Проф. Янев: В енергетиката не става днес с батерии, утре с вятър и мъгла

Проф. Янев: В енергетиката не става днес с батерии, утре с вятър и мъгла

Интервюто можете да чуете в звуковия файл. Снимка: БГНЕС

 

Всички анализи на българската енергийна система в последните десетилетия започват с едно и също изречение. България е страна, бедна на енергийни ресурси. По щастливо стечение на обстоятелствата сме полъчили достъп до ядрени технологии и имаме капацитет да развиваме ядрена енергетика. За мен тя е без алтернатива.

 

Това коментира в ерифа на БНР проф. Янко Янев по повод възобновения дебат за бъдещето на проекта АЕЦ Белене и енергийната стратегия на България в контекста на декарбонизацията. Изказване на премиера Кирил Петков, че България няма да налива повече средства в „локвата“ АЕЦ Белене доведе до трусове в коалицията и разграничаване от тази позиция от страна на БСП.

 

„Всичко онова - да търсим геотермална енергия, или да правим батерии, няма лошо в тези иновации, но ние сме една от малкото страни, които могат да развиват ядрена енергетика. За мен въпрос за нуждата от нея не стои“, коментира Янев. Той изтъкна, че площадката на АЕЦ „Белене“, определяна като локва, се изучава от българската наука от поне 40 години, проучена е, коментирана е с ЕС, има готовност за работа по нея. „Считам, че ще бъде по-изгодно изграждането на нови мощности там, което не означава да не се работи по нови мощности в Козлоду“, коментира Янев, който е директор на Института за изследване на ядрените знания във Виена. 

 

"Глупаво е да се твърди, че Русия ще ни бие по главата заради обвързването с нея при ядрените проекти. Какво означава – че тя ще постъпва така с всички свои клиенти зад граница ли? Това са примитивни политически разговори. САЩ са велика ядрена държава, но в последните 30 години нищо не построиха, влязоха в задъдена улица с големите блокове. Проектът в Джорджия поскъпна много, отказаха се от два други блока. В момента експортът на големи ядрени блокове от Америка за мен е под въпрос“, коментира Янев. Според него към проектите трябва да се подходжда прагматично и да се извадят от оста на противопоставянето Русия-САЩ.  Янев препоръча на сектора да се гледа дългосрочно и стратегически. "Не може постоянно да променяме. Днес батерии, утре вятър и мъгла“, допълни Янев. Според него обаче отпадането на парогазовата централа в комплекса "Марица изток" не е грешка, защото ще има пробломени по линия на зеления преход и с този вид гориво. 

 

Източници: "Сега", БНР

 

 

Коментари

 • forsvaret

  20 Фев 2022 12:48ч.

  Янев е професор по дисциплината Слава на АЕЦ! Ама Кирето каза че ще строим завод за батерии, които ще произвеждат ток!!! Борер и Бобокови са отворили пеликански гушки да 4-5 млрд лв за да обещаят да ни произдведат батерии правещи ток! Къде се мери Янев с харвардските измамници?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи