Президентът: Коя стабилност? На сауните и персоналните асансьори, на мизерните доходи и емиграцията?

Президентът: Коя стабилност? На сауните и персоналните асансьори, на мизерните доходи и емиграцията?
Аз съм в ценностна опозиция, както милионите български граждани, които не одобряват действията на изпълнителната и законодателната власт. Няма от какво да се притеснявам, защото следвам своята политика и принципи. Конспиративните теории целят да отклонят разговора от скандалите. Това каза президентът Румен Радев в „Панорама“ по БНТ в отговор на въпроса дали е опозиция на управляващите.

Интервюто можете да гледате тук

 

Запитан как тълкува димите на премиера за „пълзящ преврат“ на опозицията, Радев заяви:

 

„Не знам дали изобщо някой е в състояние да го изтълкува. Откъдето и да го погледнем, диктатура може да се осъществи само и единствено от властта. Властта в момента е г-н Борисов. Няма как един диктатор да е извън управлението и в същото време да е диктатор – не се сещам за такъв исторически пример.

 

Освен ако г-н Борисов вече не се възприема като опозиция сам на себе си и на своето управление и иска по някаква причина да се разграничи от него.

 

На въпрос „кое е по-добре за България днес: да запази стабилността – или да смени статуквото“, Радев отговори:

 

„Коя стабилност? На сауните и частните асансьори? На пълната безнаказаност? На мизерните доходи и емиграцията? На топящото се население?“. По думите му нес е нужна промяна - решителна и безкомпромисна.

 

Президентът обясни и защо е свикал КСНС по темата „Апартаментгайт“:

 

„Защото този скандал надхвърля далеч обхвата на имотните сделки и рефлектира пряко върху доверието в политичеката класа и институциите. Той поражда до криза на доверието и подкопава държавността. Той уврежда и имиджа на България зад граница, защото шества и по световните медии“.

 

Според президента КСНС е постигнал нещо много важно. „Разкри пълната липса на политическа воля за борба с корупцията, отричане на проблема и опитите за неговото политизиране. Затвърди окончателно краха на така наречения антикорупционен модел.

 

Виждате, че партиите вместо да се чистят сами и да покажат нов политически морал, бранят уличените на стадния принципа: „утре може да съм и аз“. Правителството няма полезен ход и спря с оставките, защото броят им надхвърля критичната маса“, каза Радев.

 

Той бе провокиран да обясни и как е придобил собствените си имоти:

 

„Аз не колекционирам апартаменти. Имам само едно жилище, придобито по всички правила, подчерта президентът.

 

"Искам да е абсолютно ясно, че аз не колекционирам и не заменям апартаменти. Скандалът с апартаментите е въпрос на национална сигурност, защото обхватът му надхвърля далеч обикновените имотни сделки и рефлектира пряко върху доверието в политическата класа и институциите, уронва държавността. Той уронва и нашия имидж навън и вече се шири по световните медии“, заяви Радев.

 

„Имам само едно жилище и то е придобито много преди да вляза в политиката, не в „Гео Милев“, а в „Редута“. Мога да докажа всеки един лев. Мисля, че това са отчаяни опити на властта да приравни имотните проблеми на управляващите с жилищата на всички българи, да изкара, че всички са маскари и по този начин да размие собствените си безобразия. Да, придобил съм жилище от фондовете на Министерството на отбраната в Пловдив и то чак като полковник, командир на авиобаза“, допълни той.

 

„Докато немалко от днешните политици са трупали състояние покрай политиката, аз съм живял 13 години в авиогарадок – на поляната до летището - с полети, бойни дежурства и 24 часова готовност. И после още 10 години по квартири. Редом с останалите офицери и сержанти“, каза Радев. И обясни, че ако е имал нарушения, е щял да бъда санкциониран от Дирекция Социални дейности към МО.

 

По повод включването на началника на кабинета му Иво Христов в листата на БСП за евровота, Радев бе категоричен, че това е негово лично решение и му пожелава успех. „Никого не бих принудил насила, още по-малко свободомислещ човек като г-н Христов. И то при положение, че той ми е нужен тук“. Според Радев няма как това решение да се тълкува като съглашателство с опозицията, тъй като Христов е освободен от длъжност с президентски указ.

 

Президентът Радев за пореден път призова управляващите да осигурят честни и прозрачни избори като въведат машинно и дистанционно електронно гласуване.

 

Той подчерта, че у нас недействителните бюлетини на избори са над 6%, докато в Холандия този процент е едва 0,4, и то при много по-висока избирателна активност.

 

За да си представим размера на това поражение, ще посоча че това е отстраняването на една от партиите в парламента, на един малък коалиционен партньор. Това е груба подмяна на вота на българските избиратели, посочи държавният глава.

 

„Когато в ютюб престанат да се пускат клипове от партийни събрания, на които местни партийни водачи дават инструкции как да се произвеждат невалидни бюлетини и как да се фалшифицират избори, когато видя, че партиите сами снемат доверието си от тези свои функционери, а не ги правят кметове, тогава ще спра да настоявам за машинно и електронно дистанционно гласуване“, заяви Радев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • 555

  20 Апр 2019 8:40ч.

  Господин Радев, Вие сте достоен човек с обективно и точно мислене. Не влизайте в каквито и да било обяснения с дежурния персонал по оплюване на партия герб! Това е под вашето ниво и достойнство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дедовия

  20 Апр 2019 8:58ч.

  Това обаче не значи, че Вие, г-н президент, трябва да премълчавате ,когато герберастите ви плюят по всякакъв начин, за да отклонят вниманието ни от пълните си гащи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  20 Апр 2019 9:10ч.

  Браво , Господин Президент ! Точно в десетката . Както казват снайперите - попадение в ,, муха " . Още веднъж : Едно ГОЛЯМО БРАВО !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  20 Апр 2019 9:42ч.

  Браво г-н президент много точно и ясно казано.Иска ми се да имаше повече достойни политици като вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антонов

  20 Апр 2019 12:18ч.

  Президентът по конституция е обединител на нацията. Няма право да взема страна. Не е негова работа да определя с машини или ръчно ще се гласува. Бил видял в мрежата съвети, какво ли няма в интернет. Има парламент, който прави законите. Защо партията ,която той защищава не е в парламента?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антонов е прав: "Не е негова работа..."

  20 Апр 2019 13:12ч.

  ПОСТАВЕНИЯТ Плевнелиев подскачайки неадекватно рече, че Варненският окръжен съд бил модел за България. Плевнелиев бе зает да се хили като изоглавен и като си тръгна, хукна да се връща бягайки, защото забравил, моля ви се, да каже довиждане на шефката на съдийките Аракелян. Зевзеци от площада коментираха, че Плевнелиев спешно трябва да се прегледа при известния варненски психиатър Войнов, защото има видими ментални смущения в поведението, лицевите мускули и в неадекватните си подскоци и хилене...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  20 Апр 2019 13:15ч.

  Празни мисли на един празен човек. Досега не сме имали толкова елементарен президент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • г-жа висок до големия: "толкова елементарен президент..."

  20 Апр 2019 13:31ч.

  Герберски келеш, трябва си щастливТ! Президент Плевнелиев родил миналата година! И се ухилил. Единственият мъж на планетата, заплоден успешно и родил по естествен път. Браво. Браво. Браво. С номинацията на М.Попова за вицепрезидент, ГЕРБ се опитаха да вкарат някакъв мъжкарски елемент в президентската двойка. Опитът се оказа неуспешен. Няма сила, която да опази тази хубава ухилена жена - ПОСТАВЕНИЯТ Плевнелиев от собствената му инфантилност и автентична тъпота...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЮРО

  20 Апр 2019 13:31ч.

  Направи ги на Решето тоя Решетников човечец. Ми защо са се борили ве? Сите днешни "антикомунисти" са си еничари от класа, все бивши партийци и техни прислуги. Борили са се, за да имат и да плюскат. Затова пък минималната пенсия и заплата у тиквония е най-ниска у европата, пък и не само там. В Страната на окончателно победилата Мафия президент като Радев е недопустим. Време е да вземат мерки срещу него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  20 Апр 2019 13:44ч.

  До г-жа висок...вече си в крайната точка-психиатрията...за написаното ще получиш награда...ще те боднат с по малка игла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 20 Апр 2019 14:13ч.

  Господин Президента няма ли да защити съпругата си??? Нинова снощи при Диков/слагача/каза”коя е Радева,за да коментирам думите и за предателството”..Радева нарича Иво Христов предател!!!Радев почти плаче за него.Как щял да му липсва в президентсвото.Радева ще трябва сама да се оправя.Чакаме ......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чета, чета ...

  20 Апр 2019 14:13ч.

  Много си е на място Президентът, но като чета коментарите ... ! Жалка бедна България! Все един ден ще ви обедини оня горе! По-бързо, обаче, ще се обединят БКП/БСП и Герб! Едно и също са!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до големия Гюро

  20 Апр 2019 14:16ч.

  Герберски келеш, намалете незабавно чекиите пред портрета на Бойко Методиев Борисов. Динамиката на живота и шумотевицата предизвиква стрес у Вас. Чувствате се преуморен и изнервен. Не пренасяйте настроението си на другите, те не го заслужават. Излезте сред природата, ще почувствате обновяващата й сила. Застанете на ръба на скалата и скочете. Долу санитарите ще Ви съберат. Поздрави, доктор Зенгинова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 20 Апр 2019 14:16ч.

  Господин Президента няма ли да защити съпругата си??? Нинова снощи при Диков/слагача/каза”коя е Радева,за да коментирам думите и за предателството”..Радева нарича Иво Христов предател!!!Радев почти плаче за него.Как щял да му липсва в президентсвото.Радева ще трябва сама да се оправя.Чакаме ......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  20 Апр 2019 14:52ч.

  До г-жа висок гюро...това е един и същи трол който пише едно и също/помним/. Този рицар на печалния образ/БКП,БСП/ пише в резонанс с дъската която хлопа в главата му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  20 Апр 2019 18:19ч.

  Някой хареса ника ми! РРадев и поредната червена плюнка, облечена във власт! Да ходи на трибуната при Ниновица и там да ги плещи! Първанката бе класи над този по образование, възпитание, такт! Деса е моето Слънце, копнея за нейните глупотевини!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи