Радев: Ако така продължава, ще доведем до пълен блокаж на държавата

Радев: Ако така продължава, ще доведем до пълен блокаж на държавата

Снимка: ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Очаквам народните представители да изпълнят дълга си към българските граждани и към държавата, и да конституират парламент. Проблемите, които трябва да се решават, са много. Висшият съдебен съвет, Инспекторатът към ВСС, Конституционният съд и БНБ работят в непълен състав или с изтекъл мандат. Ако така продължаваме, ще доведем до пълен блокаж на държавата, коментира държавният глава в Брюксел.

Президентът Румен Радев съобщи, че е разговарял отново с холандския премиер Марк Рюте за присъединяването на България към Шенген. Имахме отново доста задълбочен разговор, заяви държавният глава пред български журналисти в Брюксел преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет, съобщава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Румен Радев отбеляза, че чешкият премиер Петър Фиала се е ангажирал категорично през декември чешкото председателство на Съвета на ЕС да работи по всички процедурни механизми, така че да се търси решение на този въпрос. Изборите в Нидерландия са през пролетта. Това е трудна тема, но Нидерландия вече е сама, това е най-важното, заяви Радев.

В Европейския парламент 15 евродепутати от Нидерландия гласуваха "за" и само четирима - "против", отбеляза той по повод одобрената от ЕП нова резолюция с призив България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на годината. Това ясно показва, че България и Румъния стават заложник на вътрешната политика в Нидерландия и това няма да издържи дълго, коментира Радев. Най-важното е, че имаме положителен резултат от инспекцията, че всички държави вече застават зад България. Важно е да имаме тази подкрепа, тя ще доведе до реален резултат, обобщи президентът.

По думите му, е необходимо допълнително разяснение какво означава във времена на икономическа криза България да стои с блокирани граници. Когато за нашата икономика, за икономиката на Европа, е важно бързото движение на хора, стоки, услуги и капитали - в момента срещаме ненужно затормозяване, посочи президентът. Той благодари на МВР, на всички служби и институции, които са работили и представили България по изключително добър начин при новата проверка за работата по българските външни граници. 

Както БТА съобщи, парламентът в Хага вчера прие резолюция България и Румъния да не бъдат допускани в Шенген.

По повод приетите тази нощ решения от Европейския съвет в областта на енергетиката президентът отбеляза, че трудно се намира пресечна точка на интересите. По неговите думи най-важното е, че има решение общите покупки на газ в ЕС да бъдат на доброволна основа. България следи да не допусне по никакъв начин накърняване на нашия интерес, поясни Радев.

Служебното правителство няма да повдига темата битовите потребители да отидат на свободния пазар на електрическа енергия. Надявам се и следващото редовно правителство да не го прави, добави той.

Президентът посочи, че може да връчи мандат за съставяне на правителство, когато има структурирани парламентарни групи в Народното събрание. Очаквам народните представители да изпълнят дълга си към българските граждани и към държавата, и да конституират парламент. Проблемите, които трябва да се решават, са много. Много закони чакат, заяви Радев. По думите му, Висшият съдебен съвет, Инспекторатът към ВСС, Конституционният съд и БНБ работят в непълен състав или с изтекъл мандат, защото предишни парламенти не са изпълнили своите задължения. Ако така продължаваме, ще доведем до пълен блокаж на държавата, коментира държавният глава.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • По-добре блокаж от следване на войнолюбците

    21 Окт 2022 12:17ч.

    щом сме само колония, да се оправят без нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    21 Окт 2022 12:18ч.

    Поредната USA колония в блокаж. Тая форма на "демокрация" е мъртво роден УРОД, който се поддържа САМО ОТ ДИШАНЕ "УСТА В УСТА" от грантовете на Херо Мустафа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    21 Окт 2022 12:25ч.

    В пълен блокаж е и либералната ЛГБТ доктрина на Фукояма, Бернанке и подобните им пропагандисти на доктрината "Златен милиард"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А, що?

    21 Окт 2022 12:21ч.

    Парламента е орган, чиято идея е да гласува/променя закони. Закони има и сега. Какво иска да каже президента? че не можем да живеем без лобистките промени на закона? И че няма съществуващи закони? Президента май май също е от крадливата шайка, която не може да живее без лобистки поправки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истинският държавник

    21 Окт 2022 12:24ч.

    не вижда "проблеми", а "възможности".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ви щем евроатлантическата "държава"

    21 Окт 2022 12:29ч.

    Нужно е завръщане към Народната Република

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    21 Окт 2022 12:40ч.

    Тъжно е големите хора от върховете на държавата да отварят дребни и несъществени теми и да ни ги представят като същината на проблема. Някакъв чарк се повредил, нещо дребно в процедурата се оказало непредвидено и неизпипано. Не, г-н Президент, тук в дълбочина не става дума за процедурен блокаж на държавата, а за дълбока криза и започнал разпад на ЦЯЛАТА СИСТЕМА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    21 Окт 2022 12:40ч.

    Понякога за да почне нещо да се оправя, първо трябва яко да се обърка. По-добре блокаж, отколкото поредния слугинаж. Преди към руснаците, сега двойно повече към нашите кръвни американски и натовски побратими.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    21 Окт 2022 12:45ч.

    Опасявам се, че политически и като поети международни ангажименти, България е в положение, в което никой няма желание и намерение да започне откровен разговор за истинските проблеми и причините, които ни докараха дотук. Ние сме колония - заложник на чужди интереси (огромни) и буквално целият ни елит се е заклел във вярност на тези интреси. Няма да допусне дори начало на разговор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола Z

    21 Окт 2022 12:46ч.

    Като докара поредните джебчии да си мислил…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    21 Окт 2022 12:48ч.

    Защото - ако един такъв разговор започне, ще трябва да си кажем ужасни неща, които са дълбоко неприемливи за собствениците на страната, а оттам и на упражняващите властта. Нещата могат да се изрекат само в условията на една остра, дори драстична обществена контракция, трус, трагедия (за съжаление). В противен случай ще продължават с този театър, ще се правят на луди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    21 Окт 2022 12:50ч.

    Ще продължават с председателски съвети и консултации, сякаш нещата са решими с някаква процедурна хватка. С процедурна хватка може да се продължи само АГОНИЯТА. Сега малко ще отместя разговора (привидно), като целите ми са изцяло насочени към осмисляне на истинските проблеми на България, която единствено ме интересува!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    21 Окт 2022 12:54ч.

    Пиша бързо, ще има неогладена реч, но ще ме разберете - надявам се! Пред драстичен, тектоничен трус е изправено днес и украинското и руското общество. Счепкали са се в смъртоносна схватка. С Украйна категорично не искам да се занимавам, отказвам съждения - да се оправят! Искам да ви притегля вниманието в/у важи аспекти в Русия. Нееднократно съм споделял, че модерното устройство на руското

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    21 Окт 2022 12:58ч.

    общество НЕ МОЖЕ ДА Е ПРИМЕР ЗА БЪЛГАРИЯ и не виждам как може беднотията да се призовава към саможертвен патриотизъм и отдаване на живот на фронта, при ясната перспектива утре да се върнат и да започнат отново слугинаж на олигарсите и криминалите. Просто не става! Толкова е прозрачно и ясно! Днес останах като гръмнат, когато чета че Дугин казва в прав текст същото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е въпроса до Русия и Дугин, а до печалното състояние в което се намираме ние.

    21 Окт 2022 13:05ч.

    Борихме се за демокрация, а сега сме бедни, последни и даже изчезващи като някаква забравена колония. Обяснява ни се, че сме били победени и сами сме допринесли за това състояние, борейки се за демокрация. Тогава следва, че Т. Живков е бил прав за вас, а ние сме били глупави да ви повярваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изводът явно е

    21 Окт 2022 13:09ч.

    Демокрацията води до обедняване на масите..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тогава защо повече да ви вярваме за каквото и да е

    21 Окт 2022 13:10ч.

    защото вашия геополитически интерес е да няма силна славянска държава в центъра на Балканите, още повече пък с русофилски корени. Интересът ви е да изчезнем и всичко направено досега е само в тази посока. Сега става дума само кое правителство може повече да ви послужи за тази цел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тогава защо да гласуваме и участваме в това

    21 Окт 2022 13:15ч.

    предрешено убийство на България? За да имате повече основания да кажете че ние сами сме избрали гибелта си ли? Не, по-добре е да няма парламент и правителство, щом ни смятате за победени прекратете този театър на демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Връщане на Народна Република България

    21 Окт 2022 14:04ч.

    Наридба-закон за втори Народен съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    21 Окт 2022 12:58ч.

    Баламите свършиха, никой не иска да бъде исторически обременен, нека плешивия Румен разбере, че е никой в България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    21 Окт 2022 13:01ч.

    Много интересен материал! https://pogled.info/svetoven/evropa/razkriha-kakvo-sa-si-kazali-aleksandar-dugin-i-lukashenko.147804 Не е моя работа сега да ви водя в анализа и да правя мостове и внушения към основната тема! Винаги само ще напомням - основната тема за нас е България! А България е в животозастрашаваща криза и е наложително вече да се говори в прав текст!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    21 Окт 2022 13:02ч.

    Правилните думи са: блокада и блокиране на ...... Отнася се за "политическия елит" и за "журналистите", също и за всички, които се опитват да говорят пред публика, малка, голяма и всякаква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Междувременно, според НСИ

    21 Окт 2022 14:29ч.

    Дългът на Република България за 2021 г. е в размер на 33 268 млн. лв. демек над 33млрд.лв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще доведем до пълен блокаж на държавата

    21 Окт 2022 15:09ч.

    И последният пущиняк на територията знае, че ние нямаме държава. Има КОЛОНИИЯ на САЩ , управлявана от посолството чрез местните тъпири-назначенци. Следователно всякакво "блокиране" на този конструкт е добре дошло за останалото население !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • този блокаж ни пази от въвличане в опасна игра

    21 Окт 2022 15:38ч.

    Свидетели сме на едно евроатлантическо насиране. Докато държавата не се върне в правилния път, все така ще бъде - тотална безизходица! Добре е, че се случи така. Козяк само чакат нещата да тръгнат, за да ни набутат във войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хан Аспарух

    21 Окт 2022 15:42ч.

    Излизане от НАТО и ЕС, веднага! Изгонване на проклетите американци от България, закриване на базите и позорно изгонване на Мустафата! Да си върнем държавата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев какъв генерал си?

    21 Окт 2022 15:51ч.

    Така да подреждаш картите, че пак да ни поробят? От километри вече си личи, че съм абсолютен некоректен предател. Хубавото е, че ти ще ни вкараш във войната, и ти ще останеш в историята със заличаването на България. Заради лицемерие, тъмни зависимости и липса на морал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Държавата отдавна се разпада

    21 Окт 2022 16:27ч.

    Всеки път, когато удари дъното и народа си казва: “По-лошо не може да бъде” те изненадват с ново пропадане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи