно годишния бюджет на EPF. Механизмът, опериращ в структурите на Съвета на ЕС, се управлява от комитет, одобряващ този бюджет и включващ по един представител на всяка страна член. Иначе казано, България дава одобрението си за дейността и направленията, по които се отпускат средствата, включително за снаряди за Украйна.

Самият Румен Радев ще трябва да заеме позиция днес и утре по време на Европейския съвет, защото схемата за мунициите се очаква да бъде обсъждана на него. На министерско ниво е било признато, съобщава "Файненшъл таймс", че ще са нужни още пари и е възможно добавянето на 3.5 млрд. евро да бъде обсъждано на този съвет на 23-24 март.

По думите на Радев пред журналисти в Брюксел обаче Европейският механизъм за мир е инициатива, целяща осъществяването на европейската визия за стратегическа автономия на Европа от САЩ по отношение на отбраната. Във връзка с това президентът коментира, че България високо оценява посещението на еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон преди дни в България. Бретон посети част от българските военни заводи.

"Заедно с Европейската комисия ще работим за повече инвестиции в нашата военно-отбранителна индустрия, за да имаме повече капацитет, по-модерни производства, за да запълваме нашите запаси и да помагаме на държавите от ЕС и НАТО да запълват своите запаси", заяви президентът.

По отношение на евентуално решение на следващия парламент да одобри военна помощ на Украйна Радев заяви, че очаквал 49-ото Народно събрание да постави на първо място повишаването на отбранителния капацитет на България. Иначе настоя парламентът да има смелостта да състави редовно правителство и то да носи отговорност пред българските граждани.

 


Източник: Дневник

 

 

 

 

Коментари

  • България не може да поставя никакви условия, за спазването им пък хич няма думата.

    23 Март 2023 20:01ч.

    Ние сме в положение "партер", и откъм булката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За което голяма заслуга има националния предател Румен Радев

    23 Март 2023 20:02ч.

    Агент на ЦРУ от 1992 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да беше само Радев, с мед и масло да го намажеш.

    23 Март 2023 20:05ч.

    Всички управляващи от 1989 насам (с ЕДНО изключение: Виденов!), натовски и евромекерета, са в кюпа на предателите и родоотстъпниците-продажници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заради което и Жан Виденов беше свален с майдан и беше изкаран по-черен от дявола

    23 Март 2023 20:16ч.

    Всичко, което ни се наложи да изтърпим тогава, беше за да се ограби НРБ. И отговорни за това са западните изроди и тукашните им ибрикчии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съвременник

    23 Март 2023 23:12ч.

    +++++++++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    24 Март 2023 9:37ч.

    Да, прав сте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗЕЛЕНО ЧОВЕЧЕ

    23 Март 2023 20:04ч.

    ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,ВЯРВАТЕ ЛИ СИ?????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    23 Март 2023 20:11ч.

    Имам чусвството че Румен Радев си дава сметка, че сме перфектна мишена за ядрена атака, главният подстъп към черво адово, баш в средата на балканите! От стоенето между два стола, и това, че "леко" ни смятат за предатели и от двете страни, би било аргументирано да се смята че за никой не би било голяма загуба да ни цапардосат за емоционален ефект и назидание над света! Чел съм, че ротшилдови ни мразят заради някоя си българска булка, дето си е показала балканските нрави, и са се били зарекли да ни заличат... Румене само крайно хипарско жалание за мир на всяка цена, би могло да ни спаси в световната трагедия която се задава... ако не вдигаш оръжие винаги има шанс да те помилва и пощади Всевишният Господ Бог... пък било то и да ти гепят пералнята или парцалките, все ще си набавиш нови!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    23 Март 2023 20:15ч.

    Веднага да ходят двамата с Нинова в Москва и ръка да целуват и да искат прошка от Владимир за десетките хиляди руски момчета, убити с български муниции

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    24 Март 2023 9:44ч.

    Не те, а Кирчо и Кокорчо са тези, които трябва да ходят да търкат килимчето в Кремъл... Както и всички краварски подлоги, стремящи се да ни вкарат на всяка цена във Войната с Русия, за угода на господарите от Вашингтон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредните внушения

    23 Март 2023 20:15ч.

    от вражески ГЛАСОВЕ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • John

    23 Март 2023 20:34ч.

    гумен радеф!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е отговорност на тази държава. Тя е длъжна да ни уведоми за какво ги иска като енд юзър (краен получател - бел. ред.) тези снаряди

    23 Март 2023 20:34ч.

    Как за какво ги иска? Ей така, да си ги има, за всеки случай. Този е по тъп и от Корнелия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помооооооощ!

    23 Март 2023 20:37ч.

    За какво ли може да ги искат, че нещо не се сещам? Тъп съм бе, какво да правя. Помагайте! Ако някой се сети за какво ги купуват тези снаряди “нашите партньори”, ще го помоля да ми каже. Сън не ме хваща, мисля, мисля и не не мога да се сетя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пич, ще те светна

    23 Март 2023 20:41ч.

    Искат ги за военно-историческия музей. Експонати бе, нали се сещаш? Ти пък сега ще вземеш да ме разпитваш, защо са им толкоз много. Е, тука и аз блокирам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    23 Март 2023 20:54ч.

    Предполагам, че ще даваме снаряди за Люксембург... Щото имат нужда от снаряди да попълват запасите си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    23 Март 2023 23:33ч.

    Великден иде, ще ги скрият някъде като великденски яйца, пък Зеленски ще ги търси и ако ги открие, за него са си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    23 Март 2023 20:42ч.

    Нова схема за въоръжаване на Украйна с наше оръжие за 350 млн. лв. от запасите на армията ни https://obektivno.bg/nova-shema-za-vaorazhavane-na-ukrajna-s-nashe-orazhie-za-350-mln-lv-ot-zapasite-na-armiyata-ni/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие пък много искате

    23 Март 2023 20:49ч.

    Какво очаквате от човек, който получава съвети от Копринков & Узунов?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снаряди за мир!

    23 Март 2023 20:50ч.

    Това е новата инициатива на Европейския фонд за мир!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    23 Март 2023 21:04ч.

    Кого лъжете г-н генерал, условията ще са както казва шопа, "врата у поле", вие сте безсрамник и срам за българското офицерство!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    23 Март 2023 21:13ч.

    Няма шанс да се разбере от всички евродиванета, че още в началото на СВо Русия забрани и отне лицензите на всички заводи, произвеждащи, ремонтиращи и доставящи съветско оръжие за Украйна! Отдавна можеше за сме следващия бушмен, ама дано е някой друг, по-добре обгрижван от Нато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • милиардер от фиатни пари

    23 Март 2023 21:28ч.

    Отношението на този човек към народа ни е повече от възмутително. Потресен съм от цинизма му до безкрай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    23 Март 2023 21:31ч.

    идват избори и хамериканците са му дали депеша, да говори това, което народа иска да чуе! А селд това-БГ е НАТО и НАТО е БГ! Предателите никой не ги обича! а този е от най-долно ниво

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    23 Март 2023 22:13ч.

    Кой кретеноид говореше ,че България е НАТО и НАТО е България ? Ама може ли да е толкова тъп ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    23 Март 2023 22:31ч.

    Това не е ли реплика на Стефан Янев?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • даммм

    23 Март 2023 23:15ч.

    точно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Почти всички коментиращи тук

    23 Март 2023 22:22ч.

    Са пълни кавали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лошо Дачков, лошо

    23 Март 2023 22:24ч.

    Лошо Дачков, лошо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ташак

    23 Март 2023 22:34ч.

    Тези, които са чули глупостите, които ръси т.н. “Президент” доста са се смяли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Повратен момент! Лидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна. Радев подписа!

    23 Март 2023 23:10ч.

    Енде мама султанто феличе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    23 Март 2023 23:39ч.

    Господин Радев, вече не ви наричам " уважаеми" , а скоро ще престана да ви наричам и господин. Тъй като съм гласувал за вас и това няма как да го променя, защото е минало, като ваш избирател имам една молба : Спрете да говорите по темата за войната за известно време , а най добре завинаги по много причини , но за са важни по- долу изброените. Вие до такава степен се оплетохте в собствените си лъжи, че: 1. Всяка лъжа води след себе си следваща; 2. Сам започвате да си вярвате, а на вас не ви вярва никой / след глупоститите които говорите и които не подлежат на коментар поради липсата на елементарна мисъл и логика в тях / .3 . Сам не уважавате себе си, като сипете явни глупости и лъжи, как искате да ви уважават хората. 4. Най- лошото е , че хората започват да ви се подиграват, дажи и тези които са гласували за вас и да говорят , че сте по- тъп даже и от Бойко, който ако забелязвате в последно време е доста предпазлив по темата .5. Дори , че сте по тъп от управниците по времето на комунизма , защото не можем да си спомним някой да е лъгал толкова тъпо и упорито. Започват да разказват вицове за вас, а от това спасение няма. Не искам и аз да дрънкам глупости от сорта на " Срамувам се от вас " , " Подайте си оставката" и т.н. Моля ви като ваш избирател - спрете да говорите по тази тема и се заемете с нещо друго. Например с финансовото състояние на държавата . Помогнете на министър Велкова / Доказателство , че в някои области имате добри попадения/ , защото тя си навлече гнева на политиците само с едно нещо- за разлика от вас , каза истината !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто бизнес

    24 Март 2023 8:50ч.

    Колега, тези броят българина за прост и тъп. И това е човек носил генералска униформа! Какво им пречи да кажат истината, че плюеха по Нинова, а сега същите хватки прилагат. Но наградата получава и Митко Есемеса, който каза, че няма да доставят снаряди за Украйна, а ще ги връщат на завода и той вместо да ги утилизира щял да ги продава. Иска да ни внуши, че боеприпаси с изтичащ срок за годност не са необходими на БА, но за някоя армия (!) щели да свършат работа. Коя нормална армия ще закупи стари боеприпаси, бе аланкоулу? Освен Украйна естествено. Иначе като бизнес е нормално да продаваш, защото другият вариант е затваряне на заводите, изхвърляне на хора на улицата и загуба на търговските ниши. Бъдете мъже и казвайте истината. Историята ще ви запомни като двуличници и лицемери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рашистки "освободител"

    24 Март 2023 4:17ч.

    Биг "проевропеец" Люзер поставя условия за енд юзър

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рашистки "освободител"

    24 Март 2023 4:20ч.

    Биг Люзър допълни, че България била важна част от Европейския механизъм за мир (русский мир)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ??..

    24 Март 2023 9:48ч.

    За к'во се чекнеш бе, мадурко! Този е от вашите хора... Възпитаник на Уест Пойнт и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    24 Март 2023 5:29ч.

    Воната е мир, мирът е война? Фармасонинът е минджа, такива не трябва да бъдат допускани до власт, защото едно говорят, точно обратното вършат..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народеее ????

    24 Март 2023 5:34ч.

    За пред българите говори едно за да са кротки и послушни,но действията му ще излезат на светло и то от партньорите му! Радев е много страхлив и наивен човек!Тежко и горко на народа ни ще страда много заради него!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма вече самолети

    24 Март 2023 6:53ч.

    Поради това, црушника Радев - в окопа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тотю

    24 Март 2023 7:57ч.

    ами подлога наш пишман генерал радефчо; подлога краварска; и нинова крушарска и кой ли не все подлоги

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Johanes

    24 Март 2023 8:20ч.

    Лъжец...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Многоликият Янус, дупе-давец,

    24 Март 2023 8:33ч.

    щял да поставя условия: с вазелин или без.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    24 Март 2023 9:20ч.

    мунициите, които можем да продадем, са от социалистическо време и вършат работа само на Украйна. страните от Варшавския договор се превъоръжават със западно производство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    24 Март 2023 9:52ч.

    На Радев му е абсолютно ясно, как стават нещата с доставките на виоръжение, но поне добре, че заема тази тозиция, а не другата, за директни доставки... Знае, каква ще е народната любов, която ще изпита, ако посмее да ни ни набута директно в блатото. За това и иска "редовно правителство, която да поеме отговорност"....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проста схема

    24 Март 2023 13:05ч.

    Полша, Литва, Латвия; Чехия, Словакия, Естония, Румъния ще поръчват на военните ни заводи в Казанлък, край Лясковец и другаде, мини, реактивни снаряди, 152 мм снаряди и др.; патрони за автоматите "Калашников" и др. амуниции, с които да попълват своите военни складове, а сегашните муниции от складовете на горните държави ще бъдат предадени на фашисткото правителство на Украйна за продължаване на разпалената от него през 2014 г. гражданска война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи