Президентът обнародва Изборния кодекс с рекордна бързина

Президентът обнародва Изборния кодекс с рекордна бързина
Очевидно промените в Изборния кодекс, одобрени от парламента късно вечерта на 29 април, са се понравили изключително много на президента Румен Радев. На 30 април, тоест, буквално часове след края на пленарното заседание, на което бяха обсъдени и гласувани поправките, държавният глава вече е издал указ за обнародването им. Нещо повече – текстовете вече могат да бъдат открити в извънреден брой на Държавен вестник, макар и с дата от 1 май, съобщава "Сега".

Свързани текстове: "Голямата изборна реформа претърпя голям провал"Държавен вестник

 

За да бъде издаден извънредният брой на държавен вестник от президентството са звъннали преди осем сутринта в почивния петък на правосъдната министърка в оставка Десислава Ахладова, за да поискат да положи държавния печат под указа на държавния глава, разказа тя пред "24 часа". Това означава, че администрацията на парламента е обобщила 14-те часа пленарни дебати, а президентът Радев е успял да се запознае с близо 80-те страници на окончателните промени за по-малко от осем часа след приемането им.

Премахване на ограничението на броя секции зад граница, но и ограничения къде да се разкриват, забрана за заснемане на броенето в секциите с видеокамери, но разрешение това да става с телефони, отмяна на пропорционалната система, но без да бъде въведена друга са част от приетите в четвъртък от депутатите промени в Изборния кодекс.

Предизвикалата шумен отпор от ГЕРБ поправка, че президентът назначава ЦИК всъщност е незначителна. Той и досега назначаваше председателя и секретаря на ЦИК, а след като съставът е разпределен по квоти, няма друг избор, освен да назначи членовете, които партиите му предлагат. 

Радев на практика не остави никакъв шанс дори да му бъде поискано да наложи вето върху законовите промени, които станаха обект на изключително ожесточени и продължителни сблъсъци в пленарната зала. От ГЕРБ допуснаха в края на заседанието, че може и да се обърнат към президента с такова искане. Светкавичната бързина, с която държавният глава обнародва поправките, обаче показа, че той няма намерение да им остави такава възможност.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов беше настоял Радев да върне промените в парламента за повторно обсъждане заради улесненото образуване на избирателни секции в чужбина. Неговата партия обаче е извънпарламентарна, а и поправките към онзи момент дори не бяха приети.

 

 

Източници: "Сега", "24 часа"

 

 

 

 

 

Коментари

 • Гочоулу и Дочоулу

  30 Апр 2021 14:55ч.

  Накрая изборджиите да не гризнат дръвцето на ядосания народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво следва?

  30 Апр 2021 15:01ч.

  Превратът си върви успешно. Гражданска война или ...?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  30 Апр 2021 15:01ч.

  Истински български офицер! Желязото се кове докато е горещо. Революционно-протестърската машина трябва чрез класически блицкриг да направи детоксикация на държавата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  30 Апр 2021 15:04ч.

  официализирано предателство на бълграските интереси....Радев, за следващите президентски избори си -3гласа...кретен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  30 Апр 2021 15:09ч.

  Браво на Радев, така трябва да се действа - безкомпромисно !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП на 30.04.2021 в 15:01 Истински български офицер!

  30 Апр 2021 15:10ч.

  В България след 1944 г. няма офицери, има слабообразовани мижитурки с фуражки без чест !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  30 Апр 2021 15:10ч.

  Радев спечели битката, но още не и войната. След служебното му правителство и неговия Цик се надявам Герб да се запътят към канализацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  30 Апр 2021 15:12ч.

  И какви офицери има България преди 9-ти. Тия дето загубиха 3 войни. Тикви прости гербаджийски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правилно

  30 Апр 2021 15:13ч.

  г-н Президент. Няма какво да усукваме и отлагаме. Всеки който се интересува от избори, да може да гласува според разбиранията си. Възможността е дадена. Който не се интересува- да не се оплаквам после. А също и гласувалите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нраво

  30 Апр 2021 15:16ч.

  Бързо и решително.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  30 Апр 2021 15:17ч.

  Абе вие май не схващате, че революционната машина има негласната подкрепа на Козяк? Борисов е бита карта.Англосаксите са абсолютно безмилостни към бившите си марионетки. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила Лудата

  30 Апр 2021 15:20ч.

  Да, това си е чист преврат, и е редно изборджиите да гризнат дръвцето, защото една фуражка иска да е българският Пиночет.Прави бяха всички, които биеха тревога срещу тоя диктатор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има ли останали смели мъже в тази България?

  30 Апр 2021 15:20ч.

  А военният министър защо "спи", не организира военен контрапреврат и не арестува националния предател льотчика Фигурант на мафията?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Естествено,

  30 Апр 2021 15:23ч.

  че има подкрепата на Козяк. И ГЕРБ имаше тази подкрепа, ама я загуби с Турски поток. Биг Брадър нищо не оставя на случайността за разлика от братушките. Иначе щеше да ни управлява Възраждане, или някой като тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  30 Апр 2021 15:26ч.

  Някой май са го отбили от вимето на гербавите обществени поръчки и реве неистово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо Гочо

  30 Апр 2021 15:27ч.

  До патерицата на ГЕРБ -ДИР. БГ : Защо ми блокирехте достъпа без да имам нарушение на обявените условия в сайта ви

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила Лудата

  30 Апр 2021 15:29ч.

  Наистина льотчика е национален предател, и като все още действащ военен министър Каракачанов би се радвал да го опандизи, но живеем в демокрация и това е невъзможно.Има други начини да се отървем от Фуражката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шоуто на Тиквата

  30 Апр 2021 15:33ч.

  Ами тая светкавична бързина говори ясно за това, че новото ОФ е продуктово позициониране на Радев, а той е техният Живков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ужас

  30 Апр 2021 15:35ч.

  Посред нощите обнародване..... бързат, бързат мафията за еднолична власт! Като ви казвам, че преврата върви по ноти ме трият! Учете руски език!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съветник на президента

  30 Апр 2021 15:38ч.

  Тая нощ президент Радев не мигна.Сега очите му са зачервени и сълзят.За 8 часа изчете всичко и доволен легна да подремне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изненада Радева

  30 Апр 2021 15:41ч.

  Гответе се за голяма изненада! Преди да чуете името на новия служебен премиер, седнете или се подпрете. Той е висок 183 см. и е на близо 62 години, Възпълен, възглупав, има генералско звание и научна степен доктор по огнегълтане. Масон 17-та степен от ложата на "Заешкия кръст". Внимание - нека бременните и болни читатели моментално да четенето на този текст! И сега, але хоп! Посоченият от Радев служебен премиер ще се казва Бойко Борисов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво на

  30 Апр 2021 15:41ч.

  Президента. Ясно беше, че отиваме на избори. Не може премиер в оставка и по шорти да прави кабинет. Това е срам и позор за нас, и всички демократични държави. Също и да не ходи в Парламента. Изпълнителната власт е подчинена на Парламента. Този срути парламентарната република. А ограничаването на правата на българските граждани в чужбина също е позор. Турците, които един диктаторски режим като на Живков изгони насилствено от Родината им, са български граждани, и имат същите права и свободи, като нас. Всички се пишат демократи, а са си най- откровени нацисти, Каракачанов, Симеонов и цялата сган, са откровени псевдодемократи, лъжци и ДС агенти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до браво

  30 Апр 2021 16:00ч.

  а славчо чалгаря се е скъсал да ходи в парлямента...и той по домашно му със суитчърче дет му скрива митраджийските татуси....потрес...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коко Н

  30 Апр 2021 16:01ч.

  Я, ЗИП(Запасни инструменти и прибори) са го преместили от форума на "Сега" тук,защото там се осра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • масонска ложа

  30 Апр 2021 16:01ч.

  След като Радев е масон в ложата на Гергов, а по дефиниция за масоните интересите на ложата са над всички, не е ли срамно за една нация да има масон президент????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милка Лудата

  30 Апр 2021 16:02ч.

  моля Гласове да блокират Милю Лудия..по цял ден кеса във форума и оправя политиката...а е един прост таксиджия...моля ви..не се издържа...иска да е новият премиер...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  30 Апр 2021 16:11ч.

  Машинното гласуване е предпоставка за фалшифициране на целите избори и НЕ е европейска практика. Гласувано от „Има такъв народ“, БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!“ Това са партии, които НЕ очакват да имат достатъчно електорат в бъдеще, забележете, че ДПС не е от тях. Т.е. кой избира машините, този, който не е сигурен в представянето си и в подкрепата, който иска да фалшифицира вота! С видеонаблюдението няма проблем, ако за него отговаряше ЦИК, а не всеки да снима с телефона си. Всеки да снима с телефон, означава да се появят и фалшиви клипчета, подобно фалшивите чекмеджета, колкото да се нагнетява напрежение. Назначаване на ЦИК от Президента е отдалечаване от парламентаризма, всяко прехвърляне на права от Народното събрание, към мажоритарно избрани личности е отслабване на Представителната демокрация и Парламентарната република. С промените отпадна и възможността партии с евродепутати да имат представители в ЦИК, директна атака към ВМРО. Отговорни - "Има такъв народ", БСП, ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!". Забележете, че така наречените партии на статуквото, най-много държат на тежестта и авторитета на Народното събрание! Докато протестърите са за еднолична власт! Най-гадната поправка е с отпадането на ограниченията за изборните секции в чужбина, директно в полза на Ердоган. В подкрепа на новото положение гласуваха "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". Но най-жалкото е, че ако от ГЕРБ нямаше въздържали се, а всички бяха гласували против, това можеше и да НЕ мине! Тук ГЕРБ също предадоха националния интерес, заедно с протестърите и се видя крещящо нуждата от патриотична формация в парламента! А идеята, че забраняваш на следващия парламент да запази Представителната демокрация, а я принуждаваш да я отмени, заради Мажоритарен вот е направо АБСУРДНА, това означава да отнемеш предварително правомощията на хора, които не са още избрани! Решения не могат да се вземат нито със задна дата, нито с бъдеща дата, това са смешки. Ние живеем в един момент, който се нарича днес и сега и всеки може да решава за днес и сега, когато е народен представител, а какво ще решат бъдещите такива си е тяхна работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  30 Апр 2021 17:24ч.

  Много харесвам Президента Радев , но считам , че прави ОГРОМНА ГРЕШКА ( може би някой МРЪСНИК , негов съветник го подвежда - не зная ) с безкритичното , пък и моментално обнародване на този юридически боклук , наречен ,,Изборен кодекс". Грешите г-н Радев , жестоко грешите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  30 Апр 2021 19:06ч.

  Г-жа Helleborus, скрита под други никове, липсва ти шанс в отношенията с интимния ти партньор и въобще в любовта. Г-жа Helleborus, кой ли чете обширните ти постове? Никой. Не се мъчи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надявам се съдбата да му върне тъпкано това, което прави.

  30 Апр 2021 19:11ч.

  КОЙ стои зад него и го настъпва да бърза? Кой му плаща или го заплашва с нещо? Държи се като ненормален. Да обнародваш избония кодекс на Разпети петък в НЕРАБОТЕН ДЕН. Ако Слави мишока е българин трябва да откаже да играе тази мръсна игра срещу България. Гоните Борисов, ще ви управляват Путин и Ердоган.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо на 30.04.2021 в 19:06

  30 Апр 2021 20:46ч.

  нямам нищо общо с тоз самозванец..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trasporter

  30 Апр 2021 21:50ч.

  Само питам - това бързане на Президента за първи път ли е в ДВ през последните 10 години?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кака Милка архиварката

  30 Апр 2021 22:08ч.

  Е каква стана сега тя,'' Преоблкъл се Илия, кога се огледал , той пак с "тия" ! Новата промяна в изборния кодекс е тази , ЧЕ НЯМА НИКАКВА НОВА ОПРОМЯНА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милке, използвай тово което трябва да ти е в главата

  30 Апр 2021 22:16ч.

  ако има нещо там. С този изборен кодекс Българския Илия си събу гащите и се наведе на Ердоган. Ни повече, ни по-малко. Накрая ти и такива като теб ще се разпищят - ама кой ни сра в гащите? Ами вие самите го направихте когато си мълчахте и приехте този изборен кодекс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  30 Апр 2021 23:40ч.

  По горе някой пише, че по принцип бил за това да не се ограничават изборните права на хората. Това звучи много красиво, но реалностите в живота са отвратителни. По принцип аз не съм съгласен да имам равни избирателни права с хора, които живеят и работят в други държави и плащат данъците си там и в голямата си част изобщо не ги касае какво се случва тук. Още по-зле са нещата с турците живеещи в Турция и имащи и българско гражданство. В голямата си част тези хора дори не знаят български език и отдавна не ги интересува България, но те са идеален инструмент на враждебни на България сили и интереси. Всички сте виждали, как те се мъкнат дори тези на пределна възраст да идват с автобуси тук за да гласуват за ДПС. Нека си го кажем в очите-турската държава финансира тези изборни екскурзии, а сега полезните идиоти от нашето Народно събрание ги улесниха още повече. На следващите избори очаквайте поне още 200-300 000 гласа от Турция, които ще направят ДПС (разбирай Ердоган), ако не управляваща партия в България то поне втора политическа сила и в този смисъл незаобиколим фактор в управлението на Родината ни. Срамното е, че само един депутат-Велизар Енчев се оказа истински патриот и открито се противопостави на това безумие. Останалите 239 депутати захласнати във враждата по между си забравиха за интересите на България и вкупом станаха просто предатели! До побърза да се нареди и натовския генерал и триморец Радев, който вместо да върне закона за преразглеждане го публикува екстренно в държавен вестник. Аз разбира се вече не се изненадвам от неговите безумни действия, макар и да гласувах за него, за което дълбоко съжалявам. Според мен неговите сметки за преизбирането му най-вероятно ще се окажат криви и той ще остане един от най-презрените политици в историята ни, ако изобщо след подобни действия България ще оцелее и няма да стане турска провинция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Бай Иван на 30.04.2021 в 23:40

  01 Май 2021 2:44ч.

  За всичко друго си много прав бай Иване. Само че не разбирам защо подменяш думите "български помаци" с думата "турци''? На твоя цитат: "Още по-зле са нещата с турците живеещи в Турция и имащи и българско гражданство." Ще те поправя, че в Турция онези ,които имат българско граждани са единствено и само 100% български помаци, а не ''турци'', както пишеш ти. Както и тези български помаци, които си живеят в България и те също вече са наричани масово "турци", защо ли??? Същите 'кръстници-мъдреци' от десетилетия, още от 1944 г. наричат и нас , българите -''славяни", ''татари'' ,''монголи'' и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • xристо

  01 Май 2021 7:24ч.

  Добре че и на това жалко същество му идва времето да напусне безвъзвратно българската история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудя се!

  01 Май 2021 14:25ч.

  към Христо: Чудя се, защо има призив да не се четат постовете на Helleborus. Може би, само останалите постове са носители на безпристрастна и интелигентна информация? Или "новото нормално" не предполага толерантен разговор, без ругатни и грамотно и аргументирано излагане на мнението? И аз имам идея. Грабват ГЕРБ избирателите си и се изнасят, БСП и ДПС по същия ред и начин. И остават "партиите на протеста" да си живеят и управляват. Със сигурност ще имат мнозинство в парламента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи