Проф. Габровски е готов да приеме и друг мандат, ако първият му не успее. Избрал е министрите си сам

Проф. Габровски е готов да приеме и друг мандат, ако първият му не успее. Избрал е министрите си сам

Екипът е почти напълно готов и то с хора, които смятам, че до един са високи професионалисти с добри имена. Това каза кандидат-премиерът, излъчен от ГЕРБ-СДС, професор Николай Габровски в предаването "Панорама" по БНТ.

Възможно ли е съставянето на кабинет?

След приключването на кръга от срещи с парламентарните групи кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател обясни, че неговата задача е била да осъществи гражданска инициатива, показвайки че в обществото има хора, които се интересуват от това, което се случва, и са силно обезпокоени, но все пак са готови да направят крачка за решаването на проблемите.

"Много съм доволен от проведените консултации с "Демократична България", "БСП за България", ДПС и "Български възход". Въпреки всичко, хората дойдоха на срещата. Това означава, че има отворена врата за диалог", обясни той.

Проф. Габровски изрази надежда, че когато стане ясно кои лица ще участват в бъдещия кабинет и когато се осъзнае, че действа принципът за професионализъм и присъствие на имена, отдалечени от партийното говорене, ще надделее разумът и първият мандат ще се реализира.

Въпреки че изрази становище, че ще има по-голяма вероятност да се реализира първият мандат, отколкото следващите, Габровски не отхвърли възможността да се съгласи да бъде предложен за кандидат-премиер за третия мандат от друга политическа сила, но при условие, че се спазват същите принципи - пълна свобода за избор на екип, отдалечен от партийни централи и партийни оцветки.

По негови думи едноличният избор на всички министри е бил първоначалното му условие и този избор не е консултиран с Бойко Борисов.

"Никога, никога не бих се съгласил на нещо друго", категоричен е той.

Политическата криза и проблемите

Според професор Николай Габровски България е в беда и проблемите в страната са твърде много - усвояването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, набавянето на средства по европейски програми за периода 2021-2027 година, влизането в еврозоната, присъединяването към шенгенското пространство.

В ситуация на повтаряемост на изборния цикъл, по думи на кандидат-премиера, се повтаря една и съща грешка и е наивно да се очакват различни резултати. Габровски твърди, че днес отново сме в навечерието на нови извънредни парламентарни избори, които вероятно ще доведат до още избори. Преодоляването на този проблем е необходимо и трябва да се търси различен подход, смята още той.

"Когато се случи някаква беда или инцидент, има хора, които стоят отстрани и гледат, има и такива, които се опитват да окажат помощ. В този случай прецених, че може би е редно да направя тази крачка - да изляза от зоната си на комфорт и своето русло и да се опитам да променя малко хода на тези събития", подчерта още Габровски.

Кой е виновен: Каква е болестта на българската политика?

"Със сигурност няма невинност в тази ситуация. Една от основните причини е липсата на диалог", уточни кандидат-премиерът по повод причината за политическата криза у нас.

По думите му политическата ситуация у нас напомня на уличен бой с размяната на остри реплики и "удари под кръста". Никой не мисли за друго освен победа, смята Габровски. Той заяви, че е време ескалиращата конфронтация да бъде прекъсната.

 

 

Коментари

  • рукола Z

    09 Дек 2022 22:52ч.

    Боже, пълна скръб! ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бе

    09 Дек 2022 23:35ч.

    Готов ли си да си смениш пола за да станеш премиер, а? Май си готов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скоро професор не е суспендирал конституцията у нас

    10 Дек 2022 2:35ч.

    Наближава вековен юбилей

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    10 Дек 2022 3:07ч.

    Твърде амбициозен за да бъде добър човек, а добрия доктор е преди всичко човек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Amazonit

    10 Дек 2022 8:45ч.

    Самолюбие, властолюбие, човеконенавист - основни "качества" на масоните. Разбира се, външно не се демонстират, но който има очи може да види ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-след Боко и Кире

    10 Дек 2022 3:52ч.

    И маймуна за премиер ще изглежда приемливо.А тоя професор стартира с 200км.Жан Виденов хвърли оставка защото нямаше партия зад гърба си.Тоя без партиец ще променя хода на събития?Единственото нещо което може да промени е числата в банковата си сметка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    10 Дек 2022 6:09ч.

    Герберското професорче много си е повярвало. Скоро ще го изритат обратно в Пирогов... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • санитар от ИСУЛ, завършил Западна Философия до 20 век

    10 Дек 2022 7:42ч.

    Медицината в голямата си част, успя да корумпира благородната си дейност и то само за последните няколко години. Добре , че между многото продали дребните си на мамона и на лукавия , жалки еснафски душици , останаха и някои добри лечители, Слава Богу , все още има и лекари-човеци ! Редовите лекари се опитват да си спасяват достойснтвото на професията, но в тази всеобща безморална и материалистично ориентирана гнилоч никак ни им е лесно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Естет

    10 Дек 2022 7:52ч.

    Българските лекари са най-некадърни в целия свят.България е на първо място в света по смъртност, инсулти и инфаркти и въобще по всякакви болести...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ddd

    10 Дек 2022 8:26ч.

    Не Не са. Причините са други.Например:парите следват пациента което се трансформира в пациента е пари.Холандия 180 болници 11млн,Бг 360 болници 0 здравеопазване.Къде са парите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ауууу

    10 Дек 2022 8:54ч.

    Какво жалко кариеристично влечуго трябва да си за приемеш да ти е бос неграмотната тиква

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    10 Дек 2022 9:02ч.

    Професора лъже, че сам е избрал министрите си. Ако всичките са лекари, може. Това не е неговата професионална среда и съответно няма нужните контакти. Подобно и на президента и Радев. Екипа му не е подбиран от него поради същата причина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нима?

    10 Дек 2022 10:04ч.

    Сам си е избрал специалистите от списъци направени от ГЕРБ. На срещите му с партийте, отдясно седеше Дончев, от лявата му страна върлата евроатлантичка Деси Атанасова, която само за една нощ прокара в НС падането на ветото за PСМакедония и действителното изпращане на оръжия за Украйна. Професора, като толкова е загрижен за България, защо си четеше опорките от едно листче, което стоеше пред него? А като медик одобрява ли официалното изпращане на оръжия за Украйна, чийто списък дори не е упоменат, за да не изпаднат хората в ступор? ГЕРБ продава захарен памук на онази част от фанитизираните си избиратели, които още не са прозряли подлостта и предателството им в последните две НС. Само факта, че антибългарските решения внесени от ГЕРБ в това и последното НС се подкрепят с две ръце от ДПС !, е достатъчно за фанатиците да осъзнаят вредата им. Но, уви. Дори и ПППП и ДБ бледнеят - по една или друга причина - пред вредата, която ГЕРБ с горните две решения нанесе на България, защото без тях нямаше да се стигне до там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рошавата гарга

    10 Дек 2022 11:46ч.

    Още от първия момент нещо около този замириса. Сега вече направо вони! Лъжи, безчестие и отврат! Кого лъжеш, бе?! Щял да излезе от зоната на комфорт?! И къде отиде? Там където са ти прищипали стафидите! За какво по-точно, моля?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    10 Дек 2022 11:52ч.

    Тоя всякакви номера ще направи, стига да му наредят! Както казваше един от братята Маркс - това са моите принципи, ако не ви харесват - имам и други!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проф. Габровски изрази надежда, че когато стане ясно кои лица ще участват в бъдещия кабинет

    10 Дек 2022 13:17ч.

    Айде де, откога ги чакаме тези прословути имена! Срам ли ги е, що ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    10 Дек 2022 13:20ч.

    Хората не щат в селото да го пуснат, то за поповата къща пита! Може да е прекрасен неврохирург, но в морално-етично отношение нещо доста му куца, щом е готов да измекярства на мутрите. Добре е да потърси помощ от специалист по етична ортопедия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    10 Дек 2022 13:44ч.

    Габровски не става, колко време вече мина и нищо смислено не е казал, да не говорим за идеи и концепции! Габровски е слаб администратор и мениджър! А пред най голямото изпитание пред всеки съвременен лекар пландемията от КОВИД1984, изкара чиста двойка, започна да приглася в хора на казионите паникьори и си плю на занаята и знанията! А какво да говорим за пъклените дела които готви СЗО, дали няма да действа в синхрон с тях, как мислите? Да си гледа тясната специалност и да не се вре където не му местото, просто не е имал време да разбере софтуерът на света, докато се е учил да поправя хардуера...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    10 Дек 2022 15:12ч.

    Не познавам проф. Габровски, но всички казват за него, че е отличен специалист в областта си. Предвид полит. интриги се чудя какво го е накарало да си вземе"на баир лозе"? Дали не е "жертвено агне", в името на съставяне на едно нетрайно/с 3-я мандат/ правителство, което ще изкара до пролетта?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СЛЕД РАЗГОВОРА, КОЙТО Е ИМАЛ С Г-Н КОСТАДИНОВ НАУЧИХМЕ....

    10 Дек 2022 15:16ч.

    ..., че е за оръжия, евро и всичко друго антибългарско. Мерси, докторе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи