Президентът Радев се среща с кандидатите за служебен премиер

Президентът Радев се среща с кандидатите за служебен премиер

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които президентът може да избира, влезе на среща с държавния глава на "Дондуков" 2. По-късно Желязков си тръгна от страничен вход.

За днес са насрочени още две срещи на президента с потенциални кандидати – с управителя на БНБ Димитър Радев и с председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

В сградата на президентството към 13.30 часа влезе управителят на БНБ Димитър Радев.

Не е далновидно и не е добра идея да се намесва централната банка в конюктурни политически процеси, заяви на излизане от президентството Радев. Управителят на БНБ е един от потенциалните служебни премиери съгласно последните промени в конституцията.

Има етичен кодекс и правила на Европейската централна банка, които забраняват на управители и подуправители да заемат политически постове, каза Димитър Радев.

Следващата среща е с Димитър Главчев.

България отива на поредните предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно, след като парламентарнта група на "Има такъв народ" получи и върна веднага неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор на служебен кабинет, впоследствие вот
По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли държавния глава да не избира за служебен премиер нито председателя на парламента Росен Желязков, нито председателя на Сметнаха палата Димитър Главчев, които са излъчени от ГЕРБ.

Председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че очаква избори 2 в 1. Тя смята, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми.

Източници: БНР, segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • Ghost

    28 Март 2024 15:04ч.

    При липса на съгласни да станат служебен премиер в *краткият списък" президента кого назначава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    28 Март 2024 15:21ч.

    Е как така кой. https://youtu.be/qBYeLKzWGvQ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    28 Март 2024 15:19ч.

    Цирк, дами и господа. Цирк. 20 000 човека на площада могат да решат въпроса с тези олигофрени веднъж завинаги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    28 Март 2024 15:36ч.

    Между другото, конституционна криза няма как да има, защото в КС е най-доброто от най-доброто от най-най-доброто и красиво лице на политиката, а вече и на КС - Деси Атанасова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Март 2024 15:49ч.

    Това с Етичния кодекс на Димитър Радев е голяма дивотия. Кво като си го подписал? Има те в конституционен списък - тва е положението. Тея, които са направили и гласували тази поправка, са имали предвид всичките етични норми и са включили и шефа на банката в списъка на длъжностите, от които да се избира служебният премиер. Конституция или Етичен кодекс? Естествено, че Конституцията и по-високата норма! Предполага се, че Димитър Радев е български гражданин и за него Конституцията е върховният закон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    28 Март 2024 16:13ч.

    ...."Има етичен кодекс и правила на Европейската централна банка, които забраняват на управители и подуправители да заемат политически постове, каза Димитър Радев."...... Кой ти каза това? Ицо конституцията и ХараКирото са я писали. А те знаят всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи