Проф. Герджиков: Румен Радев трябва да понесе отговорност за действията и бездействията си

Проф. Герджиков: Румен Радев трябва да понесе отговорност за действията и бездействията си
Мълчанието на Радев води до девалвация на доверието в закона и в президентската институция, заяви проф. Анастас Герджиков.

 

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков очаква Румен Радев да поеме своята отговорност затова, че е нарушил Конституцията на Република България с назначението на Кирил Петков за служебен министър. „Разбираемо е, че Румен Радев отказва да коментира решението на КС, но е недопустимо да мълчи по въпроса как ще понесе своята отговорност за нарушаването на Конституцията“, това заяви проф. Герджиков на среща със съмишленици в град Габрово.

 

„В чл. 103 от Конституцията ясно се казва, че Президентът носи отговорност за действията си, ако наруши върховния закон. Тази отговорност на държавният глава може да бъде потърсена от Народното събрание и то да поиска отстраняването му от поста. Ние в момента нямаме действащ Парламент и няма кой да следи и да бъде коректив на действията на служебното правителство и на Президента. Това обаче не означава, че Румен Радев е освободен от морална отговорност пред обществото“, заяви проф. Герджиков. „Президентът продължава да носи политическа и морална отговорност за своите действия. Той трябва да застане пред нацията и да понесе последствията от това, че е погазил закона“, категоричен е проф. Герджиков.

 

„Във всички демократични държави политиците се оттеглят от заеманите постове, когато са нарушили закона. Недопустимо е при доказано противоконституционно действие, държавният глава да се прави, че нищо не се е случило и да продължава предизборната си обиколка. „В случая имаме не просто политическа криза, а абсолютна девалвация на доверието и легитимността на президентската институция, поругаване на законността и демократичните ценности“, коментира проф. Анастас Герджиков.

 

Той посочи също, че върховенството на закона стои в основата на демократичното общество. Усещането за липса на справедливост в България може да бъде преодоляно само, когато законите се спазват и се прилагат еднакво за всеки от нас, независимо от заеманата длъжност. Ако допуснем, че има несъвършенства в Конституция, то трябва да инициираме законови промени, а не да я нарушаваме.

 

„Президентството трябва да се превърне в платформа за разговори между всички политически сили на тема върховенство на правото и съдебна реформа. Ще припомня, че конституционните промени изискват мнозинство от две трети в парламента. Това означава, че дори политическите сили, които са опоненти, би трябвало да постигнат базово съгласие по тях. Този разговор не може да се води нито от позицията на силата, нито с ултиматуми. Ако бъда избран, аз ще се ангажирам да поема ролята на медиатор между партиите и дори бих внесъл лично конституционните промени, около които са се обединили партиите. Това е най-добрият вариант за провеждане на съдебна реформа, защото ще гарантира надпартиен консенсус, приемственост и устойчивост“, допълни проф. Анастас Герджиков.

 

По време на посещението си в Интерактивния музей на индустрията в Габрово проф, Герджиков говори още за необходимостта от развитието на технологиите и иновациите чрез подкрепа за научните изследвания, за дигитализацията и за модернизацията на индустрията. Други теми бяха изграждането на тунел под Шипка като шанс за транспортна достъпност и икономическо развитие на област Габрово, както и продължаването на политиките за подобряване на водоснабдяването в региона.

 

 

Коментари

  • зелен чорап от НАТО

    28 Окт 2021 17:42ч.

    Чувството за отговорност и поемането на вината са присъщи за мъжете.За зелените чорапи всичко е маниакална жажда за власт. Но избирателите ще пратят Нарушителя на Конституцията някъде из НАТО. Иначе биха били двукраки крави и биволи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лично мнение

    28 Окт 2021 17:45ч.

    Герджиков вече се стреми към служебна победа. Някой му е подшушнал за чл. 103, ал. 1 от Конституцията /най-вероятно Близнашки/, обаче не му е казал, че ал, 2 изисква мнозинство от 2/3 от народните представители, за да започне процедура за отстраняване на държавния глава, а такова мнозинство в последните два парламента не можеше да се събере посмъртно, вероятно и в новото НС ще е така. Кофти идея е да правиш предизборна кампания като непрекъснато сочиш с пръст и оплюваш опонента си. Такова поведение показва безсилие и интелектуален дефицит, който на тази възраст ще се обостря, няма да се подобрява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    28 Окт 2021 17:45ч.

    А ти почтения и честен, кандидат на ОПГ ГЕРБ кога ще си понесеш наказанието за злоупотребите в СУ за 400 хиляди лева. Или така ти е удобно да говориш за другите, а за твоите злоупотреби кога ги платиш! Предлагам да ги платиш на тези избори с резултат под 15 процента!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    28 Окт 2021 17:46ч.

    А Вашият ментор г-н Герджиков? Кога? Или той е непогрешим........кажете какво мислите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Желев Желязко

    28 Окт 2021 17:51ч.

    Наивно е да се смята ,че Р.Радев вече може да бъде президент.Дори да бъде преизбран! Той ще бъде атакуван непрекъснато заради конституционното решение и не само.За да не случва Р.Радев ще трябва да се договори с ГЕРБ,ДПС,ДБ ,Възраждане,ВмрО. Не виждам как ще се договори с ДПС.Това означава че ДПС ще поиска импийчмънт.И ще излязат много компромитиращи неща за Р.Радев.И ще си отиде по трудния начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Желев Желязко

    28 Окт 2021 17:54ч.

    И аз мисля,че синергизира някъде из НАТО.Деса ще е доволна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руди

    28 Окт 2021 17:59ч.

    Гиди чаровнико, къде са ти рогцата? Анастаско, бихте ли посочили, кой точно закон е "погазил" Президентът? Как е "нарушил" върховния закон, а? Дрън-дрън! А тунелът под Шипка е мокър сън, несбъднатата мечта на Винету, дамар и половина, ама йок - не е лесен за направа и много по-трудно е да се надписва извършената работа. Ако го бяха направили като магистралите му, щеше да се окаже, че е по дължината на Балкана, а не напреко... Дигитализации, иновации и т.н. - браво, точно в габровския интерактивен музей им е мястото, щото другаде по територията индустрия не се наблюдава. Габрово също е идеалното място за закриване на кампанията на Анастаско, в Дома на хумора и сатирата, напр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да е ясно

    28 Окт 2021 18:13ч.

    В резултат на 12-годишното управление на ОПГ ГЕРБ загинаха хиляди български граждани. Това е пар екселанс убийство, за което вина носи едноличният главатар на групата, чийто кандидат за президент е Герджиков. Спомнете си за умрелите от глад и студ българи, за умрелите пред болниците, за умрелите, които нямат пари за лечение, за хилядите жертви на калпавите магистрали, за удавените от наводненията... Не забравяйте, не прощавайте и не повтаряйте грешката си да гласувате за убийци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предизборните изяви на

    28 Окт 2021 18:13ч.

    "мънкащия Герджиков, който е пълно копие на Плевнелиев” (по думите на Осман Октай) все по-категорично ме убеждават, че ако искаме най-после да се избавим от окупиралата ни мафия, нямаме друг вариант освен да изберем Радев. А акцията срещу Кирил Петков ще доведе, както смята Октай, до изборна победа на "Продължаваме промяната".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Flick

    28 Окт 2021 18:13ч.

    Ех, герджиков, защо не си стоя в СУ. Кой те излъга, че ставаш за президент? Толкова ли не можеш да си направиш реална самооценка? Май по-скоро вярваш на изказването на боса си за магарето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ана

    28 Окт 2021 18:23ч.

    до Желев Желязко на 28.10.2021 в 17:51 Наивно е да се мисли, че Радев не може да бъде повече президент само защото един от министрите в служебния му кабинет е подписал декларация с невярно съдържание, за което се носи наказателна отговорност. Наказателната отговорност е лична, т.е. Петков ще си я носи. Нито един закон, още по-малко Конституцията, задължава президентът да проверява истинността на декларирани от пълнолетни и вменяеми хора обстоятелства. Това го казва и КС в мотивите си. По никакъв начин Радев не е уязвим, респективно няма защо да влиза в каквито и да е компромисни уговорки със споменатите групировки /нарочно не казвам партии, защото не обичам евфемизмите/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Загубени документи

    28 Окт 2021 18:26ч.

    Кога стана калайджия, кога ти почернЕ г-за и на теб пък, Ентелегент? След една седмица чакам да се окажеш и репресиран - комунистите да са ти крили книгите. За 6 месеца един келеш с двойно гражданство е направил за страната повече, отколкото такива "нежни" като теб за 30 години. За съжаление много бързо ме отказа да гласувам за теб, твърде бързо влезе в тона на Чекмеджан, на Радефф му трябваха цели 3 години да докара махленския ви маниер. Следя кампанията внимателно, на всички ви остава още съвсем малко да потънете в собствените си нечистотии, а след това - иншаллах - и в историческа забрава. На страницата ти в Уикипедия ще пише, че си бил кандидат-президент в една кампания, в която не си дал дума на кандидат-вицето си, която се предполага, че бидейки PR поне знае какво и как да говори. Уви - такова петно лепна на СУ, че репутацията му едва ли скоро ще се оправи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    28 Окт 2021 18:34ч.

    никаква отговорност няма да поема сега трябва да си набележи задачите за 2 мандат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    28 Окт 2021 18:57ч.

    "Мълчанието на Радев води до девалвация на доверието в закона" - каза чалгописецът-сламено човече на Барба Ганьос и неговите кюлчетата и пачки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Герджик!

    28 Окт 2021 19:07ч.

    А кой даде за ползване, напълно безплатно, огромно офис и лабораторно пространство в биологическия факултет на Киро и менотра му Денков? Защо се ощетява СУ, а в същото време в подареното пространство се извършва политическа дейност?????????????????????????? А КОЙ подарява друг парцел на СУ за създаване на голям китайски център за научен шпионаж? Пак далавера на Киро и Денков. Герджиков, КОЙ всъщност го управлява това СУ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само питам

    28 Окт 2021 19:20ч.

    Каква отговорност понесе Герджиков за наглото плагиатстване в Софийския университет. Такива безобразия в най-реномираното учебно заведение в България не е имало повече от 100 години. Трябваше на направят ректор това герберско изпражнение за да унищожи вековния му престиж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    28 Окт 2021 19:57ч.

    Г-н Герджиков, отговорност се носи пропорционално на нанесени вреди. Строго правило. Самото нарушаване, само по себе си, не е част от предмета на порицанието и осъждане за вреди от нарушението. Сега трябва да покажеше поне една реална вреда, разбра ли? Затова санкцията, от типа да се самосвали за да седна аз е глупава мисъл на неумен човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гергана

    28 Окт 2021 20:50ч.

    Стига сте го нападали Радев, излагате се. Това ли е кампанията ви?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анонимен

    28 Окт 2021 21:06ч.

    В мен вече е затвърдено основателно подозрение, че Герджиков макар и ваксиниран с/у Ковид19 е жертва на едновалентната ваксина. Пояснявам, всички податливи на северномакедонския синдром, задължително да ползват двувалентната ваксина. Субектът, който е повален от северномакедонския вирус страда от церебрални дефицити, които му пречат да види и осмисли и изложи разбираемо и убедително всичко, което кореспондира с идентичността. В дълбоката си същност идентичността герджикова не е нищо друго освен антирадевщина. Няма абсолютно нищо друго! Досущ като т.н. „идентитетот“, който поради липса на каквито и да е исторически основания, си е една простовата българоомраза. Дори и в тази си изява в Габрово, единствената допълнително докосната от Герджиков теза е някакво предполагаемо изменение на Конституцията с две трети мнозинство. Видимо е, че само една напълно неадекватна личност може да фантазира в тази плоскост в условията на актуалната българска политическа действителност. Какво остана?! Остана една гола антирадевщина! По отношение сагата с Кирил Петков. Лицемер си Герджиков! Другата хипотеза е, че си с къса или увредена памет, а то си е дори по-лошо! Доказано къса е паметта на двуликите и лицемерни герберчета! Интересно е, че официалните лица на Герб не прекаляват със задълбаване в "проблема Петков", защото много добре знаят, че са удобни за унищожителна критика. Как пък някой не се сети да подшушне на Герджика, че задълбаването в тази тема си е истински автогол за Герб. А-аа, аз бях забравих, Герджика не е от Герб, той е независим :))) Дълбоко в себе си герберите съзнават, че са една изключително мръсна и покварена корупционна мрежа. Едно не мога да схвана, как е възможно местните форумни деятелчета на Герб да са толкова късопаметни и злостни. Вие трябва да сте по-ниски от тревата и да не смеете да шукнете бе, безсрамници. Не защитавам Петков и Василев! Те като личности и задачите, с които са изпратени в околобългарска орбита, ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ са прозрачни и безпределно ясни. Това не може да отмени истината! А истината беше, че някой подшушна на славчовците, които като невинни новобранци се хванаха и раздухаха "скандала" за Петков. БСП гузно премълчаха, а Герб подавайки пас на ИТН разчитаха на късата ни памет. Обаче, ние помним, господа! Аз питам: защо като хванаха Ю. Попов от служебното правителство на Герб - министър на околната среда, че е с двойно гражданство, не последва абсолютно нищо. Апропо, човекът си живееше в ГБ, призна си чистосърдечно и дори подаде молба "на ужким", че се отказва. Ама така я подаде, че ГБ не разбраха за това и той и досега също си живее там и продължава да си е британски гражданин. В онзи момент Герб се чувстваха все още толкова силни, че беше напълно достатъчно просто насмешливо да си мълчат и високомерно да подминават всички въпроси около скандала. А сега намериха 55 депутати, които подписаха искането до КС. Сър, на какво прилича това, сър?! Сър, това е най-обикновено гербаджийско лицемерие, сър! Това са фрази от процеса на подготовката на американските морски пехотинци - новобранци. Нали знаете, сержантът ги е строил и им прави психологически атаки, като задава символни примери от цялата човешка история. В случая ги обучава в примери на наглост и лицемерие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой

    28 Окт 2021 23:02ч.

    Много малко са му симпатизантите, и то само от общинската администрация...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БЕЗПРИСТРАСТЕН

    28 Окт 2021 23:04ч.

    Да приемем,че Радев е сбъркал.Той ще си понесе вината-изборите ще покажат.А кога Герджиков ще понесе вината си за хала на Софийския университет? Беше два мандата заместник-ректор на проф. Илчев и мандат и половина ректор.Университтетът нито стана по-чист,по-светъл, по-топъл, по-приветлив, нито аудиториите са обновени и модерни. Като влезеш прилича на захабена сграда.А стъклата на вратите-ужас. Дори когато минава през тях, за да пуши отпред не ги вижда. Надали друг ректор на университет от ранга на СУ в европейска държава да пуши пред вратата, че и да осиггури един найлонен покрив за пушачите-студенти. Няма да видите такова нещо. Той не може да оправи проблемите в един университет, а ще оправя държавата. Повтаря като папагал злобните коментари на герберите по адрес на Радев. Единствен той (трябва да сме обективни) вбеси ББ след като леля Цецка не успя.Тази загуба още тежи на ББ и затова е толкова злъчен и примитивен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • неблагодарник

    29 Окт 2021 0:56ч.

    Империята отвръща на удара! Бившият рeктoр нa Coфийcкия унивeрcитeт прoф. Ивaн Илчeв cпoнтaннo рeaгирa в cтудиoтo нa БНТ включвaнeтo в eфир oт връх Шипкa по повод на 3-ти Март нa прeдceдaтeля нa Нaрoднoтo cъбрaниe Цвeтa Кaрaянчeвa. Той изрича дословно по повод на Караянчева: “Боже Господи, какви нищожества просто стоят начело на българската държава!” Объркването в многобройните гербаджийски редици не трае дълго. По лично разпореждане на Патрона, което според мълвата е звучало приблизително така: Щом теА напреки волята ми не щат простата кърджалийска, Ша видат те! Ше ги карам с 200! Намерете ми нЕкой, който да мяза на изучен, да не ми връзва кусур като му река ПКП или ПКК, но да мрази Радеф, да е също толкова послушен и най-вече да е от Кърджали, щото неАм нерви сега да измислям ново прозвище! Е те така Империята отвърна на удара! Време е Люк и Йода отново да се намесят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    29 Окт 2021 1:57ч.

    Нашлякай му един чалга текст и е готов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българите останаха без мозък

    29 Окт 2021 13:24ч.

    Какво му харесвате на зеления чорап. Нито е умен, нито харизматичен. Прост военен-шофьор на самолет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи