Първите ваксини на "Пфайзер" идват в България по Нова година

Първите ваксини на "Пфайзер" идват в България по Нова година
Първите дози ваксина срещу коронавируса се очакват в България в края на годината или в началото на новата. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време работно съвещание за мерките в подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемията, проведено под ръководството на премиера Бойко Борисов, кадри от което се пуснати и във фейсбук профила на премиера. Ангелов допълва, че става дума за 125 хил. дози на компанията "Пфайзер", с които ще бъдат ваксинирани първо медиците, възрастните хора в социални домове и учителите. Министърът подчерта за пореден път, че ваксината ще е безплатна и доброволна.

 

През изминалата седмица над 12 000 души са излекувани от COVID-19. София излиза от областите с най-висока заболеваемост. Лечебните заведения са обезпечени с необходимите медикаменти и защитни облекла. Подготвя се националният ваксинационен план. Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, което свика министър-председателят Бойко Борисов с членове на правителството, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата е била докладвана актуалната здравна ситуация в страната и прилаганите мерки за справяне с коронавируса. Премиерът Борисов е разпоредил планът за ваксинация да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани. Обмисля се стартиране с рисковите групи и работещите на първа линия.

"Вървим напред по отношение на логистиката. По предварителни данни, първата ваксина, която очакваме да дойде в България е тази на "Пфайзер", вероятно преди Нова година или непосредствено след. От тази ваксина ще пристигнат първо 125 000 дози", уточни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски пък отчете, че от началото на извънредното положение са образувани 3180 разследвания за неспазване на мерките срещу разпространението на COVID-19.

Премиерът изтъкна, че е от изключително значение да се поддържа балансът между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката.

"Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите", е заявил премиерът. Борисов е добавил, че е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е добавил, че както премиерът Борисов е изискал, полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия, както в Поморие, така и в другите лечебни заведения, днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им.

"Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини", категоричен е бил премиерът Борисов.

Здравният министър е подчертал още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица - за 7 дни, излекуваните са 12 070. Ангелов е очертал, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост - от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само две области - Габрово и Кюстендил.

Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен. В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се български пациенти.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

 • НепротивобайХУЙствателствайте

  30 Ное 2020 15:44ч.

  Наскоро бе убит мой първи братовчед само на 50 години - убийците са известни - иван йорданов костов и неговото слугинче имресионистът-зъболекар илко с. Братовчедът ми беше трайно безработен с нелекуван диабет и усложненията му, поради липса на здавна осигуровка. НАРОДЕН съд - III е повече от актуален, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пфайзер или спутник

  30 Ное 2020 15:45ч.

  какво става с руската ваксина. Тя кога ще дойде. Тази трябва да се съхранява при минус 70 градуса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безплатен доброволец

  30 Ное 2020 16:12ч.

  Безплатна. Щото вече сме я платили от джоба си през вноските ни в евробюджета ! Доброволна. В смисъл че (засега) няма да опират дулото в челото , за да ви ваксинират. Но в последствие ще въведат толкова забрани и ограничения за неваксинираните, че живота им ще стане почти невъзможен ! Който се интересува по въпроса да види какво ни чака с т.н. Covipass

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалбите по руската ваксина се решават лесно.

  30 Ное 2020 16:41ч.

  Отиваш в руското посолство и им казваш, че искаш само руска и никаква друга. И те ти слагат една руска, щото на наш човак русофил не се отказва. Или се обаждаш на Малинов и той те урежда. Даже може и да те снимат и да ти използват снимката при следващата пиар акция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • купувай руското, всичко друго видоизменя генотипа на хуманно човешкото у всеки от нас

  30 Ное 2020 16:56ч.

  И кой ще се ваксинира доброволно с тая гмо-мутантна отрова на западния либерастизъм? Сигурен съм, че и най-отявлените фенове на педроатлантизма няма да искат да направят подобен обезобразяващ експеримент с организмите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той и неговите вицета и министри!

  30 Ное 2020 17:10ч.

  Най-големият български национален срам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахахаххаа,първо най верните

  30 Ное 2020 18:02ч.

  Първо се вакасинират всичките до един евроатлантици,после републиканци за българя, после цялата агентура на американците ,след това немските кнехтове и доносници воглаве с тия на ханс зайдел и конрад аденауер - герб начело с фюрера си,чиито неуморен труд и непрекъснати скандали го прави свободен, накрая ако стигне за останалия народец по желание. Но е редно първо слугите,щото те са най верни на господарите, а и пример да дадат на простите Няма как трябва да са здрави .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • даааааааааааааа

  30 Ное 2020 18:06ч.

  Тая беше от ген на шимпанзе ,нали ! Да за местните е добра,ще им действа. А за по простите , е руската тя поне е от човешки ген, та я хване ,я не , ама поне козина няма да ни порасте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледайте филма, точно за ковид е

  30 Ное 2020 18:41ч.

  Моля гледайте филма ' Songbird' за феновете на мерките и карантините е особено поучителен. да ви е честит НСР! https://www.youtube.com/watch?v=gXlOSEafzhY Ето какво ни очаква! Не е теория на конспирацията господа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свиневъд

  30 Ное 2020 19:02ч.

  За неразбралите - светът е пренаселен според новите господари. Макс 500 М калпака дават господарите да има. Останалите ще ги морят с разни ковиди , кризи , ваксини и други шукарии. Всичко си е написано на камъняка в окръг Елбърт. И си го изпълняват степ бай степ. Всъщност май има някакво основание , природата не допуска некачествен ген да се мотае по планетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гледайте филма-

  30 Ное 2020 19:52ч.

  падението на кабал 2020.Има и по -лошо от ковида.бър р -р-р-р

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спутник V ще прелети над вас

  30 Ное 2020 20:16ч.

  Може да го видите и с просто око при ясно време. За повече информация посетете сайта на Роскосмос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  30 Ное 2020 20:31ч.

  всички, ваксинирани с руската, получават диск с песента на Слепаков, и грамота лично подписана от Тов. Путин с благодарност за храбростта. https://www.youtube.com/watch?v=-e00TPb9HmI

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  30 Ное 2020 21:26ч.

  Ваксина, която кара клетката сама да си произведе белтъка, към който имунната система да реагира. Тази ваксина се вгражда в генома на клетките. Който иска да си я постави. Никой не знае какви реакции ще предизвика след няколко години. Да сия сложат герберите, може пък да поумнеят. Твърде много и натрапчиво ни приканят да се ваксинираме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За сега

  30 Ное 2020 22:45ч.

  не виждам гаранция, че някой, който ще твърди, че е ваксиниран, наистина ще е така. Как може да съм сигурен, че примерно педера...., пардон, министър Ангелов се е ваксинирал? Ами педерасът, който е шеф на СЗО? Той въобще как е със здравето? Ако нещо ..... ваксинирал ли се е за следващите 6 месеца? И изобщо ... може ли да се нарича "ваксина" нещо, което ужким те предпазва от друго нещо си, само за 6 месеца?!?!?!?! Ваксина е това, което те предпазва от холера, морбили, шарка, туберколоза за следващите поне 40-50 години. Що за "ваксина" е тая, дето щяла да те предпази само за 6 месеца? И за следващите две години - пак - по 2 на година. Но, да знаете, че производителят на "ваксината" не носи никаква отговорност за евентуални странични ефекти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • адунайска уфсъ с евразийски манталитет на 30.11.2020 в 20:31

  01 Дек 2020 0:01ч.

  Я вижте европейската банда.Вижте им лицата.Морална деградация,разпуснатост, некадърност,лъжа и интелектуална тъпота. Не само некадърници но и бандити.сами ще се разложат в собствената си нищета и морална нечистоплътност. Подпалвачи на войни,грабители,лъжци с 52 пола,безсрамни гейове и нагли лизбиянки. Тотално зависими от Азия ,Русия,Китай Африка и САЩ. ЕС , няма такава държава. Кой е източникът на власт в този табор,който всеки месец се мести в различни градове да заседава. Кой е източникът на власт в тази измислица. Кой се избира там. Вие кого избрахте. какви са им ценностите на тези меншевики ? В чия полза е това пространство.В чии ръце е богатството на народите на европа - Това ново копие на принципите на СССР ,какви цели си поставя- нов европейски човек , аморален,безсрамен, двуличен, безкрупулен,престъпен ,лъжлив и крадлив с корумпирани комисарски ценности. Интелектуален локдаун ,това е бъдещато на тези соц разбойници .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доброволни бели!

  01 Дек 2020 15:50ч.

  Доброволни ще са бе народец само дето няма ти позволим да функционираш ако я нямаш като маската ако не я сложиш няма работа, няма учиш, няма да копуваш храна в магъзина. Иначе доброволни беее.... Ама после ще го направим след като дойде и достатъчно са я взели за да има тълпа балъци на наша страна за контра протест.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи