Проф. Петко Петков: Историческото име на върха, на който се намира Паметникът на свободата, е Свети Никола, през 1977 г. е преименуван на Шипка

Проф. Петко Петков: Историческото име на върха, на който се намира Паметникът на свободата, е Свети Никола, през 1977 г. е преименуван на Шипка

Историческото име на върха, на който се намира Паметникът на свободата, е Свети Никола, разказа в интервю за БТА проф. д-р Петко Петков, историк и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Той е автор на „Книга за върховете Св. Никола и Шипка”. Историкът обясни, че на около 1000 метра от върха, на който е паметникът, се намира другият връх, чието име е Шипка. 

„В момента и двата върха носят името Шипка. Вторият просто се пропуска. Има една негласна директива старият връх да не се нарича така, а да се назовава Северната височина и да се внушава, че това е било истинското име на върха. А зад него има по-северен връх – Узункуш. И все питам как ще го наричаме него - още по-северната височина ли? Шипка си е Шипка и с такива имена шега не бива да се прави“, коментира историкът. 

На връх Свети Никола депутатите от Учредителното събрание в Търново през 1879 г. решават да бъде построен прочутият днес Паметник на свободата, защото този връх е по-висок, а не защото е по-славен, обясни проф. Петков. „Предложението е на депутата Стефан Берон, а решението е единодушно на цялото събрание. Официалното откриване на паметника е през 1934 г.“, каза проф. Петков.

„До 1951 г. този връх се нарича Свети Никола и всички знаят, че има друг връх Шипка на около 1000 м на север от него - този, който Иван Вазов е прославил в прочутото си стихотворение „Опълченците на Шипка“, на който е бил командният пункт на генерал Столетов и на който на 11 август 1877 г. са решителните сражения“, каза проф. Петков. Той добави, че именно на историческия връх Шипка се прославят опълченските дружини и „спасяват хода на войната“.

Историкът обясни, че връх Свети Никола е преименуван два пъти от едни и същи власти. „Първият път по строго идеологически съображения - през 1951 г. е наречен връх Столетов. Съвсем не след дълго – през 1977 г., без никакво допитване, даже без разговори и без експертна конференция на историци, му е дадено името на съседния връх Шипка и става втори връх Шипка“, разказа проф. Петков. По думите му поради тази причина историческият връх с годините е забравен. 

Благодарение на неколкократните подписки на хиляди българи от цялата страна, днес колегите ни от Националния парк-музей Шипка-Бузлуджа полагат грижи и за стария връх Шипка. Там има паметни плочи, които са сложени през 50-те години на 20 век. Запазен е командният пост на генерал Столетов. Хората започнаха да възстановят тази истина и да уважават и двата върха, но официалното им наименование и на единия, и на другия е „Шипка“. Това създава проблеми, коментира проф. Петко Петков. 

Той добави, че няколко пъти Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президентската институция се е събирала, за да дискутира този въпрос. Отговарят уклончиво, макар и не съвсем отрицателно, че трябвало още малко време, за да свикне обществото с тази промяна, коментира проф. Петков. 

„Остава да събере кураж, воля и отговорност пред националната ни история екипът на президентството, за да посъветва президента да издаде необходимия указ от едно изречение, който гласи, че се възстановява исторически утвърденото и традиционно име на старопланинския връх Свети Никола (1326 метра), на който е построен Паметникът на свободата“, каза историкът. 

Според него топонимът „Шипка“ няма да изчезне, ако старият връх върне името си Свети Никола. Проф. Петков добави, че през последните близо 20 години са организирани много подписки за възстановяване на историческото име на върха.„Историческият факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ категорично подкрепи идеята. Светият синод на Българската православна църква на свое заседание също гласува в подкрепа на връщането на името Свети Никола през януари 2019 година“, добави проф. Петков. „Нито един авторитетен човек, група, организация или политическа сила не се е изказала против“, каза той. 

Става дума за възстановяване на истината, а не за хрумка на някой интелектуалец, която му е дошла в просъница. Ако имаше някаква обществена реакция, досега да е станала. Дебатът отдавна е публичен и няма никакви аргументи против тази промяна, посочи проф. Петков. 

Той добави, че и истинското име на върха, на който се издига паметникът Бузлуджа, е Хаджи Димитър. Там никой не поставя критично въпроса защо се използва названието Бузлуджа, като това не е официалното му име. Официалното име е Хаджи Димитър и е от 1942 г., каза проф. Петков. 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Трябва да се казва "Цар Освободител" или "Александър Втори"

    02 Март 2024 9:10ч.

    Ще има много преименувани неща

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    02 Март 2024 9:25ч.

    Великотърновският универс все си има свое мнение, но тогава ще трябва да редактираме и Иван Вазов. ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ШИПКА - ... О, Шипка! Три деня младите дружини как прохода бранят... книжните плъхове пак се изкашляха. Народът е приел това име, по никакъв начин не пречи на никого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Великотърновският универс"

    02 Март 2024 9:28ч.

    От това ни унивърс, ни книжовна школа става. Нищо освен прованс политкоректност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    02 Март 2024 10:41ч.

    Историците от това ВУЗ се чудят с какво да привличат внимание и ежедневно са по страниците на вестниците.. Ще преобърнат историята с хастара навън, за да бъдат забелязани. Не става така, защото школата на СУ стои класи над тях, въпреки всички опити и там да се обезличат стойностни учени. Написаното то професорите Николай Генчев, Илчо Димитров, Васил Гюзелев, Петър Петров, Милчо Лалков и др., е оставило трайна следа. Летвата е много висока, за да бъде надскочена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В България само професори и генерали

    02 Март 2024 9:28ч.

    Този професор да обясни, как е възможно страната с най-много професори и академици и генерали на човек от населението да е на дъното. Ето тази задача трябва да се реши, а не да се занимават с глупости срещу заплащане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    02 Март 2024 9:39ч.

    Толкова професори, а цели училища с двойки по родния език!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздрави на некое си професор че от дедо Вазов:

    02 Март 2024 9:44ч.

    (EN) напредназадОбратно към: [Епопея на забравените][Иван Вазов][СЛОВОТО] ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ШИПКА 11 август 1877 Нека носим йоще срама по челото, синила от бича, следи от теглото; нека спомен люти от дни на позор да висне кат облак в наший кръгозор; нека ни отрича исторйята, века, нека е трагично името ни; нека Беласица стара и новий Батак в миналото наше фърлят своя мрак; нека да ни сочат с присмехи обидни счупенте окови и дирите стидни по врата ни още от хомота стар; нека таз свобода да ни бъде дар! Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно свети нещо ново, има нещо славно, що гордо разтупва нашите гърди и в нас чувства силни, големи плоди; защото там нейде на връх планината, що небето синьо крепи с рамената, издига се някой див, чутовен връх, покрит с бели кости и със кървав мъх на безсмъртен подвиг паметник огромен; защото в Балкана има един спомен, има едно име, що вечно живей и в нашта исторйя кат легенда грей, едно име ново, голямо антично, като Термопили славно, безгранично, що отговор дава и смива срамът, и на клеветата строшава зъбът. О, Шипка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коба

    02 Март 2024 10:11ч.

    Разбиването на националния мит основна грижа на цървулпрофесариата! В народното съзнание се е утвърдило името Шипка, каква полза и нужда от смяната му!? Ама било по-нататък! Е, и! Ботев е писал стиховете си в браилска кръчма на чаша вино, сега да кажем че е бил пияница, така ли!? Всички народи живеят с митове! И съхранението им е от изключително значение! Наистина ли вярвате, че американската гражданска война е зариди свободата на черните или че настоящите гърци са древните елини!? Обикновеният идиот е просто нещастен човечец, идиотът с титла е национлно бедствие...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    02 Март 2024 10:25ч.

    Колегите по-горе са дали отговор на гусин професора. Първото нещо, което изникна в съзнанието ми, когато прочетох началните изречения на матряла: "Този връх висок е, тя ще ни съзре, ако би бегали, да мрем по-добре1".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    02 Март 2024 10:28ч.

    Прочее, да бъдем готови за още и още потурнашки атаки. Нашите предци удържаха върха, наш ред е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шипка е Роза, а Роза е Rossia

    02 Март 2024 11:16ч.

    Върхът е св. Никола неслучайно - това му наименование пак е свързано (макар и не исторически, а митологично) с Шипченската епопея. Генерал Николай Столетов, командващият отбраната на прохода, е бил кръстен именно на св. Никола. Материалът е така написан, че създава едно странно чувство - сякаш въпросният професор иска върхът по-скоро да бъде прекръстен конюнктурно и политпоръчково на дядо Коледа, нежели да навява някакви асоциации към решаващата руска помощ за освобождението ни и вечната свързаност на руски воини и български опълченци в пантеона на безсмъртието именно чрез Шипченската епопея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жорко

    02 Март 2024 11:25ч.

    А стига бе, не знаех , че Дядо Вазов е живял след 1977 година .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    02 Март 2024 11:56ч.

    За жалост, дори да е от гледната точка на историческата "правда", уважаемият г-н Професор свири на либерасткия кавал на родо- и национал-изменниците. След като името "ШИПКА" е изгравирано със стихотворението на Иван Вазов в народната памет, въвеждането на всякакви други имена ще е ДЕФОКУСИРАНЕ на националната парадигма. Точно това е целта и на докарания файтон с Предатели, Безродници, Аферисти да "управляват" България. Или по-точно - официално да я закрият! Всички други пособници на новите поробители, волю или неволю, участват в изличаване на народната памет и националната същност на Българите. Българите - а не стадото меланж, хрупащо фъшкиите на евро-атлантическите "ценности"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към Вазов

    02 Март 2024 12:11ч.

    Да добавим и Верешчагин: "На Шипка всичко е спокойно". Ама какво ли са знаели и разбирали Вазов и Верешчагин пред този професор от ве-те-у.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То е като с фашизма

    02 Март 2024 12:15ч.

    Като тръгнат да обясняват, че в България не е имало фашизъм, няма нужда да им се припомня ни ЗЗД, 1924, ни ЗЗН, 1941. Достатъчно е да се попита "Аз на Гео Милев ли да вярвам (статията "Фашизмът", сп. "Пламък", 1924), или на тебе, байно?".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    02 Март 2024 13:14ч.

    "След като името "ШИПКА" е изгравирано със стихотворението на Иван Вазов в народната памет, въвеждането на всякакви други имена ще е ДЕФОКУСИРАНЕ на националната парадигма." Абсолютно точно!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    02 Март 2024 12:16ч.

    Професор Петко ще се изкаже ли по въпроса за това да не се местят датите по Григорианския календар ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проф. Педко Педков

    02 Март 2024 14:11ч.

    Тука се изказват само профани и третополовици. Ние Педковците сме за чиста наука. А чистата наука се прави само на чисто, на метеното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    02 Март 2024 15:20ч.

    Поредният безмислен опит за писане и "откривателство"! Върхът е прекръстен от "Св. Никола" на връх "Столетов" през 1951 г., на името на генерала организирал отбраната на прохода. През 1977 г. е прекръстен на връх "Шипка".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи