Привърженик на Тръмп и противник на военната помощ за Украйна оглави Конгреса на САЩ

Привърженик на Тръмп и противник на военната помощ за Украйна оглави Конгреса на САЩ

Бори се срещу еднополовите бракове

Конгресменът от Луизиана Майк Джонсън беше избран за председател на Камарата на представителите на САЩ, слагайки край на седмици на хаос в Капитолия и вътрешнопартийни борби сред републиканците, предаде Би Би Си.

Джонсън спечели позицията с 220 гласа “за” в долната камара на Конгреса и е четвъртият републиканец, номиниран за поста след свалянето на Кевин Маккарти на 3 октомври. Предишният кандидат - Том Емър от Минесота, внезапно отпадна от надпреварата във вторник, след като Доналд Тръмп заяви, че номинацията му е “трагична грешка”.

51-годишният Джонсън, който получи единодушната подкрепа на партията си да оглави Конгреса, е твърд привърженик на бившия президент Тръмп, като изигра важна роля в опитите за преобръщане по съдебен на ред на резултатите от изборите през 2020 година.

Успехът на Джонсън представлява победа за идеологически дясната фракция на Републиканската партия, подкрепяща Тръмп, и загуба за “умерените републиканци”, чиито кандидати не успяха да спечелят подкрепа, посочва Би Би Си.

Служилият четири мандата консерватор е роден в Шривпорт - третият по големина град в Луизиана. Той е най-възрастният от четирима братя и сестри и е син на пожарникар.

Преди да постъпи в Конгреса, Джонсън е адвокат, който работи основно по въпроси, свързани със свободата на изповядване на религия и успешно защитава забраната на еднополовите бракове в Луизиана през 2004 година. През 2015 г. е избран за член на щатския парламент на Луизиана и се кандидатира за Конгреса през 2016 година. Сега представлява Четвърти конгресен окръг на Луизиана, който включва родния му град Шривпорт.

Джонсън обаче е най-известен със своята защита на опитите на Доналд Тръмп да отмени резултатите от изборите през 2020 г. В качеството си на бивш конституционен адвокат, той подписва документ, който предоставя правен съвет на съда по дело за отмяна на резултатите от изборите в Пенсилвания и призовава Тръмп да “продължи да се бори”.

След избирането на Джонсън, който се противопоставя на изпращането на помощ на Украйна, няколко представители посочиха бюджетния въпрос като най-неотложния, пред който е изправена Камарата. Крайният срок, за да се постигне споразумение за продължаване на финансирането на правителството на САЩ, е до 17 ноември, или то ще спре работа.

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    26 Окт 2023 21:03ч.

    ;;;;;;;;;;;;;;;;;; Затова пък подкрепя с двете ръце, двата крака и с бюджета на САЩ Израелската разходка в Газа !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    26 Окт 2023 21:27ч.

    Къде го четохте това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джонсън по време на речта си след изборите в сряда...

    27 Окт 2023 0:03ч.

    "Искаме нашите съюзници по света да знаят, че този орган от законодатели отново докладва на нашите места по служба. Нека враговете на свободата по света ни чуят силно и ясно: Камарата на хората отново работи", каза Джонсън по време на речта си след изборите в сряда. Той спомена продължаващия израелски конфликт и сигурността на южната граница сред други въпроси на външната политика и националната сигурност, но не и войната в Украйна. >>> https://www.youtube.com/watch?v=Pm7I9qGzJFY

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Под ръководството на председателя Майк Джонсън Камарата на представителите прие резолюция в подкрепа на Израел след атаките на Хамас

    27 Окт 2023 0:08ч.

    След речта на Джонсън Камарата на представителите прие с голямо мнозинство резолюция в подкрепа на Израел ( https://www.politico.com/live-updates/2023/10/25/congress/house-israel-resolution-00123590 ). Резолюцията: https://foreignaffairs.house.gov/wp-content/uploads/2023/10/MCCAUL_086_xml90.pdf

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В последните месеци Майк Джонсън е променил възгледите си и за помощта за Украйна

    27 Окт 2023 0:22ч.

    Миналата година Майк джонсън гласува против изпращането на Киев на пакет от 40 милиарда долара, като каза, че те могат да бъдат по-добре изразходвани за приоритети у дома. Но през последните месеци Джонсън изглежда е променил донякъде мелодията си. Въпреки че не е изразил готовност да даде зелена светлина на пакети с многомилиардна помощ за Киев, той каза пред The ​​Daily Beast миналия месец, че "Украйна трябва да надделее" ( https://twitter.com/sambrodey/status/1717191951550714367 ). Запитан дали подкрепя повече помощ за Украйна в сряда, той беше изненадващо ясен: "Всички подкрепяме. Ще имаме условия за това, така че работим. Ние искаме ОТЧЕТНОСТ и ЦЕЛИ, които са ясни от Белия дом". Това са доста стандартни искания за републиканец в Камарата на представителите, много от които подкрепят битката на Украйна срещу Русия, но се притесняват от НЕКОНТРОЛИРАНАТА американска помощ. Повечето републиканци в Камарата на представителите гласуваха да подкрепят помощта за Украйна, против три поправки, които ограничават помощта ( https://thehill.com/policy/defense/4226675-most-house-republicans-vote-to-uphold-ukraine-aid/#:~:text=The%20House%20voted%20it%20down,lawmakers%20voted%20against%20the%20amendment. ) Така че, изнесеното в статията е меко казано неактуална информация, която цели заблуда на българските читатели на тези медии, които разпространяват това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    26 Окт 2023 21:10ч.

    От 10.10. само при Авдеевка, руската армия е дала над 5000 убити. За техниката не е много ясно, но във всеки случай Украинците са разстреляли поне 150 бронирани средства, от които поне 60 танка. Тъповатите атаки в лоб, както там ги наричат, продължават. Ще рече - с глава в стената. Най-учудващото е, че именно такива изтребляващи действия са най-много в услуга на Украйна. Но главите на руските генерали “умом не понимаеш”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • уркопитек

    26 Окт 2023 21:24ч.

    Дилетант, данните откъде ги вземаш? Измислени са от укроромската пропаганда, нали? И как си я представяш ти войната? Бухта само с авиация ли? Как укрите се опитват да вземат плацдарми, не ли по същия начин? То е жалка работа даже да ти се обръща внимание. Скоро ще ги гледаме твоичките от США и Израел как воюват. Със сигурност няма да могат да мръднат и метър, без да разрушат преди това всичко с бомби или да използват ОМП. Ще те видим тогава къде ще се криеш, мишко непоръбена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    26 Окт 2023 23:11ч.

    Ти в ред ли си! Руснаците последните дни и часове анихилират Усрайна, целия фронт пропада в момента заради пренасочването на малкото останали живи укропитеци от южните котли към Авдеевския котел !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    26 Окт 2023 23:12ч.

    Не гледаш ли видеата??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    26 Окт 2023 23:21ч.

    Он верва/мрази/сака му се/ не иска да мисли, оти го боли главата као Карлос 5 френски/иска да промени действителността, както му харесва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    26 Окт 2023 21:14ч.

    Радостна, окуражаваща новина! Консерваторите имат в лицето на Джонсън не само ерудиция, а и силна защита на еднополовите бракове и критика на войната в Украйна! Президентът Тръмп е в подем и изборът на Джонсън за председател на Камарата отговаря на променената ситуация в САЩ с оглед на масовата подкрепа за него. Джонсън е лице на тази промяна, освен че е последователен в подкрепата и защитата на Президента Тръмп. Републиканците и конкретно Тръмп като Президент ще спрат не само войната в Украйна, а и нормализират външната си политика! На света и на американците им преля от войните на демократите! Само захабяват термина 'демократи'!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гадюха

    26 Окт 2023 22:20ч.

    Аз нещо не разбрах и затова моля за ми обясните. Майк Джонсън се бори ПРОТИВ еднополовите бракове или СИЛНО ГИ ЗАЩИТАВА, както пише Вася Илиева???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    26 Окт 2023 22:48ч.

    Има шанс за Америка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    26 Окт 2023 22:51ч.

    Браво, американският народ няма да се даде без бой на розаво-зелените комуняги !!! Има надежда... този конгресмен изглежда честен човек !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Думи

    26 Окт 2023 23:57ч.

    Научи им значението. Не бъди функционално неграмотен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    27 Окт 2023 6:55ч.

    Ако Тръмп вече определя кой да е председател на Представителите , вероятноста да е следащият президент се е увеличила неимоверно. Притеснението ми е за нашите налични партийки, които всички са прогрес либерда, и ще трябва да играе голямата лопата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи