Путин присъства сам на празничната служба в катедралата в Кремъл

Путин присъства сам на празничната служба в катедралата в Кремъл

В деня на Рождество Христово руският президент Владимир Путин присъства на богослужение в катедралата "Благовещение" в Кремъл, съобщава ТАСС.

Много православни християни празнуват Коледа на 7 януари.

На място го посрещна йеромонах Йосиф, настоятел на църквите в Клинския район на Сергиевопосадската епархия. За коледната служба президентът заложи на официален костюм, като донякъде се отклони от строгия дрескод, като облече пуловер под сакото си.

Държавната телевизия показа два клипа на живо, на които се вижда как Путин е в катедралата "Благовещение", докато православни свещеници извършват среднощната служба, съобщава БТА.

В Благовещенската катедрала Путин изслуша нощната литургия. Най-често на този празник руският президент посещава богослужения извън Москва, но миналата година празнува Коледа недалеч от столицата - в домашния храм на резиденцията си Ново-Огарьово край Москва.

Катедралата "Благовещение", където този път президентът изслуша литургията, е домашната църква на московските велики князе, а след това и на царете. Тук са се извършвали ритуалите за брак и кръщене на деца.  От 1993 г. на празника Благовещение на Пресвета Богородица Патриархът на Москва и цяла Русия служи в катедралата.

Владимир Путин поздрави руснаците и православните християни за Рождество Христово и отбеляза ролята на църковните организации в поддръжката на "специалната военна операция" в Украйна.

"Сърдечно ви поздравявам за Рождество Христово. Този светъл  и любим на всички празник вдъхновява хората за добри дела и стремеж, служи за утвърждаване на обществото на такива непреходни и духовни ценности и  нравствени ориентири, като милосърдието, състраданието, доброто и справедливостта", се казва  в изявлението на Путин.

Той отбеляза и съзидателния принос, който има Руската православна църква и  други християнски вероизповедания в Русия за единството на обществото, съхраняването на историческата памет, възпитането на младежта и укрепването на семейството. "Църковните организации отделят първостепенно внимание в поддръжката на международния и междурелигиозния мир и съгласие в нашата страна, грижат се за онези, които се нуждаят от помощ, поддържат нашите военни, участващи в специалната военна операция", заяви Путин и добави, че тази работа на църквата и църковните организации заслужава най-искрено уважение.

Продължаващият разкол в Украйна поставя на изпитание самата Църква и нейната способност да извършва достойно служение, каза Московският и на цяла Рус патриарх Кирил в проповед след нощната литургия по случай празника Рождество Христово в катедралния храм "Христос Спасител".

„На първо място, мисля за близката до всички нас, скъпа Украйна, където разколите наистина предизвикват самата Църква, нейната способност да служи достойно на народа и обществото на Украйна. Вярваме, че чрез молитвите на светиите , чрез молитвите на цялата Църква ще се появи мир и ще има мир между всички народи на светата Рус и ще има мир навсякъде, където сега е разрушен", каза патриархът.

В службата тази вечер патриархът Кирил отправи критика срещу Украйна за действията ѝ срещу клон на православната църква, която има дългогодишни връзки с Москва. Службата за сигурност на Украйна претърси имоти, собственост на църквата и миналия месец обвини висш духовник, че е участвал в антиукраинска дейност, като подкрепя руската политика.

"Нека се молим за нашите братя и сестри и да вярваме че един ден тези дяволски изкушения ще отминат", каза Кирил, като се подигра с това, което той нарече "жалки опити" на Киев да унищожи църквата в Украйна.

Източник: ТАСС, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Като

    07 Яну 2023 9:37ч.

    Куче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който

    07 Яну 2023 9:57ч.

    гроб копае другиму... довърши си я сам, боклук

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    07 Яну 2023 9:51ч.

    Много здраве Вова, и бой до дупка!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    07 Яну 2023 9:56ч.

    Жълтопаветните продажници са на поста си. За тях няма почивен ден. Явно трябва да се отчитат пред Козяк всеки ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мона Лиза

    07 Яну 2023 10:57ч.

    Успех, г-н Путин! Бой по нацистките тикви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    07 Яну 2023 10:57ч.

    Слава Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сам воинът е воин

    07 Яну 2023 11:03ч.

    Каква странност, самият Иисус Христос е останал сам на кръста, напуснат даже и от апостолите си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    08 Яну 2023 0:55ч.

    С изключение на един - Свети Йоан Богослов, Богородица също е била там, както и мнозина от разпозналите в Него въплътената Истина - самият Божи Син. Шокираните и уплашени апостоли, буквално още същата нощ ще се осъзнаят и отърсят от недоуменията. Чрез тях, Бог, по-късно се разкрива на човечеството както никога преди. В пълнота. Честито Рождество Христово на всички!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жълт идиот

    07 Яну 2023 11:27ч.

    Хайде грабвай куфара и към ФАЩ, там ще ти спретнат гей посрещане, ще ти резнат шушулката, а може някой младок и да те стрелне с пищов. Все напредничави неща. Успех!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И защо ние да емигрираме в САЩ

    07 Яну 2023 14:34ч.

    На нас тук ни е добре. България е член на НАТО. Разтури руската шпионска централа в пасолството. Освободи се от руската газова зависимост. Доставя оръжие на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    07 Яну 2023 15:44ч.

    Бе то и на едни други им беше добре.После цветът на нацията го припикаха и увяхна.Едни други пък увисваха по колесниците на хеликоптерите и свършиха като мазно петно.Предателите на всякъде по света свършват зле.На вашия език за да ме разбереш добре;Можеш да сложиш колкото искаш бананини в пазарската количка,има не е като да няма/чичо Сам се е погрижил/,но минаването през касата е НЕМИНУЕМО.И ще плащаш.В интересни времена живеем.Можеш даже дядо Коледа да си поръчаш.Странното е че струва по скъпо от Снежанка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марш от България

    07 Яну 2023 23:51ч.

    Нещастен промит мозък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към Марш от България

    08 Яну 2023 0:01ч.

    Отнася се до защо ние да емигрираме в САЩ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    07 Яну 2023 13:13ч.

    Владимир Владимирович, бъдете жив и здрав

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ilinski

    07 Яну 2023 14:33ч.

    Сам? Таkа пише и в антируския парцал Сега

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Той поне Хитлер е

    07 Яну 2023 14:43ч.

    Имал Ева Браун, а тоя ще бъде сам и когато го ликвидират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    08 Яну 2023 1:01ч.

    Моли се да не го ликвидират неразумни братко! Защото тогава всички ще се запознаем на живо с уроците по физика и химия - как едни химични елементи се превръщат в други. Ееххх, санкта симп...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • azsxdc

    07 Яну 2023 14:59ч.

    И сам войнът е войн! Вижда се по реакцията на коментиращите :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Слава

    07 Яну 2023 15:33ч.

    На православието и на православна Русия!Има ли я ще ни има и нас.Няма ли я ,тежко и горко ни.Само вижте какво се случва в ''Македония'',Сърбия,..........!То и у нас но засега в мек вариянт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо

    07 Яну 2023 17:45ч.

    Така е решил, така е направил. Честито Рождество на православна Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    07 Яну 2023 20:12ч.

    Господ здраве и дълъг живот да му дава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В храм човек никога не е сам,

    08 Яну 2023 8:20ч.

    защото Бог е с него. Честито Рождество Христово на всички, които празнуват по Юлианския календар!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ква стана тя,Путя

    08 Яну 2023 12:43ч.

    В Рашата адски студ /- 50 градуса/,глад за народа,заплахи,кремълски терор,а в "упадъчния колективен Запад" - слънце,топло,презапасени с газ и нефт държави,празнувания и рахат за народите.Антихристът се е настанил в Кремъл. А ГОСПОД си знае работата,забавя ,но не забравя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи