Проф. Киров: Решението на НС оръжие за Украйна е противоконституционно, но Радев няма да наложи вето

Проф. Киров: Решението на НС оръжие за Украйна е противоконституционно, но Радев няма да наложи вето

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Решението на парламента, с което България предоставя военна помощ на Украйна, е противоконституционно, защото списъкът на предоставените оръжия не е окончателен. И може да се допълва от Министерския съвет, без Народното събрание да знае. Това заяви в интервю за Епицентър.бг конституционалистът проф. Пламен Киров, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и бивш член на Конституционния съд

- След остри дискусии в парламента бе одобрено споразумение за изпращане на оръжие за Украйна. В хода на дискусията Корнелия Нинова и Кристиан Вигенин от БСП заявиха, че това е противоконституционно. Така ли е проф. Киров?

- В този случай те са прави. Защо? Първо, защото не е възможно да бъде ратифицирано от Народното събрание със закон споразумение, което не е ясно по предмет. Ние предоставяме военни средства и въоръжение на друга държава въз основа на това споразумение, но това, което предоставяме, не е лимитивно изброено. Първо, този списък е таен и не е публикуван, а не може да се ратифицира споразумение, което е тайно.

И то откого е тайно? Не от народните представители, макар че както видяхме много малка част от тях са отишли в секретната секция на Народното събрание и са прочели какво съдържа пратката - това означава, че те са гласували нещо преди да са го прочели. Те гласуват нещо, не знаят какво гласуват, но пък го гласуват с голяма готовност.  Но всъщност се оказва, че в споразумението има клауза, според която по искане на украинската страна Министерският съвет може да допълва тази военна помощ с други средства. Това означава, че Народното събрание, ратифицирайки споразумение, което не е определено по предмет и в този смисъл не е затворено, подпечатва един празен чек.

- От конституционна гледна точка не може ли да има такива "отворени" споразумения?

- Може да предоставим и друга техника. Но тогава се сключва един анекс към това споразумение и този анекс пак ще подлежи на последваща ратификация. Няма пречка за това. В момента Народното събрание не знае какво точно ние даваме, защото то може да се промени след един месец с решение на Министерския съвет, без Народното събрание да знае.

- Какви може да са последиците от такова решение?

- Ако се съберат 48 народни представители - 1/5 от състава на парламента, те могат да сезират Конституционния съд. В случая парламентарните групи на БСП и на "Възраждане" имат 52 народни представители. Те могат да атакуват ратификационния закон пред Конституционния съд и той ще прецени.

- Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президентът Румен Радев да наложи вето, аргументирайки се с негови изказвания в полза на мира. Да очакваме ли това да се случи?

- Президентът може да наложи вето. Но аз си мисля, че Радев няма да наложи вето. И тогава единствената защита срещу един такъв противоконституционен закон е да бъде атакуван пред Конституционния съд.

- През 1999 г. българското небе бе отворено за самолети на НАТО, тогава не бяхме член на пакта, с едно решение на парламента за много полети. Сегашното решение не е ли аналогично?

- Не, не е аналогично. Защото тогава споразумението беше да се осъществят тези полети - така бе формулирано. В сегашния случай имаме споразумение за предоставяне на техника. Тази техника е изброена в два секретни списъка. Но извън тези списъци Министерският съвет може да ги допълва по искане на другата страна - украинската, което не е покрито с решението на Народното събрание.

- Има ли други решения на Народното събрание, които са били в нарушение на Конституцията, но не са били атакувани? Те до какво са довели?

- Да. Ето, например, решението с което Народното събрание решава да диверсифицираме ядреното гориво в АЕЦ "Козлодуй", като закупим касети с гориво от неруска фирма - по политически причини, разбира се. Същата фирма беше предоставила такива касети на една чешка атомна електоцентрала и чехите се опариха много с този експеримент. Касетите се разхерметизираха и заразяваха първия контур на атомната централа с радиация. Това може и нас да не ни отмине. Това решение на Народното събрание е противоконституционно, защото навлиза в компетентността на изпълнителната власт, включително на Агенцията за ядрено регулиране.

- Ако едно противоконституционно решение не бъде атакувано по никакъв начин, времето санира ли го?

- Не, не го санира по никакъв начин. То винаги ще бъде противоконституционно. По всяко време може да се иска прогласяване на неговата противоконституционност. Друг е въпросът, че когато не е атакувано, то се изпълнява.

- Ако след 20 години се иска едно такова решение да бъде обявено за противоконституционно и това стане, какви последици би имало за хората, които са го взели?

- Никакви, защото народните представители по силата на чл. 69 от конституцията не носят никаква отговорност за своите гласувания в Народното събрание.

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • читател

  18 Дек 2022 9:41ч.

  "Никакви, защото народните представители по силата на чл. 69 от конституцията не носят никаква отговорност за своите гласувания в Народното събрание." Затова хората, които взеха решение да се унищожат 4-те реактора на АЕЦ, да не се строи АЕЦ Белене, да се откажем от Южен поток, продължават да киснат в НС .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 13 на 49

  18 Дек 2022 10:06ч.

  И какво от отова? В България е традиция политиците от най-високо място да нарушават и газят Конституцията, както и когато се поискат. След като това деяние не е наказуемо от съда, а се толерира с още и още постове и облаги, те ще продължават да го правят. Какви са изводите? Длъжен ли е народа на България да спазва Конституцията й, ако пристъпването й не е наказуемо от съда, че даже носи облаги? Вече имаме няколко прецедента, извършени и от президент и от Народно събрание. Следователно всеки гражданин спокойно може да наруши Конституцията, като се позовава на "петата поправка" на Радев, респективно на оправданието : "бях излъган". А веднъж излъган и оправдан за клетвоотстъпничество, втори път съглано петата поправка на синергетичната на Радевата констинуция, не могат да те съдят по същото престъпление. А кой , ако не народа има право да изрича тази мантра ежедневно, защото никой не е лъган и предаван толкова, колкото е лъган и предаван народа на България от наглите продажни политици, докопали се до държавна софра. При това най-наглото им престъпление е, че вършат безобразията си от името на народа, който никога не ги е оторизирал да правят това, най-малкото, защото не са избрани от този народ, а от нищожно малцинство с манипулиран вот. Дошли са на власт с измама и държат тази власт с измама, забравяйки, че рано или късно измамата се наказва жестоко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юрист

  18 Дек 2022 12:06ч.

  Напълно съм сагласен с проф Киров- непрекъснато се нарушава конституцията и то от народните представители, министерския съвет и Президента. В атомната централа се правят опасни опити за смяна та горивото въз основа на противоконституционно решение на НС. Противоконституционна е и ратификацията на Плана за възстановяване и развитие защото той не представлява международен договор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светът се променя пред очите ни

  18 Дек 2022 15:39ч.

  но отговорните фактори в нашата политика със зъби и нокти се стремят да бъдем приети в клуба на богатите, каквото и да ни струва това, и да да ни тласкат към WEF-aджиите... Събудете се, късогледи! Четете и се информирайте и от други източници, не само от Амбасадата, US4BG или от разговорите на високо ниво с еврочиновниците... Никой няма да ви зачете криворазбраната "лоялност"! Никой не ни мисли доброто, особено бившите колониални империи, и ако ние самите не се осмеляваме да мислим за нашето добро и бъдеще, ще отидем в канафката! ЗАРАДИ вас, безотговорни комплексари! https://www.bitchute.com/video/mNh7pihcEgk/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  19 Дек 2022 14:48ч.

  в древността български свещенослужители са разпространили българската азбука и православното християнство в Киевската Рус. сега украинските фашисти (които вече надминаха дори хитлер), забраниха руския език (българския език също), 9 години планомерно унищожават рускоезичното население в източна украйна, а в момента унищожават и православието – нападат манастирите и църквите, горят иконите и църковни книги, бият и арестуват свещениците и изнасилват монахините. не очаквам, поставилият се в услуга на сатанистите р. радев и неговата „кохорта“ че ще осъдят тези изверги. надявах се, че поне патриархът и светият синод ще изразят възмущението си срещу тези нечестиви човекоподобни, но това не се случи – изглежда и те са в „синергия“ с американското посолство...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи