Проф. Иван Илчев: Политици са предавали българите в Македония поне три пъти, историците - никога

Проф. Иван Илчев: Политици са предавали българите в Македония поне три пъти, историците - никога

Снимка: БГНЕС

"Вдигането на ветото пред преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония означава бягство от отговорност и прехвърляне на отговорността за вземане на решение на следващите поколения политици. За мен това е признак за нежелание да се вземат решения. Това го казах и на среща с премиера Кирил Петков преди месеци". Това коментира пред БНР проф. Иван Илчев, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и РСМ. 

Според него не е нужен нов КСНС при президента по темата РСМ и определи искането на министър-председателя за това като "търсене на начин за прехвърляне на отговорност върху други участници в политическия диалог": "И Народното събрание, и предишният КСНС, и общественото мнение в България са достатъчно твърди по въпроса".

По думите му, Северна Македония по някакъв начин трябва да бъде привлечена: "Не може да бъде изоставена, защото тогава неминуемо ще се превърне в играчка на сръбската политика, а чрез нея и на руската политика на Балканите, което е опасно за всички околни страни, а и за целия Европейски съюз".

Проф. Илчев изказа предположение, че ако РСМ влезе в ЕС, руското влияние върху нея няма да изчезне.

"За последните 120 години българските политици са предавали българите в Македония поне три пъти, българските историци не са ги предавали никога", каза историкът и беше категоричен, че в Република Северна Македония не може да се промени за 3 години нещо, което 120 години е било насаждано.

Във връзка с палежа в културния център "Иван Михайлов" в Битоля историкът коментира, че това са настроения, характерни за отношението към България в "един сегмент от обществото на Северна Македония".  

Проф. Иван Илчев съобщи, че през 2022 г. се очаква да има 6 срещи на Съвместната комисия между България и Северна Македония.

"Лошото е, че тези срещи са много зависими от политическата обстановка в РСМ. ... По действията им може да се съди, че не са никак независими от властта в Скопие", каза историкът и обясни, че единствено съгласувано решение на двете страни може да доведе до прекратяване на работата на Комисията.

"за 3 години сме стигнали до някои доста приемливи формулировки, но нищо от тях не е въведено в учебното съдържание за преподаване на история в РСМ. Има смисъл, ако се упражнява натиск и се въведат срокове тези формулировки да се въвеждат по някакъв начин", коментира членът на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси.

Интервюто на Явор Стаматов с проф. Иван Илчев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    05 Юни 2022 14:41ч.

    Най-голям проблем е, че в СМ българите са подтискани и дори не се признава съществуването им, докато в България има много народ, които се считат за македонци. В бъдеще проблема ще е огромен и непреодолим. Българите в България намаляват и ще намаляват, а македонците ще се увеличават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Проф. Илчев изказа предположение, че ако РСМ влезе в ЕС, руското влияние върху нея няма да изчезне."

    05 Юни 2022 15:54ч.

    Професоре, руското влиание няма да изчезне не само в Македония, но и в България! Защото руското влияние на балканите е старото българско културно влияние в Русия и историците, от които поне 50% предавате България, го знаете, но пак се навеждате на колективния Запад, и не спряхте да пренаписвате историята.. Срам и за вас и за българските политици!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "за 3 години сме стигнали до някои доста приемливи формулировки, но нищо от тях не е въведено в учебното съдържание за преподаване на история в РСМ."

    05 Юни 2022 16:07ч.

    Или директно казано, все пак сте търгували вече състоялата се българска история и смятате, че сте я предали на приемлива за българската комисия цена, но другата страна се е отметнала от сключената с вас търговска сделка. После сте невинни! Всъщност, няма "македонски народ" и това ако не сте го заявили, значи че наистина сте предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българия ке падне

    05 Юни 2022 18:44ч.

    Е, те историците в България всяка минута предават България. Червени еврейски ченгета, сменили Москва с Вашингтон, още преди 45 години, са историчарите бугарски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    05 Юни 2022 18:57ч.

    Който иска да е защитаван и да се обяви за българин има двойно гражданство и български паспорт. Колко българи в Македония го направиха? Колко от тях признават - че са българи при преброяване. Може да дойдат в България да живеят, може да идват за някакъв празник и да ги броим. Партия да направят в Македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    05 Юни 2022 18:58ч.

    До 1934г. Пиринска Македония е автономна област в България, Ванче Михайлов иска да има държава на македонците извън България, това е обсъждал и коминтернът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • народеее

    05 Юни 2022 19:03ч.

    "Проф. Илчев изказа предположение, че ако РСМ влезе в ЕС, руското влияние върху нея няма да изчезне." - и как това влияние е допуснало Македония да влезе в НАТО? Колкото в България има руско влияние, НУЛА! Всички сте слуги на Сорос и на НАТО. И Костадин К. е от вас, играе опозиция..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи