Прокопиев: Ако Китай подкрепи Русия, кризата ще е по-тежка от тази през 2008 г.

Прокопиев: Ако Китай подкрепи Русия, кризата ще е по-тежка от тази през 2008 г.

Прокопиев: Проектът за производство на батерии, залегнал в Плана за възстановяане е неразумен и прилича на "Автомагистрали". Нямам общо с това.
 

Русия е голяма военна сила, но средна икономика без потенциал да разстрои световната икономика, но ако Китай влезе на нейна страна в украинския конфликт ще влезем в много по-тежка и травматична криза от тази през 2008 г. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ бизнесменът и издател на „Капитал“ Иво Прокопиев.

 

„За разлика от войната, истинската война, която може да се локализира – танковете и ракетите са в определена географска територия и бомбите падат там, където обикновено ги насочат с малки изключения. А икономическата война е световна война и бомбите в нея гърмят там, където са най-слабите звена на световната икономика. Първите жертви на икономическата криза няма да бъдат нито европейските държави, нито Америка, нито Китай, първите жертви ще бъдат бедните африкански държави, бедните държави в Азия“, отбеляза той.

 

По думите му в случая очакваме прекъсване на веригите за доставки, което ще удари първо фирмите, а после и банките, като той даде пример със строителните фирми, които продават апартаменти „на зелено“ на една цена, а се оказва, че могат да ги довършат само на загуба – или да увредят интереса на клиентите си. Заради липсата на чипове, пък, автомобилните производители намаляват с 60-70% поръчките си за други компоненти, включително и произвежданите у нас.

 
Според Прокопиев руският лидер Владимир Путин е използвал най-силното си оръжие – чрез рецесия да опита да дестабилизира политически западните демокрации. „Трябва да си дадем сметка за една много голяма промяна, вече като говорим за икономически интерес и в интерес на бизнеса, той не е водещият във всички решения, които наблюдаваме последните 2 седмици. Правителствата на Запада следват своите обществени мнения, които рязко промениха отношението си спрямо Русия и спрямо това какво какъв тип зависимости, какъв тип управление искат да виждат“, отбеляза той.

 

По думите му трябва да повишим нивото си на сътрудничество с европейските партньори и да се откажем от инициативи като ремонт на изтребители в Русия или строене на АЕЦ, съвместно с „Атомстройекспорт“.


„Всъщност, корупционните мрежи, особено в периферните държави на евросъюза и НАТО, са едни от най-големите проводници в момента на руското влияние. В България ДПС устойчиво е бил част покровител на тия корупционни мрежи през всичките тези години и неслучайно те в момента използват всякакви политически механизми, които са достъпни, за да дестабилизират да атакуват, да говорят лъжи“, отбеляза Прокопиев.

 

Той отхвърли обвиненията на движението, че стои зад вкарания в Плана за възстановяване завод за батерии. По думите му подобен проект е неразумен и трябва инициативите да се конкурират за финансов ресурс: „Някой е решил, че трябва да има 6000 батерии. Държавна фирма трябва да ги купи от държавно субсидиран завод. Каква е разликата между тази конструкция и „Автомагистрали“ с инхаус възлагането или държавните бензиностанции или другата щуротия с язовирите няма никаква разлика“.

 

 

Източник: бТВ

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Марк Шикългрубер

    16 Март 2022 18:37ч.

    Още в 2008ма това можеше и БЕШЕ предвидено от ?????. Това е ХИПЕРинфлацията и с краят на НЕОколониалната система.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк Шикългрубер

    16 Март 2022 18:40ч.

    ЕС ще умре, като пряк конкурент на САЩ и в последствие Европейските държавици ще станат част от Евразийския клъстер. Това ще се случи до 2-3 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    16 Март 2022 19:49ч.

    Твоя клъстер спи в спален чувал пред банкомата, чакайки да му пуснат упадъчната западна валута, запрогресивна руска рубла не ще и да чуе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    16 Март 2022 18:39ч.

    Иво, трябва българският и европейският бизнес елит да се избави от пожелателното мислене и проекцията в проекти и проекцията в мисли и идеи, това в плановата икономика която се задава, няма стойност, само човек става за смях, сякаш търка вълшебна лампа и чака друг да му свърши работата...От Егоизма и личният интерес, също!"Ако" мирише лошо и не се яде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китай подкрепя русия дотолкова, доколкото

    16 Март 2022 18:53ч.

    да получава полезни изкопаеми и дърва на изнудвачески ниски цени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неам нерви

    16 Март 2022 19:15ч.

    Брях, как позна чак сега бе Ифчо, да не си пил развалени хапчета за познаване?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще я подкрепи.

    16 Март 2022 19:23ч.

    Сега ли се усетихте?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    16 Март 2022 19:29ч.

    Ако Китай не подкрепи Русия, следващата жертва ще бъде той!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    16 Март 2022 19:50ч.

    Напротив, китайците ще се включат в колонизацията на фалирала Русия - Китай има неутолим глад за суровини и дълга обща граница с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я по-добре, бабо

    16 Март 2022 23:06ч.

    провери как се наричат руснаците на китайски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    16 Март 2022 19:39ч.

    това е новият господар на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скъпотия и немотия заради единия инат на западащите

    16 Март 2022 20:01ч.

    Това е другият (срамежлив) начин да се каже, че Западът губи икономическата война. Предстои фалит. Разбира се, оправданието е Путин и Украйна. Но за ваденето на пищови на гол гъз от Запада едва ли е виновен Путин, а западният тип виртуално-спекулативна и паразитна в същността си икономика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изгубеният

    16 Март 2022 20:57ч.

    Дайте и Велизар Енчев в "Дума", че Прокопи е скучен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • че китай вече се произнесе

    16 Март 2022 22:17ч.

    Китай и Русия си пазят взаимно гърба

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпреки заплахите на Вашингтон, Китай е готов да окаже на Русия необходимата икономическа подкрепа.

    16 Март 2022 22:35ч.

    Това пише британският вестник The Guardian, позовавайки се на източник от Белия дом. Властите на Китайската народна република също обмислят възможността за предаване на военни дронове на Русия, което е изключително тревожно за американските власти, след проведените седемичасови преговори в Рим. Диалогът между Вашингтон и Китай се състоя заради специалната операция на Русия за защита на Донбас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z&V

    17 Март 2022 2:31ч.

    Като си такъв стратег и мислител, що не си казал, челеби, на колко инстанции за колко си осъден и защо, а? Щото дръжките за микрофони са инструктирани да ти го спестяват, нали? Но и това - спестяването - ще мине, челеби. Всичко минава. И ти ще минеш заедно с медийния слугинаж и подръчните ти интелектуалци от DW. Но не забравяй, че Бог вижда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    17 Март 2022 8:03ч.

    Джендърастите още се тревожат за любимата си икономика. Джендъри, икономиката ви е последния проблем ,това не ви е икономическа криза, сменя се епохата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи