Путин цитира Кант: Русия се опитва да живее според собствения си ум. Няма да позволим да пренебрегнат националните ни интереси

Путин цитира Кант: Русия се опитва да живее според собствения си ум. Няма да позволим да пренебрегнат националните ни интереси

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Русия се ръководи от националните си интереси и никога няма да позволи другите да ги пренебрегнат. Това каза руският президент Владимир Путин на среща със студенти в Студентския дом на Балтийския федерален университет "Имануел Кант", съобщават руски медии.

"Кант, разбира се, е един от най-великите мислители както на онова време, така и на нашето. Фундаментален мислител. И, разбира се, неговият призив да живеем според собствения си ум е изключително актуален днес. Това е, което се опитваме да направим. Страната трябва да живее според собствения си ум. Една държава трябва да се ръководи от националните си интереси. Това изобщо не означава, че не ни интересуват интересите на другите. Защото да се ръководим от собствените си интереси и да постигнем успех, означава да зачитаме интересите на нашите партньори. Ние го правим, но никога няма да позволим интересите на Русия да бъдат пренебрегнати", каза Путин.

Той отбеляза, че неслучайно университетът носи името на Кант, който е бил поданик на Руската империя.

"Позволете ми да ви напомня, че в резултат на седемгодишната война Русия влезе в Източна Прусия и окупира Кьонигсберг. И Източна Прусия се закле във вярност на руския престол. Това беше направено както от студенти, така и от преподаватели в университета, където Имануел Кант е работил през цялото време живота си и два пъти беше ректор на този университет“, коментира Путин.

"Имануел Кант също е учил руски офицери. Явно ги е учил добре", добави президентът, припомняйки призива да се живее според собствения си ум.

"В някои страни, сред нашите съседи, тази теза е забравена. Всички, много, така или иначе, живеят с чужд ум. Това няма да ги доведе до добро и няма да ги доведе до добро. Трябва да се ръководим според тези фундаментални идеи и да живеем, разбира се, според собствения си ум“, заяви Путин.

Путин призова да се изучават трудовете на Кант: "Споменахте една от неговите работи, но има фундаментални неща, свързани с изучаването на времето, пространството, сферата на познанието като такава, те са много интересни. И добре, вероятно знаете за това, Имануел Кант вярваше, че е възможно логично да докаже съществуването на Бог Това са сложни неща, за които той пише, във времето, в пространството, но са много интересни и има смисъл да се чете и да се задълбочава в това, което е казал, какво е написал и за какво е мислил.”

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

  • Така и трябва да се живее

    25 Яну 2024 16:59ч.

    Не да се водиш по акъла на болни хора, като западните педерасти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • NikolaPanay ще[email protected]

    25 Яну 2024 22:37ч.

    Кой е болен този който напада а има 1/6от земното кълбо с 130мил.защо мине още земя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъъъъъъъ не, не!

    26 Яну 2024 3:28ч.

    Болен мозък е този, който напада държава, която владее 1/6 от сушата на Земята, има 146млн. население и притежава ядрено оръжие! Схващаш ли? Знам, че ти е трудно, на всички педали ви е трудно и трябва много да ви се обяснява!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    25 Яну 2024 17:01ч.

    Путин трябва да знае, че нещата много лошо ще се обърнат срещу Русия и то от самите руснаци! Присъдата която дадоха на Игор Иванович Стрелков ще им излезе през мръсните лъжливи зурлички! Държава която си унищожава героите няма бъдеще!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин е вкарвал в затвора за много по-малко

    25 Яну 2024 17:16ч.

    От офицери затворници са формирани “наказателни батальони”, които са вършели чудеса на фронта. Много бивши затворници са станали герои на СССР. Правилото е след проливане дори на капка кръв, са опрощавани и бивши офицери са се връщали в частите си. Всяко престъпление трябва да се наказа и да се изкупува с кръв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    25 Яну 2024 17:19ч.

    В Раша може да липсват много неща, но точно от бандюги като Стрелков недостиг не се очертава. Ще го сменят с друг, да се радва ако го оставят да живее след като се осмели да критикува самия вожд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    25 Яну 2024 17:28ч.

    Косев не сте запознат и затова е по добре да не изказвате становища! Стрелков е толкова рядка порода руснак, че чак не ми се вярва, че съществуват такива все още, дето не са лъжци... Неговата критика на руският "разум" беше далеч по поучителна за руската армия и офицери и много им помогна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козичката

    25 Яну 2024 17:08ч.

    Какво ти пречеше да си живееш със собствен ум и да не убиваш украински жени и деца? Можеше да изгониш Запада от пределите на Мордор и да си живееш както искаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човек

    25 Яну 2024 17:15ч.

    И на теб козичке нищо не ти пречеше да си стоиш в психото,ама ти избяга и започна да блееш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма нито един нормален българин, който не е за Русия в борбата и против поробването от Запада

    25 Яну 2024 20:09ч.

    Ние самите сме под западно иго и много добре разбираме всичко. Козичките и косевците обаче са част от поробването ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    25 Яну 2024 20:12ч.

    И какво - Русия да гледа отстрани как укропонацистите избиват един милион етнически руснаци? Всъщност Путин много ги бави нацитата !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    25 Яну 2024 22:30ч.

    Тъй де, не издържа само да гледа и се зае лично с избиването. Милион още не е изтрепал, но е близо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    26 Яну 2024 3:31ч.

    Козичките и косевци ще пасат лишеи и мъхове в тундрата! Няма да им се размине!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    25 Яну 2024 17:13ч.

    козичката на виктор д-р косев спиране нема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който не е чел Кант няма думата да коментира, като споменава името му

    25 Яну 2024 17:20ч.

    Опа. Няма да има коментари. Тинейджърите, с промити мозъци, не са чули за Кант, но бързат да коментират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    25 Яну 2024 17:28ч.

    България е основният доставчик на въоръжение на Украйна с всички рискове за нас. сега предстои да преименуват бул. "Руски" на бул. "адолф хитлер", паметника на "Цар Освободител" ще го демонтират, за да издигнат такъв на сюлейман паша, а за национален празник ще обявят датата на поробването ни от турците...Време е българите да разберат как се държат наистина умните политици (като В. Орбан), а не прислугата на САЩ и да я изметат на изборите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    25 Яну 2024 18:01ч.

    Присъдата на Стрелков е доста мекичка.Лидерът с нежелание го осъди.Ще излежи 1 година и ще го пуснат.Стрелков допусна грешка, че тръгна да критикува военните лидери по време на война.А уж се бараше за "историк-реконструктор". Чувал е за генералите Алексеев и Рузский, които свалиха Императора по време на война. Уж "антикомунист" белогвардеец а праеше същите дивотийки.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Това каза руският президент Владимир Путин на среща със студенти”

    25 Яну 2024 18:09ч.

    Кога някой президент от “свободният свят” се е срещал и говорел със студенти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    25 Яну 2024 18:47ч.

    Ми отивай там и си говори, що дириш тук в свободния свят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • горкото евро не знам какво си... айде идиотче

    25 Яну 2024 19:07ч.

    Ако попиташ някой истински религиозен, той ще ти отговори, че ако има топос на несвободата, това е именно светът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • легисти

    25 Яну 2024 19:03ч.

    Изключително знаково посещение на руския президент в Кантовия университет на Калининград/Кьонигсберг. Кант е истински иноватор във философията и познанието изобщо, неговият трансцендентално-критически метод все още си остава неразбран за повечето учени поради стереотипите, спрямо които живеем и правим наука. Кантовият априоризъм и критически идеализъм стои в основата на големите открития на постнекласическата физика през ХХ век (разбира се, това физиците никога няма да си го признаят, защото те не обичат парадигмалния тип визионизъм). Цялата некласическа философия се равнява по Кант. Без Кантовия метод нямаше да има постмодернизъм във философията и науката. Защо Кант е по-скоро руско явление? Защото немската бюргерска атмосфера (като типична форма на неповратлива към духовното буржоазия, същевременно гарнирана с немската териториална разпокъсаност и трудно оформящия се облик на немската нация) притеснява дълбоко свободната мисъл. По същото време великата руска императрица Екатерина ІІ е закриляла цяла плеяда свободни мислители от тогавашна Европа и в материално, и в морално отношение. Затова Кант, като характер на мисленето и откритията, е много повече руско достояние, отколкото немско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    25 Яну 2024 19:20ч.

    Скоро ще Кьонигсберг, но не руски анклав, а разпределен по територия към съседите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ти пак ли си тук само да пречиш и да ни навикваш?

    25 Яну 2024 19:30ч.

    Ти да не си червейчето, което иска да подяде ябълката, а? Внимавай, че ябълката може да се окаже от стомана пак. И тогава ще молиш за пощада, обаче тоя път ще ти класифицираме престъплението чрез слово като хула срещу Светия Дух. А при това положение прошка няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    25 Яну 2024 20:11ч.

    Еврокомисарчик, нека "съседите" се пробват. Ако искаш иди и ти се пробвай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    25 Яну 2024 20:16ч.

    ...скоро, много скоро, ей сегинка хей... колко точно скоро, велики евроспециалисте?... дайте некъв времеви хоризонт, титане на европската мисла...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виж какъв смислен коментар има над тебе!

    25 Яну 2024 20:40ч.

    Не те ли досрамява да вееш посредствеността си там, където контрастът и помага да изпъква със страшна сила?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И кога ще

    26 Яну 2024 7:08ч.

    е това "скоро"? Там май не смеят да пипат с мръсните си ръчички, щото яко ще бият през пръстите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    26 Яну 2024 0:22ч.

    Стига с глупави коментари, Стрелков го готвят за нова силна позиция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    26 Яну 2024 2:27ч.

    Стрелков е руският Капитан Петко Войвода, и точно по същият начин го отнася, от обич по Русията! Така че това трябва да се вземе предвид, човека една дума на криво не е казал или да се е облагодетелствал, "стойки мужик" - youtube.com/watch?v=zoY114s8hYc!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    26 Яну 2024 2:34ч.

    П.П Между другото не е наивник или мерзавец, вместо да граби пари от Донбас, си взе топ булка, жена му Мирослава е невероятна мацка- 10от10, като топ модел е, което говори, че знае какво си струва и заслужава човек да се бори, а не като оня жулик Ходаковски - фалшивият герой, дето само денгите го вълнуват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    26 Яну 2024 8:51ч.

    Хахаха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • как някои не излязоха от 80-те гг. на миналия век

    26 Яну 2024 9:16ч.

    Мараба, двугънков! Много си смешен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Влади

    26 Яну 2024 9:57ч.

    Както винаги, сте правдив и убедителен, В.В. Путин! Г-н Президент, дали знаят днешните евроатлантици, кой е Е. Кант?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи