Путин към Ердоган: Киев използва хуманитарния коридор за зърно за удари срещу руския флот

Путин към Ердоган: Киев използва хуманитарния коридор за зърно за удари срещу руския флот

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха в телефонен разговор ситуацията около сделката за зърно, съобщи пресслужбата на Кремъл след днешния им разговор. 

„Беше проведен подробен обмен на мнения по въпроси, свързани с актуалната ситуация с изпълнението на договореностите, постигнати с участието на турската страна за износ на зърно от черноморските пристанища“, се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

По време на разговора Путин е информирал турския си колега защо Русия спря участието си в зърнената сделка. „Беше подчертано, че режимът в Киев, с подкрепата на западни куратори, е използвал морския хуманитарен коридор, създаден за транспортиране на украинско зърно, за да нанесе удари срещу инфраструктурата и корабите на руския Черноморски флот в Севастопол, което гарантира безопасното функциониране на споменатия маршрут“, заявяват от Кремъл.

Путин е информирал Ердоган за условията за връщането на Русия в тази инициатива. "Необходимо е да се проведе подробно разследване на обстоятелствата на този инцидент, а също и след получаване на реалните гаранции на Киев за строго спазване на споразуменията в Истанбул, по-специално след неизползването на хуманитарния коридор за военни цели. Едва след това би било възможно да се помисли за възобновяване на работата в рамките на тази „Черноморска инициатива“, се казва в прессъобщението, добавя ТАСС.

Външните министри на Русия и на Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу също са провели телефонен разговор, в който са обсъдили ситуацията около споразумението за износ на зърно и храни през Черно море, е казал пред ТАСС източник от турското министерство на външните работи. Според съобщение на руското външно министерство, разпространено по-късно, двамата са потвърдили необходимостта от гаранции, които изключват действия, които подкопават зърнената сделка, съобщава БТА.

ТАСС съобщи още, че зърненото споразумение е било обсъдено днес отново и от министрите на отбраната на Русия и на Турция Сергей Шойгу и Хулуси Акар, като разговорът се е провел по инициатива на турската страна.

Източник: ТАСС, БТА

 

 

 

 

 

Коментари

  • пинокио

    01 Ное 2022 22:55ч.

    Ердоган е информирал Путин, че занапред, охраната на корабите ще се поеме от ВМС на Република Турция. Това мяй е пропуснато в статията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    02 Ное 2022 2:39ч.

    месец и половина преди атаката срещу руск. кораби в Севастопол Путин съобщи, че е против този коридор (искате ли пак официалния линк на Кремъл от 7 септ 2022?). Прилича на вълка, който бил отгоре на течението, но агнето отдолу на течението му мътело водата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    02 Ное 2022 2:45ч.

    Путин казал на 7 септ. как само 2 от 80 кораба с жито отишли за бедните страни, а другите отишли в Европа. Същият ден от ООН показаха статистиката по страни, че само 1/3 от корабите с жито отишли в Европа. Но това не влияе на един зачервен газетар, който повтаря в Тубата каквото казва Путин...рублите трябва да се заработват на всяка цена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    02 Ное 2022 7:56ч.

    Путин е казал истината, но половината такава! След като се разтоварят зърнивозите, не поемат празни към Украйна, а натъпкани с оръжия. Дори се допуска, че се боядисва фалшива по-висока ватерлиния, за да не личи че са пълни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заради това ли бг зърнопроизводители протестираха срещу евтиното украинско жито, бре фафльо?

    02 Ное 2022 7:59ч.

    Що не пращат корабите за бедстващи и гладуващи, а насам, дето не ги искат? А това го обясни, ама няма как пипе да се купиш - ни с долари, ни с рубли! Виж си писанията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    02 Ное 2022 7:13ч.

    А сега да видим дали хитрите англичани ще им стиска да застраховат тия кораби и кой ще поеме гаранциите, може би ООН или Турция за лична сметка ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    02 Ное 2022 7:29ч.

    Доколкото разбрах, в действителност П се опасява, че корабите се връщат натоварени с оръжие, а самата атака с дронове се отчита да е причинила незначителни поражения. Странно е украински и британски служби да са толкова некадърни, че да саботират важна за тях операция с такава безполезна атака, дали П не си търси оправдание да се оттегли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още един титан на мисълта!

    02 Ное 2022 8:02ч.

    А прочети пак, ама бавно, че да смелиш! Става въпрос, че защитен коридор се използва за нападения, независимо от дименсиите им, како Розе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че с какво до момента са показали кадърност?

    02 Ное 2022 8:05ч.

    Британци и сие са свикнали да грабят и да не им се търси сметка за ограбеното. А украинците от алчност и простотия се набутаха между шамарите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко е наред!

    02 Ное 2022 9:58ч.

    В Анкаре заявили, что суда под флагом Турции продолжат вывозить зерно из Украины Москва. 1 ноября. INTERFAX.RU - Суда под флагом Турции смогут без проблем продолжить вывоз зерна из украинских портов, несмотря на приостановку участия России в Черноморской зерновой инициативе, сообщил турецкий министр обороны Хулуси Акар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи