Проучване: Заради COVID-19 в България са загубени 860 хил. години живот

Проучване: Заради COVID-19 в България са загубени 860 хил. години живот

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Поне 860 хил. години потенциален живот са загубили българите в двете години на пандемията от COVID-19. Това е сборът от годините, които всеки починал в следствие на коронавируса, се е очаквало да изживее, но не е успял. По този показател България е първа в света. Данните са от поръчан от държавата експертен доклад за смъртността от COVID-19 в страната от март 2020 г. до май 2022 г., който "Дневник" получи по Закона за достъп до обществена информация.

Според документа България се нарежда на второ място в света след Перу по смъртност от COVID-19 на 1 млн. души население и на първо място по надвишена смъртност. Заключение дали това е обусловено от провежданата терапия обаче не може да бъде дадено. Експертите констатират, че смъртността сред ваксинираните е 20% по-ниска спрямо неимунизираните. Отчита се, че през първата пандемична година всеки пети е бил лекуван в болнично заведение, но в интензивните отделения не е имало недостиг на легла.

Докладът е изготвен от работна група, сформирана след заповед от февруари на последния редовен министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Целта ѝ бе да извърши обстоен анализ на регистрираната смъртност от COVID-19 в страната за двугодишен период от началото на епидемията. Председател на работната група е проф. д-р Ани Кеворкян, ръководител на катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет, Пловдив. В състава ѝ влизат още представители на Националния център по заразни и паразитни болести, Националния център по обществено здраве и анализи и "Информационно обслужване".

В анализа са използвани данни за всички официално регистрирани случаи (1 126 945), хоспитализирани и починали в България до края на март 2022 г. Според данните средната възраст на заразените е близо 48 г., като се посочва, че засегнати са били хора от практически от всички възрасти - от 0 до 109 г. Починалите за този период 36 192 души са в същия възрастов диапазон, но със средна възраст 71.5 г.

В пъти повече от европейските държави

От началото на март 2020 г. до 10 април 2022 г. регистрираните починали с COVID-19 в България са 36 700, което прави около 5 500 смъртни случая на милион население. За същия период надвишената смъртност е около 69 хил. души (малко повече от 1% от населението на страната), или 10 400 на милион население, посочват експертите.

В доклада надвишената (извънредна) смъртност се дефинира като броят починали в повече от очакваното за съответния времеви период.

Тя се ползва като най-точния индикатор за жертвите на пандемията (преки и косвени), тъй като освен официално регистрираните починали от COVID-19, следва да се добавят починали от заболяването без да бъдат официално регистрирани, както и починали вследствие на ненавременното лечение на други заболявания, причинено от претоварването на здравната система, се казва в доклада.

Авторите посочват, че за изчисляването на загубените години потенциален живот на 100 хил. души население е използвана метрика, която отчита очакваната продължителност на живот за всеки починал, и по-дефиниция дава по-голяма тежест на починалите в по- млада възраст: "Например, един починал мъж на 60-годишна възраст в България отговаря на 17 изгубени години живот, докато за един починал мъж във Франция изгубените години живот са 23. Тези числа съответстват на очакваната продължителност на живот за тази възраст и пол в съответната държава". В допълнение е приложена и сходна метрика, при която обаче за всички популации е възприето възрастовото разпределение на стандартното европейско население.

Според направените изчисления експертите стигат до следните изводи: на база надвишена смъртност България регистрира 860 хил. потенциално изгубени години живот средно на всеки починал вследствие на пандемията се падат по 12.6 изгубени години живот.

Средната възраст на мъжете, починали вследствие на пандемията, е 69 - 70 г., докато при жените около 74 г.
"Данните за България от 11 500 изгубени години живот на 100 хил. души население са многократно по-високи от тези за държави като Франция, Португалия, Холандия, Австрия, Белгия, Словения, Италия и Испания, където изгубените години живот на 100 хил. души население варират между 1 700 и 3 000", се казва в доклада.

Към 22 май 2022 г. България се нарежда на второ място в света след Перу по смъртност от COVID-19 на 1 млн. души население и на първо място по надвишена смъртност.

Най-висока смъртност от 1945 г.

Общата смъртност за целия период на наблюдение е 3.21%, сочат данните. Докато по-голямата част от заразените с COVID-19 (53.8%) са били жени, то сред починалите повечето са мъже (55.2%). В доклада е посочено, че липсва категорично научнообосновано обяснение защо за мъжете инфектирането е свързано с по-висок риск от смърт.

Наблюдава се тенденция в промяната на смъртността с нарастване на възрастта, като най-високи прирасти са във възрастовите групи при хората над 65 години достигайки изключително високи стойности от 15% при 65-74 годишните, 22.71% при 85-94 годишните и 24.73% при най-малобройната, но най-уязвима група на лицата над 95 години.

В доклада е посочено, че през 2021 г. нивото на смъртност е най-високото в България, достигано в исторически план от 1945 г. досега. Цитират се данните на Националния статистически институт (НСИ), които показват, че броят на починалите в страната през 2021 г. е 148 995, а коефициентът на обща смъртност - 21.7%. Спрямо предходната година те се увеличават с 24 260, или с 19.4%. Според годишните данни за умиранията по причини през 2020 г. на НСИ общият брой на починалите е 124 735, от които 8554 (7%) от SARS-CoV-2. В сравнение с 2019 г. абсолютният брой на починалите е нараснал с 16 652.

Авторите се позовават и на данни на Евростат, според които коефициентът за смъртност през 2020 г. средно за Евросъюза е 11.6 промила, а за България - 18 промила. Равнището на общата смъртност на населението в България пък е най-високо сред страните членки на ЕС през всяка година в периода 2010-2020 г. Данните показват, че през 2020 г., белязана с пандемията, коефициентът за смъртност нараства във всички страни от Европейския съюз, но най-силно изразено е в България, следвана от Румъния.

Не по-малко показателен индикатор за здравето на нацията, свързан със смъртността, е очакваната продължителност на живота. В България тя показва тенденция към повишение през последните двадесет години, но през пандемичната 2020 г. за първи път се наблюдава намаление по този показател.

Средната продължителност на предстоящия живот общо за населението, изчислена за периода 2019-2021 г. е 73.6 години. Спрямо предходния период (2018-2020 г.) намалява с 1 година, което е рязък спад на фона на бавното и плавно нарастване на този показател в годините.
По данни на Евростат през 2020 г. този показател в България е с 6.8 години по-малък от средния за страните от ЕС и най-нисък в сравнение с всички страни-членки на ЕС. Според заключението данните за общата, предотвратимата и предвидимата смъртност в България са значително по-високи от средните за ЕС.

Голямата разлика между регистрираната СОVID-19 смъртност и надвишената смъртност в страната се обяснява най-вече от две тясно свързани обстоятелства. Първото е, че около 95% от всички регистрирани смъртни случаи от COVID-19 са на хора починали в болнични заведения. По такъв начин са изключени мнозинството от хората починали от COVID-19 извън болнични заведения. Второто е малкият брой направени тестове, което означава, че много починали от COVID-19 никога не са тествани и съответно не влизат в официалната статистика. До август 2021 г. в България са направени 530 теста на 1000 души население, което отрежда последно място в ЕС, като тестването се подобрява от есента на 2021 г., което води и до известен спад в отношението между надвишената и регистрирана COVID-19 смъртност.

"Липсата на данни в единната информационна система за провежданата терапия при хоспитализираните пациенти, вкл. починалите, не позволява отчитане въздействието на терапевтичния подход върху изхода на заболяването", подчертават експертите.

Алфа и Делта вариантите са били най-смъртоносни

Най-висока смъртност в България се наблюдава в периода на разпространение на Алфа и Делта вариантите на коронавируса. В периода на разпространение на Делта варианта (след юли 2021 г.) се наблюдава и най-високият дял на починалите - 61.7% от всички починали в предоставените данни. По време на третата вълна, доминирана от вариант "Делта" са регистрирани най-високите стойности на 14-дневната смъртност. Това е и периодът с достигнат максимум в броя на направените тестове на 100 хил. души население, повлияно и от въведеното изискване за "зелен сертификат" за влизане на публични места на закрито.

Независимо, че данните от проучвания в различни части на света свидетелстват за по-леко протичане и по-нисък шанс за хоспитализация и смърт при инфектиране с Омикрон варианта, данните на екипа показват, че възрастните продължават да са в повишен риск на фона на ниския имунизационен обхват.

Всеки пети заразен е влязъл в болница

Според данните до болница са стигнали 22% от всички заразени с коронавируса, като е налице асоциация между възрастовата група и съотношението на хоспитализираните - в най-голяма степен са били засегнати заразените между 45-54 г. (18.3%), което отговаря напълно и на разпределението на населението в страната.

Най-висок относителен дял на хоспитализирани се установява във възрастовите групи между 85 и 94 г. и 75 и 84 г.. По-често от болнични грижи са имали нужда мъжете. Най-висок относителен дял на хоспитализирани се установява в областите Смолян (40.9%) и Разград (40.1%). Разград е и с най-висока кумулативна смъртност - 6.1%. В противовес областта с най-много регистрирани случаи (София-град) е с най-нисък леталитет (1.61%) и същевременно с най-нисък дял хоспитализирани (12.6%), което авторите на доклада свързват с количествената и качествена осигуреност със здравни ресурси.

Над половината (61%) от всички хоспитализации са основно през първата година на пандемията. Най-много заразени пък са регистрирани в хода на третата епидемична вълна, доминирана от варианта Делта - 43.6% от всички регистрирани в информационната система. Причината най-вероятно е, че тази вълна е най-продължителна - започва през юли 2021 г. и продължава около 20 седмици.

Макар и отбягвани, ваксините работят

Докладът констатира добре известния факт, че България е с най-ниското ваксинационно покритие в Европа, като малко над 30% от хората са със завършен ваксинационен курс.

Сред всички изследвани заразени със SARS CoV-2 неваксинирани са 87.22%. В групата на починалите осезаемо преобладават неваксинирани пациентите - 92.95%.

И при двата пола преобладаващата част от инфектираните са неваксинирани (жени: 73.9% и мъже: 72.8%). Установена е асоциация между ваксинационния статус и изхода при инфектираните. Въпреки че кривата на възрастта в групата на ваксинираните е с 3.9 години по-висока от тази на неваксинираните, починалите в тази група са с 20% по-малко спрямо неваксинираните. 7.2% от починалите са ваксинирани спрямо 27% при оздравелите. Възрастовата разликата между двете групи починали и възстановени е средно 25 г.

От всички инфектирани, тези с поне една доза ваксина, приети в болница, са 17.6 %, което е с 5.9% по-малко спрямо групата на приетите неваксинирани (23.5%).

По отношение на ваксинационния статус на починалите, най-много ваксинирани сред тях има по време на Омикрон варианта (12%), което може да се свърже с избледняване на имунитета с времето, изминало от първичната имунизация, както и изразената способност на Омикрон за т.нар. пробивни инфекции, посочват авторите на доклада.

Показателен за влиянието на ваксинационния обхват върху смъртността е фактът, че като цяло в областите на страната с най-нисък обхват (под 20%) - Монтана, Търговище, Смолян и Видин са регистрирани едни от най-високите стойности на смъртността.

Лекарите и леглата били достатъчно

Въпреки че в разгара на пандемията сред най-тежките проблеми беше посочвана липсата на достатъчно интензивни легла и медицински специалисти в болниците, докладът заключава, че в нито един момент на пандемията "наличието на легла в отделенията за интензивно лечение не е било застрашено". Документът отчита общият брой места и лекари, без да прави разграничение по области.

Според данните осигуреността на лекари е 43 на 10 хил. души за 2020 г. и надвишава средните европейски показатели от 35.1 на 10 хил. Въпреки това е отчетено, че кадровото обезпечаване в структурите на общественото здравеопазване в страната продължава да е в тежко състояние. През 2020 г. се установяват диспропорции в осигуреността с медицински специалисти по области и региони, пораждащи неравенства в достъпа до медицинска помощ.

Осигуряването на населението с болнични легла през 2020 г. нараства на 78.4 на 10 хил. души при запазена ниска осигуреност с легла за дългосрочна грижа - 3.1 на 10 хил. Броят на леглата в болниците към 31 декември 2020 г. е 51 991. През 2020 г. броят на постъпилите в лечебните заведения е 1 876 441 човека или 27.1 на 100 души от населението. За същия период обслужените от спешните отделения на болниците и центровете за Спешна помощ изненадващо са намалели спрямо 2019 г. - 2.26 млн. срещу 2.64 млн.

Анализ за смъртността от COVID-19 възложи и Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването през 2021 г. Той бе на Националният център по обществено здраве и анализи. В него бе посочено, че причините за повишената смъртност от коронавируса в страната са нереформираната здравна система, лошият здравен статус на населението и лошото управление на кризата.

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Z T.M.

    25 Ное 2022 8:39ч.

    Истината е, че масово имаше отказ от здравеопазване. Хората не се преглеждаха, а по телефон им се назначаваше лечение. Беше отказвано лечение и на болни с други болести, спряха се планови операции... Беше настъпил пълен хаос, благодарение на политиците. На статистиката им не вярвам, защото изходните данни са неверни, манипулирани и ненадеждно събрани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината е,

    25 Ное 2022 9:21ч.

    че нЕкакви хора ни будалкат с нЕкакви поръчкови доклади

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината е,

    25 Ное 2022 11:22ч.

    Че няма такъв “вирус” , камо ли “пандемия”. Истината е шокираща , но след две години и половина зомбиране, трябва вече да се каже !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проучване: Заради COVID-19 в България са загубени 860 хил. години живот

    25 Ное 2022 8:51ч.

    Хахахахаха, такава фундаментална глупост може да измисли само някой прочит от користно невежество профаксинатионен журналистически трол, не ли?! Същият този комедиант да сметни колко милиона години живот са пропилени благодарение на прехода към капитализъм. Дневник са известни с квотата си заалтернативно умни журнала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А защо

    25 Ное 2022 9:44ч.

    не са умножили числото и по броя на сперматозоидите и яйцеклетките на починалите? Резултатът щеше да е по-близо до истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярно е

    25 Ное 2022 9:03ч.

    Горките набодени, добре че мнозинството се усети и отказа тази отрова. Като се съчетае с отказа от здравеопазване, което подробно е посочено по-горе, нищо чудно и да са прави. Естествено не в смисъла, който искат да внушат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    25 Ное 2022 9:13ч.

    Може би по замисъл трябва да сме потресени, но всъщност е само по две години ма умрял, което е смешно малко. В същото време "мерките" отнеха милиони човекогодини, но няма как да ги измериш точно, колко МЛАДИ хора умряха заради липса на медицинска помощ? Не само че един млад човек прибавя поне 30 години , по-важното е че заедно с младия човек убиваш и всичките му бъдещи наследници, докато с 80годишния дядка убиваш... ами никого. Дори само ЕДИН детски живот струва повече от всички старци които пандемията уби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Профанско изказване от един БИГОТ

    25 Ное 2022 9:27ч.

    Само кръстоска между профан и психофанатик може да роди оценката " Дори само ЕДИН детски живот струва повече от всички старци които пандемията уби", а нормалният човек винаги ще се чуди каква майка ви е раждала...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възмутен

    26 Ное 2022 2:31ч.

    Това със старците и децата е отвратително! Всички хора са ценни. Кой ви дава право да противопоставяте човешки животи едни на други? Лошото е ,че у нас действително съществува дискриминация по възраст, включително в здравеопазването, което е геноцид. Ако не цениш възрастния, не цениш и детето, защото това е едно и също.ТЪПАЦИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола Z

    25 Ное 2022 9:33ч.

    А защо не изчислят постваксинационната смъртност в държавите днес?... да видите как ще идем на последно място по смъртност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    25 Ное 2022 9:49ч.

    Защото смъртността при младите хора до 40 г. се е увеличила драстично в страните с почти 100% ваксинирани (напр. Португалия). Обаче намериха брилянтно обяснение- необичайно топлото лято...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Професионалния си път започнах със спортна журналистика в онлайн издания и вестници. Последваха периоди в сайта “Актуално” и предаването “Господари на ефира”, където се преориентирах към по-значими ресори."

    25 Ное 2022 10:01ч.

    За чий...интерес Хаджийски прави това "проучване"? За собствен, за "Дневник" или...поредната (поръчкова) манипулация? Мислете! За здравето на всеки един се грижат майка му (докато е жива) и той самият. Останалите "гонят" техните си интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • просто откриват ваксинационната кампания

    25 Ное 2022 11:45ч.

    на новия зимен сезон. Това е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ненков

    25 Ное 2022 10:38ч.

    Цялата писаница е кавър на баснята за Гюро. Имаше ли Гюро глава ? Или нямаше ? … “Пандемията” е абсолютна лъжа, 100 % фалшификация. Няма доказан и показан инвиво , или инвитро такъв “корона вирус” у болен човек, набеден за Ковид 19. Няма доказан такъв патоген по каноните на Кох и Пастьор (тетрадата на Кох). Цялата измама се гради върху тестовете PCR, които не са медицинска методика. Две години и половина Лъжа стигат !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    25 Ное 2022 10:41ч.

    "ЛИПСА на данни за провежданата терапия ... не ПОЗВОЛЯВА отчитане въздействието на терп. подход в/у изхода на заболяването..." - това за мен е много обезпокоителна констатация. Защо не се направи анализ на терапиите- може те да са допринесли за по-високата смъртност? Всички прилагаха - много антибиотици, кортикостероиди, кислород,високи дози витамини...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • др Хаус

    25 Ное 2022 11:04ч.

    Когато няма патология и липсва патоген , прилагането на "терапия" се нарича ЯТРОГЕНИЯ. За умишлена ятрогения се лежи в затвора !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    25 Ное 2022 11:44ч.

    Благодаря Ви, за уточнението. "За умишлена ятрогения се лежи в затвора!"- това, би трябвало да означава, че някой е имал намерение/съзнателно/ да унищожава хора, ч/з мед. методи. Ако това е така, говорим за геноцид! Много напомня на други времена...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пациент

    26 Ное 2022 3:03ч.

    А също така обяснява защо "няма данни за провежданата терапия"- това означава сами да се обвинят В геноцид

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • УБИТИ

    25 Ное 2022 10:45ч.

    в България хората бяха УБИТИ, умишлено и хладнокръвно! Те надминаха престъпленията на фашистите от 1933 до края на войната! Живот за живот ! Нов Нюнбергски процес и смъртно наказание заради геноцида и оскверняването на паметта на убитите българи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачко

    25 Ное 2022 11:03ч.

    Аууу много е страшно, но по никой начин не може да достигне положението на тоталитарен Китай с "нулевият ковид", толкова са се побъркали китайците, че заприлича на дигитален концлагер! Но затова не се пише, щото тъпите китайци са "номер едно" и няма как да са се объркали... Дачко да не си забравите бустера с Галя, за да си харчите денгите със здраве!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    25 Ное 2022 11:24ч.

    Китай е пълен провал, а китайската ваксина е по зле и от руската.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • китайските мерки 0-ковид

    25 Ное 2022 12:20ч.

    са съвсем друго, от това което изглежда на пръв поглед... 1. Легитимизация на китайския отговор в търговската война с уса, оправдание че "обективно" не могат да доставят стоките, които обичайно доставят в уса; 2. Масова дресировка на населението и установяване на нови трудови навици - послушание и онлайн бизнес... 3. А напълно възможно е и да се пазят като от огън от К-19, след дейното им участие в РАЗРАБОТКАТА на биологичното оръжие (К-19)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    25 Ное 2022 11:04ч.

    Поздрави за всички мнения преди мен. Подкрепям ги и ми е жал за хората, които се вързаха. Колко ли умряха от страх.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А на мен не ми е жал! Това му казват естествен подбор!

    25 Ное 2022 11:25ч.

    Те и германците са вярвали в нацистката пропаганда! Това оневинява ли ги?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дарвин

    26 Ное 2022 3:08ч.

    Малко по-скромно, и ти да не се подведеш по нещо без да искаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредните "експертни" ТЪПОТИИ !

    25 Ное 2022 11:13ч.

    С две думи - ако се бяхте "вакснали" щяхте да живеете 10 млн. години повече. А какво е "експертното" мнение ЗАЩО получаваме толкова малко за труда си? Да не би да работим по-малко от западноевропейците? Защо техните цени на храната са по-ниски?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • един тъп анализ

    25 Ное 2022 11:15ч.

    А мен дето ме държахте 2 год. затворен в къщи, заради тъпите ви мерки? В измислената ви статистика влиза ли жив, но 2 год. загубени от живота му? Идиоти! Дори и парковете затворихте, хората да не бъдат на чист въздух, че той вируса според вас лети като пеперуда. Сърбигъзова прочела ли е, че Кисинджър е разкритикувал краварите за тия мерки? Ами... !Тъпанари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елка

    26 Ное 2022 3:11ч.

    Това са сметки от типа едно към гьотура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    25 Ное 2022 11:23ч.

    Рубладжиите, вашия Путин е ваксиниран 4 пъти и никой не може да се приближи до него ако не е тестван.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, и?

    25 Ное 2022 11:28ч.

    Тук не става дума за "моят" Путин, грантофилчо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой знае дали и как и с какво

    25 Ное 2022 18:43ч.

    е "ваксиниран" путин? -- много сте наивни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой знае Дали и Как и с КАКВО

    25 Ное 2022 19:03ч.

    е "ваксиниран" путин? -- много сте наивни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пациент

    26 Ное 2022 3:19ч.

    Не мога да разбера Путин умрял ли е или е безсмъртен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Amazonit

    25 Ное 2022 11:32ч.

    Доктор Роджър Ходкинсън: 20 милиона убити и над 2 милиарда увредени от COVID ваксините: https://godlessera.com/article/20-miliona-ubiti-i-nad-2-miliarda-uvredeni-ot-covid-vaksinite/bg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    25 Ное 2022 11:47ч.

    Като приемем, че сме 6000 000, и 860 000 са починали, грубо излиза, че всеки 7 е починал. Това означава, че в нашата сграда трябва да има поне 4 починали, слава богу, няма. Това е като информацията, че всяка втора жена е бита вкъщи, около нас такива жени няма, значи и тук има стъкмистика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо пренебрегват резултатите в Африка (континента)

    25 Ное 2022 11:48ч.

    където средно са ваксинирани 6%, а т.н. Ковид 19-пандемията практически не съществува?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • или как се справи с пандемията милиардна Индия

    25 Ное 2022 11:56ч.

    където раздадоха на цялото население наборчета съдържащи Ивермектин, VitD3, Цинк, Куерцетин на стойност 5 USD, и заболяваемостта им спадна с 97%? И държавната прокуратура на Индия даде на съд СЗО за лъжлива отрицателна пропаганда на препарата "ИВЕРМЕКТИН", нобелова награда от 1986г. понеже официалното становище на СЗО пречи на превенцията на Ковид19 в Индия? На тях колко години живот им бяха добавени?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пациент

    26 Ное 2022 3:16ч.

    Те там са твърде много и без това и никой не ще да ги изчислява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друг Доктор

    25 Ное 2022 12:03ч.

    Най-великата ЛЪЖА на всички времена разкри много неща. Едно от тях бе дълбокият упадък на медицинската професия. Прикрит зад техники и апаратури, параклиники и протоколи за терапии, този упадък стана видим факт ! Гилдията в огромното си мнозинство се провали, както морално, така и професионално. Единици се оказаха колегите със знания и морал, имената на такива като Професорите Раулт, Монтание ... др. Мангъров у нас, светиха като светлинки на човечността и достойнството, в морето от посредственост и страх. Колегите се разпаднаха на няколко големи категории. 1- Малката група топ-експерти с морал, които не се поколебаха да изразят позицията си , да посочат истината, макар и с много сериозни последици за самите тях. 2-Най-голямата част от гилдията, тези които всичко схващахме, но не смеехме да го заявим открито по обясними причини. Тази маса е скритата , пасивна, опозиция на сатанистката лъжа. 3-Групата на перфидните мръсници. Тези които се досещаха за какво става дума, или бяха напълно наясно, но активно работеха за Геноцида. За пари ! Знаете ги кои са, гледахте им муцуните на екраните над две години. Още се опитват да ви баламосват, макар да знаят, че ВИЕ ЗНАЕТЕ , че ви баламосват... Доизцеждат печалбата. 4-Най-посредствената част от гилдията. Дипломираните ковид-идиоти. Поне 1/4 според мен бяха и все още са убедени, че има такъв "вирус". За авторите те се оказаха "полезните идиоти", спомнете си за кохортата от джипита, които имаха трибуната да ви плашат по медии и телевизии. За тях имаше трохи, но и те захлебиха. Поголовието което им се даде да заиглят пациентите си е осакатило и убило хиляди. Всяка игла - 50 лева за тях...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чета с удоволствие постовете

    25 Ное 2022 18:51ч.

    само да питам: като няма изолиран ковид вирус, от какъв вирус бяха хоспитализирани и умряха много хора, Сев Италия напр., в България много хора познават някого, който е починал от "ковид" -- това Грип ли беше?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те по-добре да инспектират второкачествените храни

    25 Ное 2022 12:06ч.

    с които ни захранват на промоция т.н. продоволствени "вериги" Лидл, Билла, Кауфланд; качеството на питейната вода за която се грижи концесионерът Veolia; на ендокринните дисръптори в трапезната вода в пластмасови бутилки, която сме принудени масово да консумираме; чистотата на въздуха (състава на т.н. chemtrails); нивото на стреса в живота ни заради недотавата организация на живот и липсата на перспектива и оптимизъм... и да се запитат колко хиляди години живот ни отнемат с "неволната" планомерна стерилизация на българското население, на която сме свидетели... Вече всяка 2 двойка има възпроизводствени проблеми, ако се замисли човек...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    25 Ное 2022 12:08ч.

    Но защо го измерват в хиляди години живот? Защо не вземат за мярка например тоновете неизпита ракия, парсеците неупотребена тоалетна хартия, епохите неизгледани турски сериали, тоновете неизтъркани талони на късмета, нереализираните екскурзии и п очивки, необслужените и не изцъкани мобилни телефони? Можеше да вземат за мярка томовете непрочетени книги, неосъществената любов, и пр., у т.н нереализирани чивешки дейности. Числата щяха да са още по-фрапиращи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    25 Ное 2022 13:13ч.

    P.S. И още - гигахерците трепет, киломоловете ендорфини при среща с любимия човек; гигагабрите прегръдки; ватовете на квадратен метър болка; канделите вдъхновение при вдигане на поглед към звездното небе, йотабайтовете мечти. Що за идиотия въобще да се опитат да квантифицират загубата с големи числа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Атанас Шалапатов

    25 Ное 2022 12:15ч.

    От началото на март 2020 г. до 10 април 2022 г. регистрираните починали с COVID-19 в България са 36 700. За същия период надвишената смъртност Тези хора нямаше да починат ако болниците бяха оборудвани с апарати за озонолечение и проф.Лъчезар Аврамов е писал април 2020г.(аз многократно) и се е излекувалот ковид19 с озон със сатурация 85.7 https://zdrave.to/covid-19/prof-avramov-ozonoterapiyata-i-visokite-dozi-vitamin-c-sa-radikalno-lecenie-na-koronavirus Мисля ,че апаратите за озонолечение са "Анионен кислород с 8 електрона който не създава свободни радикали" след 15-минута https://m.youtube.com/watch?v=pJoFowrge9Y - и писах за това на проф.Аврамов каза ,че не знае дали неговите апарати за озонолечение са на този принцип. Екс евродепутат д-р Антония Първанова потвърди за озонотерапията https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10208932317782141&id=1741614406 В писмото ми до Българският лекарски съюз съм обяснил подробно щото има и още начини за лечение и превенция https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3247018922242986&id=100008047303426 Относно здравната система проф.Аврамов го каза "бюджета на здравеопазването е така структуриран, че 90% е за свръххоспитализация и лекарства, а само 10% е за профилактика, превенция, доболнична, извънболнична помощ. Това се прави нарочно от 10 – 15 години от здравните министри, от финансовите министри, за да може да се крадат 2 – 3 милиарда годишно. Тази структура на бюджета е престъпна и трябва прокуратурата да се занимае и да се види защо здравният бюджет се изготвя така, че да се краде, а не да се лекува" https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2891635287781353&id=100008047303426 - четете целият ми постинг където съм дал нет-адреси на Св.банка и Евростат и т.н. Относно трите здравни системи които функционират в Европа("Бевъридж", "Семашко", "Бисмарк") "Бисмарк", който е в България е най-скъпият метод и затова не е подходящ за бедни държави. "Бисмарк" има 3 недостатъка: издържа се цяла система от администрация със сгради и коли, здравното осигуряване почти не финансира профилактични дейности и навсякъде има надписване от страна на болници и лекари, защото се плаща за отчетен случай. За мен КАЗАНО КРАТКО : БОЛНИЦИТЕ КАТО ТЪРГ.ДРУЖЕСТВА Е ДРУГИ ФОРМИ НА ГЕНОЦИД освен кражба на държ.пари тоест трябва да се върне "Семашко" - 100% соц.солидарност в здравеопазването е милосърдие част от християнството. Относно експериментални течности наречени ковид-ваксини в писмо-21 съм обяснил как може да убиват https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3269045633373648&id=100008047303426 и накрая за комисията на професор доктор на юрид.науки адвокат Райнер Фюлмих ,който осъди дойчебанк и фолсваген тоест това ,че ЕС е променила закона на 17.07.2020г. за генетични терапии върху хора(проф.Дoлopec Keйхил след 5-минута https://www.facebook.com/100006660783472/posts/2973323832899614/) не означава ,че се отменя Женевската конвенция и Нюрнбергския кодекс. Имало и достойни прокурори "Масовата ваксинация с експериментални ваксини е геноцид! Разследване на Прокуратурата установява, че мерките срещу Ковид-19 са престъпление срещу нацията" https://pogled.info/avtorski/Radko-Handzhiev/prestaplenie-sreshtu-natsiyata.144614

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    25 Ное 2022 13:04ч.

    Поздрави за Друг Доктор 25 Ное 2022 12:03ч. Именно, така е. Само не мога да си обясня дали ТЕ, лекарите, действително се вързаха. Кабинетите им от две години са като кол центрове! Да са живи и здрави доц. Мангъров, д-р Тодоров от Русе, доктор Чалъков от Исул, за другите не се сещам, те го увъртаха. Да сме живи и здрави и ЧУПКА НА СТРАХА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А кога ще сметнат

    25 Ное 2022 13:05ч.

    Колко народ умря поради мерките срещу ковида, които ограничаваха прегледите и лечението на други болестш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    25 Ное 2022 16:29ч.

    Колко народ умря от експерименталните течности?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А кога ще сметнат

    25 Ное 2022 13:06ч.

    Колко народ, починал от други болести, го писаха починал от ковид? Аз лично съм запознат с такива случаи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А загубените години от образованието на ученици и студенти

    25 Ное 2022 13:09ч.

    Заради затворените училища и университети ще намерят ли някога статистически израз?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А КОЛКО ГОДИНИ ЖИВОТ СА ЗАГУБЕНИ ОТ СТРЕС. ОТ РАК, ОТ СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ?

    25 Ное 2022 15:11ч.

    А от лошо управление? Пропагандно насочени проучвания не ме интересуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясно

    25 Ное 2022 19:01ч.

    Няма изолиран ковид вирус, изолиран по правилата, ясно е вече. Обаче не ми е ясно, какъв респираторен вирус върлуваше по времето на 'ко вид' , синтетичен Грип вирус или новосглобен вирус от сарс, хив и корона? ( Франкенщайн )

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи