Проф. Анастас Герджиков ще продължи мандата си като ректор на СУ

Проф. Анастас Герджиков ще продължи мандата си като ректор на СУ
Общо събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ реши ректорът проф. Анастас Герджиков да продължи мандата си, предаде БГНЕС. В заседанието на върховния колективен орган на университета участваха 336 регистрирани участници. Ректорът на Софийския университет запозна членовете на Общото събрание с мотивите си да се кандидатира за президент на Република България. Той изрази готовност веднага да подаде оставката си, ако Общото събрание смята, че кандидатурата му е повлияла негативно на Софийския университет.

 

Членовете на Общото събрание подкрепиха ректора и изразиха общо мнение, че трябва да продължи мандата си. Общото събрание прие годишните отчети на ректора, контролния съвет и университетския обществен застъпник.

В следващите дни членовете на Общото събрание ще проведат таен избор за попълване на състава на Академичния съвет на Софийския университет от квотата на студентите, уточниха от университета. 

 

 

 

 

Коментари

 • баба мара

  24 Ное 2021 14:43ч.

  огорчена съм от решението на акад съвет политиката няма място в учебните заведения при този състав на съвета си представям на какво учат студентите и какво излиза след 5 години

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РАБОТНИК

  24 Ное 2021 14:52ч.

  Дали някой е очаквал нещо друго в това закостеняло висше училище? Вместо да пита, да беше казал,че напуска.Но лицемерието на управляващите СУ е голямо. А неговите политолози и приближени професорки говорят за морален победител.Смях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОБЕКТИВЕН

  24 Ное 2021 14:58ч.

  Един кариерист продължава да управлява СУ и всички приближени доволно потриват ръце.Защо да правим нови избори-нали имаме още две години, за да можем да си дерибействаме! Управлението на СУ няма нищо общо с модерността, иновациите и бъдещето на висшето образование.Превърнал се е в регионален ВУЗ, само дето името му е голямо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мляс, Мляс, Пляс

  24 Ное 2021 15:50ч.

  Позор за академичния съвет!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  24 Ное 2021 15:59ч.

  Ся, формално, Герджиков няма нужда да прави тези пируети. освен ако не му идва отвътре. Той е по средата на мандата си, бил е в платен отпуск, по време на отпуск, може да прави каквото си ще. Може да застане на главата си и да пляска с крака, което и направи. Ся, по какъв начин Общото събрание го е подкрепило, с гласуване ли, с песнопения ли - не става ясно. То няма и такава процедура в Закона за висше образование - потвърждаване на избора, демек одобряване на плонжа му пред Герб. Иначе, по ЗВО, той е длъжен всяка година да се отчита пред ОС, но по изпълнението на мандатната си програма. Впрочем не става ясно, това заседание присъствено ли е било или онлайн. Следващото заседание - за попълването на АС, трябва да е присъствено, защото гласуването е тайно. Абе, циркове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "огорчена съм от решението на акад съвет"; "Позор за академичния съврт!"

  24 Ное 2021 15:59ч.

  Колкото по си нямаш хабер от нещо, толкоз по-категорично критикуваш :)))). Академичния съвет е невинен :)))) То и в статията си пише кой решава тези въпроси, но дигиталното Ганково кафене - 2, не си прави труда да чете. Хеле пък да мисли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "То няма и такава процедура в Закона за висше образование"

  24 Ное 2021 16:22ч.

  И кой, къде, кога е твърдял, че е имало такава процедура. Ето го дневния ред: 1. Промени в съставите на комисиите на Общото събрание; 2. Годишен отчет на Ректора за състоянието на Университета; 3. Годишен отчет за дейността на Контролния съвет; 4. Годишен отчет на Университетския обществен застъпник; 5. Попълване на състава на Академичния съвет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безимен

  24 Ное 2021 16:24ч.

  Не ме е яд, че човек от академичните кръгове се кандидатира за президент. Яд ме е че е от СУ и опозори моят Алма Матер...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен Радев

  24 Ное 2021 16:31ч.

  А вицето ша я взема ли за вице?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  24 Ное 2021 16:43ч.

  (...) И кой, къде, кога е твърдял, че е имало такава процедура.(...) Ми дописката: "...Той изрази готовност веднага да подаде оставката си, ако Общото събрание смята, че кандидатурата му е повлияла негативно на Софийския университет. ..." Обаче - фанфари: "Членовете на Общото събрание подкрепиха ректора и изразиха общо мнение, че трябва да продължи мандата си." Как го подкрепиха? Гласувайки за приемането на отчета му? Не става - няма как да пробутваш обясненията си по собствената си политическа кариера, под флага "Състояние на Университета". Точка "Психическо състояние на Ректора" - май няма. Барем да имаше точка "Други" или "Текущи", където да се обяснява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KOKO

  24 Ное 2021 17:08ч.

  Позор!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  24 Ное 2021 17:47ч.

  Според мен допускате някаква грешка, политиката е обществено дело, на което всички сме призовани в демокрацията. Мен повече ме притеснява съществуването на аполитични хора, които очакват някой друг да им подреди живота и не ги интересува как точно, обаче ако е зле, ще протестират. Политическите убеждения не са нещо по-различно от това, което наричаме ценности, защото тъкмо ценностите на едно общество трябва някак да се претворят в политиката, за да ги практикуваме. А ценностите не се вземат или формират от партиите, те се вземат от Бога - всеки на който „бог“ служи, дали е търбуха му, банковата му сметка, кариера, каквото е сложено на кукичката, а има и Истина, на която да се служи. Всеки светоглед е политика, а да си мислите, че в образованието няма политика, когато то непрестанно попива от догмите на събудените феминистки и в повечето университети по света се манипулират и промиват мозъци, е несериозно. Културата и образованието няма как да не включват възпитание и ценности, но щом има толкова леви „ценности“, което не се счита за грешно и не виждам протести за това, защо да няма там и хора работещи с десни ценности? И още нещо, в момента, в който заработи „промяната“, ГЕРБ ще се превърне в нормална партия, понеже ще стане явно на наивните, че има и по-зло. Затова ги оставете партиите да се боричкат помежду си и да се удържат един друг, без да надувате платната само на „промяната“, че не знаете къде ще ви отнесе тя. Поне да работи системата според предвиденото, да има плурализъм и взаимен контрол, докато нещо по-добро влезе в нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • виното в оцет

  24 Ное 2021 18:01ч.

  Че поне да бяха 365, по един за всеки ден от годината! То така 336 е почти 333, което е половината на 666. Огледалото на владетеля и нумерологията плюс гематрията вървят ръка за ръка! Ами да! Той не е бил кандидат на ГЕРБ и ДПС, вие само така си мислите! Лозунга му за обединение беше надпартиен, направо християнски. Еми като не искате да се обединявате си е ваш проблем! Ще ви управляват шофьори на самолети и брокери. Духовност - нулева. Това е, друго няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не съм адвокат на проф. Герджиков, нито съм гласувал на балотажа, но

  24 Ное 2021 18:13ч.

  Общото събрание (най-висшият ръководен орган) на всеки университет се свиква задължително веднъж годишно и на него всеки ректор представя отчета си за изминалата година, а ОС го приема или не чрез гласуване. В СУ това се е правело и се прави по това време на годината и няма общо с парламентарните и президентските избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  24 Ное 2021 18:31ч.

  Колега, 18,13. Смислово думите Ви значат: Не съм адвокат, но в случая го защитавам, защото правото е на негова страна. Ако приемем хипотезата, че сте запознат с уневерситетските дела, за Вас е напълно естествено, че става дума за някакво отдавна свикано ОС. За Вас е напълно естествено, че това се е правело и се прави и сега по това времена годината, но за страничния и неизкушен наблюдатаел, нещата въобще не стоят така. В журналистическата информация трябваше задължително да се наблегне, че става дума за РЕДОВНО ОС. Думата редовно би могла да се замени примерно с: годишно отчетно ОС за академичната 2020 - 2021 г. Нищо подобно няма в този материал. Той е умишлено подвеждащ! Допълнително дава светлина само върху личността на ректора, който без никакво основание (ОС е отчетно, но не е изборно) занимава висшия орган на университета със своята лична политическа кариера на деполитизиран!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как синът на Герджиков си купи за €600/м2 апартамент в Изток без кредит на 24 г

  24 Ное 2021 19:00ч.

  Как синът на Герджиков си купи за €600/м2 апартамент в Изток без кредит на 24 г, а на 28 г. стана доктор на науките, сложи Влади Горанов в джоба си https://19min.bg/news/8/159179.html#159179 Влади Горанов е прословут с нюха си към безплатни и повече от изгодни имоти. Няма да напомняме цялата история с апартамента му в най-скъпия столичен кв. Изток, взет за 1086,67 евро на квадрат или за офиса за 1380 евро на квадрат. В същия блок на Цариградско шосе, в който са помещенията на фирмата му обаче един негов комшия го е ударил в земята по изгодност на сделката. И това е синът на ректора на СУ и до вчера кандидат за президент, подкрепен от ГЕРБ Анастас Герджиков, чиято съдба се решава днес – оставка или остава начело на Алма Матер за срам на университета. На 30 април 2015 г. момчето, тогава само на 24 години, успява да закупи 95 квадрата апартамент точно срещу хотел Плиска, при това без да използва кредит и без да има спестявания, а баща му като ректор на СУ по същото време взема 2000 лева БРУТО като ректор. Цената е скандално ниска, направо невъзможна за София, да не говорим за супер престижен, доста търсен и доста скъп район като Изток – 601 евро на квадрат. Общата сума по сделката, която е декларирал нотариално – през закона, Георги Анастасов Герджиков, е 111 834,36 лв. Това разкри разследващият журналист от bird.bg Атанас Чобанов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "а на 28 г. стана доктор на науките"

  24 Ное 2021 19:22ч.

  Мигар така го е написал цитираният от Вас Чобанов - "доктор НА НАУКИТЕ"? Пак добре, че не е написал "доктор хонорис кауза". Та ако така го е написал, не му хващайте вяра - и останалите му писаници ще да са едно към гьотере.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не, написал е

  24 Ное 2021 19:26ч.

  "получава научната титла „доктор”. Което пак си е ... е, като за "разследващ журналист" бива. Горе-долу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към Helleborus

  24 Ное 2021 20:35ч.

  Относно твърдението, че липсва отпор по отношение на левите ценности в международната академична сцена, бих те насочил към Heterodox Academy.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пенсионер

  24 Ное 2021 20:43ч.

  Гласовете, защо триете постове?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bonus

  24 Ное 2021 20:48ч.

  1. На всички служители на университета предишния ден им беше съобщено, че получават половин месечна заплата бонус. 2. Ако си отиде този ректор, КОЙ ще дойде? Това винаги е плашещ въпрос във всеки български ВУЗ. И ще е някоя гад дет ще направи всички на луди, или пък недай боже някой "реформатор".... Така и там все след най-малката злина се върви. И няма изгледи за Промяна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОЗ Старшинка

  24 Ное 2021 21:14ч.

  Не се притеснявайте за резумето на СУ.. Хората в Хасковско Кърджалиско мислеха, че Герджиков е "професор в болница"..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • колп

  25 Ное 2021 7:50ч.

  Да, тук се изказват все хора, които мислят, че “Гаудеамус игитур” е някаква псувня. И все пак, Герджиков щеше да е по-качествен президент, а сега какво? Имаме фуражка, която про форма е руска, но дистанционното й се намира на ул.”Козяк”. А че на последните избори станаха манипулации от страна на сиелините служители в интерес на К и К и РР, това е вън от всяко съмнение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи