Прищина забрани на сръбския патриарх да влезе в Косово

Прищина забрани на сръбския патриарх да влезе в Косово

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Властите в Прищина забраниха на сръбския патриарх Порфирий да посети Косово за Коледа, информира агенция Танюг, като се позова на пресслужбата на Сръбската православна църква (СПЦ).

"Сръбският патриарх Порфирий с учудване научи, че властите в Прищина му забраняват да посети Печката патриаршия преди големия празник Рождество Христово", се посочва в съобщението. СПЦ отбелязва Коледа по Юлианския календар на 7 януари. Печката патриаршия е официалната резиденция на сръбския патриарх. В съобщението на СПЦ се допълва, че Патриарх Порфирий не се отказва от намерението си да отслужи Божествената литургия в Печката патриаршия и очаква това решението да бъде отменено, се казва в съобщението. Патриархът също така призова Прищина да спре да нарушава човешките права и свободи на вярващите православни сърби, живеещи в Косово.

Напрежението между Косово и Сърбия е особено високо през последните месеци, напомня БТА. Кризата започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след преговори и компромис засега Прищина се отказа от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони. Косовските сърби са на барикадите в Северно Косово за шестнадесети пореден ден. Исканията на сърбите са да бъдат освободени арестуваните косовски сърби – бившите полицаи Деян Пантич и Сладжан Трайкович, както и косовските специални сили да се изтеглят от района=

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Когато СССР се разпадна, не завлече никого след себе си, а се облагодетелства Запада и УСА

    26 Дек 2022 8:19ч.

    А сега, когато Западът и УСА се разпадат, искат да завлекат след себе си целия свят. Затова провокират войни навсякъде по света. Конспирациите се оказаха действителност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВСЕ ПОВЕЧЕ НАТИСКАТ ЗА ПОЛИТИЗИРАНЕ НА ЦЪРКВАТА!

    26 Дек 2022 13:29ч.

    Всички тези неща се случват под диктовката на тези, които разпнаха Исус!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи