Президентът Радев: От нашата единна воля и усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината

Президентът Радев: От нашата единна воля и усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината
"На кръстопътя на нашия нов ден нека помним, че нашите предци завинаги избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора. Наш дълг е да пазим и почитаме този свят завет. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината, за да останат онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения". Това заяви президентът Румен Радев в словото си по време на церемонията на крепостта "Царевец" във Велико Търново по повод на Деня на Независимостта на България.

Снимка: Фейсбук

 

Ето какво заяви държавният глава:

 

Скъпи съотечественици,

 

Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от паметта и духа на Велико Търново – нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 години прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого.

 

И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е плод на случайност. Независимостта на България е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена с усилията на посветени държавници, но и със силата на уверен в себе си народ.

 

Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с ентусиазъм и радост. За българите обявяването на независимостта е морална победа, превърнала се бързо в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възход. Но преди всичко решителното скъсване със зависимостите от миналото затвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили, в способността му да кове сам съдбата си. Тази вяра ни е нужна и днес.

 

На кръстопътя на нашия нов ден нека помним, че нашите предци завинаги избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора. Наш дълг е да пазим и почитаме този свят завет. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината, за да останат онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения.

 

Да живее свободна и независима България!

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • "нашата единна воля и усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината..."

  22 Sep 2021 11:45ч.

  като я синергизираме с дневния ред на България със САЩ", си опущил? Само дето аз лично със синергитици на чужди дневни редове не желая да бъда в единен строй. Що не ни предупреди за синергията си предизборно преди 5 години, бе Радев, за да не гласувам за тебе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cвободата и независимостта на Родината

  22 Sep 2021 11:48ч.

  Cвободата и независимостта на Родината как се вързват със "синергията" , Радев ? Или искаш да ни кажеш , че САЩ ги е еня за свободата и независимостта на България ? Радев, на какви исторически основания и примери стъпваш в това си твърдение ? Няма такива , Радев , не ни прави на глупаци !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славов

  22 Sep 2021 11:51ч.

  ....................... От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме ............................. Да беше казал нещо за законността , морала , а пак кухи фрази за вярата , надеждата и ИТН

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба от село

  22 Sep 2021 12:01ч.

  Зад лъжливите фрази се крие арогантен цинизъм,подлост и предателство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  22 Sep 2021 12:06ч.

  Думи, думи, думи, само думи, които пръскаш на вятъра...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тома неверни

  22 Sep 2021 12:15ч.

  Никога след освобождението ни дефицитът на независимост не е бил по-осезаем. А иначе ти се гордей, че си натоффски оффицер, и продължавай да ни синергираш със сатаната...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свобода и независимост на България в синергия за САЩ

  22 Sep 2021 12:18ч.

  НЕ. Искаме си нашата българската свобода и незаисимост!!! Не чрез този днешен президент, който иска да ги прекара през ЧУЖДИ интереси! Лицемерието е долно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чакате ли, чакате ли?

  22 Sep 2021 12:44ч.

  Един от многото фалшиви близнаци, които България трябва да изтърпи, в очакване на Годо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен Радев пред ООН: България е загрижена от ситуацията в Афганистан, Близкия изток и Украйна

  22 Sep 2021 12:53ч.

  Само за българите не й пука (на България).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ама че политнекоректни читатели

  22 Sep 2021 13:11ч.

  и аз исках да запитам масона - зелен чорап: какво мисли за синергията с ФАЩ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, ама не

  22 Sep 2021 13:13ч.

  Празни приказки. Не сме свободна и независима държава. Щат сме, управляван от Америка и Брюксел едновременно. И обществото ни все повече заприличва на техните. Либерализмът не води до нищо добро. Ще се самоунищожим като нация, щом ни е толкова акъла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шофйорнамиг

  22 Sep 2021 13:31ч.

  Свободните зидари в независимите каменни мини да чукат демократични камъни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  22 Sep 2021 13:35ч.

  Радев ,Радев.От мен нищо не зависи.Днес зависи от теб.А ти си ПРЕДАТЕЛ.От мен нещо ще зависи ако хвана гората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  22 Sep 2021 13:41ч.

  Не не сме щат на САЩ.Щатите имат права,сенатори,конгресмени.Закони и законодателни органи.Ние имаме нотариални кантори дето подпечатват американската воля.Кантора Президент,Кантора НС,кантора Мин съвет.А 5 000 САЩ окупационен корпус вардят канторите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  22 Sep 2021 13:43ч.

  За "Триморецът" по-добре нищо! Но за Радев, който искаше национално отговорна и полезна за народа си, промяна в първите две години на мандата си, има още шанс. Интересно е изказването на "Посолът" на РФ тези дни в ООН, което има отношение и към стореното от Борисов и Каракачанов / и партиите им / за онези 8 санолета, все още на картинка, но носители на американско ядрено оръжие на Българска земя. Та Радев, Йотова, още е е късно да станете пак българи! И да не изберем поредните, наложени от ДД на САЩ. Линкът е от думите на "посола". https://youtu.be/kuBPFh8q8Dw

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕЙ ТОЯ ЗЕЛЕН ЧОРАП

  22 Sep 2021 13:55ч.

  ПРЕД ООН ДРЪНКАЛ , ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМА МАСОВА ВАКСИНАЦИЯ. МАСОНА КАПУТ ПРЕДАТЕЛ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • льотчик,вън!

  22 Sep 2021 14:04ч.

  Българи, възмутени от тоя според придворните му социолози с 60% одобрение диктатор, просто не гласувайте за него! Оставете "почтените" кирчовци и спецовци да го направят. Бъдете българи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съветник на президента

  22 Sep 2021 14:10ч.

  Скъпи сънародници, днес помолихте ли се за здравето и благоденствието на г-н Радев? Той бди над вас и ви обича, особено тези, които обичат синергията със стратегическия дневен ред на САЩ и по-конкретно с Харвард!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Johannes

  22 Sep 2021 14:11ч.

  10.07.2021 Р.Радев "Управлението на България трябва да е в синергия с дневния атлантически ред на САЩ" 22.09.2021Радев. "Да живее свободна и независима България"! Този кога казва истината и кога лъже...! На изборите за президент ще се възползвам от графа / не поддържам никой/ не знам как то4но е формулирано,но за мен този 4оеек е обида за много от нас...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Копринко

  22 Sep 2021 14:21ч.

  Мистър OLD ужасно греши. Няма никакъв шанс гълъбът в душата на Льотчика да се събуди, отдавна погълнат от гарвана на лъжата, фалша, демагогията, властолюбието и изобщо лошотията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бойко Рашков

  22 Sep 2021 14:26ч.

  Алоу, Дачков ли си, кой си, веднага да изчегърташ тия сквернословия по адрес на президента ни! Гербаджии ниедни! Минеков, изгони ги от сградата им както "Труд"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен Спецов

  22 Sep 2021 14:32ч.

  На тоя светъл ден искам да поздравя неподражаемия ни Президент, да му пожелая вечна радост и горещо се надявам да стане културист като мен с тая великолепна фигура!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ген. Стоимен Стоименов от РУМНО изпраща Румен Радев в САЩ на прословутите му специализации във "Максуел", за да го приемем тук като натовски генерал

  22 Sep 2021 14:54ч.

  Кой стои зад политическия инженеринг на Радев и пропрезидентската партия? Военен, политкомисар, свързан с „Възродителния процес“ и кръга „Капитал“. Прословутият генерал Стоимен Стоименов, известен като политкомисар на социалистическата армия по време на соца, продължил кариерата си и след 1989 г., е в дъното на новия политически проект на президента Румен Радев. За него самият държавен глава потвърди в отчета на втората година от мандата си. Въпреки комунистическите си обвързаности и участие във т.н. Възродителен процес като политкомисар, включително и в ЦК на БКП, Стоимен Стоилов запазва завидни позиции в армията и след нейното демократизиране и департизиране. Става началник на пресцентъра на Министерството на отбраната до 1992 г., а след това до 2000 г. е заместник-началник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на българската армия. После се пенсионира. През активната си кариера той спада към онези военни, които наблюдават, следят и упражняват идеологически, партиен и всякакъв друг контрол върху кадрите във военното ведомство и МВР. Именно Стоимен Стоименов е един от създателите на тогавашното издание "Капитал", известно днес като кръга на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев. Той ангажира трима войници от армията, чиито бащи са обвързани със службите, като най-нископоставеният сред тях е бащата на Прокопиев - шеф на прочутото ловно стопанство "Воден" и служител на УБО. През деня младежите отбиват военната си служба, а към 17.00 часа ги пускат в секретна служебна квартира на Министерството на отбраната да правят "демократичния" вестник "Капитал". Според запознат с подмолните процеси от онези години именно Стоименов се занимава с преориентирането на определени кръгове у нас към САЩ, където си спечелва доверието на службите чрез дейности, за които трудно могат да се извадят публични доказателства, но са всеизвестни в кръговете на военните и особено на разузнаването. Вече като зам.-началник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на българската армия обилно захранва с информация "Капитал". Подвластен на новите си господари, които са проекция на ЦРУ и на Държавния департамент на САЩ, преименуван на „Америка за България“ след 2007 г., Стоименов се нагърбва да изпълнява техните задачи. Впоследствие Стоименов за една година (2012 - 2013) става и съветник по сигурността на Плевнелиев, но след силен обществен натиск е принуден да напусне заради миналото си на политически офицер и активен кадър на ЦК на БКП. Вече в оставка, Стоименов създава няколко паравоенни структури, в които също влизат всякакъв вид военни от миналото - председател е на „Център за изследване на асиметричните рискове и заплахи за сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион“, „Конфедерация на обществени организации за защита на пенсионерите в България“ и „Конфедерация на обществените организации в сигурността и отбраната“. Онези, които познават добре интересите на Стоименов, са категорични, че политическият инженеринг е най-любимото му занимание. Те твърдят, че внезапните обрати около кариерата на днешния шеф на ВКС Лозан Панов, който първо отказваше да поеме поста, после изненадващо го блъсна кола, сетне се съгласи да оглави най-върховния съд и накрая го удари на политическа кариера, също са станали с намесата на Стоименов. Разкритията, че Панов е приближен на Костов, по-скоро потвърждават това, защото именно по време на управлението на Костов генералът е зам.-шеф на разузнаването на армията. Стоименов се преориентира към Румен Радев - също военен на високата позиция, шеф на ВВС, след като става ясно, че Плевнелиев е бита карта. Най-вероятно предложението към лидерката на БСП Корнелия Нинова Радев да бъде издигнат за президент идва по негова линия. Първата среща, която днешния държавен глава направи като кандидат-президент, бе именно с организациите на бившите военни, когато журналистите бяха грубо изхвърлени навън, за да не присъстват на разговора. След встъпването на Радев в президентството ген. Стоимен Стоименов се ангажира пряко със създаването на Съвета за стратегическо развитие към президента, който Радев обяви, че скоро ще назначи с указ, макар да не стана ясно какво точно ще върши този съвет. Но Стоименов застава зад него заради острите недоволства от ръководството на Нинова в БСП, за да предложи на големи групи социалисти друга близка на ориентацията им структура, която да подкрепят на предстоящи парламентарни избори. За ген. Стоимен Стоименов казусът "Кой ще ни пази от пазителите ни?" е измислен и за България не съществува! И това се опитва да внушава цялото президентско войнство и кликата около него, която се облагодетелства лично и задоволява болни амбиции, продавайки обременявайки България съвсем "съвестно и отговорно" със зависимости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  22 Sep 2021 14:54ч.

  Когато се появи, разпали надеждата, че най-сетне на Върха в Мамковината се е изкачил свестен, честен патриот и човек. Сега пак се разиграва циркът за пред плебса и пак една не малка част ще бъде подлъгана - в резултат хем за собствената си гибел, а и също за останалите - в това число и феновете на Козяк. ... Инак: - Честит Ви национален празник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  22 Sep 2021 14:55ч.

  RE :Николай КопринкоВ на 22.09.2021 в 14:21; Извинявайте, "Мастър" / надявам се знаете, смисъла на това обръщение/, добавих буква във фамилията, за да е българска. Та, по същество : явно не сте били дете, вярващо, че Доброто, винаги побеждава Злото?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  22 Sep 2021 15:28ч.

  Този празник е абсолютно излишен по простата причина, че България не е държава, а подмандатна територия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  22 Sep 2021 15:30ч.

  Бойко Рашков на 22.09.2021 в 14:26 Герб има пари да ги захранва още поне 100 години троловете и пресата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите наблюдения показват,

  22 Sep 2021 15:46ч.

  Че има двама досущ еднакви Румен Радевци - единият иска свободна и независима България, другият натиска за синергия с дневния ред на САЩ. Пита се Е КОЙ ОТ ТЕЗИ ДВАМА РАДЕВЦИ Е ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивайло

  22 Sep 2021 16:07ч.

  Що пък да сме на кръстопътя на днешния ден? Но пък звучи като призив за задружно и единно вкупом да изберем който трябва път без много да чудим и маем. И той е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайдукът Софиянски

  22 Sep 2021 16:35ч.

  Театър на абсурда, брато! Генерал-губернаторката на подмандатната на чичо Сам територия великодушно разрешила на туземната на чичо Сам колониална администрация да празнува по повод НЕЗАВИСИМОСТТА на БЪЛГАРИЯ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  22 Sep 2021 18:14ч.

  Видеото от празника е забавно. В самото му начало виждаме един сладък репотер-полугей от Нова ТВ. Той съвсем откровено наглася служебно втикнатия в задника му стимулатор-вибратор с изкуствен интелект. Прави го безпардонно, без свян към публика. После се мяркат разни държавници, накацали като пияни врабци по крепостната стена. Пременени с празнични костюми и военни униформи. Да бяха скочили от там, щяха да зарадват празнично народа. Не се наиграха тези самовлюбени палячовци на ритуални игри! Апропо, любопитно е кога за първи път започва ритуализираното честване на Априлското въстание, на Ботев, Левски, на боевете на Шипка, на 3-ти март, на 9-ти 6-ти и 22 септември. Интересно е кое ли ще е следващото събитие, отредено да настани в българския празничен календар? Залагам на 2-ри февруари! Видеото показва и театралното четене на прокламацията за независимост. Правит го отегчен махмурлия - навярно актьор от Велкотърновския драматичен театър. Костюмът му е старателно опазен от молци, но очите показват, че преди празника са здраво се е понасмукал. Вдясно от него е колегата му, пресъздаващ образа на Александър Малинов. Знае се, че неговата дъщеря Мария Малинова се омъжва за банковия чиновник Ерих Фанта - чех от Виена на работа в България. Като свидетел в брачния документ се е подписал бъдещият министър-председател Андрей Ляпчев. Затова спонсор на днешната възстановка е компанията Кока-Кола, която се произвежда различни варианти на напитката Фанта, носеща името на Александърмалиновота дъщерята. Най-популярна сред тях е Фанта портокал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мунчо спасов

  22 Sep 2021 19:48ч.

  тоя пак заплашва с юмрука. мустафа така му е казала.трите морета не се превземат без бой.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • репортажът символично е отрязан

  23 Sep 2021 8:29ч.

  Синергетиците ли отлязаха най-смислената реч от най-високата личност в празненството - Търновския Митрополит !? Или е художествен похват на НОВАгейовете? Да не говорим, че не показаха митрополита в едър план. Затуй сме само храна на червеите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи