Протестиращите в Казахстан настояват за предсрочни избори (снимки, видео)

Протестиращите в Казахстан настояват за предсрочни избори (снимки, видео)
Президентът въведе извънредно положение, подпалени са обществени сгради, а Интернет е изключен.


 

Въпреки въведеното извънредно положение от президента на Казахстан Касъмжомарт Токаев протестите там се разрастват.

 

 

"Искаме да живеем като в Швеция и Норвегия", обясни пред журналисти казахстанец защо са демонстрациите в няколко градове в страната. Протестите започнаха заради повишените цени на пропан-бутана, но от днес демонстрантите имат и политически искания - настояват за предсрочни избори. Казахстански опозиционери сравняват случващото се с протеситте в Беларус преди няколко месеца.

 

 

Президентът излезе с ново обръщение към народа в 21 часа местно време (15 часа българско). Токаев заяви, че силите за сигурност ще действат безмилостно срещу "платените демонстранти и хулиганстващите елементи" и обеща скоро да предложи мерки за политическа трансформация. Токаев увери, че ще остане в столицата въпреки слуховете, че е напуснал страната. Бившият президент Нурсултан Назарбаев, който подаде оставка през 2019 г.  след 30 години на власт и оттогава оглавява службите за сигурност на страната, е подал оставка от тази си длъжност. Службите ще бъдат управлявани от президента Токаев.

 

 

„Във връзка със сериозната и пряка заплаха за сигурността на гражданите и с цел осигуряване на обществената безопасност, възстановяването на законността и реда, защитата на правата и свободите на гражданите в пределите на град Нур Султан се въвежда извънредно положение за периода от 16:00 ч. на 5 януари до 00:00 ч. на 19 януари 2022 г.”, се казва в указа на президента. За периода на извънредното положение в столицата ще действа и полицейски час от 23:00 до 07:00 ч. и ще бъде създадена комендатура. Властите ще засилят охраната на обществения ред, на особено важните стратегически обекти, както и на обектите, осигуряващи ежедневния живот на населението и функционирането на транспорта.

 

 

В столицата и в бунтуващите се още 5 градове са спрени интернет и телефонните връзки. Хората масово теглят пари от банкоматите, тъй като онлайн плащанията са невъзможни.

 

 

От 1 януари 2022 г. страната извърши пълен преход на търговията с втечнен нефтен газ (пропан бутан) чрез стоковите борси. От Министерството на енергетиката казаха, че преди преминаването към електронни платформи за търговия цената на този вид гориво е била неизгодна за производителите, тъй като се е продавало под себестойността.

 

 

Въпреки оставката на правителството от снощи и обещанието за намаляване на цените, протестите не стихнаха, а днес се стигна до сериозни сблъсъци между граждани и силите на реда.

 

 

Протестиращи нахлуха в сградата на кметството в Алмати, а малко по-късно медиите съобщиха, че няколко хиляди граждани са опитали да проникнат на територията на старата президентска резиденция в бившата столица на Казахстан и в крайна сметка са я превзели. И кметството и резиденцията са обхванати в пламъци.  Над 300 сгради са били атакувани от бунтовниците в Алмати. В момента под обсада е старата резиденция на казахстанския президент.

 

 

190 души са пострадали през последните часове, 137 от тях са полицаи, съобщиха здравните органи. 

 

"Властта няма да падне, не се поддавайте на провокации" - с тези думи Токаев се обърна към народа на Казахстан снощи, който се разбунтува след Нова година срещу двойното увеличение на газа в бутилки. 

 

Въпреки въвеждането на извънредното положение протестите продължават, независимо че в части на републиката цените на газа бяха свалени до 50 тенге (20 стотинки) за литър. Демонстрациите са обхванали няколко големи градове.  Протестиращите са подпалили няколко полицейски коли, пострадали са 95 полицаи, арестувани са над 200 граждани. Тази сутрин правителствто подаде оставка, защото е допуснало повишаване на цените на газа.

 

РЕАКЦИЯ

 

Русия призова за "диалог" в Казахстан.

 

"Следим отблизо събитията в братската съседна страна - се казва в изявление на руското външно министерство. - Подкрепяме мирното решаване на всички проблеми в контекста на правната и конституционната рамка и чрез диалог, а не чрез улични безредици и нарушаване на законите. Надяваме се на възможно най-скорошно нормализиране на ситуацията в страната, с която Русия е свързана чрез стратегическо партньорство и братски съюз." Говорителят на Кремъл Алексей Песков заяви, че Казахстан не е поискал помощ от Кремъл. 

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

 • за разтуха

  05 Яну 2022 19:11ч.

  Майданче...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен Фронт

  05 Яну 2022 19:11ч.

  Ха такаа отново дългата ръка на международният престъпник чичко Сорос и тук изненадващо жълта революция под формата на народното недоволство .Само че и тик няма да му мине номерът на дъртия мошеник и хората дето подклаждат бунтовете скоро ще бъдат набутани по затворите ,но първо ще минат през ада във подземията на Казакстанската държавна сигурност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bot

  05 Яну 2022 19:42ч.

  поредната цветна революция. клише, все едно четеш Гришам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  05 Яну 2022 19:56ч.

  Пак му показаха, стар приом. И пак уж неподготвен екс шефът на ФСБ и 20 години Президент и Министър председател на РФ . Путин проспа Юшченко и Янукович в Украйна. Сега наследникът на Динмухамед Кунаев / имал/ше затворници-роби в дачата си в Алмати още при КПСС, Нурсултан Назърбаев и Токаев. Няма на кой да се сърди. Изтърве ли ги и тези, ще стане втори Горбачов. И няма да се напъне да води война за мат , въпреки "шаха", който е дал на САЩ. Явно и в Русия ще има пета колона в действие скоро. Както в Украйна, Грузия, Молдова, България, Румъния, Киргизстан, Казахстан. И след това ще дойдат хардлайнерите на власт там. И тогава, ще видят изоглавните от алчност за власт, а не пари, "кон боб яде ли", може би? Докато не стане много лошо, няма да има проянение. А в Казахстан има над 200 000 етнически българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  05 Яну 2022 19:59ч.

  Защо ли ми се струва, че надушвам дългата ръка на чичо Сам! И за Казахстан сигурно ще стане ясно след години, както стана ясно за Украйна, колко парици са потрошили американците за да подкрепят петата си колона и да спретнат поредната цветна революцийка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  05 Яну 2022 20:00ч.

  Кой управлява стоковите борси? Във връзка с функцията им да генерират протести.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  05 Яну 2022 20:48ч.

  Винаги съм казвал, че англосаксите са хитри, кат стадо лисици. Точно преди преговорите за Украйна запалиха Казахстан! Играят красиво на шахматната дъска. Ако започне "резба" на руското население в Северен Казахстан Путин ще трябва да воюва на два фронта! Единствения изход е да удари бързо в Украйна и да кешира. Защото запалят ли му "южното подкоремие" ще бере големи ядове . Затова бърза анексия на Беларус и левия бряг на Днепър и след това на юг. Иначе и него ще го свалят по същия начин! Англосаксите са брилянтни майстори на такива операции....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  05 Яну 2022 20:49ч.

  Резня имам предвид....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анти

  05 Яну 2022 20:50ч.

  Казахстан по случайност е южна съседка на Русия и ... едни и същи изтъркани номера и пак няма да дадат прилично умен отговор тези отвъд Голямата локва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  05 Яну 2022 20:58ч.

  Напротив, тва в брилянтен ход на англосаксите Путин тръгва на запад, те палят на юг! В тениса на това му се вика "контрапие". Кога англосаксите са имали спецслужби "Иванушка" е лежал на печката. Англосаксите продаваха опиум на Китай, разделиха Индия на три, бараникаха в Египет и целия ислямски свят, убиха Разпутин, вербуваха Троцки в Ню Йорк. Путя още не мое да схване с кой се е заял. Но кат се хванал на хорото трябва да го играе. Да се бие, кат мъж иначе хем позор хем пак война... :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  05 Яну 2022 21:23ч.

  ТВ канал "Хабар 24" предаде, че на стратегически позиции в Алматинска, Мангистауска и Кзил-Ординска област, в която се намира арендования от Русия кодсмодрум Байконур, са разположени космонавти в пълно бойно снаражение. Предполага се, че те са от 68 бригада специални сили от състава на осма самостоятелно въздушно-преносима два пъти космическа ордена Красного знамени дивизия. По-рано първият космонавт-казах Токтар Аубакиров призов да се поиска помощ от силите на ОДКБ, както и от дислоцираните в Байконур нземни космически сили за бързо реагиране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Протестите имат класов характер: бедните срещу олигарсите

  05 Яну 2022 21:31ч.

  #Колпакиди #Казахстан НУ, НАЧАЛОСЬ. ИСТОРИК СПЕЦСЛУЖБ О СОБЫТИЯХ В КАЗАХСТАНЕ. АЛЕКСАНДР КОЛПАКИДИ. 24,546 viewsJan 5, 2022 https://www.youtube.com/watch?v=aBr9yTF0k7g

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Казахстанците ни засрамиха и ни дадаха пример

  05 Яну 2022 21:40ч.

  Експлозия в Казахстан: бунт на работници, безработни младежи, бедни предградия Оставката на правителството в списъка с изисквания е едва на пето място http://svpressa.ru/politic/article/321196/На митингите започна да се разпространява лозунгът, насочен лично срещу Назарбаев - Шал, кет! (Махай се старче!). В същото време сред бунтовниците преобладават социалните искания. От името на Народния комитет изискванията се разпределят в следния ред 1. Намаляване на цените на храните 2. Намаляване на цените на горива и смазочни материали 3. Намаляване на възрастта за пенсиониране на 58/60 години 4. Пълна оставка на правителството 5. Освобождаване на всички затворници, задържани по време на демонстрациите. 6. Повишаване на заплатите на обикновените хора Списъкът включва и искания за увеличаване на пенсиите, премахване на платените пътища и увеличаване на детските надбавки. Показателно е, че оставката на правителството е едва на пето място. Първата точка показва това, което най-много тревожи участниците в движението – цените на храните. И шестата точка говори сама за себе си, показваща социалния и класов състав на бунтовниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  05 Яну 2022 21:57ч.

  Народът не можеш да го вдигнеш на бунт, дърпайки някакви конци. Язък, че сте учили исторически материализъм, мнозинството. Цената на газа беше само искрата. Или както е писал поетът: Из искры возгорится пламя, И просвещенный наш народ Сберётся под святое знамя. Мечи скуем мы из цепей И вновь зажжём огонь свободы, И с нею грянем на царей — И радостно вздохнут народы. Подпалени дворци, разбити магазини. Такива работи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Казахстанците ни засрамиха и ни дадаха пример на 05.01.2022 в 21:40

  05 Яну 2022 22:05ч.

  кълвеш на гола кука приятел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  05 Яну 2022 22:46ч.

  Всички руски политолози и коментатори на куп очакваха провокации в Украйна, евентуално даже Молдова, а то Казахстан. Проспаха ли руснаците отново? Май ги изиграха, а 10-ти е след по-малко от 5 дни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • даа, само "социални искания",

  05 Яну 2022 23:03ч.

  палежите чие дело са тогава? Или Прометей е виновен? Някой чичко отвъд океана му е платил, може би?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • potrebitel

  05 Яну 2022 23:06ч.

  чист майдан,цветна революция,все едно.Токаев преди малко казал,че това са мъже,обучени в чужбина,палят,трошат като вандали.Техния отпор бил антитерористична операция на прочистване.Никакъв народ не се е вдигал,а добре обучени терористи,които са отвлекли и самолети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  05 Яну 2022 23:34ч.

  "Искаме да живеем като в Швеция и Норвегия" *** То и ние искахме Швейцария на Балканите пък се превърнахме в задния двор на Европа... Интересно кой му е подсказал да иска такива фантасмагории.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волгодон

  05 Яну 2022 23:43ч.

  Американците са толкова зле вътрешно, че само чрез отчаяно хаотично рушене на световния ред, е единствен ход да оцелеят още един ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  06 Яну 2022 0:05ч.

  Дефекта, може да се окаже ефект. ОДКБ взе решение да прати военен контингент в Казахстан за "ограничен период от време".... :)) Този път Кремъл действа мълниеносно....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  06 Яну 2022 1:09ч.

  Казахстан бие по икономически показатели Русия!Не случайно казахи гурбетчии в Русия няма.И в България не съм срещал.Може да е всичко възпламенило бунта но най голям дял има глупоста и алчноста.Цените на горивата и ел.енергия са важни за руските компании.Макар и да нямат доминиращо влияние за казахите не изглежда така.И когато дигнеш цените/в случая през борсата/на енергийни източници в енергийно експортна страна следва да очакваш бунт.Вероятно е подкрепен и от вън.Мисля в Казахстан се добива и 50% урана в света.Русия няма печеливш ход. Не ги обичат казахите и като се намесят ще ги намразят съвсем.Руснаците по форумите симпатизират на казахите.Но много руснаци ще трябва да напуснат Казахстан,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дълбоката американска държава

  06 Яну 2022 2:02ч.

  Майданът се поддържа от САЩ и от ЕС - Германия, богатата колония на САЩ. Говорителката на президента Байдън заяви, че метежниците имат право на "мирен протест", а от ЕС искат в Казахстан да не се спира интернет, т.е. метежниците да се организират чрез интернет. В САЩ наричат разбиването и разграбването на 1000 магазини, ресторанти, кафенета, правителствени сгради, пожарни коли, полицейски и цивилни коли, линейки "мирен протест"!!!! А днес се навършва една година от разстрела на 4 американски демонстранти при сравнително безобидното нахлуване на американски демонстранти в конгреса на САЩ - Капитолия, Вашингтон! В САЩ ловът на вещици срещу привържениците на президента Доналд Тръмп не спират, но призовават за неупотреба на сила срещу "мирния протест" на убийци, метежници и проксита на дълбоката американска държава в Казахстан. Логично. Дълбоката американска държава на сатанистите победи в САЩ и в ЕС. Днес под атака е Казахстан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подхлъзване по запада - електронни борси за газ!

  06 Яну 2022 2:07ч.

  "От 1 януари 2022 г. страната извърши пълен преход на търговията с втечнен нефтен газ (пропан бутан) чрез стоковите борси. От Министерството на енергетиката казаха, че преди преминаването към електронни платформи за търговия цената на този вид гориво е била неизгодна за производителите, тъй като се е продавало под себестойността."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  06 Яну 2022 5:08ч.

  Желев Желязко на 06.01.2022 в 01:09 Казахстан бие по икономически показатели Русия!Не случайно казахи гурбетчии в Русия няма.И в България не съм срещал.Може да е всичко възпламенило бунта но най голям дял има глупоста и алчноста. *** Казахстан благодарение на руските дотации беше нещо, като втора Чечения. Казахите се изживяват като бащици на всичкото среден азият. Единствено дотациите и поддържането на марионетен псевдоруски режим възспираше типичния средноазиатски шовинизъм и бясна русофобия обясняваща невероятната за 21 век изостаналост във всяка една сфера с руското присъствие. Спомням си през 90 си бяха дарили златните находища на Канада (всякаква прилика с други държави е случайна). Та някакъв местен беше паднал с цистерна пълна с цианкалий (получава се при пречистването на златната руда) от моста в реката. Е, набързо се оказа, че нямало никакви проблеми нито за живеещите в юртите, нито за конете им, нито за самата река или почвите коит се напояват от нея. И така бития-бит, такования-такован. А бе то ясно, че няма начин руснаците да не са им виновни (всяка прилика с туземци в трети страни е случайна).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот на 06.01.2022 в 05:08

  06 Яну 2022 6:08ч.

  Явно не сте били там никога и пишете глупости. Освен, ако наистина не сте изкуствен интелект. След Афганистан, ново огнище срещу РФ и КНР. Отговорът ще дойде скоро, преди зимната олимпиада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • gog

  06 Яну 2022 6:10ч.

  Съветите губят рубеж след рубеж, разпада на ссср още не е приключил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • gog на 06.01.2022 в 06:10

  06 Яну 2022 6:26ч.

  Докато не направят това, което отдавна трябваше. Да премахнат причината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой им раздава бисквитките!

  06 Яну 2022 8:01ч.

  Колко е лесно, една и съща коварна схема навсякъде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин проспа Юшченко и Янукович в Украйна

  06 Яну 2022 8:30ч.

  Между двете има почти десет години. "Проспиването" не беше еднократен акт. То стана постепенно. До Кучма Украйна и Русия си бяха две съседни братски страни с дебели икономически връзки и голям човешки обмен. Руско-говорящ спокойно можеше да влезе в магазин в Киев и да си поръча на руски, това не правеше на никого впечатление... Там някъде започнаха да "копаят" англо-американците. Копаха в дупката на украинския национализъм, а тя има историческа дълбочина от близо 100 години тази дупка. И намериха това което търсеха. Към 2010-2013 ако рускоговорящ си поиска кифличка на будката на руски, продавачката се правише че не го разбира и извърташе глава... Т.е. англо-саксите изкопаха дълбока дупка, не на политическо ниво, а на масово, битово равнище. Постигнаха в голям процент украинците да мразят Русия, руското и руския език. Плащано е ясно, но не само. Човъркано е на тънката струна на историята, пускани са примамки какъв живот се задава в Европа ! Какви пари ще печелят хохолите, какви стринги ще носят украинките... Англо-саксите успях. 70 % от Украйна е тяхна ! На човешко, битово ниво, тя е откъсната от Русия, което е огромна историческа загуба за Москва. И което е още по-жалкото, страхливият и зависим от Глобализма "Путин" /фирма "Путин"/ не смее дори да кешира остатъка /по ЗИП/ , нещо което се налага като очевидно действие за да се минимизират загубите. Агонията продължава поради страха на Кремъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разпада на ссср още не е приключил.

  06 Яну 2022 8:35ч.

  Разпадът на СССР приключи още с назначаването на Горбачов. Сега се разгражда Руската Империя. Свежда се до размерите на Московското княжество от 17-ти век. А още по назад /ако руснаците се оставят/ трябва да се появи и "Златната орда" , само че този път ще дойде от Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А бе то ясно, че няма начин руснаците да не са им виновни или иронията на робота

  06 Яну 2022 8:44ч.

  Някога, в зората на ядрената надпревара, съветските учени гърмяха атомните си бомби в атмосферата на Казахстан. Хиляди измряха от лъчева болест, от рак, жените раждаха сакати деца, а правдите и известията пишеха ли пишеха за коварните планове на агресивните империалисти. Любовта на казахите към великия им северен брат си има предистория.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи