Путин откри паметник на Фидел Кастро в Москва

Путин откри паметник на Фидел Кастро в Москва

Президентите на Куба Мигел Диас-Канел (на преден план) и на Русия откриват паметник на Фидел Кастро в Москва - 22 ноември 2022. Снимка: ЕПА/БГНЕС.

Русия е готова да си сътрудничи с всички приятелски държави, които имат интерес към развитието на Северния морски път. Това заяви руският президент Владимир Путин на тържествена церемония по спускането на вода на атомния ледоразбивач “Якутия” и по издигането на националния флаг на друг атомен ледоразбивач - “Урал”. 

Владимир Путин се включи в официалната церемония в Балтийския корабостроителен завод в Санкт Петербург по видеоконферентна връзка от кабинета си. По думите му мащабното и системно обновяване на флота от ледоразбивачи ще затвърди статута на Русия като“велика арктическа държава”. 

Путин изтъкна също така стратегическото значене на Северния морски път.

"Развитието на този изключително важен транспортен коридор ще позволи на Русия да разкрие напълно експортния си потенциал и да създаде ефктивни логистични маршрути, включително в Югоизточна Азия. Между другото, ние сме открити за сътрудничество с нашите партньори. С онези, които искат да работят с Русия".

След това Владимир Путин откри в Москва заедно с кубинския си колега Мигел Диас-Канел паметник на Фидел Кастро. В речта си Путин нарече Кастро “легендарна личност и символ на цяла една епоха”.

"Фидел и неговите съратници винаги самоотвержено са защитавали суверенитета на родината си. Не са позволили да я сломят интервенцията на наемниците, санкциите, финансово-икономическото ембарго и опитите за външна изолация".

На последвалата двустранна среща в Кремъл Мигел Диас-Канел заяви, че и Русия, и Куба са обект на несправедливи санкции и имат общ враг в лицето на Съединените щати.

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • ТОВА НЕ ГО ДАВАТ ПО БГ ТЕЛЕВИЗИИТЕ:

    22 Ное 2022 19:14ч.

    Фидел Кастро, много преди военните действия в Украйна, каза: "Следващата война в Европа ще бъде между Русия и фашизма, само че този фашизъм ще бъде наречен от западния свят демокрация!" В общем, как в воду глядел…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега

    23 Ное 2022 2:41ч.

    Е ред да открият паметник и на Ернесто Че. И повече да не загърбват нито Територия Либере, нито Америка Латина цялата. Там потенциалът за един по-нормален свят е много сериозен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трудно Путин се прощава

    23 Ное 2022 2:43ч.

    С "наследството" на Барух Елцин. Но ще му се наложи. С изпреварващи темпове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи