Проф. Герджиков: С нотариално заверен отказ до Канада не е нарушена Конституцията

 Проф. Герджиков: С нотариално заверен отказ до Канада не е нарушена Конституцията
Отношението между два субекта на българското право не може да зависи от трета страна - дали и кога ще отпише гражданина от канадско гражданство. Ако тя не отписва, ние сме в състояние на васалност. Кирил Петков не е нарушил Конституцията, ако го е направил в писмена форма с нотариална заверка на подписа адресирано до Канада. Това заяви проф. Огнян Герджиков пред Bulgaria ON AIR.

 

Той е на мнение, че Конституционният съд се бави с решението по казуса, тъй като вероятно има вътрешни разногласия.

"Не мога да си представя президентът Радев да знае, че нещо не е редно и да го направи", добави бившият служебен премиер.

Проф. Герджиков не очаква ожесточена битка по време на предизборната кампания за два вота на 14 ноември. Очаква нормална политическа битка в рамките на правилата.

Той определи като свеж полъх появата "Продължаваме промяната" и посочи, че партиите, които не съставиха кабинет след изборите през април и юли, са били скъсани на парламентарния изпит.

"В президентската битка има две основни и достойни фигури - президентът Радев и Анастас Герджиков. Вероятно ще отидат на балотаж", посочи проф. Огнян Герджиков, който не очаква кандидатурата на Мустафа Карадайъ да повлия особено на вота.

Оптимист е за съставянето на кабинет след изборите на 14 ноември и има големи очаквания към "Продължаваме промяната". ГЕРБ щели да спечелят изборите, но никой нямало да иска да се коалира с тях.

"Станаха малко като прокажена партия и ще се премине към втората политическа сила "Продължаваме промяната". Много близо след тях ще бъде БСП, ще се представят по-добре от предходните избори", смята проф. Герджиков.

Според него от ИТН са показали неопитност и са допуснали груби политически грешки с недалновидни ходове. Той не ги вижда преди четвърто място след вота.

 

Коментари

  • OLD

    17 Окт 2021 20:23ч.

    Срамна част, от гилдията, е този човек. Поет "достоен" , преподавател вероятно достоен, а най- вече недостоен като политик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсолютен наглец !

    17 Окт 2021 20:30ч.

    Срам, че това нещо се води "топ-юрист" и даже е било служебен премиер ! Кирчо е нарушил ЧЛЕН 311 от НК на Република България - извършил е престъпление ! Подписал е декларация с невярно съдържание, и това изобщо не зависи от "чужда държава" , това зависи само и единствено от него. Той с ясното съзнание че е канадски гражданин - подписва декларация че не е ! Престъпник .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славов

    17 Окт 2021 20:43ч.

    В ГРАО до 16 септември Киркорчо е канадски селянин. Огнедишащият топ юрист ще променя законите за един лъжец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нагаждач, а не юрист си ти Герджиков

    17 Окт 2021 20:46ч.

    Значи ако измамник, крадец, убиец, предател на българските интереси и т.н., съобщи "в писмена форма с нотариална заверка на подписа адресирано до" филанкишията, не е извършил престъпление?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ния

    17 Окт 2021 21:16ч.

    Това е истината жалки тролове , този път позицията на Герджиков е достойна Това е смисъла на нотариалната заверка, всичко друго са злобни импровизации, защото няма за какво друго да се захванете в очернянето на Петков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    17 Окт 2021 21:27ч.

    Това са глупости и др. Герджиков го знае много добре. Казусът е в сивата зона на правото и може да се интерпретира без последствия за професори, но не и за действащи съдии...иначе и Конституцията ще е врАта у пОле. Мчи тя анархята тогаз е пълна, бе другарю

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха ха

    17 Окт 2021 21:56ч.

    Като гледаш кой се явява защита на кирча тенекето и ти е ясно кой стои зад него ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мия

    17 Окт 2021 22:06ч.

    Ния, Ния, срамиш името, Ния!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво повече можеше да направи Петков

    17 Окт 2021 22:44ч.

    за да не бъде канадски гражданин? Подал е нужните документи за едно с паспорта си. Не може чужда институция да решава кога да отговори и чак от тогава той да има правата на единствено български гражданин. Няма как да признаем това право на чужда институция ако сме независима държава. Чуждата държава може според своите интереси да реши никога да не отговори, например за да го накаже че се отказва или че за нея е по-изгодно той да не може да бъде министър. Тогава какво правим тук в България? Ще им се молим ли? Друга опция нямаме, поне в нашата конституция няма нищо разписано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пуруфесуре, кво става, ако

    17 Окт 2021 23:00ч.

    канадската страна по редица причини (данъчни, нац. сигурност...) не прекрати гражданството на канадски гражданин, направил едностранно волеизявление, че се отказва от гражданство? Каквато страната, такива и професорите (по право).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво повече можеше да направи Петков ли?

    17 Окт 2021 23:06ч.

    Ами като е знаел вероятно от миналото ревльолуционно лято, че го пекат за министър, да подаде навреме документи в Канада и започне процедура, която нормално отнема 3 месеца. След три месеца по закон канадското правителство е задължено чрез м-ра на Citizenship and Immigration Canada да даде еднозначен положителен или отрицателен отговор на подателя на молбата. Самото конституционно изискване за бълг. гражданство предполага, че трябва да се представи доказателство, че кандидатът за министър/депутат не е и чужд гражданин, ако е бил такъв преди подаване на молбата. Такова доказателство може да издаде единствено другата страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво

    17 Окт 2021 23:25ч.

    на проф. Герджиков. С това той показва, че не сме колониална държава, та да чакаме Канадците да решават бг казус. Пък и как никой юрист не цитира Закона за българското гражданство. Успех на изборите на младите и кадърни българи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всяки човек и всяка страна решава за себе си, няма как да бъде другояче

    17 Окт 2021 23:37ч.

    С нищо не може да бъде задължена Канада към нашите процедури, нито ние към нейните. Ако не ви харесва, то остава да променим конституцията и да впишем че сме с намален суверенитет по отношение на правата на нашите граждани, които са все още и чужди граждани. Искате ли го? Всъщност това е смисълът на чаканото доказателство от чуждата страна, едва след получаването на което да имаме право да признаем някого че е само наш гражданин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванова

    17 Окт 2021 23:48ч.

    Ако е направил това, което посочва г-н Герджиков, няма нарушение и декларацията е правилно подадена. Дори на някои да не се харесва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пуруфесуре, кво става, ако на 17.10.2021 в 23:00

    18 Окт 2021 0:11ч.

    Едното няма нищо общо с другото. Канада може да предяви същите претенции и към неканадски гражданин, както и ние към кореспондент с чуждо гражданство,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    18 Окт 2021 0:19ч.

    това момче, Кирето, е такъв престъпник...благодарение на него с КТБ завлякоха няколко милиарда, ТулупЪ пак благодарение на него си напълни чекмеджето, корупцията в БГ, благодарение на Кирето, обезсмисля честната конкуренция и новото поколение си знае много добре, че то с труд и знание не се богатее, Кирето и там има пръст, и т.н. все негативи поради канадското гражданство на Кирето...ама чакай, май Кирето няма нищо общо с тези неща, а точно негодяите, които необезпокоявано присвояват бизнеси, източват банка и пълнят чекмеджета сега най-много рИвът на висок глас заради канадското гражданство, скубят си косите и си късат потниците от мъка...и най-вече от страха, че някой може да ги конкурира и да ги измести от властта и даже с това да се посочи пътя към кауша на някои. Зорлем Кирето го правят мъченик, а ефектът може да е обратен и току виж имигрантите са се мобилизирали и гласуват само за него;-) На запад няма такива ограничения за двойното гражданство, как пък там не се плашат заради двойното гражданство и ограничават кандидатите, а 1,5-2 млн българи зад граница са изолирани, за да не се наруши рахатлъка на т.н. "елит". Процедурата по официалния отказ от страна на Канада не е за да влияе на управлението и изборите в БГ, а за да го проверят дали не дължи нещо, защото ако дължи 500 долара на канадска институция няма да го търсят с Интерпол за да си плати. Олеле, ама той е нарушил конституцията-тогава не се колебайте, гласувайте за ТулупЪ, който не е нарушил нито конституцията, нито Наказателния Кодекс и съвсем честно пълни чекмеджета, заплашва да изгори този и онзи, псува като каруцар и много се разбира с простите като него, и затова БГ е първа по бедност и по всички негативи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 00:11 !?!?

    18 Окт 2021 0:31ч.

    Ами щом Канада не отнеме едно гражданство на нейн гражданин, той си остава нейн гражданин. Capisci? В казуса на Петков, той наистина трябваше да изчака да получи одобрение/удовлетворение на молбата си за отказ. Щото ако не получи, de jure си остава канадски гражданин и според конституцията на РБ не покрива изискванията да бъде бълг. министър. Въобще до получаването на отговора/сертифицата на м-ра на Canadian Citizenship and Immigration Canada, той е de jure канадски гражданин. Герджиков????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За инфо на професора мазник, домогващ се до сребърник в конкретния случай

    18 Окт 2021 0:34ч.

    И които вървяха отпред, и които Го съпровождаха, възклицаваха и казваха: осана, благословен Идещият в име Господне! НООООО …. те крещяха: разпни Го, разпни! Тъй ще бъде и волята Божия за агнеца - кирчо канадийски, за когото народът ще плати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • проф.Огнян Герджиков - защо ГРАО не е вписала промяната на база ЛИЧНАТА воля на К.Петков?!?!

    18 Окт 2021 0:45ч.

    Ми хубаво - щом волеизявяващата декларация от сорта: ..... "че аз Кирил Петков се отказвам от канадското гражданство" ................... не е в нарушение на върховния Закон на държавата Конституцията - защо от 21 април до 11 май, когато въпросното лице стана служебен министър, .... т.е. защо за тези около 3 седмици 20 дни, .... българската ДЪРЖАВНА служба Гражданска Регистрация и Административно Обслужване на населението ГРАО - не отрази ПРОМЯНАТА в гражданството на Петков?! ........................... Затова питаме ............... ехоооооооо ....... защо ГРАО не е вписала и до момента, че Кирил Петков е само български гражданин на....... база ЛИЧНАТА му ДЕКЛАРАЦИЯ за отказ от ЧУЖДО гражданство .... (нека да е и нотариално заверена, както иска Огнян Герджиков)?! !!!! ................. Въпросът е към преподавателят по право, дългогодишният юрист, защинтик на върховенството на закона проф.Огнян Герджиков, но и към всички фенове на Кирил Петков, ................. защо ГРАО не е вписала ЖЕЛАНИЕТО на Кирил Петков да не е канадски гражданин САМО по .... "чувството му за българска принадлежност"?!?!? .....................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    18 Окт 2021 0:54ч.

    С цялата си компетентност, нека предложи хора с двойно гражданство да нямат право да гласуват в България. Лицемурник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Желев Желязко- Какво повече можеше да направи Петков

    18 Окт 2021 0:58ч.

    Да се застреля.Мисля даже ,че ако си поиграем с пощенски писма ,назначения и отписване и вписване в регистри ако се е застрелял в точния момент може да е бил министър,да не е канадски гражданин и закона да е спазен.Е предпочел е да живее.Членът по наказателния кодекс е доста разтеглив и леко ще опре у кирчо.Обаче съответния параграв от конституцията е доста тежък и ако КС не е мекотело като Герджиков ще размаже с него Радев.Ще остане леке върху държавата,но да сме внимавали.Цецка беше по доброто решение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирил Петков НАД конституцията, в името на какво?!

    18 Окт 2021 1:11ч.

    С какво Кирил Петков е толкова ценен, че да се поставя НАД конституцията, НАД народа и държавата, НАД България, кажете проф.Огнян Герджиков?! И да се омърсявате всички с най-невероятни тълкувания и да клатите държавата в името на Кирил Петков? ..... Айде холан! Свършиха се българите в България, сал един Кирил Петков в наличност! Възмутителна арогантност в името на какъв залог?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Желев Желязко

    18 Окт 2021 1:16ч.

    Аргументите на Герджиков са толкова не състоятелни,че е под достойството ми да ги коментирам.И друг ''харвардски питумник'' имаше сходни проблеми. Мая Санду имаше румънско и молдовско гражданство когато я избораха за президент на Молдова.Но при нея беше само морален проблем.Нямаше законови и конституционни ограничения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отплата

    18 Окт 2021 2:49ч.

    Огнян Герджиков се отплаща на Румен Радев, като негов министър-председател в първото служебно правителство на Радев през 2017 г. За пет години в президентството Румен Радев, като султан, еднолично управлява България цяла година (сумарно). После някои противоконституционалисти реват, че президентът на България уж имал само представителни пълномощия и функции... Огнян Герджиков е и от кохортата на Симеон Кобурготски, от която не спират да се инфилтрират при Румен Радев, а Радев отвърна на царските любезности, като представи на Симеон жена си Деса в провокативно облекло за 80-годишния му юбилей. Спомням си и Соломончо как се качваше на гърба на О. Герджиков, да го язди в Народното събрание, когато Герджиков беше председател на НС...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съюз на Анти-Бандитските Сили

    18 Окт 2021 3:36ч.

    Понеже съучастниците на хард-варварските измамници и главатарите им започнаха да обработват общественото мнение, че Кирил Петков не бил виновен, щото Канада нямало как да не уважи отказа му от гражданство, че не трябвало да зависим от законодателството на чужди държави, поради което Кирчото не бил извършил брутални и нагли престъпления, се налага бързо за бъдат разконспирирани и неутрализирани . ІІ------- 1. Грешна и умишлено измамническа е тезата, че Канада , или която и да е било държава не може да не уважи отказ от гражданството й . ІІ------Може, може . Ако имаш неплатени данъци, ако не си отбил военната си служба , ако искаш да избегнеш наказателно преследване с оглед на гражданството ти на тази държава и безброй други причини . ІІ---- Също така , както се подава, по същия начин може да се оттегли и всяка една декларация . Така, че моля, без тези шмекерии в полза на един нагъл измамник ! ІІ---- 2. АМИ ИМЕННО, ЗА ДА НЕ ЗАВИСЯТ ОТНОШЕНИЯТА НИ В ДЪРЖАВАТА ОТ ЧУЖДО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, КОНСТИТУЦИЯТА НЕ ПОЗВОЛЯВА НА ЛИЦА С ЧУЖДО ГРАЖДАНСТВО ДА СТАВАТ МИНИСТРИ , ДЕПУТАТИ И СЪДИИ ! ІІ---- Нали ще е много смешно, ако Канада беше подгонила Кирчо да го вземе запас и да го прати в Афганистан, и да издаде заповед за ареста му, поради отклонение от военна служба, или неплащане на данъци или заради измами на канадци и на канадската държава и пр.. . На официалния сайт на Канада (на правителството й) също така пише, че може да се откажеш от отказването си !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подкрепям позицията на Герджиков.

    18 Окт 2021 7:01ч.

    Човекът се е отказал от второто си гражданство, а КОГА администраторите на другата държава ще благоволят да довършат тази процедура си е тяхна работа. Това, че Петков го е направил не не преди това,, по принцип, а по повод участието си в политическия живот в България, само доказва сериозността на желанието му да бъде част от ръководството на страната, и дори буди уважение, у мен... Ако нямаше сериозни намерения можеше да продължи да си живее по стария начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много конституционно съдия, малко индианец :)

    18 Окт 2021 7:32ч.

    Тук някои хора направо къртят с въпросите си.:) Подписваш нотариален акт пред нотариус. Кога ще го регистрират службите е все тая. През това време си платил сделката отдавна и само чакаш да си го вземеш. .............. Желев Желязко на 18.10.2021 в 01:16.......... Дай да ти чуя аргументите? Вече казаха, че нашата Конституция ако не е остаряла, то не е коректна за сегашната ситуация............ Али Луя на 18.10.2021 в 00:54 ......... А извън България да гласуват ли?.......... Хора, депутати могат да бъдат избираи от хора с двойно гражданство. Депутатите избират министри, нали така? Та..., къде е логиката, министър да не бъде човек с двойно гражданство? Стига сте плюли, ами гледайте, как турците си имат кандидат-президент и мислете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    18 Окт 2021 7:34ч.

    Да попитам: Когато друга държава дава гражданство, чака ли нашата да даде съгласие? Не отговаряйте! Въпросът е риторичен. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отказването

    18 Окт 2021 7:39ч.

    От гражданство не е нещо формално.Трябва време за да се направят проверки и да се установи че си изряден към държавата за чийто гражданин си се молил да станеш преди време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • chedomir

    18 Окт 2021 9:09ч.

    И с какво нотариално завереният отказ променя факта,че Петков е подписал документ с невярна към момента на назначаването си информация,че е само бъългарски гражданин? Юридически казусът може да се извърта по всякакъв начин,но в крайна сметка истината е една-е ли на 12 май 2021 Петков канадски гражданин или не? И какво налага тази неистова борба това момче на всяка цена да бъде вкарано в политиката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я, стига

    18 Окт 2021 9:21ч.

    Кой е постановил, че "Отношението между два субекта на българското право не може да зависи от трета страна"? Ако това би било верно, щеше ли да има тристранни договори въобще? Ако това е верно, защо е част от Конституцията не само на България, но и на други страни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    18 Окт 2021 9:28ч.

    Казусът е много елементарен, но много от феновете на Кирчо и Кокорчо или платени от тях интернет тролове носят от девет кладенеца вода, за да се изплюят и на Конституция, и на "върховенството на закона", за което много кряскат по студиа и площади. Жалко, че и /уж/ мастити професори като Герджиков си плюят на достойнството /ако го имат/ и с правни каламбури защитават незащитимото. Но неговото е разбираемо - човек на Соломон Паси и Радев, беше и служебен премиер на последния. От правна гледна точка нашата Конституция е ясна - не може лице с двойно гражданство за министър. Ясна е и канадската процедура за отказ от тяхното гражданство - заявление, съответните действия и проверки на канадските власти и крайния акт - сертификат, с който Канада удостоверява отказа. Глупостите, че изчакването на такъв акт ни поставяло във васална зависимост от Канада са пълни глупости. Първо, политическа ние отдавна сме във васална зависимост и от Канада, която ни е окупирала златото за жълти стотинки, и от САЩ, и от ЕС, от западните колонизатори. Единствено Конституцията ги спъва да ни наложат и робската зависимост към истанбулски конвенции, джендъризми, биомедицински експерименти и окончателното заличаване на народа ни. Второ, не България юридически, а Кирчо се е поставил във "васална" зависимост спрямо Канада, приемайки нейното гражданство или по-скоро поданство, защото тази държава е юридически подчинена на Британия и кралица Елизабет дъ секънд. Избраното от него двойно гражданство си носи ползите и правата, но и негативи и задължения, както в настоящия случай. И като е мераклия да прави политика в България трябваше отдавна да е премахнал двойното си гражданство. Той самият е наясно, че отказът е цяла процедура и го заявява ясно в декларацията си, има я качена на сайта на КС. Пак там и заявява мотива си за отказ от канадското поданство - имало голяма вероятност да става министър. Тоест, не "България в сърцето", не носталгия към Родината, не някакви алтруистични чувства, а единствено високият властови пост е примамката за Кирчо да зареже "канадстването" си. Доста странна е шизофренията на ревящите за "върховенство на закона" да нихилират самия закон и да оправдават нарушаването му за конкретно лице. По същия начиин припяваха и на ранния Боко, който ревеше по студиа и паланки, че "аз ги хващам, съдът ги пуска".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До "подкрепящият Герджиков" в 07:01 - ами какво чака ГРАО за да ИЗТРИЕ канадското гражданство на Кирил Петков?!

    18 Окт 2021 9:29ч.

    Защо вече 6 МЕСЕЦА АДМИНИСТРАЦИЯТА на българската държава не е отразила ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕТО на Кирил Петков на база на "декларацията за отказ от чуждото гражданство"?!?!? ..... ехоо .... Какво чака ГРАО за да ИЗТРИЕ канадското гражданство на Кирил Петков?! .............................. "Видно от Национална база данни "Население", поддържана от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, г-н Кирил Петков Петков, в графа "Гражданство" за него е вписано БЪЛГАРСКО и КАНАДСКО гражданство". ...... Това заявява на 14.09. 2021 г. правосъдният министър проф. Янаки Стоилов в становището си по председателя на конституцоннония съд проф. Борис Велчев, във връзка с дело номер 18/2021 ..... " ................... ЦИК от 7.10.21 Г. .............. "ЦИК процедира по един и същи начин с всички кандидати, извършва се проверка дали отговарят на изискванията на Изборния кодекс (!) и респективно на Конституцията и АКО НЕ отговарят на изискванията, ако в следствие от проверката се установи, че имат и друго, освен българско гражданство, биват заличени такива кандидати от листите.................. Но дали Кирил Петков има и друго гражданство, освен българско, ще установим тогава, когато бъде регистрирана листата и той бъде кандидат в тази листа, ще извършим проверката". Това каза заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева в отговор на журналистически въпрос как комисията ще процедира с двойното гражданство на Кирил Петков." .... Върховенството на правото какво е?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защо

    18 Окт 2021 10:08ч.

    Защо професор Герджиков отнема единствената хапка на захапалите Кирил Петков. Сега трябва пак да търсят под вола теле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Flick

    18 Окт 2021 10:09ч.

    Въпросът е юридически и КС ще се произнесе по него. А иначе е част от кампанията да се окаля човек, от когото статуквото се страхува. Е, то статуквото по принцип така си работи - като се набляга на негативното. И защото трудно могат да се гордеят с позитивното, сторено от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • chedomir

    18 Окт 2021 10:13ч.

    С лакомията и неистовата си борба да се докопат на всяка цена до властта и европейските пари,двата клана на посткомунистическата олигархия са на път да угробят държавата.Впечатляващ е начинът ,по който и едните,и другите опитват да оправдаят унищожителните си за българската държавност действия,криейки се зад гърба на отвъдокеанския хегемон. Силно се съмнявам, че американците се ориентират в тукашната провинциална комунистическо-ориенталска баталия.По-скоро следват праволинейно интересите си в региона,а нашенските хубавци са им събрали очите с меркантилността и продажността си. Та в този ред на мисли едва ли в амбасадата осъзнават до каква степен се е компрометирало в очите на българите тяхното протеже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Атанасов

    18 Окт 2021 10:14ч.

    Където е силата (парите), там е и правото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    18 Окт 2021 10:19ч.

    Какво очаквате от човека, който президента преди четири години направи служебен премиер?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо Кух

    18 Окт 2021 10:40ч.

    Кажи му политик и не го обиждай повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    18 Окт 2021 11:06ч.

    Само да напомня: 1) Ключова дума в становището на проф.Герджиков е "ноториално заверен", с което се доказва истиността на деянието на К.Петков - отказ от канадски гражданство; 2) Преди време Делян Добрев се отказа да бъде депутат. Опозицията искаше гласуване на отказа от НС съгласно правилника. Юридическото лоби каза че индивидуалния акт на ДД е водещ. 3) Т.н. "Административната тежест" и особено бавенето на преписки от администрацията е обичайна неолиберална дъвка, гарнирана настоятелно с искането за "малчаливото съгласие" - до месец не си се произнесъл, значи си казал "да"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йори

    18 Окт 2021 11:10ч.

    Огнян Герджиков винаги досега е отклонявал въпроси, свързани с конституцията с обяснението, че е специалист в друга област. Според тезата му излиза, че едностранен акт като подаване на молба за отказ от гражданство следва да е задължаващ за чужди държавни органи, които само като видят нотариалната заверка на подписа на молителя и приложения му паспорт, ще решата автоматично, че охранителното производство, каквото е нотариалното, за тях има сила на пресъдено нещо, въпреки правилата в собственото им законодателство. За такива тълкувания преди години на изпита по международно частно право се пишеха двойки. Адвокат Екимджиев е отишъл още по-напред в неолибералната правна мъгла, като поставя под съмнение необходимостта от Конституционния съд. Под сурдинка му приглася и Ива Митева с предупреждението, че Европейският съд по правата на човека ще осъди България. Ами, свиквайте. Има светлина в тунела, но тя е от идващия насреща със страшна скорост влак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Том Сойер

    18 Окт 2021 11:57ч.

    Дачков, с какво те купи Буци, кажи си бе!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Том Сойере в 11:57 ... с ЛЪЖА не се постига нищо, момче!

    18 Окт 2021 12:14ч.

    с ЛЪЖА не се постига нищо в бъдещето! Лъжата ДЕФОРМИРА и разума и тялото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Йори в 11:10 - точно така!

    18 Окт 2021 12:24ч.

    Така е, но по времето на Огнян Герджиков като Председател на Народното събрание 2001-2005 при управлението на царя-премиер НДСВ - промени член в Конституцията БЕЗ Велико народно събрание за да се продава българската земеделска земя на ЧУЖДИ държави извън Европейския съюз. ............. Конституционния съд гледа делото - имаше и съдии с особено мнение, но разрешиха продажбата на българска земя!!!! ........... Имената им се пазят в българската история като родолюбци ли?! ......... Втория път - промениха закона така, щото да се продаде БТК Българската Телекомуникационна компания, понеже беше в ЗАБРАНИТЕЛНИЯ списък като обект със СТРАТЕГИЧЕСКО значение за националната сигурност и главния прокурор Никола Филчев защити държавата! .... Обаче промениха Закона?!?! и БТК да не е собственост на българската държава, а на частни лица, защо! .... И днес нали виждаме какво става - частните телекомуникационисти - могат да пускат и да свалят "шалтера на комуникациите", както им диктува личния интерес, какъв народ, каква държава! ........ Плюс продажбата на другата СТРАТЕГИЧЕСКА инфраструктура ЕРП-тата електрическите стълбове и жиците сторени от българския народ на ЧУЖДИ държави. .............. Тези българи ще останат в българската история като родолюбци ли?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво повече можеше да направи Петков на 17.10.2021 в 22:44 за да не бъде канадски гражданин?

    18 Окт 2021 12:49ч.

    Ами просто ДА НЕ СТАВА МИНИСТЪР ! Да не би от това да е зависел живота му ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    18 Окт 2021 12:52ч.

    ИДИОТ с малко име Проф. Най-голямата простащина, която някой може да измисли. Отказ не е равносилно на прекратяване на гражданство. Обидно ми е, че съм българин, след като професорите в България са такива простаци. И поради тази обида, с която не мога повече да живея, искам да се откажа от българско гражданство, направих справка и се оказва, че е много трудно. Дали ако отида при нотариус който да завери заявлението ми за отказ от българско гражданство, ще е достатъчно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човекът се е отказал от второто си гражданство, а КОГА администраторите на другата държава ще благоволят да довършат тази процедура си е тяхна работа.

    18 Окт 2021 13:02ч.

    Това което демонстрирате е форма на умствена недостатъчност. Не е важно какво декларира като желание Киро. Важното е че към момента на подписване на декларацията той има 2 (две) гражданства ! Той подписва ДЕКЛАРАЦИЯ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ ! Т.е. извършва престъпление по чл.311 от Наказателния ! Тука Конституцията и нейното "тълкуване" нямат никаква работа, нито пък действията на Канадската страна ! Казусът е прост като фасул - е ли бил Киро при попълването и подписването на декларацията с канадско гражданство ? ДА !!! Извършил ли е документно престъпление по чл.311? ОЧЕИЗВАДНО !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До с ЛЪЖА не се постига нищо, момче!

    18 Окт 2021 13:05ч.

    Зашо бре, момче, Буци всяка минута лъже и маже, ама изкара 12 години :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Декларацията изразява фактическото положение при подалия

    18 Окт 2021 14:35ч.

    декларацията, не при други хора или институции, щом се подписва от него и в декларацията не се изисква подпис или заверки и от други. Например при сделка за имот, ако си изпълнил всички изискуеми от своя страна действия като плащане, документи и изповядване пред нотариус, можеш да декларираш че не владееш този имот, макар регистрацията на сделката от институциите да не е приключила и там да се водиш че го притежаваш. Преди две години се срина Агенцията по вписванията и сума сделки се сключиха без нея, това не ги прави незаконни нито пък декларациите вследствие от тях наказуеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До "човекът се е отказал от второто си гражданство ...." в 13:02

    18 Окт 2021 15:26ч.

    Сънароднико, ако Кирил Петков НЕ е нарушил ВЪРХОВНИЯ закон на държавата - Конституцията, .... значи няма нарушение и по отношение на "Декларацията по чл.311 от НК.... ", както пишете! ......... Въпросът е, ако няма нарушение на Конституцията - ЗАЩО не се издаде ДОКУМЕНТ или може би УКАЗ .... за пред ГРАО, за да изтрие "канадското гражданство" на К.Петков?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • stevo

    18 Окт 2021 15:34ч.

    Народът вярно е казал, че никога не е късно да станеш за резил. Досега имах уважение към проф. Огнян Герджиков, но когато на черното се казва бяло, човек бързо губи репутацията си. Само се чудя заради какво, такива утвърдени юристи като него са готови да пожертват името си, за да спасят един нашенски Остап Бендер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оо небеса,

    18 Окт 2021 16:08ч.

    Колко пот и сълзи по клавиатурите!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    18 Окт 2021 16:47ч.

    Текстът в Конституцията има някаква цел, нали така, не е за украса там, и каква може да е тя освен да предпази държавата от президент, министър, депутат и за когото там още се изисква, който е надробил някаква каша в качеството му на гражданин на друга държава. Затова е важен не неговият нотариално заверен отказ, а писмено потвърждение от съответната държава. То изпълнява ролята на своеобразно „свидетелство за съдимост“ от тази държава - както едно време се изискваше такова у нас дори за най-обикновено започване на работа, сега не знам как е. Освен суверенитет, за който лицемерно са се сетили козяшките умнокрасавци и са заплакали с крокодилски сълзи, има и отношения на взаимо зачитане и признаване на юридически и др. становища между държавите, затова и във формуляра се пита за причината за отказ - и наш Кирчо си е писал, защото ще ставам министър. Предполага се, че ако има обстоятелства, които са несъвместими с посочената причина, чуждата държава ще уведоми нашата за тях. Така мисля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ала-бала

    18 Окт 2021 17:13ч.

    Значи, изрично пише, че човек с двойно гражданство не може да става министър. Това не подлежи на тълкуване. Просто този не става и се търси друг. Герджиков се прави на малоумен, щото иска топло местенце някъде. Министър на правосъдието, може би?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи,

    18 Окт 2021 19:01ч.

    Относно твърдението, че на 21 април Кирил е нарушил чл. 311 от НК. Буквално цитирам текста му: "Длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използуван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с..." 1. На тази дата Кирил не е бил "длъжностно лице". 2. На тази дата Кирил не е бил "в кръга на службата си" държавен служител, не е съставял официален документ. 3. Канадското си гражданство (поданство) Кирил е придобил по рождение, т.е. никой не го е питал иска ли го (не се е молил никому за него). 4. В обсъжданата Декларация датирана от 10.05.2021г. преди да е станал дръжностно лице - министър, Кирил е записал: "1. Български гражданин съм и нямам друго гражданство; 2. Отговарям на условията за избиране на народни представители, предвидени в чл. 65 от Конституцията на Република България. " Това са фактите. Другото са празни приказки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съюз на Анти-Бандитските Сили

    18 Окт 2021 19:13ч.

    До значи : Чл. 313. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева. (2) (Нова - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Когато деянието по ал. 1 е извършено с цел да се избегне заплащане на дължими данъци, наказанието е лишаване от свобода до три години или глоба до хиляда лева. (3) (Предишна ал. 2 - изм., ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който потвърди неистина или затаи истина в частен документ или съобщение, изпратено по електронен път, в които по изрична разпоредба на закон, указ или постановление на Министерския съвет е специално задължен да удостовери истината, и употреби този документ като доказателство за невярно удостоверените обстоятелства или изявления. (4) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който във връзка с публично предлагане на ценни книги в проспект или обзор за икономическо състояние използва неистински благоприятстващи данни или премълчава неблагоприятни такива, които са от съществено значение при вземане на решение за придобиване на ценни книги, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съюз на задунајските уфси с евразијски манталитет

    18 Окт 2021 21:22ч.

    до Съюз на Анти-Бандитските Сили-и като ги има тези членове зашто не осъдиха например Цацаров за далаверите с недв. имоти с цел неплаштане на данъци? Или Пецо Терасата? Или Цвъ-Цвъ? Или Тулупъ за разните Мата Хари, които клатјат стабилността на БГ? Или за “ Ало, Ванјо“? Или за КОнфликт на интереси при Владко Горанов и лъжливите му изјавленија за апартамента, в којто живеел без да плашта наем(за да не плашта данъци собственика му)? Или за десетките такива други случаи, при които е лесно да се калкулира загубата на БГ??? В момента има случај с КИРИЛ ПЕТКОВ за тълкуване в КС(конституционен съд), а тој НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ГЛОБИ И С ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, ТОЈ СЕ ЗАНИМАВА С ТъЛКУВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЈАТА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Стоянов

    18 Окт 2021 21:28ч.

    Изключително правилно заключение.Блестящ проф. Герджиков.Прасетата кничат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Евгени Стоянов в 21:18 ...

    19 Окт 2021 10:36ч.

    "Прасетата кничат." .... Така ли бе, Евгени? ... А пък маймуните уокат - уоок, уоок, уоок и подскачат за блещукащи дрънкулки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи