Проф. Даниела Бобева: Еврозоната не е панацея

Проф. Даниела Бобева: Еврозоната не е панацея

Снимка: БГНЕС

"Еврозоната не е панацея. Тя се превръща все повече в политически проект. Скептично настроените нямат доверие в нея, тъй като тя толерира огромни дългове, високи дефицити. Еврозоната е доста критикувана". Това коментира в предаването "Хоризонт за вас" на БНР проф. Даниела Бобева, икономист и преподавател.

"Хърватия заслужава да e в еврозоната. Тя си направи плана, започна да променя законите си преди тази година, има силен политически консенсус за влизане в еврозоната. Положи много усилия, но трудностите тепърва предстоят", коментира проф. Бобева. 

Тя подчерта, че ако една държава иска да приеме еврото, но проблем ѝ е дефицитът, то тя може да се справи – като не харчи повече и да държи дефицита си в рамките на 3%. "Не можем да се сравняваме с Хърватия. Страната не беше във валутен борд като нас. При нас ще има по-малко промени. Хърватия натрупа голям потенциал със скок в инфлацията. Имаше повече разходи. Не съм съгласна с предвиждането на ЕЦБ, че дефицитът и дългът на Хърватия ще спаднат през тази година". 

Проф. Бобева посочи, че у нас са се натрупали доста проблеми: "И да влезеш в еврозоната, когато тя е с възходяща инфлация и с рискове за рецесия, това съдържа допълнителни рискове. Разколебаването идва и от друга гледна точка – скептицизмът на хората към еврото нараства с времето. Затова политиците имат нелека задача да убедят хората, че това е пътят". 

Според проф. Бобева, ако сме достатъчно приемливи за политическия елит в еврозоната, те могат да направят компромис за нас: "Ако продължаваме да харчим повече, отколкото можем да си позволим, тогава едва ли ще постигнем критерия за бюджетния дефицит, за инфлацията. Ако в актуализацията на бюджета планираме огромни разходи, тогава трудно ще постигнем критериите. ЕЦБ предвижда, че ще имаме проблем с инфлационния критерий. Затова трябва да се направи хубав анализ и да се помисли каква политика трябва да се направи". 

Проф. Бобева подчерта, че въпросът за постигане на инфлационния критерий не е важен, а какво ще се случи, след като влезем в еврозоната: "Дали ще водим политики, които да потискат инфлацията... Еврозоната не е панацея. Тя се превръща все повече в политически проект. Скептично настроените нямат доверие в нея, тъй като тя толерира огромни дългове, високи дефицити. Еврозоната е доста критикувана". 

Интервюто с проф. Даниела Бобева можете да чуете в звуковия файл

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • За Хърватия

    03 Юни 2022 18:09ч.

    честно казано...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    03 Юни 2022 19:49ч.

    От два месеца българските пощенски служители ровят в мазни тефтери, за да плащат пенсиите на хората, а айтитата, които се подготвяли две години за въвеждане на електронните направления за болните хора, оплескаха софтуера, та хората си плащат двойно. При такава работа у нас искали въвеждане на еврото.... знаят ли колко е дълга и широка процедурата, та дрънкат само за инфлация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отнякой

    03 Юни 2022 21:11ч.

    Политик нищо добро не очаквайте. Избран от хората за да служе на хората НООО се наместват едни пари и се случва точно обратното .Слугува на капитала. В медиите се лъже че работи в полза на народа. Думата " демокрация "е най - измислената дума. Никога не е управлявал народа. Никъде.Тази дума се използва от капитала за да ЗАБУДАЛЯСА масите. И за съжаление успяват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Еврозоната не е панацея. Тя се превръща все повече в политически проект."

    04 Юни 2022 2:03ч.

    Остава да се запитаме: Чий е този политически проект, т.е. кой има полза от вкарване на още и още държави-овци в кошарата на еврозоната? Определено ползата няма да е за държавата-овца, от която ще се търси по-голям млеконадой, повече вълна и повече месо, когато и дойде реда да бъде изядена. Кой ще изяде държавата-овца? - Кредиторите, умници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи