Путин подписа указ за забрана на износ и внос на стоки и суровини

Путин подписа указ за забрана на износ и внос на стоки и суровини

Руският президент Владимир Путин подписа указ за въвеждане на "специални икономически мерки във външната търговия" за гарантиране на сигурността на Русия, съобщиха агенция РИА "Новости" и "Интерфакс". Става въпрос за забрана на износ и внос на определени продукти и суровини.

С постановлението се въвеждат някои специални икономически мерки, които ще бъдат в сила до 31 декември 2022 г. Те включват "забрана за износ извън територията на Руската федерация и (или) внос на територията на Руската федерация на стоки и (или) суровини по списъци, определени от руското правителство". За други пък се налагат ограничения в износа. 

Президентът също разпореди на правителството до два дни да определи списъка на чуждите държави, за които ще бъде забранен износът на тези стоки.

Съгласно президентския указ, ограниченията не засягат стоки и суровини, които руснаци, чужденци или лица без гражданство ще внасят или изнасят от страната за лично ползване.

Днес Путин подписа и нов закон, който позволява на правителството му бързо да повиши пенсиите, както и да предприеме редица други антикризисни мерки, след като Русия попадна под въздействието на икономически санкции заради Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на информационната агенция РИА Новости.

Законът позволява на правителството му бързо да повиши пенсиите, както и да предприеме редица други антикризисни мерки, след като страната попадна под въздействието на икономически санкции заради Украйна.

Друга мярка в новия закон дава на лицата и малките и средни бизнеси правото да искат "кредитни ваканции". Освен това президентът Путин е наредил допълнително да бъдат заделени 455 милиарда рубли (3,6 милиарда долара) от държавния бюджет за разплащания на семейства с деца на възраст от 8 до 16 години, съобщи руският финансов министър Антон Силуанов.

Съобщавайки за закона, агенция ТАСС отбеляза, че социалната инициатива има за цел да "защити националните интереси на страната от неприятелските действия на чужди страни и международни организации". Законът въвежда механизми за подкрепа на икономическия сектор, включително чрез опростяване на съществуващото законодателство, определящо режима за издаване на разрешителни и лицензи и регламентиращо правния режим за обществени поръчки на стоки и работа, както и на услуги за обезпечаване на държавни и общински нужди.

Руската централна банка същевременно прие нови мерки в подкрепа на играчите на финансовия пазар, включително недържавни пенсионни фондове, компании за управление на активи, финансови посредници и други, допълва Ройтерс.

В изявление, разпространено в "Телеграм", институцията посочва, че мерките целят адаптиране на регулаторните изисквания към новата икономическа реалност в Русия и премахване на наказанията за някои нарушения на разпоредбите, ако те са свързани с текущата пазарна ситуация.

Украйна наложи мораториум върху задълженията към Русия

Украинското министерство на правосъдието информира, че е наложен мораториум върху задълженията към Руската федерация или свързани с нея лица.

Изявлението беше публикувано във Facebook. "Наложен е мораториум (забрана) върху изпълнението на парични и други задължения, чиито кредитори (взискатели) са Руската федерация или свързани с нея лица", се казва в него.

Но Министерството на правосъдието заяви, че има изключения. По-специално, мораториумът не се прилага "за руски граждани, които пребивават законно в Украйна", и "за юридически единици, създадени и регистрирани в съответствие с украинското законодателство, чийто краен бенефициент, член или участник (акционер) е само руски гражданин" или украински и руски граждани, които "пребивават законно в Украйна".

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Браво,

    09 Март 2022 9:41ч.

    Владимир Владимирович. Време беше както инструментариума на Запада укронацистите, така и либералфашистите и измекярите им в Запад/нал/ия свят да се удрят с юмруци по мордите. За съжаление Херо-ичната управляваща сган, прилежащите й медии и медийните пишманинтелектуалци тук пак ни привързаха към летящата в пропастта каруца, без да ни питат. Но Бог вижда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явор

    09 Март 2022 9:52ч.

    Дачков, предложи на Путин да спре нефт и газ за ЕС , за да измръзнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конушмаков

    09 Март 2022 9:53ч.

    Може да пусне и студеното от Северниот полюс като бонус

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калина

    09 Март 2022 9:55ч.

    По Северните патоци вместо газ да пуска студен въздух

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поехали наконец,

    09 Март 2022 9:53ч.

    так сказать. Фашизм не пройдёт и на этот раз. Под каквито и либерални маски да се крие. И каквито и проксита да ползва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А прокситата им

    09 Март 2022 9:55ч.

    По света и у нас са до едно жалки-алчни- фарсови-продажни недоразумения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    09 Март 2022 10:00ч.

    Дачков, да беше сложил поне една снимка на чейнч бюро в Русия да видим колко са дълги опашките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    09 Март 2022 10:40ч.

    Ти по-добре мисли, колко ще са дълги периодите "има ток - няма ток"....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    09 Март 2022 11:48ч.

    Запада има много ресурси да води икономическа война - Русия няма тия ресурси. Да не говорим, че никой няма повече да прави бизнес с хора, които рекетират с доставките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мъка,мъка,мъкаа,

    09 Март 2022 10:04ч.

    Таман бях решил да си сменя "АУДИ"-то с новата супер "ЛАДА" ,а то кво стана.Товарищ Путин забранил износа от РАссия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мъка, мъка, мъка

    09 Март 2022 10:21ч.

    действително - тролскофобска. Че и жалкост, несъстоятелност и тъпост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    09 Март 2022 10:39ч.

    Не разбирам този идиот, дето се ядосва, че не можал да си купи Суперлада, малко тъпичък хумор, но добре е да си купи овреме няколко акумулатора, поне да си свети. Новините от Киев няма да може да гледа поради липса на ток. А защо липса на ток, можете и сами да се сетите - АЕЦ. Кой разбрал, разбрал, кой не - нека си вика, колко си иска "Слава Украине!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи