Протестът на „Възраждане“ попречил на прожекция от „София прайд филм фест“

Протестът на „Възраждане“ попречил на прожекция от „София прайд филм фест“

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Протестът на "Възраждане" е попречил на прожекция в кино "Одеон" в рамките на "София прайд филм фест", става ясно от отворено писмо на организация "ЛГБТИ Действие", която е сред организаторите на "София прайд". 

Писмото е изпратено до кмета на София Йорданка Фандъкова, директора на СДВР ст. ком. Калоян Милтенов и до председателя на парламента Росен Желязков. От него става ясно, че "на 10 организиран протест на крайни националисти" е попречил на прожекцията на филма "Близо" на белгийския режисьор Лукас Донт, който според организацията е излъчван неколкократно в България "без да предизвика подобни реакции". 

"Събралата се тълпа, както и отказът за съдействие от страна на служителите на МВР по обезпечаване на спокойното протичане на прожекцията и достъп на публиката до нея принуди организаторите от "София прайд" в лицето на "ЛГБТИ Действие" да отменят прожекцията. Пред свидетели от организацията управителят на киносалона получи закана от протестиращи, че ако допусне следващите прожекции в програмата, ще последват нови такива протести", описват случая в писмото, подписано от председателя на организацията Деница Любенова.

"Настоящите събития идват, след като дни наред в столицата бяха вандализирани рекламни пана и билборди на предстоящото шествие "София прайд", както и след няколкогодишна клеветническа кампания срещу ЛГБТИ общността", се изтъква още в писмото. 

В него се посочва и че съгласно Конституцията и международните договори, по които България е страна, властите дължат защита на свободата на мирно събиране. Тази защита се дължи както на събрания, провеждащи се на публични места, така и на събрания, провеждащи се в помещения частна собственост. Съгласно закона, столичният кмет дължи да прекрати събрания, които не са мирни и нарушават упражняването на правата на другите, а полицията - да съдейства на кмета за това, както и на организаторите за отстраняване на провокатори или лица, които не са част от мирното събиране. Това вчера не се случи, категорични са от организацията. 

Оттам призовават Фандъкова и ръководството на СДВР тази вечер да осигурят мирното протичане и спокоен достъп до тази и следващите прожекции в рамките на филмовата програма. Призовават също държавните институции и политическите партии "да осъдят оклеветяването на ЛГБТИ общността и вероломните действия, с които се осуетява упражняването на конституционните и човешките им права". От ЛГБТИ организацията апелират и Народното събрание срочно за приеме изменения в Наказателния кодекс, инкриминиращи престъпления, мотивирани от сексуалната ориентация на пострадалите.

Свързани статии: Протест пред кино "Одеон" тази вечер срещу филм, пропагандиращ хомосексуални отношения между деца

Филмът на Лукас Донт е сред петте заглавия, номинирани за Наградата на публиката LUX, която се присъжда повече от десетилетие от Европейския парламент, а в Кан миналата година бе отличен с Голямата награда на журито, сочи справка в cinefish.bg

Филмът проследява историята на две 13-годишни момчета Лео и Реми. През лятото двамата най-добри приятели са неразделни, но началото на учебната година идва с проблеми, които поставят на изпитание тяхната интимна и привидно неразрушима връзка. "Близо" е превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението", гласи ревюто в cinefish.bg.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • ФЪРКАТИЧКО

    11 Юни 2023 16:58ч.

    Ужасно съм разстроена и натъжена от тази недемократична проява. Щом и детските романтични филмчета вече им пречат, това е знак, че се задава нова страшна и кървава съвецка кунистическа диктатура! ?❤️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    11 Юни 2023 17:43ч.

    To съветската диктатура бе златният век сравнено със задължителна педерастия и арабска инвазия. Нека е съветската вместо евроатлантическа диктатура!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @хаха 11 Юни 2023 14:43ч.

    11 Юни 2023 18:42ч.

    абе кога изгубихте всякакъв усет за иронията. човекът ср гъбарка с вас и все ще се появи шаран да се закачи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деградирали мутанти

    11 Юни 2023 18:47ч.

    И содомитио и зоофилистици и джендър утрепки нямат място във България .Всичките те да бъдат съдени за деградация на обществото и вкарани по затворите .А най отявлените уроди изгонени от България ,като им се отнеме Българското гражданство .Това ще направи Възраждане когато дойде на власт и почне да въстановява държавата съсипана от луиберал фашистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • куцичко

    12 Юни 2023 2:01ч.

    кеф кеф кеф

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пламен

    12 Юни 2023 9:33ч.

    Защо изобщо давате трибуна на нещо що е............и то не знае какво е

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Юни 2023 17:00ч.

    Бравос! На Възраждане и на полицията. Макар че можеха да закопчеят педофилите-педерунгели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Юни 2023 17:02ч.

    Размислих, като прочетох стенанията на Фъркатичкото ❤️. "Бравос" да се чете "Как не ги е срам". Аз вече се срамувам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    11 Юни 2023 17:28ч.

    не, тях ги пазят от посолствоТо и останалите джендърни, зелени подпосолства от кочината на съюза

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    11 Юни 2023 17:18ч.

    "Събралата се тълпа......."!? Значи ако жълтопаветни лигльовци протестират са "умнокрасивитет", но ако протестът е срещу джендърството са "тълпа"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно

    11 Юни 2023 17:23ч.

    "...който според организацията е излъчван неколкократно в България "без да предизвика подобни реакции"". Представянето на филма.......завършва с "изцелението". Какво ли означава изцелението за тях?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    11 Юни 2023 17:30ч.

    Бог да ги благослови тези хора, които в неделният ден казаха НЕ на содомията и извращенията! Чест им прави, защото отровата на "новото нормално" е подла, мазна и хлъзгава и се е прицелила точно в децата на хората, по най коварни начини, "щом може на големият екран, значи е позволено"! Иначе, точно това е механизма докато са малки и объркани момчетата да ги привлекат от левият бряг на реката....и после стават ударници на тази унищожителна "модерност" която наблюдаваме! П.П За самите гейове и хомосексуалисти, това е адски тъпо, да си изкарват номерата и триковете на показ и да ги правят мейнстрийм, унищожават се сами като се саморазобличават! Сега те като едни от деца на сексуалната революция първи биват изяждани, вече дори не е нормално да си гей, ако изпитваш такива влечения в юношеска възраст, значи си момиче в момчешко тяло и трябва да бъдеш кастриран за да не изпиташ никога сексуална наслада в живота си, откачена и извратена работа, като от учебник по психопатология....Но понеже всичко е палитра и спектър(като знамето) на различни душевни заболявания, та те винаги водят до деградация и самоунищожение, точно като това което опитва да нормализират и официализират!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    11 Юни 2023 17:31ч.

    Що... пипирудити нъл се имат за велики, що подвиха опашлетата от страх? Щот в България не могат да си играят номерата и никога няма да могат!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народен съд

    11 Юни 2023 17:32ч.

    Транс-извращенията са престъпления срещу човечеството, и докато тук 2-3 кокошки на заплата си играят на толерантност на Запад се отнемат деца и химически се кастрират (води се смяна на пола по собствено желание). Няма нужда да ви се обяснява, че това не са конспирации, а ежедневие защитавано от закони платени с много пари от хобита и организации в сянка. Всички подписали се под подобни укази, закони, проекти НПОта и действия заслужават само едно - куршум в главата. Защитаващите това престъпление - куршум в главата. Живота само на едно дете, което вие сте съсипали струва повече от колкото цялата "толерантна" сган на земята. Възмездито за вас ще дойде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народен съд

    11 Юни 2023 17:34ч.

    хобита = лобита

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    11 Юни 2023 18:25ч.

    Не куршум в главата, а кирка и лопата в ръката за 10 години!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    11 Юни 2023 18:35ч.

    Кирката и лопатата трябва да е доживот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха-ха!!!!!

    11 Юни 2023 17:37ч.

    Тези от лфдрту, ако не крещят силно и не се пише всеки ден за тях, стават бързо забравими в момента, в който затвориш Интернета. Дебело финансираната джендър пропагандата май тепърва ще разбере разликата между Западна и Източна Европа. На Запад разполагат с благодатна почва за моралния си гнилоч, но тук на Изток са попаднали на плаващи пясъци, защото виждам доста хетеродвойки тинейджъри да се държат за ръка и да се целуват, но не виждам хомодвойки тинейджъри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евровизия

    11 Юни 2023 17:40ч.

    Публичната пидал-пропаганда трябва да бъде забранена от закона! Щото утре и Дружеството на ислямските главорези напр. ще поиска да си прави публични "пърформанси"... Законът трябва да пази нормалните от извратеняците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроазия

    11 Юни 2023 17:55ч.

    Аре евроазиатски изцепки. Путинистите нямат спиране. В РФ е забранено със закон пропагандирането на ЛГБТ. Истински диваци и варвари, които не искат да приемат истинската "дермократия". Срамно, мноо срамно да не искат да се наду..пят на Господаря. Ето Бай Гън е горд с неговите педерали - https://glasove.com/intervyuta/baydan-transseksualnite-amerikantsi-formirat-dushata-na-nashata-natsiya

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроазия

    11 Юни 2023 17:56ч.

    За несхващащите - това е сЪрказъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Букъри-смукъри и други награди

    11 Юни 2023 17:40ч.

    "Филмът на Лукас Донт е сред петте заглавия, номинирани за Наградата на публиката LUX, която се присъжда повече от десетилетие от Европейския парламент, а в Кан миналата година бе отличен с Голямата награда на журито..." Сега вече ясно ли е защо наградиха литературното недоразумение Господинов? Просто, защото както при комунизма наградите се раздават на идеологически принцип. А Георги Господинов е демократичния либерастки аналог на Ст. Ц. Даскалов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Многоцветната дъга не е ваша собственост!

    11 Юни 2023 18:03ч.

    Дъгата си присвоили сега и децата искат да откраднат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ???

    11 Юни 2023 18:06ч.

    Вече ги откраднахме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яна

    11 Юни 2023 18:54ч.

    До ..."11.юни.2023 15:06 А защо си анонимен крадльо/о? Много те е страх явно. И правилно. Крий се. Добре се крий. На чието дете да посегнеш, посягаш на децата на всички. И нищо хубаво не те чака. Така че - страхувай се. Само това заслужаваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оня

    11 Юни 2023 20:13ч.

    Дееба хомолюба ,извратен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    11 Юни 2023 22:32ч.

    Майка ти те е откраднала от баща ти с уста и се появяваш ТИ. Извади си кактуса , педал гнусен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джак

    11 Юни 2023 18:31ч.

    Браво възрожденци, нормалните българи сме с вас! Жълтопаветните извратеняци не могат да диктуват условия на България с нейните традиционни ценности. Мъжът е мъж, жената е жена и плодовете на тяхната любов са децата. Когато гей двойка си роди дете - да си го гледа. Трябва да се забрани осиновяването на деца от еднополови. Семейството е съюз между жена и мъж. Точка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вероятно

    11 Юни 2023 18:40ч.

    Организаторите са искали да празнуват вартоломеевите нощи. Като привлекат бедни и неориентирани души на филма, изберат си невинни жертви и ги използват за да задоволят нуждите си. За съжаление това събитие е било финансирано от някой, може би от ЕС. За бедните и болните хора пари няма, за хомолюбците колкото искат. Това не е любов, това е похот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    11 Юни 2023 18:50ч.

    БРАВО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възраждане

    11 Юни 2023 19:12ч.

    все повече ми се издига в очите! Само така, колкото повече "абреажи" квичат, толкова по-добре! Очаквам плач и от Посолството на фона на скимтене от посолствата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отказът за съдействие от страна на служителите на МВР

    11 Юни 2023 20:18ч.

    Чудесно, браво ! Ето една много добра новина ! Служителите на МВР освен служители са и българи и граждани ! Повечето със семейства , нормални семейства, деца... Аплодисменти за МВР ! Само тотален обществен бойкот може да спре тази сатанистка сган ! Пълен бойкот и игнор - да се чувстват като маргинални утайки. Каквито са в действителност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко им е с камъни да бъдат изгонени тия от България

    11 Юни 2023 21:20ч.

    Белгия, тия дето там се въргалят с всеки, който им падне! Пфу!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    11 Юни 2023 22:40ч.

    Ще си разплета чорапите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    11 Юни 2023 23:44ч.

    Не стига, че откраднаха дъгата от всички нас, а сега и децата не оставят на мира. И то само защото някой им плаща да се чувстват днес като роза, утре като канарче и така до края на света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миро

    12 Юни 2023 0:23ч.

    Браво на Възраждане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    12 Юни 2023 2:30ч.

    И да, време на такива салони да им се покаже, че рекламата на педерастията няма да мине

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Което се случва на Запад е обяснимо

    12 Юни 2023 2:51ч.

    Там винаги е имало маса педераси. Но в България винаги е имало мъжкари, с което мъжете се хвалеха и гордяха. Наистина ли мъжете в България са се изпедерасили?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "както и

    12 Юни 2023 3:06ч.

    отказът за съдействие от страна на служителите на МВР по обезпечаване на спокойното протичане на прожекцията и достъп на публиката до нея ....." Ми те са нормални Българи и Бащи, как да съдействат на това ....... !? А и за другото дето се очаква ....!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    12 Юни 2023 11:11ч.

    Достатъчно е човек да знае, че филмът е белгийски. Преди дни, превъртайки каналите, от тъпи по-тъпи, се натресох на друг белгийски "шедьовър" с подобно съдържание - този път между съученици, момче и момиче, единият изнасилил другия .... в училище. Факти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи