Проф. Христов за бъдещето на ЕС: Декомпозиране на националната държава с последваща манипулация

Проф. Христов за бъдещето на ЕС: Декомпозиране на националната държава с последваща манипулация
„Върви процес на декомпозиране на националната държава и превръщането на Европа в Европа на регионите с последваща манипулация”. Този извод направи народният представител от гражданската квота на „БСП за България” проф. Иво Христов на среща с пловдивчани, поканен да коментира последните геополитически събития.

 

„Чии интереси обслужва референдумът в Каталуния? Кой има сметка Европа да е бъде фрагментаризирана? Защо сега? Кое е по-лесно да се манипулира - страна с 45-милионно население със самостоятелен икономически, финансов и военен ресурс или 5-милионна държава?”. С тази поредица от риторични въпроси геополитическият анализатор даде възможност на аудитория сама да направи заключението кой е бенефициентът от ситуацията. Преди това обясни, че няма обективни предпоставки за отделянето на областта Каталуня от кралство Испания, но референдумът е логичен отговор и на този тип европейска интеграция.

 

„Европа като икономически и човешки потенциал е единственият континент, който е конкурент. Тя, разбира се, е в най-лошата си кондиция”, изтъкна проф. Христов. Той посочи, че процесът е опасен и на принципа на скачените съдове може да обхване цяла Европа. Франция трепери от ужас, защото има собствена каталунска област и много различни провинции. Белгия е в риск, а в Италия предстои икономически референдум в област Венето.

 

„Като разпаднаха Югославия, стана ли по-добре за бившите югославски народи? Като разпаднаха Чехословакия, да не би Чехия и Словакия да са по-мащабни и важни страни с по-просперираща икономика? Като разпаднаха Съветския съюз, най-голямата геополитическа трагедия на 20 век с 20 млн. жертви, без да е имало война, какво по-добро се случи? Така че това, което става в Каталуния, е дипломна работа за това, което предстои.”, каза професорът по социология на правото и насочи вниманието към Близкия Изток. „Битката в тази част на света е битка за новия световен ред”, акцентира той и поясни, че за първи път там Русия и нейните геостратегически партньори спряха механизма за демонтаж на националната държава.

 

В контекста на последното посещение на Путин в Анкара, според него,  върви „изсмукване” по много линии на най-важния съюзник на САЩ – Турция, която защитава собствените си интереси в един общ формат с Иран, Сирия и Русия. „Кюрдската дъга ще бъде зона за нестабилност, а сирийските кюрди ще играят ролята на ИДИЛ”, прогнозира проф. Христов и даде пример с убития в Сирия руски генерал-лейтенант Валерий Асапов. Има сериозни данни, че кюрдски сили, насочени от американски спътник, са предприели атаката край Дейр ез-Зор.

 

„В Украйна върви пълзящ преврат за смяна на Петро Порошенко, защото той не изпълни най-важната задача - да направи голяма война с Русия”, смята анализаторът. Идеята да бъде вкарана Русия в „блатото” Украйна и да бъде удавена там, не се случи, затова той не изключи нов Майдан чрез лицето Саакашвили. Целта е да дойде по-агресивен истеблишмънт, който да започне тази война с Руската федерация, стана ясно.

 

На Балканите тече цялостно изтласкване на руското икономическо, културно и геополитичеко влияние. Затова се приема Черна гора в НАТО, затова е този бърз договор с Македония, която се изважда силово от сръбската зона. Сърбия е последният стратегически съюзник на Русия в района. На Белград е обещано членство в ЕС, НАТО е невъзможен вариант, поради пресните спомени от бомбандировките. „Така че битката е наполовина спечелена, предвид кой е министър-председател в Белград”, каза проф. Христов.

 

Той бе категоричен, че реформите в ЕС след Брекзит ще оставят България в сивата зона, а европейският проект ще се трансформира в Европа на старите страни-членки. В тази ситуация страната ни е в най-лошата си кондиция – демографски обезкървена, с обслужваща икономика и усъвършенствана система за „претакане” на обществен ресурс. „България в сегашния й вид не може да създаде висок политически проект с висока идеология”, заяви проф. Иво Христов в отговор на въпрос за българската политическа система и завърши: „Икономически, социална и политически дефицити се поправят, но на културно ниво са с дълготрайни последици”.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • observer

  05 Окт 2017 19:24ч.

  В констатациите е точен, обаче те висят накак риторично. А отговорите са различни, според това на кой отбор си фен. Америка, която обича да балансира между създадените от самата нея военни конфликти от десетилетия и да си храни Военно-промишления комплекс или Русия, в която върхушката трескаво се обзавежда с врагове, внушавайки страх в народа и привързаност към Путин като единствен спасител?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светлин

  05 Окт 2017 19:35ч.

  По въпроса за Македония се изказа много сърбомански или лошо или нищо за тая държава , от 100 години има анти български режим от тоя сопол Сърбия. observer Не си прав спомни си Морган Фридман.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В. Николова

  05 Окт 2017 20:50ч.

  Светлине , какви сърби те гонят . Аз съм със македонско самосъзнание и живея в Б-я , както и 4 000 000 по света също се определят като македонци . Повече от сто гидини живеят по всички краища на Земята , без досег до сърбоманска пропаганда, без коминтерна, без Димитров . Но ти е ясно че няма как да го знаеш промито мозъче от божодимитровски и патреотични бг лакърдии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво

  05 Окт 2017 21:09ч.

  "В.Николова"- ми драга моя всичко това което твърдиш си е плод на сърбоманските бръщолевеници от годините до днес.Забелязвам,че от скоро пишеш тук и то като убедена "македонка"Без аргументи обаче. Айде у лево!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В. Николова

  05 Окт 2017 21:25ч.

  Вашето е бращолевени . Все си мислите че сърбите са ви виновни . Мда , тесногръди , малки душици ..ки прогледнете някой ден и ще бъде болезнено падането .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светлин

  05 Окт 2017 21:34ч.

  Николова Защо като си македонка си с българска фамилия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светлин

  05 Окт 2017 21:49ч.

  ОТ колко години живееш в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мартин

  05 Окт 2017 22:07ч.

  Пише се "бомбардировки"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В. Николова

  05 Окт 2017 22:39ч.

  Светлине, трудно зацепваш . Върни се и прочети внимателно какво съм писала . Къде видя че живея в Македония . Македонци скъпи мой , има и в България и Гърция и никой и нищо не може да им изтрие това и нито сърбите нито тито, димитров са ги направили такива . Следиш ли ми мисълта ...родени тук в бг , но чувстващи се македонци като самоопределение и самосъзнание ..и сме много и го носим в кръвта и е чувство и магия и болка и обич към земята наречена Македония .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  05 Окт 2017 22:56ч.

  Добре се ориентира професорът. Тия дни и в Полша се пръкна сепаратистко движение. Някой дава много пари, за да вкара непослушковците обратно в строя - на каталунците внезапно им бръмна да са независими, след като Испания си поиска обратно Гибралтар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • whit

  05 Окт 2017 22:59ч.

  Нещо интересно и близко до темата http://www.segabg.com/article.php?id=874511

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светлин

  05 Окт 2017 23:22ч.

  Нали хората в България и хората живеещи в Македония са един народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светлин

  05 Окт 2017 23:32ч.

  Българи ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  06 Окт 2017 9:31ч.

  Ако бяхме в една държава, македонците щяха да си останат такива, като шопите, родопчаните, тракийците, северняците. И щяха да се осъзнават и като българи. Езиковите и културни отлики на шопите и родопчаните в миналото са били дори по-големи отколкото при македонците. А това, че днешните жители на Македония се осъзнават като отделна нация е резултат от историята им. Като австрийци и германци, французи и валонци, а и много други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • английската дума "balkanization"

  06 Окт 2017 9:49ч.

  означава раздробяване на малки, по-лесно манипулируеми държавици. И за съжаление, мисля че се е пръкнала във 'великия' английски език по повод съсипването на България с онзи пагубен за нас мирен договор....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинската държава

  06 Окт 2017 9:54ч.

  наскоро при случаен инцидент взриви огромен склад с боеприпаси от съветско време... Разчистват място за нови боеприпаси, съвместими с производството в натовските държави... Всичко се пише на сметката на украинския данъкоплатец съответно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • слушах наскоро дебат по Македонската телевизия

  06 Окт 2017 10:01ч.

  огромна част от говора им е съвсем правилен литературен български език, с вмъкнати сръбски по звучене фрази... Много беше странно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и японците си бяха поискали Окинава

  06 Окт 2017 10:15ч.

  малко преди да ги сполети цунами-то от 11 март...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбрах,

  06 Окт 2017 10:21ч.

  'демократични избори' означава да бъде избран най-подходящия човек, независимо колко пъти е бил принуден да подаде оставка... Проекта NWO трябва да върви... The show must go on....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • югенд

  06 Окт 2017 11:33ч.

  ПРАВО НА ОТГОВОР! Професор Христов, уважение за ерудицията на учения, не престава да основава и обсновава тезите си с фалшиви, пропагандистки мисловни конструкти, маскирани с патологичната самоувереност на сектант и псевдо пророк. Това, което ни предлага професора не е наука, а проповядване и то крайно едноизмерно и избирателно. Основни симптоми, доказващи твърдения та ми са: тоталния дефицит на саморефлексия (1); липса на критична нагласа към политиката на Русия (2); както споменах едноизмерност и еднопосочност на тезите (3), главните, от които са: -Западът, САЩ и НАТО са бузкрупулни, човеконенавистни и агресивни страни и организации, следващи имперска стратегия на всяка цена. -Русия е тяхна жертва и всичко, което прави по света и у нас , естествен и морално оправдан подход за защита не само на своите интереси, но и на БЪЛГАРСКИТЕ! -Ние сме дребна и незначителна жертва на Запада, чието единствено спасение е изповядване на интересите на Русия-политически, верски и ако щеш панславянски. И така някои фалшиви постановки (но и откровени манипулации), които би следвало да отведат слушащия, или четящия до предварително предпоставени изводи: -САЩ и западът по нечестен начин са разпаднали СССР, Югославия и т.н., с което са нанесли огромни вреди, вкючително и с цената на много човешки животи и провалени съдби. Разбирай ТЕ СА ВИНОВНИ, неморални, нечестни чудовища. Истината - СССР и Югославия са изкуствени образувания, които се разпаднаха с падането на тоталитарните режими, които ги управляваха. Специално за СССР - системата показа своята не-жизнеспособност в конкуренция с капиталистическата система - сори! -ЕС искат да демонтират националната държава - ще ви отнемат последното, което ви е останало-българщината, езика, вярата, традициите. Чувствайте се ЗАПЛАШЕНИ ОТ ЕС. Те са неоколониализмът от бъдещето. Истината-за да оцелее ЕС и да остане конкурентен в геополитически план, трябва да премине от съюз на суверенни държави във федерация. САЩ и Швейцария са федерации, както и самата Русия. Федерацията позволява отделните народи/етноси да съхранят традиционния си бит и култура, стига наистина да го искат. -Турция и политиката на ислямизация изглеждат все по-поносими за професора с оглед на отдалечаването на Турция от Европа, САЩ и НАТО и сближаването и с Русия. Къде е българският национален интерес в този контекст? -Западът цели война с Русия през украинския конфликт. Ето това вече е връх в професорските интерпретации и откровено ме забавлява със своята нелепост. Нека само преговорим кой беше по-агресивната страна в конфликта - аз твърдя, че беше Русия, която многократно нарушаваше всякакви споразумения и договори, чиито послушници свалиха граждански самолет с огромен брой жертви и които, естествено не на последно място, анексираха Крим (мирна, зелена, но все пак агресия). -Кюрдистан. Тук съм съгласен, че политическата еманципация на Кюрдистан ще продължава да проворика нестабилност, дано не нещо повече, но професорът удобно премълчава сериозното противоречие между Русия и Турция тук. Защото обедняваща Русия се нуждае да препродава кюрдския петрол и е една от малкото, които не се обявиха срещу скорошния референдум за независим Кюрдистан (от Ирак), докато турците смятат, както добре знаем, кюрдите за терористи и от две години водят истинска война срещу турските кюрди в собствения си югоизток. -И последно - изтласкването на руското влияние на Балканите. Да, тече, но не от вчера, а от много отдавна. Големият въпрос е, че това руско виляние осезаемо се засилва не само на Балканите, но и в Полша, Унгария. Ние, естествено, сме най-големите агенти на Русия в ЕС. И премиер и президент играят картата със спирането на санкциите срещу Русия, от които ние реално не губим, както се опитват да ни манипулират. Защо? Защото икономиката ни е силно обвързана с ЕС и Русия не е толкова значим външнотърговски партньор. Путин купува цялото си влияние с пари. Тези пари скоро ще свършат и до няколко години всички националистически и антиевропейски политически формации ще минат в отстъпление, освен ако не настъпят значителни политически или други катаклизми. И последно то мен. За да успее проектът ЕС (без да твърдя, че членството ни и цялата идея за обединена Европа е безпроблемна), ние трябва да заемем своето място в общото семейство. Играейки играта на Русия ние влошаваме ситуацията по два начина: 1. Губим уважението на партньорите си, което автоматично означава и по-малко влияние при взимането на общи решения, и крайно следствие-ограничени ресурси при остояването на националните ни интереси. 2. Буквално отклоняваме вниманието на европейските институции от важните въпроси (бъдещето на ЕС), включвайки теми (Русия, санкции и т.н), които не обединяват, а още по-отчетливо очертават разединителните линии между страните-членки. 3. Да, в Германия също има известна реставрация на руското влияние през Северен поток 2 и противопоставянето на новите санцкии от САЩ спрямо Русия, и това също е не по-малко притеснително, както и продължава да стои сериозният въпрос, доколко Северен поток 2 е в интерес на Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • hristov

  06 Окт 2017 12:03ч.

  Следва да се чете повече и по-задълбочено и да се плямпа по-малко. На вниманието на югенд http://pogled.info/svetoven/sssr-ruhna-v-hoda-na-spetsialnite-operatsii-na-savetskiya-elit-a-ne-vav-voina-sas-sasht.89829

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Син Пролетарски

  06 Окт 2017 14:16ч.

  Цялата работа на такива като професора е да обявява определени последици от капитализма едва ли не като причина заобикаляйки това което ги създава в действителност - самия капитализъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В. Николова

  06 Окт 2017 14:44ч.

  observer на 06.10.2017 в 09:31 Ако бяхме в една държава, македонците щяха да си останат такива, като шопите, родопчаните, тракийците, северняците. И щяха да се осъзнават и като българи. Езиковите и културни отлики на шопите и родопчаните в миналото са били дори по-големи отколкото при македонците. А това, че днешните жители на Македония се осъзнават като отделна нация е резултат от историята им. Като австрийци и германци, французи и валонци, а и много други. . Да, топло, топло ..близо си до истината . Нашата история -не вашата .Нашата е Илинден , Гоце ...различна е от вашата ..3 март и съединението . Вчера на 5 . 10 беше нашето освобождение . 105 г чествахме ...Има observer една великолепна статия "За македонските рани, или защо ни мразят македонците" Там се дават отговори защо нашия свят не е вашия .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шива

  06 Окт 2017 18:59ч.

  В. Николова , " Луно ,луно ,земльо македанска ,па ли ке те делиме со бугарите" ,рекло ено маке ог Драс маала. За ,което яло жесток лобут от махленците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дълъг пост и тоалетна хартия са сътворени само с една цел.

  09 Окт 2017 11:32ч.

  Български комитет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи